Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2020. március 4. 14:18 Világ

Az USA, az Egyesült Királyság és Németország állnak az adóparadicsom-lista legalján, Magyarország a kanyarban sincsen

A Tax Justice Network évente teszi közzé jelentését, amiben azt vizsgálják, hogy az adott ország mennyire segíti az offshore pénzrejtegetést. Ebben kitüntetett szerepe van a pénzügyi adatok nyilvánosság elöli elrejtésének. Nem meglepő módon a Kajmán-szigetek vezeti a kvázi pénzmosási listát, de előkelő helyen állnak a korrupciómentesnek gondolt, demokratikus nyugati országok.

A lista második helyén az Egyesült Államok áll, és számos EU-s ország is egészen rossz eredményeket ért el. Luxemburg és Hollandia ismert arról, hogy kényelmes feltételeket biztosít a nagy multinacionális cégeknek az adók elkerülésére és nagy hangsúlyt helyeznek a vállalatokra vonatkozó adatok minél kisebb nyilvánosságára is. De más európai országok is rosszul teljesítenek. Ha a különleges jogállású területeket nem vesszük figyelembe, akkor az Egyesült Királyság a 10., Németország pedig a 12. helyen áll. 

A Tax Justice Network adatai azért is érdekesek, mert azt is megmutatják, hogy globálisan mekkora súlyuk van ezeknek a gazdaságoknak. Az USA és a nyugat-európai országok előkelő helye azért is nagyon problémás, mert ezeknek óriási szerepe van a világ gazdaságában. 

Magyarországnál Ausztria például kétszer, Németország pedig háromszor rosszabb eredményt ért el. Ez nem is csoda, ebben a két országban például egyáltalán nem létezik transzparencia törvény, sokkal kevesebb adat érhető el szinte bármilyen gazdasági tevékenységről, mint Európa keleti felében.

Közép-Kelet-Európa világviszonylatban a vagyonelrejtés kapcsán kifejezetten jól teljesít, a 133 rangsorolt ország és terület közül Lengyelország kivételével minden más régiós ország a lista második felében van. Magyarországnál Szlovénia és Szlovákia helyez csak nagyobb hangsúlyt a térségben a pénzügyi átláthatóságra. Az alábbi grafikon az első 20 helyezett és a térségbeli országok eredményeit emeltük ki, a teljes lista itt érhető el.

 

Becslések szerint 21 és 32 ezer milliárd dollárnyi vagyont tartanak olyan országokban, ahol nem, vagy csak nagyon keveset kell adózni a vagyon után. Ez a világ 85 ezer milliárd dollár éves GDP-jének is közel negyede, így óriási összegről van szó. Márpedig ezeket a pénzeket nem a klasszikus pálmafás klasszikus adóparadicsomokban rejtik el, hanem a leggazdagabb országokban – hívja fel a figyelmet a Tax Justice Network.

A jelentést 152 kritérium figyelembevételével készítik, ami sokkal jelentősebb, mint a korrupció észlelési index csupán 13 másik felmérés ranglistáiból összeállított jelentése – ráadásul az egyes országok esetében nem is mindegyik felmérésből van adat. Az adatforrások pedig sok esetben nagyon kevés szereplővel készített, alapvetően szubjektív interjúra épülnek, a leggyakrabban használt, a Transparency International által készített korrupciós jelentés (korrupció érzékelési index) például egy nagyon szűk, a nagyvállalati vezetők szemszögéből készült felmérés. Ehhez képest a Tax Justice Network elemzésének nagy előnye, hogy azt nézik, hogy egy adott országban a valóságban mit tesznek a pénzmosás elleni fellépés címén.

Érdekes lehet összevetni a Transparency International listájával az eredményeket. A két lista pontszámai között bár statisztikailag értelmezhető, de alacsony, csupán 0,37 a korrelációs együttható.*A korrelációs együttható két tulajdonság összefüggését méri. Ez egy 0 és 1 közötti, pozitív vagy negatív előjelű szám; ha az érték a nullához nagyon közel esik (a plusz/mínusz 0,2 tartományon belül van), akkor elhanyagolható a kapcsolat. 1-nél teljesen együtt mozognak, míg a -1-es érték tökéletes ellentétes kapcsolatra utal, vagyis ebben az esetben az egyik ismérv növekedésével a másik csökken. Ami ennél is érdekesebb, hogy 

minél kisebb a korrupció egy adott országban a Transparency szerint, annál inkább rejtegetik a pénzügyi adatokat.

Ahogy az alábbi grafikonon is látható, a két ranglista közti eltérés alapvetően az észak- és nyugat-európai és észak-amerikai országok miatt adódik. A Tax Justice Network adatai alapján a vagyonok elbújtatásában jeleskedő gazdagok országok esetében alacsony korrupciós értéket mér a Transparency International.

 

A két jelenség azonban összefügg: életszerűtlen azt feltételezni, hogy korrupció nélkül, véletlenül alakult ki olyan szabályozás a gazdag országokban, ami óriási vagyonok adózatlan vagy alacsony adózású elrejtését teszi lehetővé.

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. április 12. 10:21 Világ

Egy országban egy az egyben betiltották a pálmaolajat

Évek óta heves viták folynak a modern élelmiszer- és kozmetikai ipar által előszeretettel használt pálmaolaj környezeti hatásairól, Srí Lankán viszont most teljes mellszélességgel beleálltak a tiltásba.

Avatar
2021. április 11. 15:45 Világ

Ha egy nőt zaklatnak a buszon, sokkal kevesebben lépnek közbe, mint ahányan eltökéltnek tartják magukat

Egy kísérletben kiderült, hogy a buszokon elhelyezett poszterek a figyelemfelhívásra jók, de nem változtatják meg az emberek viselkedését.

Kasnyik Márton
2021. április 11. 06:54 Világ

Mi igaz a Nagy Visszaállításból?

A legutóbbi davosi fórum egyesek szerint maga egy nagy összeesküvés volt. Miért félnek az emberek a globális elit jövőképétől?

Fontos

Hajdu Miklós
2021. április 10. 16:02 Világ

A gyári munkás nem maradhat otthon, ez is oka lehet a járvány kelet-európai pusztításának

Kelet-Közép-Európában jelentősen többen dolgoznak a feldolgozóiparban a nyugati országokhoz képest, ami szerepet játszhatott a járvány epicentrumának áthelyeződésében.

Stubnya Bence
2021. április 10. 06:58 Podcast

A legjobb iskolai teljesítmény sem hoz annyi vagyont, mint az öröklés

G7 Podcast! A magas jövedelem mellett a szülők vagyona is komoly előnyt ad az életben a fiataloknak. Hogy mekkorát, arról Darvas Zsolttal beszélgettünk az új kutatása alapján.

Torontáli Zoltán
2021. április 9. 06:25 Adat

Nagyítóval kell keresni az árkülönbséget az Aldi, a Lidl és a Penny Market között

Tizennégy hónapja vásárolunk a diszkontokban, de most tényleg feltehetjük a kérdést: van bármi különbség a három lánc között? És hogyan állnak a Tescóhoz képest?