Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. március 6. 14:20 Világ

Mesés gázkincset találtak, de a helyiek még rosszabb helyzetbe kerültek miatta

A 2010-es évek során egymás után tártak fel hatalmas földgázmezőket a kelet-afrikai Mozambikban. Az országban számos jelentős energiaipari óriás jelent meg, mint a Total, az ENI, az ExxonMobil, a BP vagy a Shell. A kitermelés már megkezdődött, de a tervek szerint még három-négy évre van szükség a csúcsra járatáshoz.

Onnantól kezdve pedig a világ egyik legjelentősebb gázexportőre lehet a jelenleg még Afrikán belül is a legszegényebb országok közé tartozó Mozambik. Az ország fekvéséből adódóan a gázt elsősorban cseppfolyósítva (ezt nevezik LNG-nek) szállítanák ázsiai piacokra. Afrika három legjelentősebb LNG-beruházása jelenleg mind Mozambikban zajlik. Pontosabban az ország északkeleti, Cabo Delgado nevű tartomány tengerpartjainál, ahol a földgázvagyon összpontosul.


Cabo Delgado pirossal határolva

A gázkincsnek köszönhetően Mozambik előtt is adott az esély, hogy a közel-keleti olajmonarchiákhoz hasonlóan kiemelkedjen a szegénységből. Viszont az óriási beruházások ellenére a helyiek eddig nem sok előnyét látták a beruházásnak az Al-Dzsazíra újságírójának helyszíni tapasztalatai alapján.

Ugyan a kitermelés a tengerben folyik, az infrastruktúra kiépítése miatt számos helyinek el kellett hagynia otthonát. Az egyik energiavállalat 2016-os jelentése szerint több mint 550 családnak kellett elköltöznie, és mintegy ezer család vesztette el hozzáférését a megművelt földterületeihez. Emellett több mint háromezer halásznak is el kellett hagynia megszokott halászterületét.

Egy NGO riportja a helyiekről

A külföldi olajcégek azt ígérték az elköltözni kényszerülőknek, hogy gondoskodnak új lakhelyükről és kompenzációt fizetnek, de az Al-Dzsazíra által megkérdezett helyiek szerint ez eddig eléggé félrecsúszott. Egyeseknek például olyan földterületeket ajánlottak fel, amelyek miatt konfliktusba kerültek más közösségekkel, másokat pedig olyan földekkel próbáltak meg kompenzálni, amelyek túl messze vannak a lakhelyüktől.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem reklámozzák a nagy magyar kőolajtalálatot, pedig harminc éve nem fedeztek fel ekkora mezőtElőször van olyan, hogy nem a Mol hozza a felszínre a legtöbb kőolajat Magyarországon. A Dráva-síkság falvai százmilliókra számítanak, de egyelőre főleg az úton dübörgő nehéz tartálykocsikat látják.

A tengertől korábban pár száz méterre lakó, halászatból élő családok pedig akár tíz kilométerre kerültek el a parttól. Szintén általános panasz, hogy a beígért munkalehetőségek sem valósultak meg egyelőre. A környezeti kockázatok is jelentősek, a kitermelés miatt növekedni fog a környéken az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Fegyveresek Cabo Delgadóban

Az elköltöztetések és a kompenzálás hiánya mellett a közbiztonság is jelentősen romlott a gázmezők környékén. Különböző félkatonai szervezetek – mint az ISIS helyi csoportja – mintegy hétszáz embert öltek meg Cabo Delgadóban 2017 óta. Az erőszak miatt mintegy 100 ezer ember hagyta el otthonát. Az erőszakszervezetek ellen a kormány és az olajcégek is próbálnak fellépni, de a helyiek szerint egyelőre nem javult érdemben a közbiztonság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTizenöt Magyarországnak lenne elég az évente szemétként eltüzelt földgázA szén-dioxid-kibocsátás egy százaléka a hasznosítás nélkül elégetett földgázból származik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrosz és német exkémek dolgoznak azon, hogy átvegyék az európai gázpiac feletti uralmatMerkel legnagyobb hibája lehetett, hogy ki akarta bekkelni az Északi Áramlat 2-t. Az új gázvezeték éppen Magyarországon emelné a gázárakat, a kormány mégsem tiltakozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFöldrengéseket okoz, ezért betiltják a kitermelést Európa egyik legnagyobb gázmezőjénSzázezer ház is megrongálódhatott emiatt az elmúlt évtizedekben. A holland kormány négy évet ad az érintett vállalatoknak.

Világ földgáz LNG Mozambik Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. április 7. 11:14 Világ

Gyors kilábalással sem tudják elkerülni a durva válságot Csehországban

A cseh pénzügyminisztérium januárban még 2,5 százalékos gazdasági növekedést vetített előre idénre, ehelyett most 5,6 százalékos visszaeséssel számol.

Fabók Bálint
2020. április 6. 14:02 Világ

Drogkartellek is elkezdtek szájmaszkkal kereskedni

Az alapanyaghiány a kínai drogkereskedőket is érinti, ezért elkezdték diverzifikálni a tevékenységüket.

Debreczeni Anna
2020. április 6. 12:15 Világ

Ijesztő volt látni, hogy egy nap alatt állt a feje tetejére minden – beszámolók az olasz frontvonalról

Pár hét alatt kényszerítette térdre az elszabadult járvány Olaszországot. Hogyan vélekednek a kormány lépéseiről, kommunikációjáról az ott élők?

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. április 8. 06:51 Élet

Több százezer veszélyeztetett embert járatunk a járványban feleslegesen az orvosi rendelőkbe

A cukorbetegek nem kaphatják meg elektronikusan minden receptjüket, pedig a technológia ki van építve hozzá. Pár papírdarab miatt túráztatunk rengeteg veszélyeztetett, idős embert.

Bucsky Péter
2020. április 7. 12:54 Közélet

Már azelőtt padlóra kerültek az önkormányzatok, hogy a kormány tovább ütötte volna őket

Az iparűzésiadó-bevételeket a gazdasági visszaesés, a gépjárműadót és a parkolási bevételeket a kormány radírozza le.

Váczi István
2020. április 7. 06:53 Közélet

Úgy tűnik, az út szélén hagy pár százezer munkanélkülit a kormány egy időre

Hiába javasolják sokan a munkájukat elvesztők rendkívüli megsegítését, eddigi bejelentései alapján a kormány semmi ilyesmit nem tervez.