Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2020. március 4. 14:18 Világ

Az USA, az Egyesült Királyság és Németország állnak az adóparadicsom-lista legalján, Magyarország a kanyarban sincsen

A Tax Justice Network évente teszi közzé jelentését, amiben azt vizsgálják, hogy az adott ország mennyire segíti az offshore pénzrejtegetést. Ebben kitüntetett szerepe van a pénzügyi adatok nyilvánosság elöli elrejtésének. Nem meglepő módon a Kajmán-szigetek vezeti a kvázi pénzmosási listát, de előkelő helyen állnak a korrupciómentesnek gondolt, demokratikus nyugati országok.

A lista második helyén az Egyesült Államok áll, és számos EU-s ország is egészen rossz eredményeket ért el. Luxemburg és Hollandia ismert arról, hogy kényelmes feltételeket biztosít a nagy multinacionális cégeknek az adók elkerülésére és nagy hangsúlyt helyeznek a vállalatokra vonatkozó adatok minél kisebb nyilvánosságára is. De más európai országok is rosszul teljesítenek. Ha a különleges jogállású területeket nem vesszük figyelembe, akkor az Egyesült Királyság a 10., Németország pedig a 12. helyen áll. 

A Tax Justice Network adatai azért is érdekesek, mert azt is megmutatják, hogy globálisan mekkora súlyuk van ezeknek a gazdaságoknak. Az USA és a nyugat-európai országok előkelő helye azért is nagyon problémás, mert ezeknek óriási szerepe van a világ gazdaságában. 

Magyarországnál Ausztria például kétszer, Németország pedig háromszor rosszabb eredményt ért el. Ez nem is csoda, ebben a két országban például egyáltalán nem létezik transzparencia törvény, sokkal kevesebb adat érhető el szinte bármilyen gazdasági tevékenységről, mint Európa keleti felében.

Közép-Kelet-Európa világviszonylatban a vagyonelrejtés kapcsán kifejezetten jól teljesít, a 133 rangsorolt ország és terület közül Lengyelország kivételével minden más régiós ország a lista második felében van. Magyarországnál Szlovénia és Szlovákia helyez csak nagyobb hangsúlyt a térségben a pénzügyi átláthatóságra. Az alábbi grafikon az első 20 helyezett és a térségbeli országok eredményeit emeltük ki, a teljes lista itt érhető el.

 

Becslések szerint 21 és 32 ezer milliárd dollárnyi vagyont tartanak olyan országokban, ahol nem, vagy csak nagyon keveset kell adózni a vagyon után. Ez a világ 85 ezer milliárd dollár éves GDP-jének is közel negyede, így óriási összegről van szó. Márpedig ezeket a pénzeket nem a klasszikus pálmafás klasszikus adóparadicsomokban rejtik el, hanem a leggazdagabb országokban – hívja fel a figyelmet a Tax Justice Network.

A jelentést 152 kritérium figyelembevételével készítik, ami sokkal jelentősebb, mint a korrupció észlelési index csupán 13 másik felmérés ranglistáiból összeállított jelentése – ráadásul az egyes országok esetében nem is mindegyik felmérésből van adat. Az adatforrások pedig sok esetben nagyon kevés szereplővel készített, alapvetően szubjektív interjúra épülnek, a leggyakrabban használt, a Transparency International által készített korrupciós jelentés (korrupció érzékelési index) például egy nagyon szűk, a nagyvállalati vezetők szemszögéből készült felmérés. Ehhez képest a Tax Justice Network elemzésének nagy előnye, hogy azt nézik, hogy egy adott országban a valóságban mit tesznek a pénzmosás elleni fellépés címén.

Érdekes lehet összevetni a Transparency International listájával az eredményeket. A két lista pontszámai között bár statisztikailag értelmezhető, de alacsony, csupán 0,37. Ami ennél is érdekesebb, hogy 

minél kisebb a korrupció egy adott országban a Transparency szerint, annál inkább rejtegetik a pénzügyi adatokat.

Ahogy az alábbi grafikonon is látható, a két ranglista közti eltérés alapvetően az észak- és nyugat-európai és észak-amerikai országok miatt adódik. A Tax Justice Network adatai alapján a vagyonok elbújtatásában jeleskedő gazdagok országok esetében alacsony korrupciós értéket mér a Transparency International.

 

A két jelenség azonban összefügg: életszerűtlen azt feltételezni, hogy korrupció nélkül, véletlenül alakult ki olyan szabályozás a gazdag országokban, ami óriási vagyonok adózatlan vagy alacsony adózású elrejtését teszi lehetővé.

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2020. október 30. 14:27 Világ

A régióban sok helyen visszaállt a tavaszi szigor, a magyar kormány a maszkviselésben és a határzárban bízik

Bár az egész régiót erősen sújtja a járvány második hulláma, jelentős különbségek vannak a kormányzati válaszokban.

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Stubnya Bence
2020. október 29. 15:35 Adat, Világ

Tömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelek

Már tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 30. 06:57 Közélet

A vizes vb-ért felelős miniszter köréhez is folyt a közpénz a szervező cégtől

Seszták Miklós lánya épp annál az ügyvédi irodánál gyakornokoskodott 2017-ben, amely a miniszer által felügyelt vizes vb szervezőcégének közbeszerzéseit szervezte, jóval a piaci ár fölött.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.