Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. március 8. 12:21 Világ

Beindult az olajtermelés, 86 százalékos növekedést jósolnak Guyanának

A gazdaságtörténet egyik legnagyobb ugrását reméli 2020-tól Guyana. Dél-Amerika egyik legszegényebb államában tavaly indult meg a kőolajtermelés, amire alapozva a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 86 százalékos gazdasági növekedést jelzett előre 2020-ra. Guyanában 2015 óta több olajmezőt is feltártak, amelyeknek köszönhetően a világ tíz legnagyobb kitermelője közé kerülhet.

Az IMF szerint az ország jelenlegi 4 milliárd dolláros GDP-je 2024-re 15 milliárdra fog nőni. Az amerikai Exxon olajvállalat szerint az olajtermelés révén akár 170 milliárd dollár bevételhez juthat Guyana a következő évtizedekben.

A változás jelentőségét mutatja, hogy a termelés megkezdése miatt december 20-át munkaszüneti nappá nyilvánították. A világ legnagyobb feltárt olajkészletei a szomszédos Venezuelában vannak, de az egy főre jutó mennyiség alapján Guyana a világelső. Nagyjából kétszer annyi az egy főre eső bizonyított olajkészlete, mint Szaúd-Arábiának.

A kőolajvagyon kitermelése persze komoly kihívásokat jelent Guyanának, amely Bolívia mellett a legszegényebb ország Dél-Amerikában. A fejletlen gazdaság, a kezdetleges infrastruktúra és az instabil politikai berendezkedés mind azt vetíti elő, hogy Guyana is szembenéz azokkal a nehézségekkel, amikor egy kevésbé fejlett ország hirtelen jelentős vagyonra tesz szert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÓriási aranybánya lapul a szigeten, amely a világ legújabb országa lehet58 milliárd dollárt ér a bougainville-i bányában lévő arany és réz, de a függetlenségre készülő sziget nem akarja, hogy a korábbi üzemeltető visszatérjen.

Az országnak például jelenleg sincs 2020-ra elfogadott költségvetése, mivel átmeneti kormány vezeti. A parlamenti választásokat hétfőn tartották. A politikai erőviszonyok lényegében leképzik az ország etnikai hátterét, és mindkét oldal attól retteg, hogy ha nem ők nyerik a választást, akkor teljes egészében kihagyják őket a költekezésből.

David Granger kampány közben. Fotó: AFP

A 780 ezres lakosság nagyjából 40 százaléka feketékből áll, 30 százaléka indiaiakból, akiknek elődei vendégmunkásként érkeztek az országba 1900 környékén, 20 százaléka pedig a két etnikai csoport keveréke. A két esélyes elnökjelölt közül a hivatalban lévő elnököt, David Grangert alapvetően a feketék támogatják, a 39 éves Irfaan Alit pedig az indiai származásúak.

A választást a helyi választási bizottság szerint Granger oldala nyerte, ám egy guyanai bírósági döntés és a nemzetközi megfigyelők szerint súlyos szabálytalanságok lehettek, amiket ki kellene vizsgálni, mielőtt eredményt hirdetnek. Mégis közzétették a nem hivatalos eredményt, ami nyomán most patthelyzet és súlyos politikai válság alakult ki. 

Guyana egyébként az egyetlen dél-amerikai ország, ahol angolul beszélnek. Az ország nagy részét esőerdőt borítják, a gazdaság pedig leginkább mezőgazdaságon és bányászaton alapul. Az olajszektor pár éven belül a gazdaság 40 százalékát teheti ki.

Világ Dél-Amerika Guyana kőolaj kőolaj-kitermelés olajipar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2020. október 30. 14:27 Világ

A régióban sok helyen visszaállt a tavaszi szigor, a magyar kormány a maszkviselésben és a határzárban bízik

Bár az egész régiót erősen sújtja a járvány második hulláma, jelentős különbségek vannak a kormányzati válaszokban.

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Stubnya Bence
2020. október 29. 15:35 Adat, Világ

Tömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelek

Már tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 30. 06:57 Közélet

A vizes vb-ért felelős miniszter köréhez is folyt a közpénz a szervező cégtől

Seszták Miklós lánya épp annál az ügyvédi irodánál gyakornokoskodott 2017-ben, amely a miniszer által felügyelt vizes vb szervezőcégének közbeszerzéseit szervezte, jóval a piaci ár fölött.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.