Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 5. 09:14 Világ

A lengyelek azt akarták, hogy a fizetést ki kelljen írni az álláshirdetésekben, de a terv elbukik

Elbukhat Lengyelországban az a kezdeményezés, amely kötelezővé tette volna minden cégnek, hogy az álláshirdetésekben írják ki a felkínált bruttó bér összegét. Az ötlet a Modern (Nowoczesna) nevű liberális párttól származott, és tavaly márciusban még úgy tűnt, hogy a kezdeményezés széleskörű támogatottságot kaphat.

Kezdetben a parlamenti pártok a fizetés megjelölése mellé álltak, sőt a munkaügyi minisztérium is támogatta a javaslatot. A Puls Biznesu gazdasági lap azonban most azt írta, hogy a legnagyobb kormánypárt váratlanul kihátrált a terv mögül. A Jog és Igazságosságnak ugyan nincs hivatalos álláspontja az ügyben, de a lap úgy tudja, hogy a párt köreiben több befolyásos döntéshozó is ellenzi a tervet. Ez természetesen egyezik a munkaadói szövetségek véleményével, amelyek sosem pártolták a javaslatot.

A munkaadók mindig azzal érveltek, hogy a fizetések megjelenítése ugyan pozitív fejlemény lenne, de az túlzás, hogy a szabályt megszegőket bírsággal sújtanák. Azt is mondták, hogy a fizetések kiteregetése túlzott mértékű beavatkozás lenne a munkavállalók magánéletébe. A politikusok ennél homályosabban fogalmaznak, szerintük a terv számos gyakorlati problémát vet fel, és kétséges, hogy eléri a célját.

A javaslat mögött az a szándék állt, hogy a munkavállalók helyzetét megkönnyítsék, növeljék a munkaerőpiacon az átláthatóságot, amelynek következtében csökkenteni szerették volna a jelentkezők közötti esetleges diszkriminációt. A fizetések megjelölése egyébként is javítja a munkakeresők pozícióját, mert ilyen esetben nem vakon kell licitálniuk saját maguk ellen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ álláshirdetés fizetés Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.