Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. április 15. 15:42 Világ

Fél milliárd ember szegényedhet el a világban a koronavírus miatt

Az eddig 83 ezer halálos áldozattal járó koronavírus-járvány a világgazdaságban olyan pusztítást okozhat, ami miatt az Oxfam nemzetközi segélyszervezet becslése alapján szélsőséges esetben fél milliárd ember csúszhat mélyszegénységbe világszerte.

A jelentés a válság háztartások jövedelmére és fogyasztásra gyakorolt hatása alapján becsülte meg a globális szegénységi ráta változását. A jelentés szerint a mostani válság súlyosabb lesz, mint a 2008-as, és

a gazdasági visszaesés következtében egyes országokban utoljára három évtizeddel ezelőtt tapasztalt szintre nőhet a szegénység.

A jelentés szerzői több forgatókönyvet is végigszámoltak, figyelembe véve a Világbank különféle szegénységi küszöbeit. Ha azokat számítjuk mélyszegénynek, akiknek a jövedelme nem haladja meg a napi 1,9 dollárt, a legsúlyosabb esetben, 20 százalékos átlagos jövedelemcsökkenés esetén globálisan 434 millióról 922 millióra nőne a mélyszegénységben élők száma. Ha a szegénységi küszöböt 5,5 dollárnál húzzuk meg, akkor a mélyszegények száma 548 millióról csaknem 4 milliárdra nőne, tehát a 7,8 milliárdos globális népesség több mint fele számítana szegénynek.

A nőket nagyobb valószínűséggel fenyegeti az elszegényedés, ugyanis ők nagyobb valószínűséggel dolgoznak az informális gazdaságban, ahol gyakorlatilag egyáltalán nincsenek munkavállalói jogaik. A jelentés szerint világszerte több mint 2 milliárd informális szektorban dolgozó munkavállalónak nincs például betegbiztosítása. A Világbank múlt heti jelentése szerint csak a kelet-ázsiai és a csendes-óceáni térségben 11 millió embert fenyegeti elszegényedés, ha tovább romlik a gazdasági helyzet a járvány miatt.

Az Oxfam az emberek lecsúszásának megakadályozása érdekében hatpontos cselekvési tervet mutatott be, amelyben a bajba jutott emberek és cégek támogatását javasolja. Azt is felvetik, hogy egyes országok esetében adósságelengedésben kellene gondolkodni, amellett, hogy az IMF-nek is hangsúlyosabb szerepet kellene játszania a válságkezelésben. A civil szervezet szerint a mentőcsomagok pénzügyi forrásait vagyonadóból, és a spekulatív pénzügyi termékek adóztatásából is meg lehetne teremteni.

A járvány terjedésével a fejlődő országok között egyre több jelezte, hogy adósságelengedésre lenne szüksége ahhoz, hogy a járvány okozta közegészségügyi és gazdasági válság kezeléséhez elengedő költségvetési forrást tudjon mozgósítani. A jelentés szerzői szerint a gazdagabb országok az elmúlt hetekben megmutatták, hogy mekkora összegeket képesek mobilizálni a saját gazdaságaik megmentése érdekében, viszont a fejlődő országok nem képesek hatékonyan kezelni a válságot, akkor annak olyan globális hatásai lesznek, ami a gazdagabb és szegényebb országok számára egyaránt komoly károkat okoznak majd.

Világ Oxfam szegény országok szegénység világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pálos Máté
2021. október 21. 11:47 Világ

Közel állunk ahhoz, hogy az űrből azt is észrevegyük, ha egy tehén elböfögi magát

A műholdas károsanyag-kibocsátás megfigyelés lehetőségeket ad a nagyhatalmaknak arra is, hogy egymásra vagy kisebb országokra mutogassanak, ha a bolygó tönkretétele kerül szóba.

Torontáli Zoltán
2021. október 18. 06:43 Adat, Világ

A Lidl után az Aldiban is megnéztük, olcsóbb-e külföldön a bevásárlás

A francia és a román Lidl után most a brit Aldi árait hasonlítjuk össze a magyarral. Az eredmény néhány eleme sokkal mellbevágóbb, mint az eddigiek.

Avatar
2021. október 17. 18:20 Világ

A minimálbér-emelés haszna és ok-okozati összefüggések értek idén Nobelt

Két másik kutató mellett idén egy olyan szakember kapta a közgazdasági Nobelt, akinek munkásságát idén mutattuk be a Rajk Szakkollégiummal közös videóinterjúban.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. október 20. 15:54 Adat

Márki-Zay ott szerepelt jobban, ahol magasabb fokú az iskolázottság és a gazdasági aktivitás

Az előválasztás győztese a társadalmi-gazdasági szempontból kedvezőbb helyzetben lévő megyékben, a fővárosban pedig a kormánypártibb körzetekben szerepelt jól.

Jandó Zoltán
2021. október 20. 12:55 Adat

Intő romániai helyzet: csak a halál árnyékában szűnik meg az oltásellenesség

Nyáron még nem tudtak mit kezdeni a lejáró vakcinákkal, most, hogy katasztrofális a helyzet, hirtelen a hétszeresére ugrott a beadott oltások száma.

Stubnya Bence Pálos Máté
2021. október 20. 06:09 Közélet

„A szívem szakad meg, de erre kényszerít a rendszer” – felemészti a tanárokat az elértéktelenedő fizetés

A kormány kizárta a tanárokat a magyar gazdaság és bérek fejlődéséből, jövőre emelés nélkül a magyar közoktatásban dolgozók közel ötöde kereshet a szakmunkás minimálbérnek megfelelő összeget.