Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. március 23. 09:32 Világ

Sokkal hamarabb le kellett volna zárni az országot az olasz egészségügyi államtitkár szerint

„Most futunk a járvány után. Fokozatosan zárkóztunk be, ahogy azt most Európa teszi. Franciaország, Spanyolország, Németország és az USA is ezt csinálja” – mondta a New York Times riportjában Sandra Zampa, Olaszország egészségügyi államtitkára.

A koronavírus miatt jelenleg Olaszországban a legkétségbeejtőbb a helyzet, eddig mintegy 70 ezren betegedtek meg igazoltan, és több mint ötezren haltak meg a vírus miatt. A legszigorúbb korlátozások is Olaszországban vannak hatályban, szombaton már minden olyan gyárat leállítottak, ahol nem létfontosságú terméket állítanak elő.

A New York Times olasz helyzetet bemutató riportjában az egészségügyi államtitkár azt mondta, hogy visszatekintve a vírus megjelenésekor azonnal be kellett volna zárni mindent. Pozícióban lévő kormányzati szereplőtől meglehetősen ritka egy válság közepén ilyen erős önkritika, Zampa kijelentése azonban beleillik egy olyan folyamatba, amely egyre élesebben megnyilvánult az elmúlt napokban. 

A járványra adott lassú reakcióját, elkésett lépéseit, illetve az ezekből fakadó következményeket Olaszország igyekszik minél átláthatóbban közvetíteni a világ felé, hogy mások tanulhassanak a hibáiból. Olasz orvosok, kórházak vagy akár az egészségügyért felelős kormányzati szereplő is a világ legjelentősebb médiumjaiban próbálja megértetni a világgal, hogy egyedül a kijárást szigorúan korlátozó intézkedésekkel lehet felvenni a harcot a járvány ellen.


A Sky riportja a bergamói kórházból

Világ koronavírus Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás.

Fontos

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.