Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 28. 12:43 Világ

Ötször annyi sírt ásnak, összeeső betegek nem jutnak kórházba, de hivatalosan nincs járvány

Jemen helyzete mutatja talán a leglátványosabban, hogy a fejlődő országokban milyen pusztítást végez a koronavírus. Az eheti adatok szerint a közel 30 millió lakosú országban 222 volt az igazoltan fertőződtek száma, és 42-en haltak meg. Bármilyen elcsépelt klisévé vált a világjárvány során, a fertőzöttek valós száma Jemenben ennél ténylegesen nagyságrendekkel nagyobb.

A Save the Children nevű karitatív szervezet csak egy hét alatt mintegy 400 halálról értesült Dél-Jemen legnagyobb városában, a közel kétmilliós Ádenben. “A munkatársaink a terepen tapasztalják, hogy nehezen lélegző vagy akár összeeső embereket is elküldenek a kórházaktól. Emberek halnak meg azért, mert nem kapnak kezelést” – mondta a szervezet jemeni vezetője az Al-Dzsazírának.

Videó Ádenről.

A város egyik temetőjében ötször annyi sírt ásnak, mint amennyit korábban. “Fura ez. Soha nem történt még ilyen ebben a temetőben” – mondta egy helyi sírásó az Al-Dzsazírának. 

Több helyen beszélnek rendszeresen a “hamarosan összeomló egészségügyi rendszerről” a világjárvány alatt. A polgárháború miatt éveken át a teljesítőképessége határon működő jemeni egészségügy azonban az ENSZ pénteki közleménye szerint ténylegesen összeomlott.

“Muszáj visszautasítanunk betegeket, mert egyszerűen nincs elég oxigén és megfelelő orvosi létszám a kezelésükre. Ez nagyon szívfacsaró”

– mondta egy ádeni kórházban dolgozó francia orvos. A francia civil szervezet, az Orvosok Határok Nélkül által fenntartott kórház az egyedüli Dél-Jemenben, ahol kifejezetten koronavírusos betegeket kezelnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliók élete tört össze, pedig még el sem ért hozzájuk a járványAz egyiptomi varrónő, a kenyai taxis vagy a mexikói vendégmunkás egyaránt ellehetetlenült. Mi lesz ott, ahol nemhogy home office, de víz és szappan sincs?

Az intézetben extrém magas, 30 százalékos a koronavírus-gyanús betegek halálozási aránya, mivel sokszor végstádiumban lévő betegeket vagy akár hallottakat szállítanak be. A kórház dolgozói között is terjed a vírus, eddig nagyjából negyvenen kapták el, bár ez csak feltételezés a tünetek alapján, mivel nincsenek tesztjeik.

A szegényebb országok ugyanis alig jutnak néhány teszthez, mivel a gazdagabbak egyszerűen elkapkodják előlük a vastagabb pénztárcájuknak köszönhetően. Míg a nyugati világban a magánteszteket vásárló hipochondereket, vagy még csak nem is versenyző sportolókat tesztelnek akár pár naponta, addig máshol egészségügyi dolgozóknak sem jut.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhol a gazdagok árnyékában csak fegyverek és botok maradnak a koronavírus ellenHalottak fekszenek az utcákon, de a statisztikákból ez kimarad, mert a szegényebb országok elől lerabolják a teszteket. Így marad az emberek botokkal kergetése.

Jemenben lényegében egyáltalán nincs szűrés, a hivatalos adatok szerint egymillió emberre 31 tesztelés jut. Ezzel szemben például Magyarországon mintegy 17 ezer mintavétel történt egymillió emberre a kormányzati honlap szerint.

Világ fejlődő országok Jemen koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2020. szeptember 17. 15:44 Világ

Felkészületlenek a szélsőséges klímára a világkereskedelem csomópontjai

Készületlenül érik a kikötőket az egyre súlyosabb viharok és az áradások, pedig a világkereskedelem szempontjából kulcsfontosságú a tengeri hajózás problémamentes működése.

Váczi István
2020. szeptember 16. 10:42 Világ

Visszatérnek az ATM-ek nagyüzemi fosztogatói

Ismét aktivizálják magukat azok a csoportok, amelyek Észak-Korea megbízásából ürítik ki világszerte a pénzkiadó automatákat.

Avatar
2020. szeptember 16. 06:47 Világ

Kinyomtattak 37 magyar gazdaságnyi pénzt, mégsem lettek gazdagabbak

Japánban példátlan gazdasági kísérletbe kezdtek, eszméletlen mennyiségű pénzt nyomtattak a növekedés beindítása végett. Az eredmények felemásak, a fejlett világ mégis követi a példát.

Fontos

Avatar
2020. szeptember 18. 14:37 Élet

Miért változott meg ennyire az emberek hozzáállása a vírushoz?

A félelem után a többségnél idővel a megnyugvás érzése kerekedik felül, akkor is, ha ez nem indokolt.

Bucsky Péter
2020. szeptember 18. 07:08 Közélet

Százból hét forintot kap meg, de azért Budapest fizesse a válságkezelést

Nagyvonalú fővárosi segítséget javasol a Fidesz budapesti cégek számára, miközben az itteni vállalkozások adóinak döntő része a központi költségvetésbe kerül.

Jandó Zoltán
2020. szeptember 17. 06:49 Adat, Közélet

Hiába javasolták saját szakértői, az állam nem pörgette fel igazán a tesztelést

Jelentős részben a saját zsebből fizetett, nem pedig az állami tesztek dobták meg a mintavételek számát, és nem is érnek el annyi embert, mint amennyit az adatok sugallnak.