Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 22. 12:26 Világ

A kelet-európaiak kizsákmányolását látja a járványkitörés mögött egy német miniszter

Németországban hetek óta nem regisztráltak annyi új koronavírusos fertőzést, mint az elmúlt napokban, miután gócpont alakult ki egy húsüzemében. A Bielefeld közelében működő vágóhíd 6500 alkalmazottja közül több mint 1300 embernél mutatták ki a fertőzést.

Főleg emiatt Németországban jelentősen megnőtt a vírus terjedési rátáját kifejező R érték. Az R érték azt mutatja, hogy egy új fertőzött átlagosan hány embert fertőz meg. Ha a mutató 1 körül van, akkor stagnál a járvány, ha 1 fölött, akkor terjed. Németországban pénteken még 1,06-on állt az R érték a Robert Koch intézet szerint, vasárnap pedig már 2,88-on.

A vágóhidat az ország legnagyobb húsipari cége, a Tönnies üzemelteti. Számos hasonló, óriási húsfeldolgozóban alakult ki gócpont a világon a koronavírus-járványban. Ennek az áll a hátterében, hogy a folyamat rendkívül munkaintenzív, a szaporán lélegző dolgozók egymáshoz közel állnak, a hűtés miatt pedig nagy teljesítményű ventilátorokkal mozgatják a levegőt. Ezen az üzemek elrendezése miatt szinte lehetetlen változtatni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lehet védekezni a járvány ellen a világ gigantikus húsüzemeiben, de a magyarok magabiztosakEddig nem váltak járványgócponttá a magyar vágóhidak, de őszre így is kritikus helyzetbe kerülhet az állattartás az országban.

A nyugati világban jellemzően vendégmunkások végzik ezt a rendkívül megterhelő, viszont rosszul fizetett munkát. A kockázatokat pedig növeli, hogy a vendégmunkások sok esetben zsúfolt szállásokon élnek, sanyarú életkörülmények között. A németországi húsüzemben is főleg bolgár és román vendégmunkások dolgoznak, a fertőzöttek között több mint 650 román van.

A húsüzemi fertőzés és a dolgozók viszontagságos sorsa a közbeszéd középpontjába került Németországban. A munkaügyi miniszter, Hubertus Heil szerint a kelet-európai munkavállalók kizsákmányolása miatt alakult ki gócpont az üzemben. Azt mondta, hogy “nullával egyenlő” a cég iránti bizalma, mivel egy “egész régiót ejtett túszul” a biztonsági előírások megszegésével. A miniszter szerint felelősség alá kell vonni a céget, mert nemcsak a saját dolgozói egészségét veszélyezteti, hanem a közegészséget is.

A húsüzemek ellen tiltakoznak a Tönnies üzeme előtt. Fotó: AFP

Heil szerint az eset rávilágított arra, hogy alapvető változásokra van szükség az iparágban, és kitisztítaná a szektort. Ugyanezt mondta a német szociáldemokrata párt (SDP) társvezetője, Norbert Walter-Borjans, aki szerint magasabb árakra lenne szükség, hogy javulhassanak a dolgozók életkörülményei. Szerinte a mostani eset rávilágít arra, hogy milyen kevés figyelem irányul az élelmiszeriparra, ahol “minden a profit és a hatékonyság alá van rendelve”.

A Tönnies vezetője viszont eleinte egyenesen a kelet-európai munkavállalóit hibáztatta a fertőzés terjedéséért, igaz, ezért később bocsánatot kért. Észak-Rajna-Vesztfália tartomány vezetője, a kereszténydemokrata (CDU) Armin Laschet szintén a bolgár és a román munkásokat hibáztatta, szerinte ők hozták be a vírust, de később ő is visszakozott ettől az állítástól.

Világ húsipar koronavírus németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. október 28. 10:32 Világ

Csőd fenyegeti az európai repülőterek negyedét

Ha az év végéig nem javul a járványhelyzet, és nem kapnak állami támogatást, rengeteg európai reptér válik fizetésképtelenné – figyelmeztetett az európai repterek kereskedelmi szövetsége.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Avatar
2020. október 25. 06:54 Világ

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele is szakmunkásképzőbe megy

A szakmunkások nincsenek stigmatizálva, elismertek, jól keresnek és tovább képezhetik magukat, akkor minek menne mindenki egyetemre?

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.