Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 20. 09:49 Élet, Világ

Hosszú várólisták lesznek, mert 28 millió műtét marad el világszerte

A British Journal of Surgery szaklapban múlt héten megjelent cikk szerint világszerte 28,4 millió tervezett műtét maradhat el 2020-ban, ha az egyes országokban a koronavírus-járvány csúcsa 12 hétig tart. Az elhalasztott műtétek száma minden egyes további héttel 2,4 millióval nő.

Az adatbázis összeállításához a kutatók 71 ország 359 kórházának információiból indultak ki, és ezt statisztikai módszerekkel a világ 190 országára terjesztették ki. Úgy számoltak, hogy a járvány csúcsidőszakában a tervezett műtéteknek átlagosan a 72,3 százaléka elmarad.

A halasztásban a legkevésbé érintett terület a daganatos megbetegedések köre, leginkább pedig az ortopédiai beavatkozások csúsznak. A 28,4 millió elmaradó műtétből 6,3 millió ortopédiai probléma, de a rákkal kapcsolatos csúszás sem kevés, összesen 2,3 millióra tehető.

Az angliai helyzetre vonatkozóan a Medical Xpress azt írja, hogy ha a járvány lecsengése után az angol kórházak 20 százalékkal növelik a műtétek számát, akkor is 11 hónapig fog tartani, mire a felhalmozott elmaradásaikat behozzák. Ha azonban a járvány csúcsa több mint 12 hétig tart, akkor a visszazárkózás jóval hosszabb lesz.

A műtétek a járvány alatt nem csak azért halasztódnak, mert a személyzetet lefoglalja a pandémia kezelése, hanem azért is, mert nem akarják a műtétre befekvő pácienseket fokozott koronavírus-veszélynek kitenni. Bár a halasztás szükséges, a Medical Xpressnek nyilatkozó orvos szerint elkerülhetetlen, hogy egyes betegek állapota emiatt romoljon, és ez végső soron például a rákos betegeknél halálozáshoz is vezethet.

Az elmaradások pótlása Angliában becslések szerint 2 milliárd fontba (800 milliárd forintba) fog kerülni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Az ember fél, mégis megy előre” – így dolgozik egy onkológus a járványbanA konzultációra bejáró rákos betegek fele eltűnt a járvány miatt, és biztos, hogy az új betegek egy része nem jut el időben az orvoshoz - mondja Szántó István onkológus.

Élet Világ elmaradás halasztás járvány koronavírus műtét Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. november 22. 06:53 Élet

Be fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőle

A mínusz 20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos gyakorlat, és a mínusz 70 sem példa nélküli, de csak kis mennyiségben.

Torontáli Zoltán
2020. november 20. 10:30 Élet, Vállalat

Viszi a járvány a falusi patikákat is

Hiába próbálja a kormány már hosszú évek óta minden lehetséges adminisztratív eszközzel védeni a kis falusi patikákat, most furcsa módon épp a szabályok merevsége miatt kellett többnek is bezárnia.

Fabók Bálint
2020. november 18. 06:26 Élet

Az ápolók úgy érzik, a teljes bizonytalanságba taszították őket

Pont a világjárvány kellős közepén alakítják át gyökerestől a szakmát, és ez tanácstalanságot, frusztrációt szül.

Fontos

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.

Bucsky Péter
2020. november 24. 06:54 Közélet

Elhagyják a vállalkozók Parragh kamaráját, de a NAV-végrehajtást nem ússzák meg

Miközben a zsugorodó tagságú kamarai rendszer elnöke könnyítésekért lobbizik a cégek számára, a tartozások behajtása a válságban sem szünetel.

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.