Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. április 7. 11:14 Világ

Gyors kilábalással sem tudják elkerülni a durva válságot Csehországban

Miközben Csehországban – a magyarországinál jelenleg szigorúbb – korlátozások egy részének feloldására készülnek, a kormány közzétette frissített gazdasági prognózisát. Ebben a járvány megfékezése utáni időszakra aránylag gyors gazdasági kilábalással számol, de 2020 egésze így is meglehetősen gyászosan fest.

A cseh pénzügyminisztérium januárban még 2,5 százalékos gazdasági növekedést vetített előre idénre, ehelyett most 5,6 százalékos visszaeséssel számol, hozzátéve persze, hogy jelenleg szinte lehetetlen megalapozott becslést adni, annyira sok a kiszámíthatatlan tényező. Ami a legfontosabb külpiacot illeti, arra számítanak, hogy az eurózóna gazdasága idén 5,7 százalékkal zsugorodni fog – írja az előrejelzést ismertető idnes.cz.

Ez alapján meglepő lehet, de a cseh kormány szerint a koronavírus-válság kitörése előtti 2,2 százalékos munkanélküliség mindössze 3,3 százalékosra nő. Igaz, az országban már hetekkel ezelőtt bejelentették, hogy az állam átvállalja a fizetések 80 százalékának kifizetését azoknál a cégeknél, amelyek a járvány megfékezésére szolgáló intézkedések miatt nem működhetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdik kifizetni a bajba jutott dolgozók bérét az európai kormányokEgyre több európai kormány másolja a német receptet, és állja a kieső termelés idejére a munkavállalók bérének egy részét. Magyarországon is érdemes lenne megfontolni a bevezetését.

A pénzügyminisztérium szerint a második félévben fokozatosan javulhat az európai gazdaság teljesítménye, 2021-ben Csehországban már 3,1 százalékos növekedéssel számolnak. Ám a nehézségek nem múlnak el egy csapásra, a reálkeresetek jövőre valószínűleg csökkenni fognak.

A kormány nem számol a korona további leértékelődésével, sőt az előre vetített idei (26,5) és jövő évi (26,2) átlagárfolyam is erősebb, mint a jelenlegi, bőven 27 feletti szint. A költségvetési hiány 4,1 százalék lehet idén, de erre a minisztérium szerint sem érdemes mérget venni.

Világ cseh korona Csehország járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 9. 14:16 Világ

A gazdaság fejlesztése tönkre tette a tavat, most a tó teszi tönkre a gazdaságot

Iránban már majdnem teljesen kiszáradt egy nagy tó, amelynek kiülepedett sótartalmát a szél viszi. A folyamatot a környék mezőgazdasági fejlesztése indította be, a szárazság és a só most 4 millió ember megélhetését és egészségét veszélyezteti.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 4. 16:12 Vállalat, Világ

Lakókocsi-hajó hibridet kezdett árulni a Tchibo, a németek megőrülnek érte

Két legyet egy csapásra, a karavánhajó egy trélerre felrakva hirtelen sima lakókocsivá változtatható.

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 12:30 Világ

Trendforduló: a történelem folyamán először csökken a szénipar kapacitása

A szénipar az üvegházhatású gázok 30 százalékáért felel, de úgy tűnik, idén elkezdett visszaszorulni.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. augusztus 7. 12:42 Adat

Ezt a szezont már a Balatonnál sem lesz könnyű visszahozni

A júniusi turisztikai számok még mindig nagyon rosszak. Július-augusztusban az ország egyes régióiban nagyon felpörgött a forgalom, de a kiesést ez már nem hozza vissza.

Avatar
2020. augusztus 6. 16:03 Pénz

Prés alatt az olajipar: szennyeznek, de még nyereséget sem termelnek

Nem bűnbakot kell csinálni a szektorból, hiszen ők lehetnek alkalmasak arra, hogy megvalósítsák technológiai átmenetet.

Tóth István János
2020. augusztus 6. 06:29 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., második rész

Vajon mi magyarázza, hogy választások előtt mindig készpénzben úszik a Mészáros és Mészáros, és hogy legnagyobb vevőik - közöttük a magyar állam - előre utalják a tízmilliárdokat?