Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. március 23. 11:35 Világ

Súlyosbíthatja a maszkhiányt, hogy textilipari gyárak álltak le Törökországban

Törökországban is egyre rosszabb a járványhelyzet, vasárnap 30-ra emelkedett a koronavírus miatt elhunytak száma, míg a fertőzötteké 1236-ra. Közel 11 ezer ember van karanténban, és több mint 165 ezer cégnek kellett leállnia.

Ezekhez csatlakozik hétfőtől három textilipari vállalat, ami azért rossz hír, mert az országban jelentős mennyiségben állítanak elő olyan alapanyagokat, amelyekből egészségügyi maszkokat lehet gyártani. Vasárnap hajnalban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőérre is érkezett egy szállítmány a török Teknomelttől. Igaz, a Bloomberg összefoglalója szerint ez a cég nem része annak a háromnak*Menderes Tekstil Sanayi ve Ticaret AS, Rodrigo Tekstil Sanayi ve Ticaret AS, Soktas Tekstil Sanayi ve Ticaret AS, amely mától leállt.

Közben az ország belügyminisztere felszólította a maszkgyártókat, hogy azonnal kössenek szerződést az egészségügyi minisztériummal az elkészült védőeszközök értékesítésére, különben az állam átveszi a cégeket. A kellő nyomaték kedvéért a rendőrség több olyan raktárhoz is kivonult, ahol a szóban forgó vállalatok az elkészült eszközöket tárolták. Az ugyanakkor nem derült ki egyértelműen, hogy azért álltak-e a maszkok, mert egyszerűen kiszállításra vártak, a gyártók áremelkedésre spekuláltak, vagy külföldre akarták eladni, esetleg az odahaza elérhetőnél magasabb áron.

A védekezés részeként egyébként Törökországban a rendőrség és önkormányzatok elkezdték házhoz vinni az élelmiszereket és gyógyszereket a 65 évnél idősebbek számára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHadigazdaságra vált a világ a járvány elleni háború miattParfüm helyett kézfertőtlenítő, telefon helyett orvosi maszk, autó helyett lélegeztetőgép: egyre több vállalat kapcsolódik be a koronavírus elleni küzdelembe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ koronavírus szájmaszk Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.