Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 28. 12:43 Világ

Ötször annyi sírt ásnak, összeeső betegek nem jutnak kórházba, de hivatalosan nincs járvány

Jemen helyzete mutatja talán a leglátványosabban, hogy a fejlődő országokban milyen pusztítást végez a koronavírus. Az eheti adatok szerint a közel 30 millió lakosú országban 222 volt az igazoltan fertőződtek száma, és 42-en haltak meg. Bármilyen elcsépelt klisévé vált a világjárvány során, a fertőzöttek valós száma Jemenben ennél ténylegesen nagyságrendekkel nagyobb.

A Save the Children nevű karitatív szervezet csak egy hét alatt mintegy 400 halálról értesült Dél-Jemen legnagyobb városában, a közel kétmilliós Ádenben. “A munkatársaink a terepen tapasztalják, hogy nehezen lélegző vagy akár összeeső embereket is elküldenek a kórházaktól. Emberek halnak meg azért, mert nem kapnak kezelést” – mondta a szervezet jemeni vezetője az Al-Dzsazírának.

Videó Ádenről.

A város egyik temetőjében ötször annyi sírt ásnak, mint amennyit korábban. “Fura ez. Soha nem történt még ilyen ebben a temetőben” – mondta egy helyi sírásó az Al-Dzsazírának. 

Több helyen beszélnek rendszeresen a “hamarosan összeomló egészségügyi rendszerről” a világjárvány alatt. A polgárháború miatt éveken át a teljesítőképessége határon működő jemeni egészségügy azonban az ENSZ pénteki közleménye szerint ténylegesen összeomlott.

“Muszáj visszautasítanunk betegeket, mert egyszerűen nincs elég oxigén és megfelelő orvosi létszám a kezelésükre. Ez nagyon szívfacsaró”

– mondta egy ádeni kórházban dolgozó francia orvos. A francia civil szervezet, az Orvosok Határok Nélkül által fenntartott kórház az egyedüli Dél-Jemenben, ahol kifejezetten koronavírusos betegeket kezelnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliók élete tört össze, pedig még el sem ért hozzájuk a járványAz egyiptomi varrónő, a kenyai taxis vagy a mexikói vendégmunkás egyaránt ellehetetlenült. Mi lesz ott, ahol nemhogy home office, de víz és szappan sincs?

Az intézetben extrém magas, 30 százalékos a koronavírus-gyanús betegek halálozási aránya, mivel sokszor végstádiumban lévő betegeket vagy akár hallottakat szállítanak be. A kórház dolgozói között is terjed a vírus, eddig nagyjából negyvenen kapták el, bár ez csak feltételezés a tünetek alapján, mivel nincsenek tesztjeik.

A szegényebb országok ugyanis alig jutnak néhány teszthez, mivel a gazdagabbak egyszerűen elkapkodják előlük a vastagabb pénztárcájuknak köszönhetően. Míg a nyugati világban a magánteszteket vásárló hipochondereket, vagy még csak nem is versenyző sportolókat tesztelnek akár pár naponta, addig máshol egészségügyi dolgozóknak sem jut.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhol a gazdagok árnyékában csak fegyverek és botok maradnak a koronavírus ellenHalottak fekszenek az utcákon, de a statisztikákból ez kimarad, mert a szegényebb országok elől lerabolják a teszteket. Így marad az emberek botokkal kergetése.

Jemenben lényegében egyáltalán nincs szűrés, a hivatalos adatok szerint egymillió emberre 31 tesztelés jut. Ezzel szemben például Magyarországon mintegy 17 ezer mintavétel történt egymillió emberre a kormányzati honlap szerint.

Világ fejlődő országok Jemen koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2020. július 2. 14:52 Világ

Románia már gazdag országnak számít, csak egy EU-tagállam maradt ki a klubból

Magyarország még mindig előzi egy kicsit Lengyelországot, de hosszabb távon Szlovákia gazdagodása a legérdekesebb trend a régióban.

Váczi István
2020. július 2. 10:04 Világ

Már a 3 milliót közelíti a német munkanélküliek száma

Nem jön ki könnyen Európa legnagyobb gazdasága a koronavírus-válságból – valószínűsítik a júniusi német munkaerő-piaci statisztikák.

Torontáli Zoltán
2020. július 1. 17:42 Élet, Világ

Romantikus, környezetvédő, de egyre keresettebb is a vitorlás hajós teherszállítás

Pár álmodozó dolgozik rajta évek óta, de egyre erősebb szubkultúrája van Nyugat-Európában a vitorlás teherhajózásnak, illetve a vitorlással szállított áruk értékesítésének.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.

Bucsky Péter
2020. június 30. 06:51 Közélet

A fideszes településeknek is fájhat az önkormányzati megszorítás

Főleg a települések adottságaitól függ, hogy mennyire sújtják a kormányzati elvonások, amelyek várható mértékét az összes város és falu esetében térképre vittük.