Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 20. 09:49 Élet, Világ

Hosszú várólisták lesznek, mert 28 millió műtét marad el világszerte

A British Journal of Surgery szaklapban múlt héten megjelent cikk szerint világszerte 28,4 millió tervezett műtét maradhat el 2020-ban, ha az egyes országokban a koronavírus-járvány csúcsa 12 hétig tart. Az elhalasztott műtétek száma minden egyes további héttel 2,4 millióval nő.

Az adatbázis összeállításához a kutatók 71 ország 359 kórházának információiból indultak ki, és ezt statisztikai módszerekkel a világ 190 országára terjesztették ki. Úgy számoltak, hogy a járvány csúcsidőszakában a tervezett műtéteknek átlagosan a 72,3 százaléka elmarad.

A halasztásban a legkevésbé érintett terület a daganatos megbetegedések köre, leginkább pedig az ortopédiai beavatkozások csúsznak. A 28,4 millió elmaradó műtétből 6,3 millió ortopédiai probléma, de a rákkal kapcsolatos csúszás sem kevés, összesen 2,3 millióra tehető.

Az angliai helyzetre vonatkozóan a Medical Xpress azt írja, hogy ha a járvány lecsengése után az angol kórházak 20 százalékkal növelik a műtétek számát, akkor is 11 hónapig fog tartani, mire a felhalmozott elmaradásaikat behozzák. Ha azonban a járvány csúcsa több mint 12 hétig tart, akkor a visszazárkózás jóval hosszabb lesz.

A műtétek a járvány alatt nem csak azért halasztódnak, mert a személyzetet lefoglalja a pandémia kezelése, hanem azért is, mert nem akarják a műtétre befekvő pácienseket fokozott koronavírus-veszélynek kitenni. Bár a halasztás szükséges, a Medical Xpressnek nyilatkozó orvos szerint elkerülhetetlen, hogy egyes betegek állapota emiatt romoljon, és ez végső soron például a rákos betegeknél halálozáshoz is vezethet.

Az elmaradások pótlása Angliában becslések szerint 2 milliárd fontba (800 milliárd forintba) fog kerülni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Az ember fél, mégis megy előre” – így dolgozik egy onkológus a járványbanA konzultációra bejáró rákos betegek fele eltűnt a járvány miatt, és biztos, hogy az új betegek egy része nem jut el időben az orvoshoz - mondja Szántó István onkológus.

Élet Világ elmaradás halasztás járvány koronavírus műtét Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. május 24. 12:47 Élet

Meglehet a magyarázata, hogy miért ehetnek egyesek bármennyit, mégsem híznak el

Egy észt adatbázis vizsgálata alapján a kutatóknak van egy erős ötletük arra, hogy melyik gén játszik szerepet a jelenségben.

Torontáli Zoltán
2020. május 23. 12:14 Élet

A Reebok elég ijesztő jövőt lát, ha ilyen vírusszűrő maszkokat fejleszt

Sima szövetmaszkban futni vagy biciklizni embert próbáló dolog, a járvány miatt hirtelen nagy kereslet lett olyan maszkokra, amelyek védenek, de jobban lehet levegőt kapni bennük.

Torontáli Zoltán
2020. május 21. 17:17 Élet

Éretlenül is viszik, és ezzel letarolják a szedd magad eperföldeket a vásárlók

A sok ráérő vásárló versenyt fut a gyümölcsért, és ha már ott van, akár zölden is leszedi. Ha ez így megy, idén alig lesz éretten szedhető eper a földeken.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. május 23. 07:28 Podcast

Darvas Zsolt a nagy európai maszatolás végéről

A koronavírus és a német alkotmánybíróság együtt talán már elég nagy sokk ahhoz, hogy kimozdítsa az eurózónát a semmittevésből. A Bruegel Intézet közgazdásza a G7 Podcastban.

Avatar
2020. május 22. 17:01 Pénz

Lakáspiaci sokkra, 15-30 százalékos árzuhanásra számíthatunk

Nem reális a gyors felpattanás az ingatlanpiacon, sokkal valószínűbb a válság L vagy W alakú lefutása.

Jandó Zoltán
2020. május 22. 06:48 Vállalat

Reménykedhetünk a gazdaság beindulásában, ezt üzeni a kormány bérátvállalásának felfutása

A magyar kurzarbeitot a cégek nagy része még mindig nem szereti, de egyre többen bevállalják, hogy rajtra készen álljanak.