Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. február 10. 17:03 Világ

Visszanyal a felmelegedés, az enyhe tél miatt szenved az energiapiac

Az nyilvánvalónak tűnik, hogy a klímaváltozás elleni egyre láthatóbb fellépés egyre nagyobb kihívások elé állítja az olaj- és gázipari vállalatok hagyományos üzletágait. A fogyasztói nyomásnál és az állami szabályozásnál azonban egyelőre erősebbnek tűnik egy olyan ellenerő, amelyet jelentős részben pont a fosszilis tüzelőanyagok idéztek elő: maga a felmelegedés.

A közbeszédben eddig kevésbé jelent meg szempontként, hogy a melegedő éghajlat önmagában jelentősen hat az energiaszektorra. A világ energiatermelésének közel negyedét használják fűtésre, amelytől a világ teljes szén-dioxid-kibocsátásának 12 százaléka származik. Az idei volt a legenyhébb január a világon a mérések kezdete óta, és ez komoly csökkenést okoz az energiacégek forgalmában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz olajipari cégek sokat beszélnek a megújulókról, de a pénztárcájukkal máshova szavaznakSzabályozás vagy magasabb adók nélkül nem is fognak több pénzt megújuló energiára költeni.

Oroszországban annyira enyhe a tél, hogy Moszkvába műhavat szállítottak szilveszter környékén. Japánban le kellett mondani a síversenyeket, a medvék pedig felébredtek téli álmukból. Norvégiában 19 fokos rekordmeleget mértek, akárcsak az Antarktisz egyik állomásán, ahol 18 Celsius-fok volt. Európában átlagosan 3,1 fokkal volt melegebb a megszokottnál.

Ahogy a Bloomberg írja, az enyhe tél katasztrofális az energiapiacnak. A Black Gold nevű befektetőcég szerint a januári időjárás miatt napi 800 ezer hordóval csökkent a kőolaj kereslete (míg Magyarországon főleg gázzal fűtenek, Nyugat-Európában például több millió otthont fűtenek olajjal). Ez nagyjából Törökország teljes fogyasztásával egyenlő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs olyan kontinens, ahol ne lenne otthon a 20 legszennyezőbb vállalatA hatvanas évek óta tudott róla az olajipar, hogy klímaváltozást okoznak a termékei, egy civilszervezet szerint ezért felelőssége van a folyamat megállításában is.

A földgázkitermelést hasonlóan érinti a meleg idő. Az Egyesült Államokban a 90-es évek óta nem volt olyan alacsonyan a gáz ára, mint most. Ázsiában rekord alacsony a cseppfolyósított földgáz ára, mivel a világ három legnagyobb importőrénél, Kínában, Japánban és Dél-Koreában is alacsony a kereslet.

A visszaesés különösen érzékenyen érintheti Oroszországot, ahol az állami bevételek 40 százaléka származik olajból és földgázból. Egy moszkvai gázipari szakértő szerint az orosz állami óriás, a Gazprom európai exportja 25 százalékkal csökkenhetett januárban. A cég részvényeinek ára 11 százalékkal esett idén.

A valósághoz persze az is hozzátartozik, hogy a felmelegedés miatt a hűtésre fordítunk több energiát nyaranta. Például Magyarországon tavaly nyáron is megdőlt a nyári áramfogyasztás rekordja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég Szibériát is élhetetlenné teszi a klímaváltozásSzibériában kétszer gyorsabban melegszik az idő, mint máshol. A hatások már félelmetesek: a táj pár helyen teljesen átalakult, ezrek otthona vált lakhatatlanná.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energia energiapiac klímaváltozás olajipar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.