Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. február 11. 10:00 Világ

Bevezették a vasárnapi boltzárat, beindult az innováció Lengyelországban

Az elmúlt napokban megnyitotta első önkiszolgáló üzletét Krakkóban az egyik legnagyobb lengyel áruházlánc, a Lewiatan. Az egység leginkább egy óriási italautomatára hasonlít, és nagyjából kétszázféle termék kapható benne, köztük különböző tejtermékek, hús- és pékáruk.

Az új üzlet újabb alkalmazkodási kísérlet, Magyarországhoz hasonlóan ugyanis Lengyelországban is korlátozták a boltok vasárnapi nyitvatartását, velünk szemben azonban Lengyelországban továbbra is hatályban van a szigorítás.

Lengyelországban 2018-ban lépett hatályba a vasárnapi zárvatartás, amelyet fokozatosan vezettek be. Első lépcsőben csak a hónap első és utolsó vasárnapján lehettek nyitva az üzletek, idén pedig évi hét alkalommal nyithatnak ki a tavalyi tizennéggyel szemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lengyel boltzár sem hozza a várt eredményeket, de legalább bosszantja az embereketA vasárnapi kereskedelem fokozatosan durvuló tiltása miatt a lengyelek is besokalltak.

A korlátozást az egyház és a Szolidaritás szakszervezet kezdeményezésére vezették be, hasonló indokokkal, mint Magyarországon. A erősen katolikus országban arra hivatkoztak, hogy vasárnap ne dolgozzon senki, és a pihenés amúgy is jót tesz majd a családi életnek.

Ezek mellett az is szempont volt, hogy a nagy nemzetközi láncok helyett a kisebb, független boltokat támogassák. Ahogy Magyarországon is történt, a közvetlenül a tulajdonosok által működtetett boltok nyitva maradhatnak. Rajtuk kívül a benzinkutak, szuvenírboltok, pékségek, virágboltok és gyógyszertárak is kinyithatnak vasárnap, akárcsak a repülőtereken vagy a nagyobb közösségi közlekedési állomásokon működő boltok.

A Lewiatan bevallottan a vasárnapi korlátozás miatt nyitotta meg első önkiszolgáló üzletét, amely minden nap 24 órában működik. A boltlánc szerint azokat a vásárlóikat igyekeznek kiszolgálni, akik vasárnap is szeretnének vásárolni, illetve akik nem akarnak a pénztárnál várakozni. A vasárnaponként várt nagyobb forgalom miatt szombat esténként feltöltik az árukészletet, vasárnap azonban nem tudják pótolni a korlátozás miatt.


Így néz ki a vásárlás egy Take & Go-ban

Az első hasonló önkiszolgáló üzletet Take & Go márkanév alatt indították el Lengyelországban tavaly szeptemberben. Az akkori tervek a következő egy évre 21 hasonló bolt nyitását irányozták elő az országban. Az első Take & Go jóval nagyobb, mint a Lewiatan mostani üzlete, mintegy ezer különböző terméket árulnak benne.

A francia Carrefour decemberben nyitotta meg az első önkiszolgáló üzletét Lengyelországban. Több kisebb üzlet is keresi az automatizálás lehetőségét, Sosnowiecben például egy automata kocsma nyílt. Európában több országban is hasonló megoldásokkal próbálkoznak, Lengyelország mellett például Franciaországban is önkiszolgáló boltokkal kerülnék el a vasárnapi boltzárat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEladók nélkül kerülik meg a vasárnapi zárvatartást FranciaországbanNemrég két nagy francia kiskedelmi lánc is olyan innovációval állt elő a nyitvatartási idejét illetően, ami miatt a szakszervezetek veszélyben érzik az a munkavállalókat.

Világ Lengyelország önkiszolgáló vasárnapi boltzár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. október 28. 10:32 Világ

Csőd fenyegeti az európai repülőterek negyedét

Ha az év végéig nem javul a járványhelyzet, és nem kapnak állami támogatást, rengeteg európai reptér válik fizetésképtelenné – figyelmeztetett az európai repterek kereskedelmi szövetsége.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Avatar
2020. október 25. 06:54 Világ

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele is szakmunkásképzőbe megy

A szakmunkások nincsenek stigmatizálva, elismertek, jól keresnek és tovább képezhetik magukat, akkor minek menne mindenki egyetemre?

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.