Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. április 9. 09:50 Világ

Ülnek a pénzhegyükön az oroszok, mert nem bíznak az olaj drágulásában

Ma tartanak virtuális találkozót az olajhatalmak (OPEC+), hogy megvitassák, mit kellene tenni a hetek óta borzasztóan hektikus olajpiacon. A helyzetet a szokásosnál is nehezebben átláthatóvá teszi, hogy egyáltalán nem világos, kinek mi az érdeke.

Elvileg persze minden olajexportőrnek a kellően magas árszint, csakhogy ezáltal az utóbbi években a hagyományos olajhatalmak jókora piaci részesedést veszítettek az amerikai palaolaj-kitermelőkkel szemben. Idehaza is jelent meg olyan elemzés, hogy a nagy orosz-szaúdi összeveszés – amely a koronavírus-járvány okozta fogyasztáscsökkenéssel együtt a mélybe küldte az árakat – csak színjáték, mindkét ország a tartalékaira támaszkodva elviseli egy ideig a mostani árszintet abban a reményben, hogy sikerül csődhullámot okozni az amerikai palaolajszektorban.

 

A Bloomberg elemzése szerint Oroszország eddigi válságkezelő intézkedéseiből mindenesetre azt lehet kikövetkeztetni, hogy a vezetés belátható ideig nem bízik a korábbi, a mostaninál felével-kétharmadával magasabb árszint visszatérésében. Miközben a fejlett országok soha nem látott állami költekezéssel igyekeznek megtámasztani a járvány miatt rogyadozó gazdaságaikat, az eddig bejelentett orosz intézkedések összege mindössze a GDP két százalékát éri el. (Idehaza a kormány szerint ez 18-22 százalék.) Ez ahhoz képest is kevés, hogy a 2008-as válság idején az orosz állam a GDP 10 százalékának megfelelő összeget költött gazdaságélénkítésre.

Pedig elvileg lenne miből költeni: az orosz állam összes tartalékának összege az év eleji állapot szerint 563 milliárd dollár, amelyből 165 milliárdot kifejezetten a mostanihoz hasonló válsághelyzetek kezelésére tettek félre. Az előbbi szám a szaúdi tartaléknál is nagyobb, hiszen az az év elején 518 milliárd dollár volt. Mindezt úgy, hogy az orosz költségvetést – a nemrég végrehajtott módosítások előtt is – kevésbé viseli meg az alacsony olajár, mint a szaúdit.

 

Az eddig bejelentett orosz intézkedések nagyságrendje átszámolva nem egész 4 milliárd dollár (300 milliárd rubel). Ez a visszafogott reakció nem is tetszik az orosz üzleti élet szereplőinek, sok megszólaló szerint így mélyebb lesz a válság – több cég megy csődbe, több embert bocsátanak el –, mintha az állam bátrabban költekezne, keresletet teremtve.

Persze elég egyértelműnek tűnik, hogy az orosz kormány egyelőre miért nem akar nagyobb költekezésbe fogni. Egyáltalán nem zárható ki, hogy az olaj ára éveken keresztül a mostanihoz hasonlóan alacsony szinten ragad, egy időre pedig még mélyebbre is zuhanhat. Ezt csak úgy vészelheti át az ország – a jelenlegi gazdasági szerkezetében – nagyobb megrázkódtatás nélkül, ha szigorú beosztással éli fel a tartalékokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSúlyos ára lesz az olajpiac összeomlásánakOlyan tartósan szétzilálja az olaj- és gázipart a mostani iszonyatos keresletcsökkenés, hogy amikor később újra beindulna a világ, nagyon drága lesz az energia.

Világ koronavírus olajár OPEC Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. július 7. 11:09 Vállalat, Világ

Megy ez, csak akarni kell, a vonat máris kiváltotta a repülőt

Az Austrian Airlines ezentúl nem repülőjegyet ad el Bécs és Salzburg között az átszálló utasoknak, hanem azzal egyenértékű vonatjegyet. Budapestre ugyanez elvileg lehetséges lenne.

Váczi István
2020. július 6. 17:31 Világ

Bubópestis, agyevő amőba, fertőzőbb koronavírus: kell ezek miatt aggódni?

Agyevő amőba még nem okozott itthon megbetegedést, a pestist jól ismeri a tudomány, a koronavírus viszont a jelek szerint továbbfejlesztette magát.

Hajdu Miklós
2020. július 4. 18:22 Világ

Multik és helyi ügyeskedők együtt teszik tönkre a Föld egyik páratlan vidékét

Nigéria belefullad a rossz minőségű üzemanyagok okozta légszennyezésbe, miközben a talaját és a vizeit is tönkreteszik az olajkitermelés és -feldolgozás következményei.

Fontos

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.

Stubnya Bence
2020. július 7. 06:29 Közélet, Vállalat

Huszárvágással kedvetlenítenék el a katáztatókat, de ennek sokan nem örülnek

Az adónem létrehozása óta benne volt a pakliban, hogy visszaélnek majd vele. A kormány most lépne, de könnyen lehet, hogy a változtatással valódi vállalkozók is rosszul járnának.

Fabók Bálint
2020. július 6. 06:49 Közélet, Vállalat

Tudják, hogy bezuhanna a turizmus, mégis megfojtanák a rövid távú lakáskiadást

A kormányzat a fővárossal egyetértésben dolgozik az Airbnb-modell korlátozásán, ami mögött - Európában egyedülálló módon - a túlturizmus helyett egy iparági lobbi áll.