Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 20. 09:49 Élet, Világ

Hosszú várólisták lesznek, mert 28 millió műtét marad el világszerte

A British Journal of Surgery szaklapban múlt héten megjelent cikk szerint világszerte 28,4 millió tervezett műtét maradhat el 2020-ban, ha az egyes országokban a koronavírus-járvány csúcsa 12 hétig tart. Az elhalasztott műtétek száma minden egyes további héttel 2,4 millióval nő.

Az adatbázis összeállításához a kutatók 71 ország 359 kórházának információiból indultak ki, és ezt statisztikai módszerekkel a világ 190 országára terjesztették ki. Úgy számoltak, hogy a járvány csúcsidőszakában a tervezett műtéteknek átlagosan a 72,3 százaléka elmarad.

A halasztásban a legkevésbé érintett terület a daganatos megbetegedések köre, leginkább pedig az ortopédiai beavatkozások csúsznak. A 28,4 millió elmaradó műtétből 6,3 millió ortopédiai probléma, de a rákkal kapcsolatos csúszás sem kevés, összesen 2,3 millióra tehető.

Az angliai helyzetre vonatkozóan a Medical Xpress azt írja, hogy ha a járvány lecsengése után az angol kórházak 20 százalékkal növelik a műtétek számát, akkor is 11 hónapig fog tartani, mire a felhalmozott elmaradásaikat behozzák. Ha azonban a járvány csúcsa több mint 12 hétig tart, akkor a visszazárkózás jóval hosszabb lesz.

A műtétek a járvány alatt nem csak azért halasztódnak, mert a személyzetet lefoglalja a pandémia kezelése, hanem azért is, mert nem akarják a műtétre befekvő pácienseket fokozott koronavírus-veszélynek kitenni. Bár a halasztás szükséges, a Medical Xpressnek nyilatkozó orvos szerint elkerülhetetlen, hogy egyes betegek állapota emiatt romoljon, és ez végső soron például a rákos betegeknél halálozáshoz is vezethet.

Az elmaradások pótlása Angliában becslések szerint 2 milliárd fontba (800 milliárd forintba) fog kerülni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Az ember fél, mégis megy előre” – így dolgozik egy onkológus a járványbanA konzultációra bejáró rákos betegek fele eltűnt a járvány miatt, és biztos, hogy az új betegek egy része nem jut el időben az orvoshoz - mondja Szántó István onkológus.

Élet Világ elmaradás halasztás járvány koronavírus műtét Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 09:49 Élet, Világ

Elkezdődött a huzavona az egységes európai oltásigazolásról

A görögök, a spanyolok és a légitársaságok nagyon sürgetik, a franciák és a németek nem annyira, és rengeteg a nyitott kérdés.

Torontáli Zoltán
2021. február 24. 11:07 Élet, Világ

A világ összes szennyvizének már fele tisztítókba folyik, de van hova fejlődni

A maradék 50 százalék felhasználása jóval nehezebb feladat, mert a tőkeszegény fejlődő világban keletkezik.

Avatar Avatar
2021. február 23. 09:35 Élet

Elkerülhetetlen a nemzeti gazdaságpolitika visszatérése Európában, de kinek lesz ez jó?

Nagyon nehéz az EU politikai integrációját elképzelni, ezért bizonyos mértékben elkerülhetetlen a gazdaságpolitika visszatérése a nemzeti szintre - mondja Dani Rodrik a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. február 24. 16:40 Adat, Közélet

Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések

A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

Avatar
2021. február 24. 15:24 Közélet

Jól szolgálják-e a kormány tervei a COVID által okozott társadalmi és gazdasági károk helyreállítását?

A leginkább sújtott emberek és vállalkozások segítése, az ország ellenállóképességének növelése helyett lobbiérdekeket szolgálhat az új uniós források egy része.

Bucsky Péter
2021. február 24. 06:03 Adat, Vállalat

A multik, és azon belül a németek igen jól jártak a kormány gazdasági akcióprogramjával

A német hátterű vállalkozások a hozzáadott érték 13,5 százalékát adják, de ehhez a támogatások 21,5 százalékát kapták meg.