Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. április 15. 15:42 Világ

Fél milliárd ember szegényedhet el a világban a koronavírus miatt

Az eddig 83 ezer halálos áldozattal járó koronavírus-járvány a világgazdaságban olyan pusztítást okozhat, ami miatt az Oxfam nemzetközi segélyszervezet becslése alapján szélsőséges esetben fél milliárd ember csúszhat mélyszegénységbe világszerte.

A jelentés a válság háztartások jövedelmére és fogyasztásra gyakorolt hatása alapján becsülte meg a globális szegénységi ráta változását. A jelentés szerint a mostani válság súlyosabb lesz, mint a 2008-as, és

a gazdasági visszaesés következtében egyes országokban utoljára három évtizeddel ezelőtt tapasztalt szintre nőhet a szegénység.

A jelentés szerzői több forgatókönyvet is végigszámoltak, figyelembe véve a Világbank különféle szegénységi küszöbeit. Ha azokat számítjuk mélyszegénynek, akiknek a jövedelme nem haladja meg a napi 1,9 dollárt, a legsúlyosabb esetben, 20 százalékos átlagos jövedelemcsökkenés esetén globálisan 434 millióról 922 millióra nőne a mélyszegénységben élők száma. Ha a szegénységi küszöböt 5,5 dollárnál húzzuk meg, akkor a mélyszegények száma 548 millióról csaknem 4 milliárdra nőne, tehát a 7,8 milliárdos globális népesség több mint fele számítana szegénynek.

A nőket nagyobb valószínűséggel fenyegeti az elszegényedés, ugyanis ők nagyobb valószínűséggel dolgoznak az informális gazdaságban, ahol gyakorlatilag egyáltalán nincsenek munkavállalói jogaik. A jelentés szerint világszerte több mint 2 milliárd informális szektorban dolgozó munkavállalónak nincs például betegbiztosítása. A Világbank múlt heti jelentése szerint csak a kelet-ázsiai és a csendes-óceáni térségben 11 millió embert fenyegeti elszegényedés, ha tovább romlik a gazdasági helyzet a járvány miatt.

Az Oxfam az emberek lecsúszásának megakadályozása érdekében hatpontos cselekvési tervet mutatott be, amelyben a bajba jutott emberek és cégek támogatását javasolja. Azt is felvetik, hogy egyes országok esetében adósságelengedésben kellene gondolkodni, amellett, hogy az IMF-nek is hangsúlyosabb szerepet kellene játszania a válságkezelésben. A civil szervezet szerint a mentőcsomagok pénzügyi forrásait vagyonadóból, és a spekulatív pénzügyi termékek adóztatásából is meg lehetne teremteni.

A járvány terjedésével a fejlődő országok között egyre több jelezte, hogy adósságelengedésre lenne szüksége ahhoz, hogy a járvány okozta közegészségügyi és gazdasági válság kezeléséhez elengedő költségvetési forrást tudjon mozgósítani. A jelentés szerzői szerint a gazdagabb országok az elmúlt hetekben megmutatták, hogy mekkora összegeket képesek mobilizálni a saját gazdaságaik megmentése érdekében, viszont a fejlődő országok nem képesek hatékonyan kezelni a válságot, akkor annak olyan globális hatásai lesznek, ami a gazdagabb és szegényebb országok számára egyaránt komoly károkat okoznak majd.

Világ Oxfam szegény országok szegénység világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. november 27. 15:46 Világ

Az adósság növekedésével együtt a durva pénzbehajtás is felpörög Kínában

Családtagok zaklatása, pofonok, hajtépés: nem válogatnak az eszközökben a kínai pénzbehajtók.

Váczi István
2020. november 27. 12:48 Világ

A temetkezési vállalkozók nem profitálnak a járványból Lengyelországban

Hiába van több temetés, közben nőnek a költségek, a hozzátartozók pedig kevesebbet szánnak a szertartásra.

Váczi István
2020. november 25. 12:12 Világ

Ha Kína megneheztel, hirtelen gondok lesznek a minőséggel

Ötvennél is több teherhajó várja legalább egy hónapja, hogy kirakodhasson kínai kikötőkben összesen 5,7 millió tonna, Ausztráliában kibányászott szenet.

Fontos

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2020. november 25. 16:56 Adat, Közélet

Semmi értelme nincs az operatív törzs járvány-előrejelzésének

Legalábbis abban a formában, ahogy hetente közlik. Ha jól csinálják, a szennyvízadat hasznos eleme lehet a járvány követésének, de amit az NNK közzétesz, nem az.

Kasnyik Márton
2020. november 25. 06:56 Közélet

Saját óriáscégét hitelezheti milliárdokkal a Magyar Nemzeti Bank

Ha ez átmegy, akkor a többi cégétől is vehetné a kötvényeket a jegybank milliárdokért. Nincs határa a vad ötleteknek a monetáris politikában?

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.