Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. április 15. 15:42 Világ

Fél milliárd ember szegényedhet el a világban a koronavírus miatt

Az eddig 83 ezer halálos áldozattal járó koronavírus-járvány a világgazdaságban olyan pusztítást okozhat, ami miatt az Oxfam nemzetközi segélyszervezet becslése alapján szélsőséges esetben fél milliárd ember csúszhat mélyszegénységbe világszerte.

A jelentés a válság háztartások jövedelmére és fogyasztásra gyakorolt hatása alapján becsülte meg a globális szegénységi ráta változását. A jelentés szerint a mostani válság súlyosabb lesz, mint a 2008-as, és

a gazdasági visszaesés következtében egyes országokban utoljára három évtizeddel ezelőtt tapasztalt szintre nőhet a szegénység.

A jelentés szerzői több forgatókönyvet is végigszámoltak, figyelembe véve a Világbank különféle szegénységi küszöbeit. Ha azokat számítjuk mélyszegénynek, akiknek a jövedelme nem haladja meg a napi 1,9 dollárt, a legsúlyosabb esetben, 20 százalékos átlagos jövedelemcsökkenés esetén globálisan 434 millióról 922 millióra nőne a mélyszegénységben élők száma. Ha a szegénységi küszöböt 5,5 dollárnál húzzuk meg, akkor a mélyszegények száma 548 millióról csaknem 4 milliárdra nőne, tehát a 7,8 milliárdos globális népesség több mint fele számítana szegénynek.

A nőket nagyobb valószínűséggel fenyegeti az elszegényedés, ugyanis ők nagyobb valószínűséggel dolgoznak az informális gazdaságban, ahol gyakorlatilag egyáltalán nincsenek munkavállalói jogaik. A jelentés szerint világszerte több mint 2 milliárd informális szektorban dolgozó munkavállalónak nincs például betegbiztosítása. A Világbank múlt heti jelentése szerint csak a kelet-ázsiai és a csendes-óceáni térségben 11 millió embert fenyegeti elszegényedés, ha tovább romlik a gazdasági helyzet a járvány miatt.

Az Oxfam az emberek lecsúszásának megakadályozása érdekében hatpontos cselekvési tervet mutatott be, amelyben a bajba jutott emberek és cégek támogatását javasolja. Azt is felvetik, hogy egyes országok esetében adósságelengedésben kellene gondolkodni, amellett, hogy az IMF-nek is hangsúlyosabb szerepet kellene játszania a válságkezelésben. A civil szervezet szerint a mentőcsomagok pénzügyi forrásait vagyonadóból, és a spekulatív pénzügyi termékek adóztatásából is meg lehetne teremteni.

A járvány terjedésével a fejlődő országok között egyre több jelezte, hogy adósságelengedésre lenne szüksége ahhoz, hogy a járvány okozta közegészségügyi és gazdasági válság kezeléséhez elengedő költségvetési forrást tudjon mozgósítani. A jelentés szerzői szerint a gazdagabb országok az elmúlt hetekben megmutatták, hogy mekkora összegeket képesek mobilizálni a saját gazdaságaik megmentése érdekében, viszont a fejlődő országok nem képesek hatékonyan kezelni a válságot, akkor annak olyan globális hatásai lesznek, ami a gazdagabb és szegényebb országok számára egyaránt komoly károkat okoznak majd.

Világ Oxfam szegény országok szegénység világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2020. szeptember 17. 15:44 Világ

Felkészületlenek a szélsőséges klímára a világkereskedelem csomópontjai

Készületlenül érik a kikötőket az egyre súlyosabb viharok és az áradások, pedig a világkereskedelem szempontjából kulcsfontosságú a tengeri hajózás problémamentes működése.

Váczi István
2020. szeptember 16. 10:42 Világ

Visszatérnek az ATM-ek nagyüzemi fosztogatói

Ismét aktivizálják magukat azok a csoportok, amelyek Észak-Korea megbízásából ürítik ki világszerte a pénzkiadó automatákat.

Avatar
2020. szeptember 16. 06:47 Világ

Kinyomtattak 37 magyar gazdaságnyi pénzt, mégsem lettek gazdagabbak

Japánban példátlan gazdasági kísérletbe kezdtek, eszméletlen mennyiségű pénzt nyomtattak a növekedés beindítása végett. Az eredmények felemásak, a fejlett világ mégis követi a példát.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. szeptember 17. 06:49 Adat, Közélet

Hiába javasolták saját szakértői, az állam nem pörgette fel igazán a tesztelést

Jelentős részben a saját zsebből fizetett, nem pedig az állami tesztek dobták meg a mintavételek számát, és nem is érnek el annyi embert, mint amennyit az adatok sugallnak.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 16. 15:02 Élet, Közélet

Nem érdekli az embereket az idegesítő magyar víruskövető mobilalkalmazás

Gyakorlatilag senki sem használja Magyarországon a VírusRadart, és ennek megvan az oka. A szoftver sokaknak idegesítően rossz, nincs mögötte erős kommunikáció, Apple-gépekre pedig elérhetetlen.

Bucsky Péter
2020. szeptember 15. 06:51 Közélet, Vállalat

A magyar cégek fizetik a multik adókedvezményeit

Megfelezte az elmúlt öt év alatt a társaságiadó-kedvezményeket a kormány, de ezek továbbra is a külföldi tulajdonú cégeket segítik jobban.