Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. április 14. 16:03 Világ

Több mint százmillió tulipánt semmisítettek meg a holland virágmészárlás során

A hollandiai Aalsmeerben rendezik a világ legnagyobb virágpiacát. A több mint százéves múltra visszanéző intézmény idén egészen rendhagyó módon ért véget: tömegével semmisítették meg az eladásra szánt virágokat. A koronavírus hatására számos holland virágpiacon hasonló pusztítás történt, a naaldwijki piacról egy egyperces videó is készült.

A virágüzletek bezárása, a rendezvények vagy éppen az esküvők elmaradása miatt meredeken visszaesett a kereslet az egyik ikonikus holland exporttermék, a virág iránt. A világ virágkereskedelmében Hollandiának 44 százalékos a részesedése, az exportált virághagyma 77 százaléka érkezik Hollandiából.

Az elmúlt egy hónapban a kereslet bezuhanása miatt mintegy 400 millió virágot pusztítottak el Hollandiában, ezen belül 140 millió tulipánt a legnagyobb holland virágkereskedő becslése szerint. Akárcsak a rendezvényes szakmának, a járvány a lehető legrosszabbkor érkezett a virágtermesztők számára.

A tulipánhagymákat júliusban ültetik el, majd hónapokon át gondozzák, és éppen márciusban kezdenek el virágozni. Az év legnagyobb forgalmát jellemzően a tavaszi hónapok hozzák, többek között a nők napja, a húsvét és az anyák napja miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Hollandia koronavírus tulipán virág Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.