Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 5. 09:14 Világ

A lengyelek azt akarták, hogy a fizetést ki kelljen írni az álláshirdetésekben, de a terv elbukik

Elbukhat Lengyelországban az a kezdeményezés, amely kötelezővé tette volna minden cégnek, hogy az álláshirdetésekben írják ki a felkínált bruttó bér összegét. Az ötlet a Modern (Nowoczesna) nevű liberális párttól származott, és tavaly márciusban még úgy tűnt, hogy a kezdeményezés széleskörű támogatottságot kaphat.

Kezdetben a parlamenti pártok a fizetés megjelölése mellé álltak, sőt a munkaügyi minisztérium is támogatta a javaslatot. A Puls Biznesu gazdasági lap azonban most azt írta, hogy a legnagyobb kormánypárt váratlanul kihátrált a terv mögül. A Jog és Igazságosságnak ugyan nincs hivatalos álláspontja az ügyben, de a lap úgy tudja, hogy a párt köreiben több befolyásos döntéshozó is ellenzi a tervet. Ez természetesen egyezik a munkaadói szövetségek véleményével, amelyek sosem pártolták a javaslatot.

A munkaadók mindig azzal érveltek, hogy a fizetések megjelenítése ugyan pozitív fejlemény lenne, de az túlzás, hogy a szabályt megszegőket bírsággal sújtanák. Azt is mondták, hogy a fizetések kiteregetése túlzott mértékű beavatkozás lenne a munkavállalók magánéletébe. A politikusok ennél homályosabban fogalmaznak, szerintük a terv számos gyakorlati problémát vet fel, és kétséges, hogy eléri a célját.

A javaslat mögött az a szándék állt, hogy a munkavállalók helyzetét megkönnyítsék, növeljék a munkaerőpiacon az átláthatóságot, amelynek következtében csökkenteni szerették volna a jelentkezők közötti esetleges diszkriminációt. A fizetések megjelölése egyébként is javítja a munkakeresők pozícióját, mert ilyen esetben nem vakon kell licitálniuk saját maguk ellen.

Világ álláshirdetés fizetés Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Avatar
2020. október 25. 06:54 Világ

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele is szakmunkásképzőbe megy

A szakmunkások nincsenek stigmatizálva, elismertek, jól keresnek és tovább képezhetik magukat, akkor minek menne mindenki egyetemre?

Torontáli Zoltán
2020. október 24. 06:57 Világ

Most fekszik csak rá igazán Kína a megújulókra, és ez nekünk is jó lehet

Saját céljainak elérése érdekében Kínának fel kell pörgetnie a megújuló energiás és a környezetvédelmi rendszerek fejlesztését, és ebből jó esetben globális előnyök származhatnak.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Kasnyik Márton
2020. október 25. 16:09 Adat

Többen élnek rosszabbul a járvány miatt, mint azt az adatokból elsőre gondolnánk

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha ugyanannyian dolgoznának, mint a járvány előtti időben. De a változatlan számok mögött rosszabb minőségű munkahelyek vannak.