Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 28. 12:43 Világ

Ötször annyi sírt ásnak, összeeső betegek nem jutnak kórházba, de hivatalosan nincs járvány

Jemen helyzete mutatja talán a leglátványosabban, hogy a fejlődő országokban milyen pusztítást végez a koronavírus. Az eheti adatok szerint a közel 30 millió lakosú országban 222 volt az igazoltan fertőződtek száma, és 42-en haltak meg. Bármilyen elcsépelt klisévé vált a világjárvány során, a fertőzöttek valós száma Jemenben ennél ténylegesen nagyságrendekkel nagyobb.

A Save the Children nevű karitatív szervezet csak egy hét alatt mintegy 400 halálról értesült Dél-Jemen legnagyobb városában, a közel kétmilliós Ádenben. “A munkatársaink a terepen tapasztalják, hogy nehezen lélegző vagy akár összeeső embereket is elküldenek a kórházaktól. Emberek halnak meg azért, mert nem kapnak kezelést” – mondta a szervezet jemeni vezetője az Al-Dzsazírának.

Videó Ádenről.

A város egyik temetőjében ötször annyi sírt ásnak, mint amennyit korábban. “Fura ez. Soha nem történt még ilyen ebben a temetőben” – mondta egy helyi sírásó az Al-Dzsazírának. 

Több helyen beszélnek rendszeresen a “hamarosan összeomló egészségügyi rendszerről” a világjárvány alatt. A polgárháború miatt éveken át a teljesítőképessége határon működő jemeni egészségügy azonban az ENSZ pénteki közleménye szerint ténylegesen összeomlott.

“Muszáj visszautasítanunk betegeket, mert egyszerűen nincs elég oxigén és megfelelő orvosi létszám a kezelésükre. Ez nagyon szívfacsaró”

– mondta egy ádeni kórházban dolgozó francia orvos. A francia civil szervezet, az Orvosok Határok Nélkül által fenntartott kórház az egyedüli Dél-Jemenben, ahol kifejezetten koronavírusos betegeket kezelnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliók élete tört össze, pedig még el sem ért hozzájuk a járványAz egyiptomi varrónő, a kenyai taxis vagy a mexikói vendégmunkás egyaránt ellehetetlenült. Mi lesz ott, ahol nemhogy home office, de víz és szappan sincs?

Az intézetben extrém magas, 30 százalékos a koronavírus-gyanús betegek halálozási aránya, mivel sokszor végstádiumban lévő betegeket vagy akár hallottakat szállítanak be. A kórház dolgozói között is terjed a vírus, eddig nagyjából negyvenen kapták el, bár ez csak feltételezés a tünetek alapján, mivel nincsenek tesztjeik.

A szegényebb országok ugyanis alig jutnak néhány teszthez, mivel a gazdagabbak egyszerűen elkapkodják előlük a vastagabb pénztárcájuknak köszönhetően. Míg a nyugati világban a magánteszteket vásárló hipochondereket, vagy még csak nem is versenyző sportolókat tesztelnek akár pár naponta, addig máshol egészségügyi dolgozóknak sem jut.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhol a gazdagok árnyékában csak fegyverek és botok maradnak a koronavírus ellenHalottak fekszenek az utcákon, de a statisztikákból ez kimarad, mert a szegényebb országok elől lerabolják a teszteket. Így marad az emberek botokkal kergetése.

Jemenben lényegében egyáltalán nincs szűrés, a hivatalos adatok szerint egymillió emberre 31 tesztelés jut. Ezzel szemben például Magyarországon mintegy 17 ezer mintavétel történt egymillió emberre a kormányzati honlap szerint.

Világ fejlődő országok Jemen koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. november 27. 15:46 Világ

Az adósság növekedésével együtt a durva pénzbehajtás is felpörög Kínában

Családtagok zaklatása, pofonok, hajtépés: nem válogatnak az eszközökben a kínai pénzbehajtók.

Váczi István
2020. november 27. 12:48 Világ

A temetkezési vállalkozók nem profitálnak a járványból Lengyelországban

Hiába van több temetés, közben nőnek a költségek, a hozzátartozók pedig kevesebbet szánnak a szertartásra.

Váczi István
2020. november 25. 12:12 Világ

Ha Kína megneheztel, hirtelen gondok lesznek a minőséggel

Ötvennél is több teherhajó várja legalább egy hónapja, hogy kirakodhasson kínai kikötőkben összesen 5,7 millió tonna, Ausztráliában kibányászott szenet.

Fontos

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2020. november 25. 16:56 Adat, Közélet

Semmi értelme nincs az operatív törzs járvány-előrejelzésének

Legalábbis abban a formában, ahogy hetente közlik. Ha jól csinálják, a szennyvízadat hasznos eleme lehet a járvány követésének, de amit az NNK közzétesz, nem az.

Kasnyik Márton
2020. november 25. 06:56 Közélet

Saját óriáscégét hitelezheti milliárdokkal a Magyar Nemzeti Bank

Ha ez átmegy, akkor a többi cégétől is vehetné a kötvényeket a jegybank milliárdokért. Nincs határa a vad ötleteknek a monetáris politikában?

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.