Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 22. 12:26 Világ

A kelet-európaiak kizsákmányolását látja a járványkitörés mögött egy német miniszter

Németországban hetek óta nem regisztráltak annyi új koronavírusos fertőzést, mint az elmúlt napokban, miután gócpont alakult ki egy húsüzemében. A Bielefeld közelében működő vágóhíd 6500 alkalmazottja közül több mint 1300 embernél mutatták ki a fertőzést.

Főleg emiatt Németországban jelentősen megnőtt a vírus terjedési rátáját kifejező R érték. Az R érték azt mutatja, hogy egy új fertőzött átlagosan hány embert fertőz meg. Ha a mutató 1 körül van, akkor stagnál a járvány, ha 1 fölött, akkor terjed. Németországban pénteken még 1,06-on állt az R érték a Robert Koch intézet szerint, vasárnap pedig már 2,88-on.

A vágóhidat az ország legnagyobb húsipari cége, a Tönnies üzemelteti. Számos hasonló, óriási húsfeldolgozóban alakult ki gócpont a világon a koronavírus-járványban. Ennek az áll a hátterében, hogy a folyamat rendkívül munkaintenzív, a szaporán lélegző dolgozók egymáshoz közel állnak, a hűtés miatt pedig nagy teljesítményű ventilátorokkal mozgatják a levegőt. Ezen az üzemek elrendezése miatt szinte lehetetlen változtatni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lehet védekezni a járvány ellen a világ gigantikus húsüzemeiben, de a magyarok magabiztosakEddig nem váltak járványgócponttá a magyar vágóhidak, de őszre így is kritikus helyzetbe kerülhet az állattartás az országban.

A nyugati világban jellemzően vendégmunkások végzik ezt a rendkívül megterhelő, viszont rosszul fizetett munkát. A kockázatokat pedig növeli, hogy a vendégmunkások sok esetben zsúfolt szállásokon élnek, sanyarú életkörülmények között. A németországi húsüzemben is főleg bolgár és román vendégmunkások dolgoznak, a fertőzöttek között több mint 650 román van.

A húsüzemi fertőzés és a dolgozók viszontagságos sorsa a közbeszéd középpontjába került Németországban. A munkaügyi miniszter, Hubertus Heil szerint a kelet-európai munkavállalók kizsákmányolása miatt alakult ki gócpont az üzemben. Azt mondta, hogy “nullával egyenlő” a cég iránti bizalma, mivel egy “egész régiót ejtett túszul” a biztonsági előírások megszegésével. A miniszter szerint felelősség alá kell vonni a céget, mert nemcsak a saját dolgozói egészségét veszélyezteti, hanem a közegészséget is.

A húsüzemek ellen tiltakoznak a Tönnies üzeme előtt. Fotó: AFP

Heil szerint az eset rávilágított arra, hogy alapvető változásokra van szükség az iparágban, és kitisztítaná a szektort. Ugyanezt mondta a német szociáldemokrata párt (SDP) társvezetője, Norbert Walter-Borjans, aki szerint magasabb árakra lenne szükség, hogy javulhassanak a dolgozók életkörülményei. Szerinte a mostani eset rávilágít arra, hogy milyen kevés figyelem irányul az élelmiszeriparra, ahol “minden a profit és a hatékonyság alá van rendelve”.

A Tönnies vezetője viszont eleinte egyenesen a kelet-európai munkavállalóit hibáztatta a fertőzés terjedéséért, igaz, ezért később bocsánatot kért. Észak-Rajna-Vesztfália tartomány vezetője, a kereszténydemokrata (CDU) Armin Laschet szintén a bolgár és a román munkásokat hibáztatta, szerinte ők hozták be a vírust, de később ő is visszakozott ettől az állítástól.

Világ húsipar koronavírus németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2020. július 4. 18:22 Világ

Multik és helyi ügyeskedők együtt teszik tönkre a Föld egyik páratlan vidékét

Nigéria belefullad a rossz minőségű üzemanyagok okozta légszennyezésbe, miközben a talaját és a vizeit is tönkreteszik az olajkitermelés és -feldolgozás következményei.

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.

Stubnya Bence
2020. július 3. 12:38 Közélet, Világ

Elkezdték felvásárolni a választásokat az amerikai milliárdosok

37-szer annyit költöttek 2018-ban politikai adományokra, mint tíz évvel azelőtt. Eleinte a republikánusok jártak jobban, de 2018-ban már a demokraták kaptak többet.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.