Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. április 9. 09:50 Világ

Ülnek a pénzhegyükön az oroszok, mert nem bíznak az olaj drágulásában

Ma tartanak virtuális találkozót az olajhatalmak (OPEC+), hogy megvitassák, mit kellene tenni a hetek óta borzasztóan hektikus olajpiacon. A helyzetet a szokásosnál is nehezebben átláthatóvá teszi, hogy egyáltalán nem világos, kinek mi az érdeke.

Elvileg persze minden olajexportőrnek a kellően magas árszint, csakhogy ezáltal az utóbbi években a hagyományos olajhatalmak jókora piaci részesedést veszítettek az amerikai palaolaj-kitermelőkkel szemben. Idehaza is jelent meg olyan elemzés, hogy a nagy orosz-szaúdi összeveszés – amely a koronavírus-járvány okozta fogyasztáscsökkenéssel együtt a mélybe küldte az árakat – csak színjáték, mindkét ország a tartalékaira támaszkodva elviseli egy ideig a mostani árszintet abban a reményben, hogy sikerül csődhullámot okozni az amerikai palaolajszektorban.

 

A Bloomberg elemzése szerint Oroszország eddigi válságkezelő intézkedéseiből mindenesetre azt lehet kikövetkeztetni, hogy a vezetés belátható ideig nem bízik a korábbi, a mostaninál felével-kétharmadával magasabb árszint visszatérésében. Miközben a fejlett országok soha nem látott állami költekezéssel igyekeznek megtámasztani a járvány miatt rogyadozó gazdaságaikat, az eddig bejelentett orosz intézkedések összege mindössze a GDP két százalékát éri el. (Idehaza a kormány szerint ez 18-22 százalék.) Ez ahhoz képest is kevés, hogy a 2008-as válság idején az orosz állam a GDP 10 százalékának megfelelő összeget költött gazdaságélénkítésre.

Pedig elvileg lenne miből költeni: az orosz állam összes tartalékának összege az év eleji állapot szerint 563 milliárd dollár, amelyből 165 milliárdot kifejezetten a mostanihoz hasonló válsághelyzetek kezelésére tettek félre. Az előbbi szám a szaúdi tartaléknál is nagyobb, hiszen az az év elején 518 milliárd dollár volt. Mindezt úgy, hogy az orosz költségvetést – a nemrég végrehajtott módosítások előtt is – kevésbé viseli meg az alacsony olajár, mint a szaúdit.

 

Az eddig bejelentett orosz intézkedések nagyságrendje átszámolva nem egész 4 milliárd dollár (300 milliárd rubel). Ez a visszafogott reakció nem is tetszik az orosz üzleti élet szereplőinek, sok megszólaló szerint így mélyebb lesz a válság – több cég megy csődbe, több embert bocsátanak el –, mintha az állam bátrabban költekezne, keresletet teremtve.

Persze elég egyértelműnek tűnik, hogy az orosz kormány egyelőre miért nem akar nagyobb költekezésbe fogni. Egyáltalán nem zárható ki, hogy az olaj ára éveken keresztül a mostanihoz hasonlóan alacsony szinten ragad, egy időre pedig még mélyebbre is zuhanhat. Ezt csak úgy vészelheti át az ország – a jelenlegi gazdasági szerkezetében – nagyobb megrázkódtatás nélkül, ha szigorú beosztással éli fel a tartalékokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSúlyos ára lesz az olajpiac összeomlásánakOlyan tartósan szétzilálja az olaj- és gázipart a mostani iszonyatos keresletcsökkenés, hogy amikor később újra beindulna a világ, nagyon drága lesz az energia.

Világ koronavírus olajár OPEC Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2020. október 30. 14:27 Világ

A régióban sok helyen visszaállt a tavaszi szigor, a magyar kormány a maszkviselésben és a határzárban bízik

Bár az egész régiót erősen sújtja a járvány második hulláma, jelentős különbségek vannak a kormányzati válaszokban.

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Stubnya Bence
2020. október 29. 15:35 Adat, Világ

Tömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelek

Már tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 30. 06:57 Közélet

A vizes vb-ért felelős miniszter köréhez is folyt a közpénz a szervező cégtől

Seszták Miklós lánya épp annál az ügyvédi irodánál gyakornokoskodott 2017-ben, amely a miniszer által felügyelt vizes vb szervezőcégének közbeszerzéseit szervezte, jóval a piaci ár fölött.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.