Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. március 4. 12:30 Világ

Nigéria segítheti Németországot a fosszilis tüzelőanyagok leváltásában

Németország sajátos utat választott a szén-dioxid kibocsátás mérséklésére, hidrogénnel igyekeznek kiváltani a fosszilis tüzelőanyagokat. Az erről szóló stratégia még csak alig egy hónapja szivárgott ki a sajtóban, a német kormány azonban már hozzá is látott a tervek megvalósításához a Bloomberg legújabb értesülései szerint.

A hidrogén előállítása egyelőre nemcsak magas költségekkel, hanem hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázkibocsátással is jár. Rendszerint ugyanis a földgázt bontják az ehhez használt berendezések hidrogénre és egyéb melléktermékekre, többek között szén-monoxidra, illetve szén-dioxidra. Éppen ezért a németek a nap- és szélenergiában bővelkedő afrikai országokkal kezdtek tárgyalni, amelyek olcsó és környezetbarát módon fedezhetik a hidrogéngyártás nyersanyag- és energiaszükségletét.

Az első megállapodást már sikerült is tető alá hozni, méghozzá éppen az olajpiactól erősen függő Nigériával. Az egyezség szerint a két fél közösen alakíthat ki egy 15 afrikai államot érintő hidrogén-beszállítói láncot Németország technológiai támogatásával. A németek minden olyan ország iránt érdeklődnek, ahol megvan a kellő politikai stabilitás, napos az éghajlat és a tenger el tudja látni vízzel a vízbontó berendezéseket.

Az új energiastratégia hátterében azonban nem csak az éghajlatváltozás megfékezésére vonatkozó törekvések állnak.

Az akadálytalan verseny lesz az új piac fő hajtóereje.

– mondta el Wolf-Dieter Lukas, a stratégia kidolgozásában érintett egyik államtitkár az amerikai lapnak. A német kormány ugyanis megelégelte az OPEC tagállamoknak, illetve az Oroszországnak való kiszolgáltatottságot az energiaellátási kérdésekben.

A nehézipar, a közlekedés és a háztartások energiaellátásában egyaránt hasznosítható hidrogén előállítói között a várakozások szerint nem valószínű, hogy kartellmegállapodások születnek. A zöld, vagyis a földgáz kémiai kezelése helyett a megújuló energiaforrásokkal végzett vízbontásra épülő hidrogéniparban ugyanis jóval több ország vehet részt, mint amennyi érintett a földgáz és az olaj kitermelésében. A sok szereplő pedig jó eséllyel kikényszeríti az árakat kordában tartó versenyt, a németek elmélete szerint legalábbis.

A német kormány várhatóan márciusban még több részletet fog a nyilvánosság elé tárni a zöld hidrogéniparral kapcsolatos stratégiájáról. A programban az afrikai országok mellett Ausztrália és Szaúd-Arábia is a lehetséges partnerek listájára kerültek, Japán és Dél-Korea pedig a németekhez hasonlóan a zöld hidrogén felvevő piacai között tűnhetnek fel hamarosan.

Világ energia hidrogén németország Nigéria Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2020. március 29. 21:13 Világ

A mezőgazdaságot a szárazság, a turizmust a járvány szárítja ki Észak-Afrikában

A szélsőségesen meleg és száraz időjárás tönkreteszi az észak-afrikai gabonatermést, aminek súlyos gazdasági következményei vannak az egyébként sem bővelkedő országokban.

Torontáli Zoltán
2020. március 28. 07:41 Vállalat, Világ

A cég, amely húsz év várakozás után a koronavírusnak köszönheti a kiugrását

A német CureVac két évtizede égeti a pénzt, sokszor befektetőt is nehezen talált, most viszont egyike azoknak a cégeknek, amelyektől a világ a megváltást várja.

Váczi István
2020. március 27. 14:47 Világ

Minden korábbinál több kínai szénerőmű pöfékelhet az újraindulás után

Tavaly első alkalommal haladta meg 2015 óta az új szénerőművek kapacitása a leszereltekét, elsősorban a kínai fejlesztések miatt.

Fontos

Váczi István
2020. április 1. 16:59 Pénz

Sosem zuhant még ekkorát a forint Fidesz-kormány alatt, közbelépett a jegybank

Rákapcsolt a gyengülésre a forint, utoljára 2009 elején esett ilyen sokat ilyen rövid idő alatt, és ezt már az MNB sem nézte tétlenül.

Fabók Bálint
2020. április 1. 11:24 Közélet

Példátlan összefogás körvonalazódik Magyarországon a járvány hatására

Maszkokat otthon varró családoktól medvehagymát gyűjtögetőkig rengetegen segítenek a járvány elleni fellépésben. Igaz, vannak, akik csak a fotó miatt csinálják.

Kasnyik Márton
2020. március 31. 19:44 Podcast

Cser Tamás: Aki teheti, lassan elkezdhet beszállni a részvényekbe

G7 Podcast! A Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint az emberek optimizmusa és élni akarása miatt gyorsan visszatérhet a gazdaság a most még mélyülő válság után.