Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. március 8. 12:21 Világ

Beindult az olajtermelés, 86 százalékos növekedést jósolnak Guyanának

A gazdaságtörténet egyik legnagyobb ugrását reméli 2020-tól Guyana. Dél-Amerika egyik legszegényebb államában tavaly indult meg a kőolajtermelés, amire alapozva a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 86 százalékos gazdasági növekedést jelzett előre 2020-ra. Guyanában 2015 óta több olajmezőt is feltártak, amelyeknek köszönhetően a világ tíz legnagyobb kitermelője közé kerülhet.

Az IMF szerint az ország jelenlegi 4 milliárd dolláros GDP-je 2024-re 15 milliárdra fog nőni. Az amerikai Exxon olajvállalat szerint az olajtermelés révén akár 170 milliárd dollár bevételhez juthat Guyana a következő évtizedekben.

A változás jelentőségét mutatja, hogy a termelés megkezdése miatt december 20-át munkaszüneti nappá nyilvánították. A világ legnagyobb feltárt olajkészletei a szomszédos Venezuelában vannak, de az egy főre jutó mennyiség alapján Guyana a világelső. Nagyjából kétszer annyi az egy főre eső bizonyított olajkészlete, mint Szaúd-Arábiának.

A kőolajvagyon kitermelése persze komoly kihívásokat jelent Guyanának, amely Bolívia mellett a legszegényebb ország Dél-Amerikában. A fejletlen gazdaság, a kezdetleges infrastruktúra és az instabil politikai berendezkedés mind azt vetíti elő, hogy Guyana is szembenéz azokkal a nehézségekkel, amikor egy kevésbé fejlett ország hirtelen jelentős vagyonra tesz szert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÓriási aranybánya lapul a szigeten, amely a világ legújabb országa lehet58 milliárd dollárt ér a bougainville-i bányában lévő arany és réz, de a függetlenségre készülő sziget nem akarja, hogy a korábbi üzemeltető visszatérjen.

Az országnak például jelenleg sincs 2020-ra elfogadott költségvetése, mivel átmeneti kormány vezeti. A parlamenti választásokat hétfőn tartották. A politikai erőviszonyok lényegében leképzik az ország etnikai hátterét, és mindkét oldal attól retteg, hogy ha nem ők nyerik a választást, akkor teljes egészében kihagyják őket a költekezésből.

David Granger kampány közben. Fotó: AFP

A 780 ezres lakosság nagyjából 40 százaléka feketékből áll, 30 százaléka indiaiakból, akiknek elődei vendégmunkásként érkeztek az országba 1900 környékén, 20 százaléka pedig a két etnikai csoport keveréke. A két esélyes elnökjelölt közül a hivatalban lévő elnököt, David Grangert alapvetően a feketék támogatják, a 39 éves Irfaan Alit pedig az indiai származásúak.

A választást a helyi választási bizottság szerint Granger oldala nyerte, ám egy guyanai bírósági döntés és a nemzetközi megfigyelők szerint súlyos szabálytalanságok lehettek, amiket ki kellene vizsgálni, mielőtt eredményt hirdetnek. Mégis közzétették a nem hivatalos eredményt, ami nyomán most patthelyzet és súlyos politikai válság alakult ki. 

Guyana egyébként az egyetlen dél-amerikai ország, ahol angolul beszélnek. Az ország nagy részét esőerdőt borítják, a gazdaság pedig leginkább mezőgazdaságon és bányászaton alapul. Az olajszektor pár éven belül a gazdaság 40 százalékát teheti ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Dél-Amerika Guyana kőolaj kőolaj-kitermelés olajipar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.