Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. április 15. 15:42 Világ

Fél milliárd ember szegényedhet el a világban a koronavírus miatt

Az eddig 83 ezer halálos áldozattal járó koronavírus-járvány a világgazdaságban olyan pusztítást okozhat, ami miatt az Oxfam nemzetközi segélyszervezet becslése alapján szélsőséges esetben fél milliárd ember csúszhat mélyszegénységbe világszerte.

A jelentés a válság háztartások jövedelmére és fogyasztásra gyakorolt hatása alapján becsülte meg a globális szegénységi ráta változását. A jelentés szerint a mostani válság súlyosabb lesz, mint a 2008-as, és

a gazdasági visszaesés következtében egyes országokban utoljára három évtizeddel ezelőtt tapasztalt szintre nőhet a szegénység.

A jelentés szerzői több forgatókönyvet is végigszámoltak, figyelembe véve a Világbank különféle szegénységi küszöbeit. Ha azokat számítjuk mélyszegénynek, akiknek a jövedelme nem haladja meg a napi 1,9 dollárt, a legsúlyosabb esetben, 20 százalékos átlagos jövedelemcsökkenés esetén globálisan 434 millióról 922 millióra nőne a mélyszegénységben élők száma. Ha a szegénységi küszöböt 5,5 dollárnál húzzuk meg, akkor a mélyszegények száma 548 millióról csaknem 4 milliárdra nőne, tehát a 7,8 milliárdos globális népesség több mint fele számítana szegénynek.

A nőket nagyobb valószínűséggel fenyegeti az elszegényedés, ugyanis ők nagyobb valószínűséggel dolgoznak az informális gazdaságban, ahol gyakorlatilag egyáltalán nincsenek munkavállalói jogaik. A jelentés szerint világszerte több mint 2 milliárd informális szektorban dolgozó munkavállalónak nincs például betegbiztosítása. A Világbank múlt heti jelentése szerint csak a kelet-ázsiai és a csendes-óceáni térségben 11 millió embert fenyegeti elszegényedés, ha tovább romlik a gazdasági helyzet a járvány miatt.

Az Oxfam az emberek lecsúszásának megakadályozása érdekében hatpontos cselekvési tervet mutatott be, amelyben a bajba jutott emberek és cégek támogatását javasolja. Azt is felvetik, hogy egyes országok esetében adósságelengedésben kellene gondolkodni, amellett, hogy az IMF-nek is hangsúlyosabb szerepet kellene játszania a válságkezelésben. A civil szervezet szerint a mentőcsomagok pénzügyi forrásait vagyonadóból, és a spekulatív pénzügyi termékek adóztatásából is meg lehetne teremteni.

A járvány terjedésével a fejlődő országok között egyre több jelezte, hogy adósságelengedésre lenne szüksége ahhoz, hogy a járvány okozta közegészségügyi és gazdasági válság kezeléséhez elengedő költségvetési forrást tudjon mozgósítani. A jelentés szerzői szerint a gazdagabb országok az elmúlt hetekben megmutatták, hogy mekkora összegeket képesek mobilizálni a saját gazdaságaik megmentése érdekében, viszont a fejlődő országok nem képesek hatékonyan kezelni a válságot, akkor annak olyan globális hatásai lesznek, ami a gazdagabb és szegényebb országok számára egyaránt komoly károkat okoznak majd.

Világ Oxfam szegény országok szegénység világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. július 8. 14:39 Világ

Az olasz maffia már ott tart, hogy nemzetközi kötvényeket bocsátanak ki

Az elit ügyfeleknek kínált befektetés eleve visszás volt, de aztán kiderült, hogy a maffia lejárt számlái is bekerültek.

Torontáli Zoltán
2020. július 7. 11:09 Vállalat, Világ

Megy ez, csak akarni kell, a vonat máris kiváltotta a repülőt

Az Austrian Airlines ezentúl nem repülőjegyet ad el Bécs és Salzburg között az átszálló utasoknak, hanem azzal egyenértékű vonatjegyet. Budapestre ugyanez elvileg lehetséges lenne.

Váczi István
2020. július 6. 17:31 Világ

Bubópestis, agyevő amőba, fertőzőbb koronavírus: kell ezek miatt aggódni?

Agyevő amőba még nem okozott itthon megbetegedést, a pestist jól ismeri a tudomány, a koronavírus viszont a jelek szerint továbbfejlesztette magát.

Fontos

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.

Stubnya Bence
2020. július 7. 06:29 Közélet, Vállalat

Huszárvágással kedvetlenítenék el a katáztatókat, de ennek sokan nem örülnek

Az adónem létrehozása óta benne volt a pakliban, hogy visszaélnek majd vele. A kormány most lépne, de könnyen lehet, hogy a változtatással valódi vállalkozók is rosszul járnának.

Fabók Bálint
2020. július 6. 06:49 Közélet, Vállalat

Tudják, hogy bezuhanna a turizmus, mégis megfojtanák a rövid távú lakáskiadást

A kormányzat a fővárossal egyetértésben dolgozik az Airbnb-modell korlátozásán, ami mögött - Európában egyedülálló módon - a túlturizmus helyett egy iparági lobbi áll.