Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. február 10. 12:06 Világ

Több százezer dokumentumot semmisítettek meg az Audinál a dízelbotrány kipattanásakor

Amikor 2015 szeptemberében kiderült, hogy a Volkswagen tudatosan kijátszotta a környezetvédelmi szabályokat, egy nagyszabású adatmegsemmisítés indult el az Audi ingolstadti központjában. Ennek az volt a célja, hogy egy esetleges vizsgálat során semmilyen bizonyítékot ne találjanak a Volkswagen cégcsoporthoz tartozó vállalatnál.

Egy belső vizsgálat szerint több százezer dokumentumot semmisítettek meg az Audi mérnökei. Erről a Business Insider német kiadása számolt be vasárnap az általa megszerzett jelentés alapján, amelyet a Jones Day nevű amerikai ügyvédi iroda készített el az Audi megbízásából 2019 szeptemberében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTitokban kapott a dízelbotrány után több millió eurós bónuszt a Volkswagen vezéreHa egyszer egy világcéget vezettél, nem tudsz akkorát bukni, hogy rosszul járjál. A dízelbotrány ellenére sem engedte el a Volkswagen volt vezetője kezét.

A szigorúan titkosított jelentés szerint 14 munkatárs ismerte el, hogy részt vett az adatok megsemmisítésében. Több százezer fájlt töröltek számítógépeikről, külső eszközökről és belső hálózatokról. Emellett meghatározhatatlan mennyiségű papírdokumentumot is bedaráltak.

A jelentés szerint „pánik és káosz” uralkodott az ingolstadti központban a botrány kipattanása után. Az adatokat először jellemzően külső merevlemezekre másolták át, majd onnan törölték őket. Szemtanúk szerint akkoriban nagy mértékben megugrott az USB tárolók és a merevlemezek rendelése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem fogod rács mögött látni a Volkswagen vezérét, ahogyan a többi nagyhalat semA német exvezérigazgatót nem fogják kiadni Amerikának, de ha amerikai lenne, valószínűleg akkor sem menne végig a pere.

Az adatok megsemmisítése több napon át tartott. Az iratmegsemmisítő helyiséget beterítette a feldarabolt papírhulladék. Az egyébként kéthetente kiürített papírhulladékos konténer pedig mindennap tele volt ebben az időszakban. Az egyik mérnök arról számolt be a jelentés szerint, hogy kulcsszavakra keresve törölt adatokat. Egy másik pedig azt állította, hogy az adatmegsemmisítés célja az igazgatóság megvédése volt.

Egy német ügyészség hasonló állításokat vizsgál a Volkswagennél is. A gyanú szerint a testvércégnél szintén bizonyítékokat semmisítettek meg a botrány kirobbanásakor.

A dízelbotrány néven elhíresült csalássorozat lényege, hogy a Volkswagen úgy építette meg a motorokat és programozta az autók rendszereit vezérlő szoftvereket, hogy a teszteken átmenjenek, a mindennapi használatban azonban a határértéknél jóval több károsanyagot bocsássanak ki, közben magasabb teljesítményre legyenek képesek.

Korábban is ismert volt, hogy a Volkswagennek volt olyan vezetője, aki adatokat semmisített meg. Mi is írtunk arról, hogy a Volkswagen amerikai leányvállalatának környezetvédelmi és gyártási általános menedzsere, Oliver Schmidt félrevezette a nyomozókat, döntő bizonyítékokat törölt, és munkatársait is erre biztatta. Schmidtet végül hétéves börtönbüntetésre ítélték.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb csapást mér a Volkswagenre a dízelbotrányMár körülbelül 25 milliárd euróba került eddig a Volkswagen-csoportnak az emissziós botrány, de még mindig nincs vége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Audi dízelbotrány németország Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.