Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. április 10. 16:21 Világ

Ahol a gazdagok árnyékában csak fegyverek és botok maradnak a koronavírus ellen

Utcán heverő holttestek, kartondobozokba pakolt hullák, rendőrökre támadó dühös hozzátartozók. Egészen felkavaró felvételek mutatják be, ahogy a hatóságok képtelenek lépést tartani a koronavírussal Ecuador kereskedelmi központjában, a mintegy hárommilliós Guayaquilban.

A vírus március végén kezdett el látványosan elterjedni a városban, és már az első pár nap után kezelhetetlenné vált a helyzetet. Több száz hulla halmozódott fel kórházakban és hullaházakban. Drámai videók mutatják, ahogy a hozzátartozók nekiesnek a rendőröknek, mivel már akár egy hete várják, hogy kiadják nekik szeretteik holttestét.

A rengeteg haláleset miatt a koporsók teljesen elfogytak. A hallottakat műanyagba, kartonpapírba és hűtőkonténerekbe rakják. A város már a holttesteket sem tudja begyűjteni. Egy nő például öt napon át próbálta elérni a hatóságokat, hogy vigyék el a légzési nehézségek miatt elhunyt szomszédja holttestét. A sürgősségi vonal folyamatosan foglalt volt, amikor pedig végre elérte őket, azt mondták neki, hogy nem érnek rá begyűjteni a hullát. A szomszédok végül öt nap után egyszerűen kirakták a testet az utcára.


A CNN riportja a városból

Megbecsülhetetlen, hogy hány ember kapta el a vírust, a hivatalos adatok (csütörtökön mintegy ötezer regisztrált fertőzött és 250 halott) az elnök, Lenín Moreno szerint is jelentősen alábecsülik a valós számokat. Guayaquil az első nagyobb dél-amerikai város, ahol látványosan elkezdett terjedni a betegség, és esete rámutat arra, hogy a kevésbé fejlett országokra milyen sötét hónapok várnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA bahamai tragédia megmutatja kicsiben, hogy mennyire sebezhető a modern világA gazdagok megléptek a pusztítás elől, a szegényebbek lakóhelyét teljesen elpusztította a hurrikán. A bahamai események kisarkítva mutatnak rá, hogy mi várható máshol is.

Az ecuadori város példája jelentősen árnyalja azt a nyugati narratívát, amely szerint jelenleg is jobbára a világ gazdagabbik felét érinti a járvány. A hivatalos esetszámok valóban ezt mutatják, a valóságot azonban éppen a szegényebb országok egyre kétségbeejtőbb helyzete torzítja. A nyugati országok ugyanis olyan mértékben elvonják az erőforrásokat a szegényebbektől a járvány során, hogy azoknak nemhogy a védekezésre, hanem a saját helyzetük megismerésére sincs igazán lehetőségük. 

Vastagabb pénztárcájának köszönhetően Európa és az USA egyszerűen elhappolja a koronavírus megfékezéséhez szükséges alapvető eszközöket (mint a tesztek vagy az orvosi védőfelszerelések) a szegényebb országok elől. Ecuador hivatalosan alacsony esetszáma is azt mutatja, hogy egyszerűen képtelen a járvány mérsékléséhez kulcsfontosságú magas számú tesztelésre.

Ecuadorhoz hasonlóan más dél-amerikai és afrikai országok is alig jutnak tesztekhez, mivel a szűkös piacon nincs esélyük az európai országok és az USA ellen. A számos szegény országnál jelentősebb lobbierővel rendelkező Unicef például száz rászoruló országnak tervezett 240 millió szájmaszkot beszerezni, de mindeddig ennek alig több mint a tizedéig, 28 millió maszkig jutott.

Koporsónak szánt kartondobozok Ecuadorban. Fotó: AFP

Az alapból fejletlen egészségüggyel rendelkező*Egyes szegény országokban egymillió emberre jut egy lélegeztetőgép. országok tehát végképp magukra maradnak a járvány idejére, anyagi korlátaik miatt esélyük sincs szükséges mértékben alapvető védőfelszerelést beszerezni. Az egyedüli eszköznek a vírus feltartóztatására így az marad, amely közvetlenül nem kerül pénzbe, mégis a legnagyobb ütést jelenti a gazdaságnak: a vesztegzár.

Indiától kezdve számos fekete-afrikai országon át latin-amerikai nyomornegyedekig sok százmillió szegény lett a lakóhelyére kényszerítve. Olyan helyeken, ahol az éghajlatból, a kultúrából és a lakhatási viszonyokból adódóan jóval nagyobb változást jelent ez a mindennapokban, mint egy átlagos magyar panellakásba bezárkózni. „Hatan élünk egy szobában. Egy szobába nem lehetünk bezárva hatan a járvány végéig” – érzékeltette egy dél-afrikai férfi ebben a videóban, hogy miben jelenthet különbséget egy városi nyomornegyed.

Ahogy korábban írtunk róla, Magyarországon a feketén dolgozókat érinti legsúlyosabban a mostani a válság, a szegényebb országokra ez hatványozottan igaz. A feketén dolgozó utcai árusok, szemétgyűjtők vagy éppen vendégmunkások teljesen szociális védőháló nélkül maradnak, miközben az árak kontrollálatlanul mennek felfelé. Guayaquilban például ötszörösére nőtt a krumpli ára pár hét alatt.


Példa erőszakos hatósági fellépésekre világszerte

Az eszköztelen egészségügy, a magatehetetlen hatóságok, valamint az információhiányos és lehetetlen életkörülmények közé beszorított lakosság elegye pedig olyan képsorokat eredményezhet, amelyek aztán bejárják a világot, és könnyen megágyazhatnak az előítéleteknek.

Európai szemmel könnyedén tűnhetnek lesajnálandónak az embereket botokkal kergető indiai rendőrök, a szabályszegőket lelövéssel fenyegető Fülöp-szigeteki elnök vagy a tömegbe lövető kenyai hatóságok, ez azonban legalább annyira mutatja az eszköztelenségüket. Nekik nem nagyon maradt más, csak a nyers erő a járvány elleni védekezésben. Ez a fajta kilátástalanság egy pakisztáni példánál mutatkozott meg kifejezetten szemléletesen, amikor a védőeszközök hiánya miatt tüntető pakisztáni orvosokat rendőrök verték szét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk“Tízezer forintom maradt” - munkájukat elvesztők a kétségbeejtő helyzetükrőlGyári munkát kereső szakács, talajt vesztő egykori hajléktalan vagy egyszerre munkanélkülivé váló pár. Milyen sorsok vannak az állásukat vesztő tízezrek között?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Afrika Dél-Amerika egyenlőtlenség koronavírus szegény országok szegénység Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.