Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 25. 14:49 Élet, Világ

Egy dologra jó volt a koronavírus: jóval kevesebben haltak meg influenzában

Ahogy a vírusok sem válogatnak az emberek között, az emberek korlátozó intézkedései sem válogatnak a vírusok között. Ez az alapigazság derül ki, ha megnézzük a 2019-20-as influenza szezon magyar és nemzetközi adatait.

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az elmúlt években Magyarországon heti bontásban hányan fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ezek alapján az utóbbi hat év legenyhébb influenza szezonja eddig a 2015-16-os volt, a 2019-20-as azonban most ezt is veri.

 

Az idei szezon – a négy évvel korábbihoz hasonlóan – eleve későn indult, és az utóbbi évekkel ellentétben jóval kevésbé gyorsan emelkedtek a megbetegedések, laposabb a haranggörbe formája. A csúcs viszonylag későn, csak a 8. héten, azaz február 17-23 között jött (ami az európai koronavírus-pánik berobbanása előtt volt). Ezt követően enyhülni kezdett az influenzajárvány, és március második hetére a 100 ezer főre számított, orvosnál jelentkező betegek száma már erősen visszaesett.

A háziorvosi protokollt a koronavírus-járvány várható megjelenése miatt csak március elején módosították úgy, hogy a tüneteket produkáló betegeket arra kérték, ne menjenek el a háziorvosukhoz, hanem csak telefonáljanak. Ez az előírás valószínűleg sok olyan pácienst is otthon tartott, akik nem koronavírus, hanem influenza vírussal fertőződtek meg, sőt esetleg be sem telefonáltak, vagyis egy részük vélhetően nincs benne a statisztikában.

A számok azonban azt mutatják, hogy az influenza már a háziorvosi korlátozások előtt, attól függetlenül is visszaszoruló fázisba került. Március végére a számok szerint a járvány meg is szűnt, ebben minden bizonnyal nagy szerepe volt a korlátozó és távolságtartó intézkedéseknek.

Az is látszik ugyanakkor, hogy az iskolák bezárása és a kijárási korlátozás Magyarországon már lecsengőben találta az influenzát, terjedését nem ezek törték meg. De a szezont talán lerövidítették.

 

 

A Nature (a WHO megfigyelőrendszerében követett 71 ország adataira támaszkodva) azt írja, hogy az északi féltekén az idei influenza szezon a szokásosnál körülbelül hat héttel  rövidebb lett, április elejére megszűnt. A nemzetközi adatokban március közepétől kezdett zuhanni a vírus görbéje, és ez egybevág azzal, hogy a WHO március 11-én nevezte világjárványnak a koronavírus terjedését.

A magyar adatok csak annyiban különböznek, hogy nálunk a 12. hét nem számít kifejezetten korainak, a járvány gyakran már a 10. héttől kezdve megszűnik.

Egy éves influenza szezonban világszerte 290-650 ezren halnak meg (többnyire a szövődmények miatt), a koronavírusos szezonban ez várhatóan több tízezer fővel kevesebb lesz. Cikkünk írásakor a koronavírussal összefüggésbe hozott halálozások száma 345 ezer, a fertőzöttek száma 5,4 millió világszerte.

Élet Világ beteg háziorvos influenza járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2020. október 19. 12:14 Élet, Támogatói tartalom

Egy adatvizualizáció többet mond ezer szónál – a hálózattudomány közel áll a művészethez

Az információk 90 százalékát vizuálisan fogadjuk be, ezért a hálózatok működését is képekben megjelenítve lehet a legjobban megérteni. Ehhez vizuális szótárt kellett kidolgozni, a munka eredményei most láthatóak először.

Debreczeni Anna
2020. október 18. 07:43 Élet

Évi 50 millió forintból teremtenek nagyobb értéket a közmunkánál

A szociális mikrohitelezés és mentorálás az uborkatermesztéssel ért el eredményeket Északkelet-Magyarországon, de más életképes ötleteket is szeretnének támogatni.

Torontáli Zoltán
2020. október 17. 11:33 Élet

Gyorshajtásnál idegesítően pittyeg vagy elveszi a gázt minden új autó 2022-től

Az biztos, hogy az unióban 14 hónap múlva már csak olyan autót lehet eladni, amely technikailag megpróbálja meggátolni a gyorshajtást.

Fontos

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.

Stubnya Bence
2020. október 16. 06:47 Közélet

Készültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiacon

Az országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.