Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. március 6. 14:20 Világ

Mesés gázkincset találtak, de a helyiek még rosszabb helyzetbe kerültek miatta

A 2010-es évek során egymás után tártak fel hatalmas földgázmezőket a kelet-afrikai Mozambikban. Az országban számos jelentős energiaipari óriás jelent meg, mint a Total, az ENI, az ExxonMobil, a BP vagy a Shell. A kitermelés már megkezdődött, de a tervek szerint még három-négy évre van szükség a csúcsra járatáshoz.

Onnantól kezdve pedig a világ egyik legjelentősebb gázexportőre lehet a jelenleg még Afrikán belül is a legszegényebb országok közé tartozó Mozambik. Az ország fekvéséből adódóan a gázt elsősorban cseppfolyósítva (ezt nevezik LNG-nek) szállítanák ázsiai piacokra. Afrika három legjelentősebb LNG-beruházása jelenleg mind Mozambikban zajlik. Pontosabban az ország északkeleti, Cabo Delgado nevű tartomány tengerpartjainál, ahol a földgázvagyon összpontosul.


Cabo Delgado pirossal határolva

A gázkincsnek köszönhetően Mozambik előtt is adott az esély, hogy a közel-keleti olajmonarchiákhoz hasonlóan kiemelkedjen a szegénységből. Viszont az óriási beruházások ellenére a helyiek eddig nem sok előnyét látták a beruházásnak az Al-Dzsazíra újságírójának helyszíni tapasztalatai alapján.

Ugyan a kitermelés a tengerben folyik, az infrastruktúra kiépítése miatt számos helyinek el kellett hagynia otthonát. Az egyik energiavállalat 2016-os jelentése szerint több mint 550 családnak kellett elköltöznie, és mintegy ezer család vesztette el hozzáférését a megművelt földterületeihez. Emellett több mint háromezer halásznak is el kellett hagynia megszokott halászterületét.

Egy NGO riportja a helyiekről

A külföldi olajcégek azt ígérték az elköltözni kényszerülőknek, hogy gondoskodnak új lakhelyükről és kompenzációt fizetnek, de az Al-Dzsazíra által megkérdezett helyiek szerint ez eddig eléggé félrecsúszott. Egyeseknek például olyan földterületeket ajánlottak fel, amelyek miatt konfliktusba kerültek más közösségekkel, másokat pedig olyan földekkel próbáltak meg kompenzálni, amelyek túl messze vannak a lakhelyüktől.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem reklámozzák a nagy magyar kőolajtalálatot, pedig harminc éve nem fedeztek fel ekkora mezőtElőször van olyan, hogy nem a Mol hozza a felszínre a legtöbb kőolajat Magyarországon. A Dráva-síkság falvai százmilliókra számítanak, de egyelőre főleg az úton dübörgő nehéz tartálykocsikat látják.

A tengertől korábban pár száz méterre lakó, halászatból élő családok pedig akár tíz kilométerre kerültek el a parttól. Szintén általános panasz, hogy a beígért munkalehetőségek sem valósultak meg egyelőre. A környezeti kockázatok is jelentősek, a kitermelés miatt növekedni fog a környéken az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Fegyveresek Cabo Delgadóban

Az elköltöztetések és a kompenzálás hiánya mellett a közbiztonság is jelentősen romlott a gázmezők környékén. Különböző félkatonai szervezetek – mint az ISIS helyi csoportja – mintegy hétszáz embert öltek meg Cabo Delgadóban 2017 óta. Az erőszak miatt mintegy 100 ezer ember hagyta el otthonát. Az erőszakszervezetek ellen a kormány és az olajcégek is próbálnak fellépni, de a helyiek szerint egyelőre nem javult érdemben a közbiztonság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTizenöt Magyarországnak lenne elég az évente szemétként eltüzelt földgázA szén-dioxid-kibocsátás egy százaléka a hasznosítás nélkül elégetett földgázból származik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrosz és német exkémek dolgoznak azon, hogy átvegyék az európai gázpiac feletti uralmatMerkel legnagyobb hibája lehetett, hogy ki akarta bekkelni az Északi Áramlat 2-t. Az új gázvezeték éppen Magyarországon emelné a gázárakat, a kormány mégsem tiltakozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFöldrengéseket okoz, ezért betiltják a kitermelést Európa egyik legnagyobb gázmezőjénSzázezer ház is megrongálódhatott emiatt az elmúlt évtizedekben. A holland kormány négy évet ad az érintett vállalatoknak.

Világ földgáz LNG Mozambik Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2020. október 30. 14:27 Világ

A régióban sok helyen visszaállt a tavaszi szigor, a magyar kormány a maszkviselésben és a határzárban bízik

Bár az egész régiót erősen sújtja a járvány második hulláma, jelentős különbségek vannak a kormányzati válaszokban.

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Stubnya Bence
2020. október 29. 15:35 Adat, Világ

Tömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelek

Már tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 30. 06:57 Közélet

A vizes vb-ért felelős miniszter köréhez is folyt a közpénz a szervező cégtől

Seszták Miklós lánya épp annál az ügyvédi irodánál gyakornokoskodott 2017-ben, amely a miniszer által felügyelt vizes vb szervezőcégének közbeszerzéseit szervezte, jóval a piaci ár fölött.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.