Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 25. 14:49 Élet, Világ

Egy dologra jó volt a koronavírus: jóval kevesebben haltak meg influenzában

Ahogy a vírusok sem válogatnak az emberek között, az emberek korlátozó intézkedései sem válogatnak a vírusok között. Ez az alapigazság derül ki, ha megnézzük a 2019-20-as influenza szezon magyar és nemzetközi adatait.

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az elmúlt években Magyarországon heti bontásban hányan fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ezek alapján az utóbbi hat év legenyhébb influenza szezonja eddig a 2015-16-os volt, a 2019-20-as azonban most ezt is veri.

 

Az idei szezon – a négy évvel korábbihoz hasonlóan – eleve későn indult, és az utóbbi évekkel ellentétben jóval kevésbé gyorsan emelkedtek a megbetegedések, laposabb a haranggörbe formája. A csúcs viszonylag későn, csak a 8. héten, azaz február 17-23 között jött (ami az európai koronavírus-pánik berobbanása előtt volt). Ezt követően enyhülni kezdett az influenzajárvány, és március második hetére a 100 ezer főre számított, orvosnál jelentkező betegek száma már erősen visszaesett.

A háziorvosi protokollt a koronavírus-járvány várható megjelenése miatt csak március elején módosították úgy, hogy a tüneteket produkáló betegeket arra kérték, ne menjenek el a háziorvosukhoz, hanem csak telefonáljanak. Ez az előírás valószínűleg sok olyan pácienst is otthon tartott, akik nem koronavírus, hanem influenza vírussal fertőződtek meg, sőt esetleg be sem telefonáltak, vagyis egy részük vélhetően nincs benne a statisztikában.

A számok azonban azt mutatják, hogy az influenza már a háziorvosi korlátozások előtt, attól függetlenül is visszaszoruló fázisba került. Március végére a számok szerint a járvány meg is szűnt, ebben minden bizonnyal nagy szerepe volt a korlátozó és távolságtartó intézkedéseknek.

Az is látszik ugyanakkor, hogy az iskolák bezárása és a kijárási korlátozás Magyarországon már lecsengőben találta az influenzát, terjedését nem ezek törték meg. De a szezont talán lerövidítették.

 

 

A Nature (a WHO megfigyelőrendszerében követett 71 ország adataira támaszkodva) azt írja, hogy az északi féltekén az idei influenza szezon a szokásosnál körülbelül hat héttel  rövidebb lett, április elejére megszűnt. A nemzetközi adatokban március közepétől kezdett zuhanni a vírus görbéje, és ez egybevág azzal, hogy a WHO március 11-én nevezte világjárványnak a koronavírus terjedését.

A magyar adatok csak annyiban különböznek, hogy nálunk a 12. hét nem számít kifejezetten korainak, a járvány gyakran már a 10. héttől kezdve megszűnik.

Egy éves influenza szezonban világszerte 290-650 ezren halnak meg (többnyire a szövődmények miatt), a koronavírusos szezonban ez várhatóan több tízezer fővel kevesebb lesz. Cikkünk írásakor a koronavírussal összefüggésbe hozott halálozások száma 345 ezer, a fertőzöttek száma 5,4 millió világszerte.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ beteg háziorvos influenza járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2024. március 18. 10:11 Adat, Élet

Hol eszik a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt Európában?

Több mint négyszer annyi gyümölcsöt és zöldséget esznek átlagosan Albániában, mint Szlovákiában. A magyar fogyasztás Európa alsó negyedében van.

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.