Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. március 23. 09:32 Világ

Sokkal hamarabb le kellett volna zárni az országot az olasz egészségügyi államtitkár szerint

„Most futunk a járvány után. Fokozatosan zárkóztunk be, ahogy azt most Európa teszi. Franciaország, Spanyolország, Németország és az USA is ezt csinálja” – mondta a New York Times riportjában Sandra Zampa, Olaszország egészségügyi államtitkára.

A koronavírus miatt jelenleg Olaszországban a legkétségbeejtőbb a helyzet, eddig mintegy 70 ezren betegedtek meg igazoltan, és több mint ötezren haltak meg a vírus miatt. A legszigorúbb korlátozások is Olaszországban vannak hatályban, szombaton már minden olyan gyárat leállítottak, ahol nem létfontosságú terméket állítanak elő.

A New York Times olasz helyzetet bemutató riportjában az egészségügyi államtitkár azt mondta, hogy visszatekintve a vírus megjelenésekor azonnal be kellett volna zárni mindent. Pozícióban lévő kormányzati szereplőtől meglehetősen ritka egy válság közepén ilyen erős önkritika, Zampa kijelentése azonban beleillik egy olyan folyamatba, amely egyre élesebben megnyilvánult az elmúlt napokban. 

A járványra adott lassú reakcióját, elkésett lépéseit, illetve az ezekből fakadó következményeket Olaszország igyekszik minél átláthatóbban közvetíteni a világ felé, hogy mások tanulhassanak a hibáiból. Olasz orvosok, kórházak vagy akár az egészségügyért felelős kormányzati szereplő is a világ legjelentősebb médiumjaiban próbálja megértetni a világgal, hogy egyedül a kijárást szigorúan korlátozó intézkedésekkel lehet felvenni a harcot a járvány ellen.


A Sky riportja a bergamói kórházból

Világ koronavírus Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. április 3. 13:49 Adat, Világ

Katicabogarak és teknősök a hálószobában, a kutatók home office-ba vitték a kísérleti állataikat

A bezárt laborok vezetői sokszor nem tudják biztosítani a kísérleti állatok ellátását, ezért vagy leölik vagy szabadon engedik őket, de előfordul, hogy a kutatók otthonában kötnek ki.

Hajdu Miklós
2020. március 29. 21:13 Világ

A mezőgazdaságot a szárazság, a turizmust a járvány szárítja ki Észak-Afrikában

A szélsőségesen meleg és száraz időjárás tönkreteszi az észak-afrikai gabonatermést, aminek súlyos gazdasági következményei vannak az egyébként sem bővelkedő országokban.

Torontáli Zoltán
2020. március 28. 07:41 Vállalat, Világ

A cég, amely húsz év várakozás után a koronavírusnak köszönheti a kiugrását

A német CureVac két évtizede égeti a pénzt, sokszor befektetőt is nehezen talált, most viszont egyike azoknak a cégeknek, amelyektől a világ a megváltást várja.

Fontos

Fabók Bálint
2020. április 2. 06:36 Élet

“Elvette tőlem a járvány, amiért tíz éve küzdök” – munkájukat elvesztők beszélnek a kilátástalanságról

Elzálogosított telefon, zéró tartalék, összetört álmok. A járvány miatt munkájukat elvesztők beszélnek arról, hogy fordult fel az életük néhány hét alatt.

Váczi István
2020. április 1. 16:59 Pénz

Sosem zuhant még ekkorát a forint Fidesz-kormány alatt, közbelépett a jegybank

Rákapcsolt a gyengülésre a forint, utoljára 2009 elején esett ilyen sokat ilyen rövid idő alatt, és ezt már az MNB sem nézte tétlenül.

Torontáli Zoltán
2020. április 1. 15:26 Vállalat

Béna kacsaként nézzük, ahogy a lengyelek és a románok megszerzik a magyar fuvarpiac jelentős részét

A járvány után újra fogják osztani a lapokat az európai fuvarpiacon, és a helyezkedés máris elkezdődött. Mivel Magyarország egyelőre nem nyújt hathatós segítséget a cégeinek, pillanatok alatt óriási hátrányba került.