Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 5. 09:14 Világ

A lengyelek azt akarták, hogy a fizetést ki kelljen írni az álláshirdetésekben, de a terv elbukik

Elbukhat Lengyelországban az a kezdeményezés, amely kötelezővé tette volna minden cégnek, hogy az álláshirdetésekben írják ki a felkínált bruttó bér összegét. Az ötlet a Modern (Nowoczesna) nevű liberális párttól származott, és tavaly márciusban még úgy tűnt, hogy a kezdeményezés széleskörű támogatottságot kaphat.

Kezdetben a parlamenti pártok a fizetés megjelölése mellé álltak, sőt a munkaügyi minisztérium is támogatta a javaslatot. A Puls Biznesu gazdasági lap azonban most azt írta, hogy a legnagyobb kormánypárt váratlanul kihátrált a terv mögül. A Jog és Igazságosságnak ugyan nincs hivatalos álláspontja az ügyben, de a lap úgy tudja, hogy a párt köreiben több befolyásos döntéshozó is ellenzi a tervet. Ez természetesen egyezik a munkaadói szövetségek véleményével, amelyek sosem pártolták a javaslatot.

A munkaadók mindig azzal érveltek, hogy a fizetések megjelenítése ugyan pozitív fejlemény lenne, de az túlzás, hogy a szabályt megszegőket bírsággal sújtanák. Azt is mondták, hogy a fizetések kiteregetése túlzott mértékű beavatkozás lenne a munkavállalók magánéletébe. A politikusok ennél homályosabban fogalmaznak, szerintük a terv számos gyakorlati problémát vet fel, és kétséges, hogy eléri a célját.

A javaslat mögött az a szándék állt, hogy a munkavállalók helyzetét megkönnyítsék, növeljék a munkaerőpiacon az átláthatóságot, amelynek következtében csökkenteni szerették volna a jelentkezők közötti esetleges diszkriminációt. A fizetések megjelölése egyébként is javítja a munkakeresők pozícióját, mert ilyen esetben nem vakon kell licitálniuk saját maguk ellen.

Világ álláshirdetés fizetés Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. április 7. 11:14 Világ

Gyors kilábalással sem tudják elkerülni a durva válságot Csehországban

A cseh pénzügyminisztérium januárban még 2,5 százalékos gazdasági növekedést vetített előre idénre, ehelyett most 5,6 százalékos visszaeséssel számol.

Fabók Bálint
2020. április 6. 14:02 Világ

Drogkartellek is elkezdtek szájmaszkkal kereskedni

Az alapanyaghiány a kínai drogkereskedőket is érinti, ezért elkezdték diverzifikálni a tevékenységüket.

Debreczeni Anna
2020. április 6. 12:15 Világ

Ijesztő volt látni, hogy egy nap alatt állt a feje tetejére minden – beszámolók az olasz frontvonalról

Pár hét alatt kényszerítette térdre az elszabadult járvány Olaszországot. Hogyan vélekednek a kormány lépéseiről, kommunikációjáról az ott élők?

Fontos

Stubnya Bence
2020. április 6. 16:06 Vállalat

Nem ritka a futárnak felcsapó menedzser a túlélésért küzdő vendéglátóiparban

Drasztikus megszorításokra kényszerülnek az éttermek, az egész iparág szenved. Napok alatt kellett újratervezni a gyakran évek óta bejáratott rutint.

Jandó Zoltán
2020. április 6. 06:31 Vállalat

Kormányközeli cégek lehetnek a nyertesei a koronavírust követő felvásárlásoknak

Konszolidációs hullámot indíthat el a mostani válság, ezen pedig azok nyerhetnek, akiknek van pénzük. Minél később jön az állami mentőcsomag, annál kiszolgáltatottabbak a cégek.

Fabók Bálint
2020. április 5. 06:47 Élet

“Tízezer forintom maradt” – munkájukat elvesztők a kétségbeejtő helyzetükről

Gyári munkát kereső szakács, talajt vesztő egykori hajléktalan vagy egyszerre munkanélkülivé váló pár. Milyen sorsok vannak az állásukat vesztő tízezrek között?