Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. június 30. 14:32 Világ

Végre kevésbé kell félni egy eddig rettegett fertőző betegségtől

Sikerült felszámolni a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén 2018 augusztusa óta terjedő ebolajárványt – jelentették be pár napja az Egészségügyi Világszervezet, valamint az ország kormányának képviselői, írja a Nature.

Ez önmagában is jelentős fejlemény, hiszen ez volt minden idők második legsúlyosabb ebolajárványa, amely legkevesebb 3470 embert fertőzött meg, és kétharmadukat meg is ölte. Ez az ebola esetében egyébként nem számít kifejezetten magas aránynak, előfordult már 90 százalék körüli halálozás is korábbi járványok során. Ezért nem túlzás azt mondani, hogy a vérzéses lázat okozó ebola a világ egyik legrettegettebb betegsége.

A most lezártnál csak a 2014-2016 között Nyugat-Afrikában tomboló járvány volt súlyosabb, amelyben több mint 11 ezer ember vesztette életét. A kihívást ezúttal különösen súlyossá tette, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részét negyedszázada fel-fellángoló harcok sújtják. A most véget ért járvány során több mint 70 ebolafertőzött és egészségügyi szakember sérült meg fegyveres támadásokban, és legkevesebb 11-et megöltek.

Hosszú távon azonban a mostani járvány legyőzésénél is fontosabbnak tűnik, hogy

ez az első alkalom, hogy a sikerben jelentős szerepet játszott a hosszú évtizedek helyben járása után kifejlesztett oltóanyag.

Az amerikai Merck cég vakcináját már az említett nyugat-afrikai járványban is alkalmazták, de akkor még csak kísérleti jelleggel, míg most tömegeket oltottak be. Több mint 300 ezer ember kapta meg az oltást – a fertőzöttekkel közvetlen vagy közvetett kapcsolatban állók –, több mint 80 százalékuk nem betegedett meg, akik pedig igen, azoknál csak enyhe tünetek mutatkoztak.*A Nature cikke nem tér ki rá, de a számok összevetése alapján valószínűnek tűnik, hogy a korábban említett 3470 fertőzött közé az ilyen enyhe esetek jó részét valamiért nem számolták bele.

A járvány elleni küzdelem során az is bebizonyosodott, hogy két antitesten alapuló gyógyszer*mAB114 és REGN-EB3 nagyon jelentősen csökkentette a halálozási arányt azok körében, akik a fertőzés után gyorsan kórházba kerültek. Miután ez bebizonyosodott, már rutinszerűen megkapta minden – ebbe beleegyező – páciens az ebolakórházakban az ország északkeleti részén.

A védőoltással együtt ez megnyugtató hír a világ számára, hiszen látszik, hogy 

immár hatásos szerek állnak rendelkezésre az ebolával szemben.

Ezekre azonnal szükség is van, ugyanis közben a Kongói Demokratikus Köztársaság északnyugati részén, az Egyenlítői tartományban tört ki ebolajárvány, amelyben legalább 18 ember fertőzödött meg.

A munka ugyanakkor itt sem könnyű. A biztonsági helyzet ugyan jobb, mint az ország északkeleti részén, de a közlekedési és az egészségügyi infrastruktúra borzasztóan fejletlen, a lakosság szegény, és sokan nagy távolságokat tesznek meg a megélhetés érdekében. Sokan járnak át a szomszédos Kongói és Közép-Afrikai Köztársaságba, illetve keresik fel az egymilliós lakosságú Mbandaka városát, így jelentős a vírus terjedésének veszélye.

A szűkös egészségügyi kapacitás egy részét pedig jelenleg a COVID-19 elleni küzdelem köti le, az északkeleten korábban az ebola ellen küzdők egy része is most már a koronavírussal próbálja felvenni a harcot. A hivatalos adatok szerint ez a kórokozó eddig 6552 embert betegített és 149-et ölt meg az országban, de ezeket a számokat a körülmények miatt érdemes fenntartásokkal kezelni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA járvány most elfedi a problémákat, de az oltások piaca egyáltalán nincs rendbenZsákutcába vezetett a vakcinák fejlesztésének és kereskedelmének üzleti modellje. A pénzügyi siker sokszor nem illeszkedik az egészségügyi célokhoz vagy a szolidaritáshoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ebola járvány Kongói Demokratikus Köztársaság koronavírus vakcina védőoltás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.