Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. április 15. 15:42 Világ

Fél milliárd ember szegényedhet el a világban a koronavírus miatt

Az eddig 83 ezer halálos áldozattal járó koronavírus-járvány a világgazdaságban olyan pusztítást okozhat, ami miatt az Oxfam nemzetközi segélyszervezet becslése alapján szélsőséges esetben fél milliárd ember csúszhat mélyszegénységbe világszerte.

A jelentés a válság háztartások jövedelmére és fogyasztásra gyakorolt hatása alapján becsülte meg a globális szegénységi ráta változását. A jelentés szerint a mostani válság súlyosabb lesz, mint a 2008-as, és

a gazdasági visszaesés következtében egyes országokban utoljára három évtizeddel ezelőtt tapasztalt szintre nőhet a szegénység.

A jelentés szerzői több forgatókönyvet is végigszámoltak, figyelembe véve a Világbank különféle szegénységi küszöbeit. Ha azokat számítjuk mélyszegénynek, akiknek a jövedelme nem haladja meg a napi 1,9 dollárt, a legsúlyosabb esetben, 20 százalékos átlagos jövedelemcsökkenés esetén globálisan 434 millióról 922 millióra nőne a mélyszegénységben élők száma. Ha a szegénységi küszöböt 5,5 dollárnál húzzuk meg, akkor a mélyszegények száma 548 millióról csaknem 4 milliárdra nőne, tehát a 7,8 milliárdos globális népesség több mint fele számítana szegénynek.

A nőket nagyobb valószínűséggel fenyegeti az elszegényedés, ugyanis ők nagyobb valószínűséggel dolgoznak az informális gazdaságban, ahol gyakorlatilag egyáltalán nincsenek munkavállalói jogaik. A jelentés szerint világszerte több mint 2 milliárd informális szektorban dolgozó munkavállalónak nincs például betegbiztosítása. A Világbank múlt heti jelentése szerint csak a kelet-ázsiai és a csendes-óceáni térségben 11 millió embert fenyegeti elszegényedés, ha tovább romlik a gazdasági helyzet a járvány miatt.

Az Oxfam az emberek lecsúszásának megakadályozása érdekében hatpontos cselekvési tervet mutatott be, amelyben a bajba jutott emberek és cégek támogatását javasolja. Azt is felvetik, hogy egyes országok esetében adósságelengedésben kellene gondolkodni, amellett, hogy az IMF-nek is hangsúlyosabb szerepet kellene játszania a válságkezelésben. A civil szervezet szerint a mentőcsomagok pénzügyi forrásait vagyonadóból, és a spekulatív pénzügyi termékek adóztatásából is meg lehetne teremteni.

A járvány terjedésével a fejlődő országok között egyre több jelezte, hogy adósságelengedésre lenne szüksége ahhoz, hogy a járvány okozta közegészségügyi és gazdasági válság kezeléséhez elengedő költségvetési forrást tudjon mozgósítani. A jelentés szerzői szerint a gazdagabb országok az elmúlt hetekben megmutatták, hogy mekkora összegeket képesek mobilizálni a saját gazdaságaik megmentése érdekében, viszont a fejlődő országok nem képesek hatékonyan kezelni a válságot, akkor annak olyan globális hatásai lesznek, ami a gazdagabb és szegényebb országok számára egyaránt komoly károkat okoznak majd.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Oxfam szegény országok szegénység világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.