Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. március 4. 12:30 Világ

Nigéria segítheti Németországot a fosszilis tüzelőanyagok leváltásában

Németország sajátos utat választott a szén-dioxid kibocsátás mérséklésére, hidrogénnel igyekeznek kiváltani a fosszilis tüzelőanyagokat. Az erről szóló stratégia még csak alig egy hónapja szivárgott ki a sajtóban, a német kormány azonban már hozzá is látott a tervek megvalósításához a Bloomberg legújabb értesülései szerint.

A hidrogén előállítása egyelőre nemcsak magas költségekkel, hanem hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázkibocsátással is jár. Rendszerint ugyanis a földgázt bontják az ehhez használt berendezések hidrogénre és egyéb melléktermékekre, többek között szén-monoxidra, illetve szén-dioxidra. Éppen ezért a németek a nap- és szélenergiában bővelkedő afrikai országokkal kezdtek tárgyalni, amelyek olcsó és környezetbarát módon fedezhetik a hidrogéngyártás nyersanyag- és energiaszükségletét.

Az első megállapodást már sikerült is tető alá hozni, méghozzá éppen az olajpiactól erősen függő Nigériával. Az egyezség szerint a két fél közösen alakíthat ki egy 15 afrikai államot érintő hidrogén-beszállítói láncot Németország technológiai támogatásával. A németek minden olyan ország iránt érdeklődnek, ahol megvan a kellő politikai stabilitás, napos az éghajlat és a tenger el tudja látni vízzel a vízbontó berendezéseket.

Az új energiastratégia hátterében azonban nem csak az éghajlatváltozás megfékezésére vonatkozó törekvések állnak.

Az akadálytalan verseny lesz az új piac fő hajtóereje.

– mondta el Wolf-Dieter Lukas, a stratégia kidolgozásában érintett egyik államtitkár az amerikai lapnak. A német kormány ugyanis megelégelte az OPEC tagállamoknak, illetve az Oroszországnak való kiszolgáltatottságot az energiaellátási kérdésekben.

A nehézipar, a közlekedés és a háztartások energiaellátásában egyaránt hasznosítható hidrogén előállítói között a várakozások szerint nem valószínű, hogy kartellmegállapodások születnek. A zöld, vagyis a földgáz kémiai kezelése helyett a megújuló energiaforrásokkal végzett vízbontásra épülő hidrogéniparban ugyanis jóval több ország vehet részt, mint amennyi érintett a földgáz és az olaj kitermelésében. A sok szereplő pedig jó eséllyel kikényszeríti az árakat kordában tartó versenyt, a németek elmélete szerint legalábbis.

A német kormány várhatóan márciusban még több részletet fog a nyilvánosság elé tárni a zöld hidrogéniparral kapcsolatos stratégiájáról. A programban az afrikai országok mellett Ausztrália és Szaúd-Arábia is a lehetséges partnerek listájára kerültek, Japán és Dél-Korea pedig a németekhez hasonlóan a zöld hidrogén felvevő piacai között tűnhetnek fel hamarosan.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energia hidrogén németország Nigéria Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.