Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 20. 09:49 Élet, Világ

Hosszú várólisták lesznek, mert 28 millió műtét marad el világszerte

A British Journal of Surgery szaklapban múlt héten megjelent cikk szerint világszerte 28,4 millió tervezett műtét maradhat el 2020-ban, ha az egyes országokban a koronavírus-járvány csúcsa 12 hétig tart. Az elhalasztott műtétek száma minden egyes további héttel 2,4 millióval nő.

Az adatbázis összeállításához a kutatók 71 ország 359 kórházának információiból indultak ki, és ezt statisztikai módszerekkel a világ 190 országára terjesztették ki. Úgy számoltak, hogy a járvány csúcsidőszakában a tervezett műtéteknek átlagosan a 72,3 százaléka elmarad.

A halasztásban a legkevésbé érintett terület a daganatos megbetegedések köre, leginkább pedig az ortopédiai beavatkozások csúsznak. A 28,4 millió elmaradó műtétből 6,3 millió ortopédiai probléma, de a rákkal kapcsolatos csúszás sem kevés, összesen 2,3 millióra tehető.

Az angliai helyzetre vonatkozóan a Medical Xpress azt írja, hogy ha a járvány lecsengése után az angol kórházak 20 százalékkal növelik a műtétek számát, akkor is 11 hónapig fog tartani, mire a felhalmozott elmaradásaikat behozzák. Ha azonban a járvány csúcsa több mint 12 hétig tart, akkor a visszazárkózás jóval hosszabb lesz.

A műtétek a járvány alatt nem csak azért halasztódnak, mert a személyzetet lefoglalja a pandémia kezelése, hanem azért is, mert nem akarják a műtétre befekvő pácienseket fokozott koronavírus-veszélynek kitenni. Bár a halasztás szükséges, a Medical Xpressnek nyilatkozó orvos szerint elkerülhetetlen, hogy egyes betegek állapota emiatt romoljon, és ez végső soron például a rákos betegeknél halálozáshoz is vezethet.

Az elmaradások pótlása Angliában becslések szerint 2 milliárd fontba (800 milliárd forintba) fog kerülni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Az ember fél, mégis megy előre” – így dolgozik egy onkológus a járványbanA konzultációra bejáró rákos betegek fele eltűnt a járvány miatt, és biztos, hogy az új betegek egy része nem jut el időben az orvoshoz - mondja Szántó István onkológus.

Élet Világ elmaradás halasztás járvány koronavírus műtét Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 16. 15:02 Élet, Közélet

Nem érdekli az embereket az idegesítő magyar víruskövető mobilalkalmazás

Gyakorlatilag senki sem használja Magyarországon a VírusRadart, és ennek megvan az oka. A szoftver sokaknak idegesítően rossz, nincs mögötte erős kommunikáció, Apple-gépekre pedig elérhetetlen.

Fabók Bálint
2020. szeptember 15. 17:07 Élet

Valóság lett a viccből, itt a Lidl saját ruhakollekciója

Már Magyarországon is lehet kapni a kultikussá vált Lidl sportcipőből, és az Aldi is most jelentette be a saját kollekcióját.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 15. 13:50 Élet

A koronavírus mutálódik, de nem tudjuk, hogy tartanunk kell-e ettől

Ami eddig változott, az jelenlegi tudásunk szerint nem súlyosbította a betegség lefolyását, és nem adott a vírusnak menekülési útvonalat az emberi immunválasz elől.

Fontos

Bucsky Péter
2020. szeptember 18. 07:08 Közélet

Százból hét forintot kap meg, de azért Budapest fizesse a válságkezelést

Nagyvonalú fővárosi segítséget javasol a Fidesz budapesti cégek számára, miközben az itteni vállalkozások adóinak döntő része a központi költségvetésbe kerül.

Jandó Zoltán
2020. szeptember 17. 06:49 Adat, Közélet

Hiába javasolták saját szakértői, az állam nem pörgette fel igazán a tesztelést

Jelentős részben a saját zsebből fizetett, nem pedig az állami tesztek dobták meg a mintavételek számát, és nem is érnek el annyi embert, mint amennyit az adatok sugallnak.

Avatar
2020. szeptember 16. 06:47 Világ

Kinyomtattak 37 magyar gazdaságnyi pénzt, mégsem lettek gazdagabbak

Japánban példátlan gazdasági kísérletbe kezdtek, eszméletlen mennyiségű pénzt nyomtattak a növekedés beindítása végett. Az eredmények felemásak, a fejlett világ mégis követi a példát.