Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 28. 12:43 Világ

Ötször annyi sírt ásnak, összeeső betegek nem jutnak kórházba, de hivatalosan nincs járvány

Jemen helyzete mutatja talán a leglátványosabban, hogy a fejlődő országokban milyen pusztítást végez a koronavírus. Az eheti adatok szerint a közel 30 millió lakosú országban 222 volt az igazoltan fertőződtek száma, és 42-en haltak meg. Bármilyen elcsépelt klisévé vált a világjárvány során, a fertőzöttek valós száma Jemenben ennél ténylegesen nagyságrendekkel nagyobb.

A Save the Children nevű karitatív szervezet csak egy hét alatt mintegy 400 halálról értesült Dél-Jemen legnagyobb városában, a közel kétmilliós Ádenben. “A munkatársaink a terepen tapasztalják, hogy nehezen lélegző vagy akár összeeső embereket is elküldenek a kórházaktól. Emberek halnak meg azért, mert nem kapnak kezelést” – mondta a szervezet jemeni vezetője az Al-Dzsazírának.

Videó Ádenről.

A város egyik temetőjében ötször annyi sírt ásnak, mint amennyit korábban. “Fura ez. Soha nem történt még ilyen ebben a temetőben” – mondta egy helyi sírásó az Al-Dzsazírának. 

Több helyen beszélnek rendszeresen a “hamarosan összeomló egészségügyi rendszerről” a világjárvány alatt. A polgárháború miatt éveken át a teljesítőképessége határon működő jemeni egészségügy azonban az ENSZ pénteki közleménye szerint ténylegesen összeomlott.

“Muszáj visszautasítanunk betegeket, mert egyszerűen nincs elég oxigén és megfelelő orvosi létszám a kezelésükre. Ez nagyon szívfacsaró”

– mondta egy ádeni kórházban dolgozó francia orvos. A francia civil szervezet, az Orvosok Határok Nélkül által fenntartott kórház az egyedüli Dél-Jemenben, ahol kifejezetten koronavírusos betegeket kezelnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliók élete tört össze, pedig még el sem ért hozzájuk a járványAz egyiptomi varrónő, a kenyai taxis vagy a mexikói vendégmunkás egyaránt ellehetetlenült. Mi lesz ott, ahol nemhogy home office, de víz és szappan sincs?

Az intézetben extrém magas, 30 százalékos a koronavírus-gyanús betegek halálozási aránya, mivel sokszor végstádiumban lévő betegeket vagy akár hallottakat szállítanak be. A kórház dolgozói között is terjed a vírus, eddig nagyjából negyvenen kapták el, bár ez csak feltételezés a tünetek alapján, mivel nincsenek tesztjeik.

A szegényebb országok ugyanis alig jutnak néhány teszthez, mivel a gazdagabbak egyszerűen elkapkodják előlük a vastagabb pénztárcájuknak köszönhetően. Míg a nyugati világban a magánteszteket vásárló hipochondereket, vagy még csak nem is versenyző sportolókat tesztelnek akár pár naponta, addig máshol egészségügyi dolgozóknak sem jut.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhol a gazdagok árnyékában csak fegyverek és botok maradnak a koronavírus ellenHalottak fekszenek az utcákon, de a statisztikákból ez kimarad, mert a szegényebb országok elől lerabolják a teszteket. Így marad az emberek botokkal kergetése.

Jemenben lényegében egyáltalán nincs szűrés, a hivatalos adatok szerint egymillió emberre 31 tesztelés jut. Ezzel szemben például Magyarországon mintegy 17 ezer mintavétel történt egymillió emberre a kormányzati honlap szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fejlődő országok Jemen koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.