Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 22. 12:26 Világ

A kelet-európaiak kizsákmányolását látja a járványkitörés mögött egy német miniszter

Németországban hetek óta nem regisztráltak annyi új koronavírusos fertőzést, mint az elmúlt napokban, miután gócpont alakult ki egy húsüzemében. A Bielefeld közelében működő vágóhíd 6500 alkalmazottja közül több mint 1300 embernél mutatták ki a fertőzést.

Főleg emiatt Németországban jelentősen megnőtt a vírus terjedési rátáját kifejező R érték. Az R érték azt mutatja, hogy egy új fertőzött átlagosan hány embert fertőz meg. Ha a mutató 1 körül van, akkor stagnál a járvány, ha 1 fölött, akkor terjed. Németországban pénteken még 1,06-on állt az R érték a Robert Koch intézet szerint, vasárnap pedig már 2,88-on.

A vágóhidat az ország legnagyobb húsipari cége, a Tönnies üzemelteti. Számos hasonló, óriási húsfeldolgozóban alakult ki gócpont a világon a koronavírus-járványban. Ennek az áll a hátterében, hogy a folyamat rendkívül munkaintenzív, a szaporán lélegző dolgozók egymáshoz közel állnak, a hűtés miatt pedig nagy teljesítményű ventilátorokkal mozgatják a levegőt. Ezen az üzemek elrendezése miatt szinte lehetetlen változtatni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lehet védekezni a járvány ellen a világ gigantikus húsüzemeiben, de a magyarok magabiztosakEddig nem váltak járványgócponttá a magyar vágóhidak, de őszre így is kritikus helyzetbe kerülhet az állattartás az országban.

A nyugati világban jellemzően vendégmunkások végzik ezt a rendkívül megterhelő, viszont rosszul fizetett munkát. A kockázatokat pedig növeli, hogy a vendégmunkások sok esetben zsúfolt szállásokon élnek, sanyarú életkörülmények között. A németországi húsüzemben is főleg bolgár és román vendégmunkások dolgoznak, a fertőzöttek között több mint 650 román van.

A húsüzemi fertőzés és a dolgozók viszontagságos sorsa a közbeszéd középpontjába került Németországban. A munkaügyi miniszter, Hubertus Heil szerint a kelet-európai munkavállalók kizsákmányolása miatt alakult ki gócpont az üzemben. Azt mondta, hogy “nullával egyenlő” a cég iránti bizalma, mivel egy “egész régiót ejtett túszul” a biztonsági előírások megszegésével. A miniszter szerint felelősség alá kell vonni a céget, mert nemcsak a saját dolgozói egészségét veszélyezteti, hanem a közegészséget is.

A húsüzemek ellen tiltakoznak a Tönnies üzeme előtt. Fotó: AFP

Heil szerint az eset rávilágított arra, hogy alapvető változásokra van szükség az iparágban, és kitisztítaná a szektort. Ugyanezt mondta a német szociáldemokrata párt (SDP) társvezetője, Norbert Walter-Borjans, aki szerint magasabb árakra lenne szükség, hogy javulhassanak a dolgozók életkörülményei. Szerinte a mostani eset rávilágít arra, hogy milyen kevés figyelem irányul az élelmiszeriparra, ahol “minden a profit és a hatékonyság alá van rendelve”.

A Tönnies vezetője viszont eleinte egyenesen a kelet-európai munkavállalóit hibáztatta a fertőzés terjedéséért, igaz, ezért később bocsánatot kért. Észak-Rajna-Vesztfália tartomány vezetője, a kereszténydemokrata (CDU) Armin Laschet szintén a bolgár és a román munkásokat hibáztatta, szerinte ők hozták be a vírust, de később ő is visszakozott ettől az állítástól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ húsipar koronavírus németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.