Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. február 11. 10:00 Világ

Bevezették a vasárnapi boltzárat, beindult az innováció Lengyelországban

Az elmúlt napokban megnyitotta első önkiszolgáló üzletét Krakkóban az egyik legnagyobb lengyel áruházlánc, a Lewiatan. Az egység leginkább egy óriási italautomatára hasonlít, és nagyjából kétszázféle termék kapható benne, köztük különböző tejtermékek, hús- és pékáruk.

Az új üzlet újabb alkalmazkodási kísérlet, Magyarországhoz hasonlóan ugyanis Lengyelországban is korlátozták a boltok vasárnapi nyitvatartását, velünk szemben azonban Lengyelországban továbbra is hatályban van a szigorítás.

Lengyelországban 2018-ban lépett hatályba a vasárnapi zárvatartás, amelyet fokozatosan vezettek be. Első lépcsőben csak a hónap első és utolsó vasárnapján lehettek nyitva az üzletek, idén pedig évi hét alkalommal nyithatnak ki a tavalyi tizennéggyel szemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lengyel boltzár sem hozza a várt eredményeket, de legalább bosszantja az embereketA vasárnapi kereskedelem fokozatosan durvuló tiltása miatt a lengyelek is besokalltak.

A korlátozást az egyház és a Szolidaritás szakszervezet kezdeményezésére vezették be, hasonló indokokkal, mint Magyarországon. A erősen katolikus országban arra hivatkoztak, hogy vasárnap ne dolgozzon senki, és a pihenés amúgy is jót tesz majd a családi életnek.

Ezek mellett az is szempont volt, hogy a nagy nemzetközi láncok helyett a kisebb, független boltokat támogassák. Ahogy Magyarországon is történt, a közvetlenül a tulajdonosok által működtetett boltok nyitva maradhatnak. Rajtuk kívül a benzinkutak, szuvenírboltok, pékségek, virágboltok és gyógyszertárak is kinyithatnak vasárnap, akárcsak a repülőtereken vagy a nagyobb közösségi közlekedési állomásokon működő boltok.

A Lewiatan bevallottan a vasárnapi korlátozás miatt nyitotta meg első önkiszolgáló üzletét, amely minden nap 24 órában működik. A boltlánc szerint azokat a vásárlóikat igyekeznek kiszolgálni, akik vasárnap is szeretnének vásárolni, illetve akik nem akarnak a pénztárnál várakozni. A vasárnaponként várt nagyobb forgalom miatt szombat esténként feltöltik az árukészletet, vasárnap azonban nem tudják pótolni a korlátozás miatt.


Így néz ki a vásárlás egy Take & Go-ban

Az első hasonló önkiszolgáló üzletet Take & Go márkanév alatt indították el Lengyelországban tavaly szeptemberben. Az akkori tervek a következő egy évre 21 hasonló bolt nyitását irányozták elő az országban. Az első Take & Go jóval nagyobb, mint a Lewiatan mostani üzlete, mintegy ezer különböző terméket árulnak benne.

A francia Carrefour decemberben nyitotta meg az első önkiszolgáló üzletét Lengyelországban. Több kisebb üzlet is keresi az automatizálás lehetőségét, Sosnowiecben például egy automata kocsma nyílt. Európában több országban is hasonló megoldásokkal próbálkoznak, Lengyelország mellett például Franciaországban is önkiszolgáló boltokkal kerülnék el a vasárnapi boltzárat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEladók nélkül kerülik meg a vasárnapi zárvatartást FranciaországbanNemrég két nagy francia kiskedelmi lánc is olyan innovációval állt elő a nyitvatartási idejét illetően, ami miatt a szakszervezetek veszélyben érzik az a munkavállalókat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Lengyelország önkiszolgáló vasárnapi boltzár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.