Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. április 7. 11:14 Világ

Gyors kilábalással sem tudják elkerülni a durva válságot Csehországban

Miközben Csehországban – a magyarországinál jelenleg szigorúbb – korlátozások egy részének feloldására készülnek, a kormány közzétette frissített gazdasági prognózisát. Ebben a járvány megfékezése utáni időszakra aránylag gyors gazdasági kilábalással számol, de 2020 egésze így is meglehetősen gyászosan fest.

A cseh pénzügyminisztérium januárban még 2,5 százalékos gazdasági növekedést vetített előre idénre, ehelyett most 5,6 százalékos visszaeséssel számol, hozzátéve persze, hogy jelenleg szinte lehetetlen megalapozott becslést adni, annyira sok a kiszámíthatatlan tényező. Ami a legfontosabb külpiacot illeti, arra számítanak, hogy az eurózóna gazdasága idén 5,7 százalékkal zsugorodni fog – írja az előrejelzést ismertető idnes.cz.

Ez alapján meglepő lehet, de a cseh kormány szerint a koronavírus-válság kitörése előtti 2,2 százalékos munkanélküliség mindössze 3,3 százalékosra nő. Igaz, az országban már hetekkel ezelőtt bejelentették, hogy az állam átvállalja a fizetések 80 százalékának kifizetését azoknál a cégeknél, amelyek a járvány megfékezésére szolgáló intézkedések miatt nem működhetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdik kifizetni a bajba jutott dolgozók bérét az európai kormányokEgyre több európai kormány másolja a német receptet, és állja a kieső termelés idejére a munkavállalók bérének egy részét. Magyarországon is érdemes lenne megfontolni a bevezetését.

A pénzügyminisztérium szerint a második félévben fokozatosan javulhat az európai gazdaság teljesítménye, 2021-ben Csehországban már 3,1 százalékos növekedéssel számolnak. Ám a nehézségek nem múlnak el egy csapásra, a reálkeresetek jövőre valószínűleg csökkenni fognak.

A kormány nem számol a korona további leértékelődésével, sőt az előre vetített idei (26,5) és jövő évi (26,2) átlagárfolyam is erősebb, mint a jelenlegi, bőven 27 feletti szint. A költségvetési hiány 4,1 százalék lehet idén, de erre a minisztérium szerint sem érdemes mérget venni.

Világ cseh korona Csehország járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2020. október 28. 12:02 Világ

Öt „Mi lett volna, ha…” forgatókönyv a világjárványról, tanulságokkal

Alakulhatna még rosszabbul is ez az év, de jobban is, ha mindenki racionálisan viselkedne, belátva, hogy mind a nemzetközi, mind az emberek közötti együttműködésre nagy szükség van most.

Váczi István
2020. október 28. 10:32 Világ

Csőd fenyegeti az európai repülőterek negyedét

Ha az év végéig nem javul a járványhelyzet, és nem kapnak állami támogatást, rengeteg európai reptér válik fizetésképtelenné – figyelmeztetett az európai repterek kereskedelmi szövetsége.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.