Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. április 7. 11:14 Világ

Gyors kilábalással sem tudják elkerülni a durva válságot Csehországban

Miközben Csehországban – a magyarországinál jelenleg szigorúbb – korlátozások egy részének feloldására készülnek, a kormány közzétette frissített gazdasági prognózisát. Ebben a járvány megfékezése utáni időszakra aránylag gyors gazdasági kilábalással számol, de 2020 egésze így is meglehetősen gyászosan fest.

A cseh pénzügyminisztérium januárban még 2,5 százalékos gazdasági növekedést vetített előre idénre, ehelyett most 5,6 százalékos visszaeséssel számol, hozzátéve persze, hogy jelenleg szinte lehetetlen megalapozott becslést adni, annyira sok a kiszámíthatatlan tényező. Ami a legfontosabb külpiacot illeti, arra számítanak, hogy az eurózóna gazdasága idén 5,7 százalékkal zsugorodni fog – írja az előrejelzést ismertető idnes.cz.

Ez alapján meglepő lehet, de a cseh kormány szerint a koronavírus-válság kitörése előtti 2,2 százalékos munkanélküliség mindössze 3,3 százalékosra nő. Igaz, az országban már hetekkel ezelőtt bejelentették, hogy az állam átvállalja a fizetések 80 százalékának kifizetését azoknál a cégeknél, amelyek a járvány megfékezésére szolgáló intézkedések miatt nem működhetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdik kifizetni a bajba jutott dolgozók bérét az európai kormányokEgyre több európai kormány másolja a német receptet, és állja a kieső termelés idejére a munkavállalók bérének egy részét. Magyarországon is érdemes lenne megfontolni a bevezetését.

A pénzügyminisztérium szerint a második félévben fokozatosan javulhat az európai gazdaság teljesítménye, 2021-ben Csehországban már 3,1 százalékos növekedéssel számolnak. Ám a nehézségek nem múlnak el egy csapásra, a reálkeresetek jövőre valószínűleg csökkenni fognak.

A kormány nem számol a korona további leértékelődésével, sőt az előre vetített idei (26,5) és jövő évi (26,2) átlagárfolyam is erősebb, mint a jelenlegi, bőven 27 feletti szint. A költségvetési hiány 4,1 százalék lehet idén, de erre a minisztérium szerint sem érdemes mérget venni.

Világ cseh korona Csehország járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 09:37 Világ

Egy év alatt átlagosan 700 ezer forinttal lettek drágábbak a használt autók Ausztriában

A járvány miatt sokkal kevesebb az eladó, és bizonyos szegmensekben jóval több a potenciális vevő.

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.

Torontáli Zoltán
2021. május 4. 10:49 Világ

Innsbruckban öt évig 60 eurót leírhat a villanyszámlából, aki 250 eurót ad napelemes fejlesztésre

Üzleti együttműködés a lakók és a város között, közösségi finanszírozás és megújuló energia - ezeket kombinálja a program.

Fontos

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.

Hajdu Miklós
2021. május 5. 16:17 Adat

Egyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokban

Lassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.