Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. március 8. 12:21 Világ

Beindult az olajtermelés, 86 százalékos növekedést jósolnak Guyanának

A gazdaságtörténet egyik legnagyobb ugrását reméli 2020-tól Guyana. Dél-Amerika egyik legszegényebb államában tavaly indult meg a kőolajtermelés, amire alapozva a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 86 százalékos gazdasági növekedést jelzett előre 2020-ra. Guyanában 2015 óta több olajmezőt is feltártak, amelyeknek köszönhetően a világ tíz legnagyobb kitermelője közé kerülhet.

Az IMF szerint az ország jelenlegi 4 milliárd dolláros GDP-je 2024-re 15 milliárdra fog nőni. Az amerikai Exxon olajvállalat szerint az olajtermelés révén akár 170 milliárd dollár bevételhez juthat Guyana a következő évtizedekben.

A változás jelentőségét mutatja, hogy a termelés megkezdése miatt december 20-át munkaszüneti nappá nyilvánították. A világ legnagyobb feltárt olajkészletei a szomszédos Venezuelában vannak, de az egy főre jutó mennyiség alapján Guyana a világelső. Nagyjából kétszer annyi az egy főre eső bizonyított olajkészlete, mint Szaúd-Arábiának.

A kőolajvagyon kitermelése persze komoly kihívásokat jelent Guyanának, amely Bolívia mellett a legszegényebb ország Dél-Amerikában. A fejletlen gazdaság, a kezdetleges infrastruktúra és az instabil politikai berendezkedés mind azt vetíti elő, hogy Guyana is szembenéz azokkal a nehézségekkel, amikor egy kevésbé fejlett ország hirtelen jelentős vagyonra tesz szert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÓriási aranybánya lapul a szigeten, amely a világ legújabb országa lehet58 milliárd dollárt ér a bougainville-i bányában lévő arany és réz, de a függetlenségre készülő sziget nem akarja, hogy a korábbi üzemeltető visszatérjen.

Az országnak például jelenleg sincs 2020-ra elfogadott költségvetése, mivel átmeneti kormány vezeti. A parlamenti választásokat hétfőn tartották. A politikai erőviszonyok lényegében leképzik az ország etnikai hátterét, és mindkét oldal attól retteg, hogy ha nem ők nyerik a választást, akkor teljes egészében kihagyják őket a költekezésből.

David Granger kampány közben. Fotó: AFP

A 780 ezres lakosság nagyjából 40 százaléka feketékből áll, 30 százaléka indiaiakból, akiknek elődei vendégmunkásként érkeztek az országba 1900 környékén, 20 százaléka pedig a két etnikai csoport keveréke. A két esélyes elnökjelölt közül a hivatalban lévő elnököt, David Grangert alapvetően a feketék támogatják, a 39 éves Irfaan Alit pedig az indiai származásúak.

A választást a helyi választási bizottság szerint Granger oldala nyerte, ám egy guyanai bírósági döntés és a nemzetközi megfigyelők szerint súlyos szabálytalanságok lehettek, amiket ki kellene vizsgálni, mielőtt eredményt hirdetnek. Mégis közzétették a nem hivatalos eredményt, ami nyomán most patthelyzet és súlyos politikai válság alakult ki. 

Guyana egyébként az egyetlen dél-amerikai ország, ahol angolul beszélnek. Az ország nagy részét esőerdőt borítják, a gazdaság pedig leginkább mezőgazdaságon és bányászaton alapul. Az olajszektor pár éven belül a gazdaság 40 százalékát teheti ki.

Világ Dél-Amerika Guyana kőolaj kőolaj-kitermelés olajipar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. április 7. 11:14 Világ

Gyors kilábalással sem tudják elkerülni a durva válságot Csehországban

A cseh pénzügyminisztérium januárban még 2,5 százalékos gazdasági növekedést vetített előre idénre, ehelyett most 5,6 százalékos visszaeséssel számol.

Fabók Bálint
2020. április 6. 14:02 Világ

Drogkartellek is elkezdtek szájmaszkkal kereskedni

Az alapanyaghiány a kínai drogkereskedőket is érinti, ezért elkezdték diverzifikálni a tevékenységüket.

Debreczeni Anna
2020. április 6. 12:15 Világ

Ijesztő volt látni, hogy egy nap alatt állt a feje tetejére minden – beszámolók az olasz frontvonalról

Pár hét alatt kényszerítette térdre az elszabadult járvány Olaszországot. Hogyan vélekednek a kormány lépéseiről, kommunikációjáról az ott élők?

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. április 8. 06:51 Élet

Több százezer veszélyeztetett embert járatunk a járványban feleslegesen az orvosi rendelőkbe

A cukorbetegek nem kaphatják meg elektronikusan minden receptjüket, pedig a technológia ki van építve hozzá. Pár papírdarab miatt túráztatunk rengeteg veszélyeztetett, idős embert.

Bucsky Péter
2020. április 7. 12:54 Közélet

Már azelőtt padlóra kerültek az önkormányzatok, hogy a kormány tovább ütötte volna őket

Az iparűzésiadó-bevételeket a gazdasági visszaesés, a gépjárműadót és a parkolási bevételeket a kormány radírozza le.

Váczi István
2020. április 7. 06:53 Közélet

Úgy tűnik, az út szélén hagy pár százezer munkanélkülit a kormány egy időre

Hiába javasolják sokan a munkájukat elvesztők rendkívüli megsegítését, eddigi bejelentései alapján a kormány semmi ilyesmit nem tervez.