Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. április 7. 11:14 Világ

Gyors kilábalással sem tudják elkerülni a durva válságot Csehországban

Miközben Csehországban – a magyarországinál jelenleg szigorúbb – korlátozások egy részének feloldására készülnek, a kormány közzétette frissített gazdasági prognózisát. Ebben a járvány megfékezése utáni időszakra aránylag gyors gazdasági kilábalással számol, de 2020 egésze így is meglehetősen gyászosan fest.

A cseh pénzügyminisztérium januárban még 2,5 százalékos gazdasági növekedést vetített előre idénre, ehelyett most 5,6 százalékos visszaeséssel számol, hozzátéve persze, hogy jelenleg szinte lehetetlen megalapozott becslést adni, annyira sok a kiszámíthatatlan tényező. Ami a legfontosabb külpiacot illeti, arra számítanak, hogy az eurózóna gazdasága idén 5,7 százalékkal zsugorodni fog – írja az előrejelzést ismertető idnes.cz.

Ez alapján meglepő lehet, de a cseh kormány szerint a koronavírus-válság kitörése előtti 2,2 százalékos munkanélküliség mindössze 3,3 százalékosra nő. Igaz, az országban már hetekkel ezelőtt bejelentették, hogy az állam átvállalja a fizetések 80 százalékának kifizetését azoknál a cégeknél, amelyek a járvány megfékezésére szolgáló intézkedések miatt nem működhetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdik kifizetni a bajba jutott dolgozók bérét az európai kormányokEgyre több európai kormány másolja a német receptet, és állja a kieső termelés idejére a munkavállalók bérének egy részét. Magyarországon is érdemes lenne megfontolni a bevezetését.

A pénzügyminisztérium szerint a második félévben fokozatosan javulhat az európai gazdaság teljesítménye, 2021-ben Csehországban már 3,1 százalékos növekedéssel számolnak. Ám a nehézségek nem múlnak el egy csapásra, a reálkeresetek jövőre valószínűleg csökkenni fognak.

A kormány nem számol a korona további leértékelődésével, sőt az előre vetített idei (26,5) és jövő évi (26,2) átlagárfolyam is erősebb, mint a jelenlegi, bőven 27 feletti szint. A költségvetési hiány 4,1 százalék lehet idén, de erre a minisztérium szerint sem érdemes mérget venni.

Világ cseh korona Csehország járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. június 2. 12:59 Vállalat, Világ

Az olajfinomítókból két hónapig pénznyelő automaták lettek, és ezt a Mol is megérezhette

Az olyan üzemeket, mint például a százhalombattai, nem lehet könnyen leállítani, azok akkor is termelik az üzemanyagot, ha nem kell senkinek. Hova öntötték a sok benzint, amíg a kutakon alig tankolt valaki?

Torontáli Zoltán
2020. június 2. 10:14 Vállalat, Világ

Az önvezető kamion hátrányba hozza a családi vállalkozásokat és a környezetbarát vasutat

A kisebb cégek nem tudják finanszírozni az új technológiát, így versenyhátrányba kerülnek. Az önvezető kamion a környezetbarát vasúttól is piacot rabolhat.

Váczi István
2020. június 1. 17:40 Világ

Újabb erős érv szól a négynapos munkahét mellett

Sok embernek most vagy pénze nincs, vagy ideje, ami a kelleténél is borúsabbá teszi a turisztikai kilátásokat. Rövidebb munkaidővel ezen is lehetne segíteni.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. június 1. 07:02 Élet

Megéri leköltözni vidékre, hogy zöldséget és gyümölcsöt termeljünk magunknak?

Két tévhit akadályozza, hogy egy család önellátóvá váljon élelmiszerből. Az egyik, hogy a pázsit helyett káposztát és uborkát kell nézni a ház ablakából, a másik, hogy a kapálásba bele kell rokkanni a cél érdekében. A számok mást mutatnak.

Jandó Zoltán
2020. május 29. 15:31 Vállalat

Öt év alatt 91 milliárdnyi profitot termelt Simicska Lajos útépítő utódja

Több mint 157 milliárdnyi árbevételt és 24,4 milliárdos profitot hozott 2019-ben a Duna Aszfalt. Ez nemcsak a cég, hanem a teljes magyar építőipar történetében rekord.

Fabók Bálint
2020. május 29. 06:29 Közélet

Megalapította első cégét, azonnal megpályázott nyolcmilliárd forint állami támogatást, és nyert

Sok ezren vesztették el a munkájukat a turizmusban, de ahelyett, hogy rajtuk segítettek volna, inkább a leggazdagabb magyarok között osztottak szét 83 milliárdot egy kirívóan visszás pályázaton.