Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. március 9. 11:00 Világ

Korábban évszázadonként volt három világjárvány, most már évtizedenként van

Utólag könnyű okosnak lenni, de azért szó nélkül sem érdemes elmenni azok mellett a vélemények mellett, miszerint nem kellett volna, hogy a világot ennyire váratlanul érje a koronavírus-járvány. Persze nem konkrétan ez a kórokozó, hanem bármi olyan, amely képes világjárvány okozni.

Az Egészségügyi Világszervezet először 2015 decemberében tette közzé azoknak a betegségeknek a listáját, amelyeket szerinte a legnagyobb ráfordítással kellene kutatni. Ennek az aktuális listáján szerepel két régebbi koronavírus-betegség, a SARS és a MERS, de egy X-betegség néven említett kór is, amely azoknak a gyűjtőneve, amelyek az adott pillanatban még nem ismertek, de képesek világjárványt okozni. Ahogy már hetekkel ezelőtt felvetették, lehet, hogy az új koronavírus leginkább ebbe a kategóriába kerülhet.

David Finnoff, a Wyomingi Egyetem közgazdásza szerint míg korábban az volt az ökölszabály, hogy évszázadonként három világjárvány alakult ki, addig az ezredforduló óta – talán némi túlzással – évtizedenként van ennyi. A már említett SARS (2003-2003) és MERS (2012) mellett ott volt a sertésinfluenza (2009), a zika (2015) és a Dengue-láz (2016). Az persze vitatható, hogy ezek némelyike menyire nevezhető világjárványnak, pláne az ebola 2014-es és 2016-os kitörése.

Az viszont vitathatatlan, hogy mindegyik megállításához komoly nemzetközi erőfeszítésre volt szükség, és sajnos a jövőben még gyakrabban számíthatunk hasonló jellegű kihívásra.

Ennek három fő oka a városiasodás, a globalizáció, valamint a húsfogyasztás növekedése.

Az első ugyebár azzal jár, hogy egyre több ember zsúfolódik össze aránylag kis területen, vagyis egy járvány adott idő alatt több embert tud megfertőzni. Ennek hatása az ebola esetében is látszott, hiszen bár ez nem új betegség, de akkor nőtt drámaian az áldozatok száma, amikor városokat ért el Libériában és Sierra Leonéban.

A globalizáció hatását szintén nem kell túl sokat magyarázni, minél több ember és áru van úton, annál könnyebben hurcolják szét a kórokozókat. A húsfogyasztás – javuló életszínvonalnak köszönhető – növekedése pedig elsősorban a betegségek kialakulását segíti. A történelemben már rengeteg betegség került át állatról emberre, viszonylag friss példa erre a madárinfluenza és valószínűleg most az új koronavírus is. Ennek több útja is lehet. Átkerülhet a kórokozó vadállatokról a tenyésztettekre, majd onnan az emberre, de a vadhúsok fogyasztása közvetlenül is lehet forrás.

Peter Daszak, az EcoHealth Alliance New York-i nonprofit kutatószervezet – amely globális adatbázist vezet a járványokról – a Wall Street Journalnak azt mondta, hogy a világjárványok számításaik szerint 23,5 ezer milliárd dollár kárt okozhatnak, beleértve az elveszett emberéleteket is. (Nem könnyen, de ezek is értéke is számszerűsíthető.)

Az új koronavírus gazdasági hatásával kapcsolatban egyébként a számok gyorsan változnak. Míg pár hete ezer milliárd dollár volt a legdurvább becslés, de most már van 2,7 ezer milliárd dolláros is. Ez a szám pedig csak a kieső gazdasági teljesítmény jelöli, a halálozásokat nem számszerűsíti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMély visszaesés, aztán gyors helyreállás: ez lehet a koronavírus gazdasági hatásaA történelmi példák alapján gyorsan magára találhat a gazdaság, de a koronavírus következményei hosszú távon is velünk maradhatnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ globalizáció húsfogyasztás járvány koronavírus urbanizáció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.