Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. március 4. 12:30 Világ

Nigéria segítheti Németországot a fosszilis tüzelőanyagok leváltásában

Németország sajátos utat választott a szén-dioxid kibocsátás mérséklésére, hidrogénnel igyekeznek kiváltani a fosszilis tüzelőanyagokat. Az erről szóló stratégia még csak alig egy hónapja szivárgott ki a sajtóban, a német kormány azonban már hozzá is látott a tervek megvalósításához a Bloomberg legújabb értesülései szerint.

A hidrogén előállítása egyelőre nemcsak magas költségekkel, hanem hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázkibocsátással is jár. Rendszerint ugyanis a földgázt bontják az ehhez használt berendezések hidrogénre és egyéb melléktermékekre, többek között szén-monoxidra, illetve szén-dioxidra. Éppen ezért a németek a nap- és szélenergiában bővelkedő afrikai országokkal kezdtek tárgyalni, amelyek olcsó és környezetbarát módon fedezhetik a hidrogéngyártás nyersanyag- és energiaszükségletét.

Az első megállapodást már sikerült is tető alá hozni, méghozzá éppen az olajpiactól erősen függő Nigériával. Az egyezség szerint a két fél közösen alakíthat ki egy 15 afrikai államot érintő hidrogén-beszállítói láncot Németország technológiai támogatásával. A németek minden olyan ország iránt érdeklődnek, ahol megvan a kellő politikai stabilitás, napos az éghajlat és a tenger el tudja látni vízzel a vízbontó berendezéseket.

Az új energiastratégia hátterében azonban nem csak az éghajlatváltozás megfékezésére vonatkozó törekvések állnak.

Az akadálytalan verseny lesz az új piac fő hajtóereje.

– mondta el Wolf-Dieter Lukas, a stratégia kidolgozásában érintett egyik államtitkár az amerikai lapnak. A német kormány ugyanis megelégelte az OPEC tagállamoknak, illetve az Oroszországnak való kiszolgáltatottságot az energiaellátási kérdésekben.

A nehézipar, a közlekedés és a háztartások energiaellátásában egyaránt hasznosítható hidrogén előállítói között a várakozások szerint nem valószínű, hogy kartellmegállapodások születnek. A zöld, vagyis a földgáz kémiai kezelése helyett a megújuló energiaforrásokkal végzett vízbontásra épülő hidrogéniparban ugyanis jóval több ország vehet részt, mint amennyi érintett a földgáz és az olaj kitermelésében. A sok szereplő pedig jó eséllyel kikényszeríti az árakat kordában tartó versenyt, a németek elmélete szerint legalábbis.

A német kormány várhatóan márciusban még több részletet fog a nyilvánosság elé tárni a zöld hidrogéniparral kapcsolatos stratégiájáról. A programban az afrikai országok mellett Ausztrália és Szaúd-Arábia is a lehetséges partnerek listájára kerültek, Japán és Dél-Korea pedig a németekhez hasonlóan a zöld hidrogén felvevő piacai között tűnhetnek fel hamarosan.

Világ energia hidrogén németország Nigéria Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 9. 14:16 Világ

A gazdaság fejlesztése tönkre tette a tavat, most a tó teszi tönkre a gazdaságot

Iránban már majdnem teljesen kiszáradt egy nagy tó, amelynek kiülepedett sótartalmát a szél viszi. A folyamatot a környék mezőgazdasági fejlesztése indította be, a szárazság és a só most 4 millió ember megélhetését és egészségét veszélyezteti.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 4. 16:12 Vállalat, Világ

Lakókocsi-hajó hibridet kezdett árulni a Tchibo, a németek megőrülnek érte

Két legyet egy csapásra, a karavánhajó egy trélerre felrakva hirtelen sima lakókocsivá változtatható.

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 12:30 Világ

Trendforduló: a történelem folyamán először csökken a szénipar kapacitása

A szénipar az üvegházhatású gázok 30 százalékáért felel, de úgy tűnik, idén elkezdett visszaszorulni.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. augusztus 7. 12:42 Adat

Ezt a szezont már a Balatonnál sem lesz könnyű visszahozni

A júniusi turisztikai számok még mindig nagyon rosszak. Július-augusztusban az ország egyes régióiban nagyon felpörgött a forgalom, de a kiesést ez már nem hozza vissza.

Avatar
2020. augusztus 6. 16:03 Pénz

Prés alatt az olajipar: szennyeznek, de még nyereséget sem termelnek

Nem bűnbakot kell csinálni a szektorból, hiszen ők lehetnek alkalmasak arra, hogy megvalósítsák technológiai átmenetet.

Tóth István János
2020. augusztus 6. 06:29 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., második rész

Vajon mi magyarázza, hogy választások előtt mindig készpénzben úszik a Mészáros és Mészáros, és hogy legnagyobb vevőik - közöttük a magyar állam - előre utalják a tízmilliárdokat?