Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 20. 09:49 Élet, Világ

Hosszú várólisták lesznek, mert 28 millió műtét marad el világszerte

A British Journal of Surgery szaklapban múlt héten megjelent cikk szerint világszerte 28,4 millió tervezett műtét maradhat el 2020-ban, ha az egyes országokban a koronavírus-járvány csúcsa 12 hétig tart. Az elhalasztott műtétek száma minden egyes további héttel 2,4 millióval nő.

Az adatbázis összeállításához a kutatók 71 ország 359 kórházának információiból indultak ki, és ezt statisztikai módszerekkel a világ 190 országára terjesztették ki. Úgy számoltak, hogy a járvány csúcsidőszakában a tervezett műtéteknek átlagosan a 72,3 százaléka elmarad.

A halasztásban a legkevésbé érintett terület a daganatos megbetegedések köre, leginkább pedig az ortopédiai beavatkozások csúsznak. A 28,4 millió elmaradó műtétből 6,3 millió ortopédiai probléma, de a rákkal kapcsolatos csúszás sem kevés, összesen 2,3 millióra tehető.

Az angliai helyzetre vonatkozóan a Medical Xpress azt írja, hogy ha a járvány lecsengése után az angol kórházak 20 százalékkal növelik a műtétek számát, akkor is 11 hónapig fog tartani, mire a felhalmozott elmaradásaikat behozzák. Ha azonban a járvány csúcsa több mint 12 hétig tart, akkor a visszazárkózás jóval hosszabb lesz.

A műtétek a járvány alatt nem csak azért halasztódnak, mert a személyzetet lefoglalja a pandémia kezelése, hanem azért is, mert nem akarják a műtétre befekvő pácienseket fokozott koronavírus-veszélynek kitenni. Bár a halasztás szükséges, a Medical Xpressnek nyilatkozó orvos szerint elkerülhetetlen, hogy egyes betegek állapota emiatt romoljon, és ez végső soron például a rákos betegeknél halálozáshoz is vezethet.

Az elmaradások pótlása Angliában becslések szerint 2 milliárd fontba (800 milliárd forintba) fog kerülni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Az ember fél, mégis megy előre” – így dolgozik egy onkológus a járványbanA konzultációra bejáró rákos betegek fele eltűnt a járvány miatt, és biztos, hogy az új betegek egy része nem jut el időben az orvoshoz - mondja Szántó István onkológus.

Élet Világ elmaradás halasztás járvány koronavírus műtét Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.

Torontáli Zoltán
2020. július 3. 06:44 Élet

Az otthoni sütés után most mindenki kézműves pékséget akar nyitni

A korábbinál is divatosabb ötlet a mikropékségek nyitása, de túl gyors lett a tempó, és közben a szakértelem visszaszorult.

Torontáli Zoltán
2020. július 1. 17:42 Élet, Világ

Romantikus, környezetvédő, de egyre keresettebb is a vitorlás hajós teherszállítás

Pár álmodozó dolgozik rajta évek óta, de egyre erősebb szubkultúrája van Nyugat-Európában a vitorlás teherhajózásnak, illetve a vitorlással szállított áruk értékesítésének.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.