Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. február 11. 10:00 Világ

Bevezették a vasárnapi boltzárat, beindult az innováció Lengyelországban

Az elmúlt napokban megnyitotta első önkiszolgáló üzletét Krakkóban az egyik legnagyobb lengyel áruházlánc, a Lewiatan. Az egység leginkább egy óriási italautomatára hasonlít, és nagyjából kétszázféle termék kapható benne, köztük különböző tejtermékek, hús- és pékáruk.

Az új üzlet újabb alkalmazkodási kísérlet, Magyarországhoz hasonlóan ugyanis Lengyelországban is korlátozták a boltok vasárnapi nyitvatartását, velünk szemben azonban Lengyelországban továbbra is hatályban van a szigorítás.

Lengyelországban 2018-ban lépett hatályba a vasárnapi zárvatartás, amelyet fokozatosan vezettek be. Első lépcsőben csak a hónap első és utolsó vasárnapján lehettek nyitva az üzletek, idén pedig évi hét alkalommal nyithatnak ki a tavalyi tizennéggyel szemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lengyel boltzár sem hozza a várt eredményeket, de legalább bosszantja az embereketA vasárnapi kereskedelem fokozatosan durvuló tiltása miatt a lengyelek is besokalltak.

A korlátozást az egyház és a Szolidaritás szakszervezet kezdeményezésére vezették be, hasonló indokokkal, mint Magyarországon. A erősen katolikus országban arra hivatkoztak, hogy vasárnap ne dolgozzon senki, és a pihenés amúgy is jót tesz majd a családi életnek.

Ezek mellett az is szempont volt, hogy a nagy nemzetközi láncok helyett a kisebb, független boltokat támogassák. Ahogy Magyarországon is történt, a közvetlenül a tulajdonosok által működtetett boltok nyitva maradhatnak. Rajtuk kívül a benzinkutak, szuvenírboltok, pékségek, virágboltok és gyógyszertárak is kinyithatnak vasárnap, akárcsak a repülőtereken vagy a nagyobb közösségi közlekedési állomásokon működő boltok.

A Lewiatan bevallottan a vasárnapi korlátozás miatt nyitotta meg első önkiszolgáló üzletét, amely minden nap 24 órában működik. A boltlánc szerint azokat a vásárlóikat igyekeznek kiszolgálni, akik vasárnap is szeretnének vásárolni, illetve akik nem akarnak a pénztárnál várakozni. A vasárnaponként várt nagyobb forgalom miatt szombat esténként feltöltik az árukészletet, vasárnap azonban nem tudják pótolni a korlátozás miatt.


Így néz ki a vásárlás egy Take & Go-ban

Az első hasonló önkiszolgáló üzletet Take & Go márkanév alatt indították el Lengyelországban tavaly szeptemberben. Az akkori tervek a következő egy évre 21 hasonló bolt nyitását irányozták elő az országban. Az első Take & Go jóval nagyobb, mint a Lewiatan mostani üzlete, mintegy ezer különböző terméket árulnak benne.

A francia Carrefour decemberben nyitotta meg az első önkiszolgáló üzletét Lengyelországban. Több kisebb üzlet is keresi az automatizálás lehetőségét, Sosnowiecben például egy automata kocsma nyílt. Európában több országban is hasonló megoldásokkal próbálkoznak, Lengyelország mellett például Franciaországban is önkiszolgáló boltokkal kerülnék el a vasárnapi boltzárat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEladók nélkül kerülik meg a vasárnapi zárvatartást FranciaországbanNemrég két nagy francia kiskedelmi lánc is olyan innovációval állt elő a nyitvatartási idejét illetően, ami miatt a szakszervezetek veszélyben érzik az a munkavállalókat.

Világ Lengyelország önkiszolgáló vasárnapi boltzár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. július 2. 10:04 Világ

Már a 3 milliót közelíti a német munkanélküliek száma

Nem jön ki könnyen Európa legnagyobb gazdasága a koronavírus-válságból – valószínűsítik a júniusi német munkaerő-piaci statisztikák.

Torontáli Zoltán
2020. július 1. 17:42 Élet, Világ

Romantikus, környezetvédő, de egyre keresettebb is a vitorlás hajós teherszállítás

Pár álmodozó dolgozik rajta évek óta, de egyre erősebb szubkultúrája van Nyugat-Európában a vitorlás teherhajózásnak, illetve a vitorlással szállított áruk értékesítésének.

Torontáli Zoltán
2020. július 1. 12:47 Élet, Világ

Melyik országnak van a világon a legjobb egészségügyi rendszere?

A válasz nem egyértelmű, attól függ, hogy mit nevezünk jó ellátásnak, de Obama elnök egykori tanácsadója megmondta a véleményét.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.

Bucsky Péter
2020. június 30. 06:51 Közélet

A fideszes településeknek is fájhat az önkormányzati megszorítás

Főleg a települések adottságaitól függ, hogy mennyire sújtják a kormányzati elvonások, amelyek várható mértékét az összes város és falu esetében térképre vittük.

Jandó Zoltán
2020. június 29. 06:34 Közélet

Vaszily Miklós, akitől az Indexet féltik, Mészáros Lőrinc pénzével indított új médiacéget

Mészáros Lőrinc azóta nem húzott nagyot a médiapiacon, hogy ingyen és bérmentve átadta médiabirodalmát a fideszes médiaalapítványnak.