Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. február 11. 10:00 Világ

Bevezették a vasárnapi boltzárat, beindult az innováció Lengyelországban

Az elmúlt napokban megnyitotta első önkiszolgáló üzletét Krakkóban az egyik legnagyobb lengyel áruházlánc, a Lewiatan. Az egység leginkább egy óriási italautomatára hasonlít, és nagyjából kétszázféle termék kapható benne, köztük különböző tejtermékek, hús- és pékáruk.

Az új üzlet újabb alkalmazkodási kísérlet, Magyarországhoz hasonlóan ugyanis Lengyelországban is korlátozták a boltok vasárnapi nyitvatartását, velünk szemben azonban Lengyelországban továbbra is hatályban van a szigorítás.

Lengyelországban 2018-ban lépett hatályba a vasárnapi zárvatartás, amelyet fokozatosan vezettek be. Első lépcsőben csak a hónap első és utolsó vasárnapján lehettek nyitva az üzletek, idén pedig évi hét alkalommal nyithatnak ki a tavalyi tizennéggyel szemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lengyel boltzár sem hozza a várt eredményeket, de legalább bosszantja az embereketA vasárnapi kereskedelem fokozatosan durvuló tiltása miatt a lengyelek is besokalltak.

A korlátozást az egyház és a Szolidaritás szakszervezet kezdeményezésére vezették be, hasonló indokokkal, mint Magyarországon. A erősen katolikus országban arra hivatkoztak, hogy vasárnap ne dolgozzon senki, és a pihenés amúgy is jót tesz majd a családi életnek.

Ezek mellett az is szempont volt, hogy a nagy nemzetközi láncok helyett a kisebb, független boltokat támogassák. Ahogy Magyarországon is történt, a közvetlenül a tulajdonosok által működtetett boltok nyitva maradhatnak. Rajtuk kívül a benzinkutak, szuvenírboltok, pékségek, virágboltok és gyógyszertárak is kinyithatnak vasárnap, akárcsak a repülőtereken vagy a nagyobb közösségi közlekedési állomásokon működő boltok.

A Lewiatan bevallottan a vasárnapi korlátozás miatt nyitotta meg első önkiszolgáló üzletét, amely minden nap 24 órában működik. A boltlánc szerint azokat a vásárlóikat igyekeznek kiszolgálni, akik vasárnap is szeretnének vásárolni, illetve akik nem akarnak a pénztárnál várakozni. A vasárnaponként várt nagyobb forgalom miatt szombat esténként feltöltik az árukészletet, vasárnap azonban nem tudják pótolni a korlátozás miatt.


Így néz ki a vásárlás egy Take & Go-ban

Az első hasonló önkiszolgáló üzletet Take & Go márkanév alatt indították el Lengyelországban tavaly szeptemberben. Az akkori tervek a következő egy évre 21 hasonló bolt nyitását irányozták elő az országban. Az első Take & Go jóval nagyobb, mint a Lewiatan mostani üzlete, mintegy ezer különböző terméket árulnak benne.

A francia Carrefour decemberben nyitotta meg az első önkiszolgáló üzletét Lengyelországban. Több kisebb üzlet is keresi az automatizálás lehetőségét, Sosnowiecben például egy automata kocsma nyílt. Európában több országban is hasonló megoldásokkal próbálkoznak, Lengyelország mellett például Franciaországban is önkiszolgáló boltokkal kerülnék el a vasárnapi boltzárat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEladók nélkül kerülik meg a vasárnapi zárvatartást FranciaországbanNemrég két nagy francia kiskedelmi lánc is olyan innovációval állt elő a nyitvatartási idejét illetően, ami miatt a szakszervezetek veszélyben érzik az a munkavállalókat.

Világ Lengyelország önkiszolgáló vasárnapi boltzár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. február 24. 13:45 Világ

Olaszországban 1600 százalékkal nőtt a szájmaszkok ára a koronavírus miatt

Sokszorosára nőtt a kézfertőtlenítők ára is, egy fogyasztóvédő szerint szégyentelen spekuláció folyik az emberek félelmére építve.

Fabók Bálint
2020. február 22. 12:03 Világ

Egy szeméttel elárasztott kisváros megmutatja, hogyan lehet műanyagok nélkül élni

A világ egyik legszebb tavánál fekvő guatemalai kisváros két év alatt megszabadult az egyszer használatos műanyagoktól, a tó vize 90 százalékkal lett tisztább.

Stubnya Bence
2020. február 21. 13:59 Világ

70 éve nem volt akkora sáskajárás Kelet-Afrikában mint most, 25 millió ember élete van veszélyben

A változó klíma ideális körülményeket teremt a pusztító sáskák szaporodásához. Néhány országban elkeseredettségükben autógumi égetésével védekeznek az emberek.

Fontos

Bucsky Péter
2020. február 23. 07:12 Adat

Térképre raktuk az összes játszóteret Európában, Magyarország egész jól áll – FRISSÍTVE

Az országon belül nagyok a különbségek, és bár a fideszes településeken egy leheletnyivel több a játszótér, erre a kérdésre nem sok hatása van a családpolitikának.

Kasnyik Márton
2020. február 22. 07:16 Podcast

Palócz Éva: A fiatal generáció hadra fogható része elveszett az ország számára

G7 Podcast! A vendégünk a Kopint-Tárki vezérigazgatója, aki szerint a magasabb bérek két úton is termelékenyebbé tehetik a magyar cégeket: a gyengébbek lehúzzák a rolót, a jobbak előremenekülnek.

Fabók Bálint
2020. február 21. 06:53 Vállalat

Bolti dolgozóik mesélik el, hogy miért ilyen irdatlanul hatékony az Aldi és a Lidl

Ha nincs elég forgalom, egyszerűen hazaküldenek valakit. A magyar bevásárlást teljesen felforgató diszkontok egészen máshogyan működnek, mint a hagyományos áruházak, a dolgozóikkal beszéltünk a különbségekről.