Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. április 9. 09:50 Világ

Ülnek a pénzhegyükön az oroszok, mert nem bíznak az olaj drágulásában

Ma tartanak virtuális találkozót az olajhatalmak (OPEC+), hogy megvitassák, mit kellene tenni a hetek óta borzasztóan hektikus olajpiacon. A helyzetet a szokásosnál is nehezebben átláthatóvá teszi, hogy egyáltalán nem világos, kinek mi az érdeke.

Elvileg persze minden olajexportőrnek a kellően magas árszint, csakhogy ezáltal az utóbbi években a hagyományos olajhatalmak jókora piaci részesedést veszítettek az amerikai palaolaj-kitermelőkkel szemben. Idehaza is jelent meg olyan elemzés, hogy a nagy orosz-szaúdi összeveszés – amely a koronavírus-járvány okozta fogyasztáscsökkenéssel együtt a mélybe küldte az árakat – csak színjáték, mindkét ország a tartalékaira támaszkodva elviseli egy ideig a mostani árszintet abban a reményben, hogy sikerül csődhullámot okozni az amerikai palaolajszektorban.

 

A Bloomberg elemzése szerint Oroszország eddigi válságkezelő intézkedéseiből mindenesetre azt lehet kikövetkeztetni, hogy a vezetés belátható ideig nem bízik a korábbi, a mostaninál felével-kétharmadával magasabb árszint visszatérésében. Miközben a fejlett országok soha nem látott állami költekezéssel igyekeznek megtámasztani a járvány miatt rogyadozó gazdaságaikat, az eddig bejelentett orosz intézkedések összege mindössze a GDP két százalékát éri el. (Idehaza a kormány szerint ez 18-22 százalék.) Ez ahhoz képest is kevés, hogy a 2008-as válság idején az orosz állam a GDP 10 százalékának megfelelő összeget költött gazdaságélénkítésre.

Pedig elvileg lenne miből költeni: az orosz állam összes tartalékának összege az év eleji állapot szerint 563 milliárd dollár, amelyből 165 milliárdot kifejezetten a mostanihoz hasonló válsághelyzetek kezelésére tettek félre. Az előbbi szám a szaúdi tartaléknál is nagyobb, hiszen az az év elején 518 milliárd dollár volt. Mindezt úgy, hogy az orosz költségvetést – a nemrég végrehajtott módosítások előtt is – kevésbé viseli meg az alacsony olajár, mint a szaúdit.

 

Az eddig bejelentett orosz intézkedések nagyságrendje átszámolva nem egész 4 milliárd dollár (300 milliárd rubel). Ez a visszafogott reakció nem is tetszik az orosz üzleti élet szereplőinek, sok megszólaló szerint így mélyebb lesz a válság – több cég megy csődbe, több embert bocsátanak el –, mintha az állam bátrabban költekezne, keresletet teremtve.

Persze elég egyértelműnek tűnik, hogy az orosz kormány egyelőre miért nem akar nagyobb költekezésbe fogni. Egyáltalán nem zárható ki, hogy az olaj ára éveken keresztül a mostanihoz hasonlóan alacsony szinten ragad, egy időre pedig még mélyebbre is zuhanhat. Ezt csak úgy vészelheti át az ország – a jelenlegi gazdasági szerkezetében – nagyobb megrázkódtatás nélkül, ha szigorú beosztással éli fel a tartalékokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSúlyos ára lesz az olajpiac összeomlásánakOlyan tartósan szétzilálja az olaj- és gázipart a mostani iszonyatos keresletcsökkenés, hogy amikor később újra beindulna a világ, nagyon drága lesz az energia.

Világ koronavírus olajár OPEC Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Hajdu Miklós
2022. szeptember 24. 06:41 Világ

A balti államok és Lengyelország nem látják szívesen az Oroszországból menekülőket

A már külföldre menekült oroszok szerint azonban még akár a Putyinhoz közel állók számára is engedélyezni kellene a határátlépést bizonyos feltételek mellett.

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 23. 08:51 Pénz, Világ

Már most látszik, hogy üzleti értelemben véve fekete lesz a karácsony a német kereskedőknek

Továbbra is akadozik az ellátási lánc, és a problémát tetézi, hogy az infláció miatt a vásárlóerő is csökken.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Bod Péter Ákos
2022. szeptember 23. 18:06 Pénz

Gazdaságunk kilátásai: sima landolás, teljes összeomlás vagy elhúzódó pangás?

A gazdaságpolitika, amely súlyosan megkésett a makrogazdasági kiigazítással, majd az árrögzítés, különadóztatás, szociális tétlenség mixelésével tudott csak reagálni a helyzetre, vajon milyen válságkezelési megoldásokat alkalmaz majd?

Ne hagyd ki