Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. március 4. 12:30 Világ

Nigéria segítheti Németországot a fosszilis tüzelőanyagok leváltásában

Németország sajátos utat választott a szén-dioxid kibocsátás mérséklésére, hidrogénnel igyekeznek kiváltani a fosszilis tüzelőanyagokat. Az erről szóló stratégia még csak alig egy hónapja szivárgott ki a sajtóban, a német kormány azonban már hozzá is látott a tervek megvalósításához a Bloomberg legújabb értesülései szerint.

A hidrogén előállítása egyelőre nemcsak magas költségekkel, hanem hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázkibocsátással is jár. Rendszerint ugyanis a földgázt bontják az ehhez használt berendezések hidrogénre és egyéb melléktermékekre, többek között szén-monoxidra, illetve szén-dioxidra. Éppen ezért a németek a nap- és szélenergiában bővelkedő afrikai országokkal kezdtek tárgyalni, amelyek olcsó és környezetbarát módon fedezhetik a hidrogéngyártás nyersanyag- és energiaszükségletét.

Az első megállapodást már sikerült is tető alá hozni, méghozzá éppen az olajpiactól erősen függő Nigériával. Az egyezség szerint a két fél közösen alakíthat ki egy 15 afrikai államot érintő hidrogén-beszállítói láncot Németország technológiai támogatásával. A németek minden olyan ország iránt érdeklődnek, ahol megvan a kellő politikai stabilitás, napos az éghajlat és a tenger el tudja látni vízzel a vízbontó berendezéseket.

Az új energiastratégia hátterében azonban nem csak az éghajlatváltozás megfékezésére vonatkozó törekvések állnak.

Az akadálytalan verseny lesz az új piac fő hajtóereje.

– mondta el Wolf-Dieter Lukas, a stratégia kidolgozásában érintett egyik államtitkár az amerikai lapnak. A német kormány ugyanis megelégelte az OPEC tagállamoknak, illetve az Oroszországnak való kiszolgáltatottságot az energiaellátási kérdésekben.

A nehézipar, a közlekedés és a háztartások energiaellátásában egyaránt hasznosítható hidrogén előállítói között a várakozások szerint nem valószínű, hogy kartellmegállapodások születnek. A zöld, vagyis a földgáz kémiai kezelése helyett a megújuló energiaforrásokkal végzett vízbontásra épülő hidrogéniparban ugyanis jóval több ország vehet részt, mint amennyi érintett a földgáz és az olaj kitermelésében. A sok szereplő pedig jó eséllyel kikényszeríti az árakat kordában tartó versenyt, a németek elmélete szerint legalábbis.

A német kormány várhatóan márciusban még több részletet fog a nyilvánosság elé tárni a zöld hidrogéniparral kapcsolatos stratégiájáról. A programban az afrikai országok mellett Ausztrália és Szaúd-Arábia is a lehetséges partnerek listájára kerültek, Japán és Dél-Korea pedig a németekhez hasonlóan a zöld hidrogén felvevő piacai között tűnhetnek fel hamarosan.

Világ energia hidrogén németország Nigéria Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2020. október 28. 12:02 Világ

Öt „Mi lett volna, ha…” forgatókönyv a világjárványról, tanulságokkal

Alakulhatna még rosszabbul is ez az év, de jobban is, ha mindenki racionálisan viselkedne, belátva, hogy mind a nemzetközi, mind az emberek közötti együttműködésre nagy szükség van most.

Váczi István
2020. október 28. 10:32 Világ

Csőd fenyegeti az európai repülőterek negyedét

Ha az év végéig nem javul a járványhelyzet, és nem kapnak állami támogatást, rengeteg európai reptér válik fizetésképtelenné – figyelmeztetett az európai repterek kereskedelmi szövetsége.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.