Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. március 2. 16:08 Világ

A finnek növelték, az észtek csökkentették az alkohol adóját, de nem az történt, amit vártak

Tavaly 2 százalékkal csökkent az eladott alkohol mennyisége Finnországban, annak ellenére, hogy már 2018-ban megkönnyítették az italokhoz való hozzáférést. Míg az elmúlt évtizedekben csak külön szakboltokban lehetett magasabb alkoholtartalmú italokat venni, 2018 óta könnyítésként már az erősebb söröket is beengedték az élelmiszerboltokba.

Igaz, a lépéssel együtt az italok adóját is megemelték, ami segíthetett visszafogni a keresletet. Csakhogy a finn változtatások után nem sokkal Észtországban csökkentették az alkoholos italok adóját, ezért mindenki arra számított, hogy 2019-től megugrik a finn magánimport (hiszen a finnek régóta szívesen hajóznak át Tallinnba bevásárolni).

Nem egészen ez történt, mert a számok szerint a Helsinki felé tartó magánimport a tiszta alkohol mennyiségét nézve 14 százalékkal csökkent. Mivel literben számolva nagy változás nincs, a finnek valószínűleg az alacsonyabb alkoholtartalmú italok felé mozdultak el a tallinni boltokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHátba szúrás, zsugoriság és morális csőd miatt bukott el a nagy kísérlet560 euró havonta, megkötés nélkül - jól hangzik, de a finn alapjövedelem-program egy nemes cél szürreálisan banális bukásával ért véget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFinnország nem tartja problémásnak, hogy a pár hónapja szénné bírságolt BMW szponzorálja az uniós elnökségétFinnország soros uniós elnökségét a pár hónapja az Európai Bizottság által megbírságolt BMW támogatja. A finnek szerint ebben nincs semmi kivetnivaló, bár az is igaz, hogy ők még visszafogottak az elnökséget korábban betöltő tagországok szponzorációs gyakorlatához képest.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adó alkohol Észtország finnország import ital Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.