Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 5. 09:14 Világ

A lengyelek azt akarták, hogy a fizetést ki kelljen írni az álláshirdetésekben, de a terv elbukik

Elbukhat Lengyelországban az a kezdeményezés, amely kötelezővé tette volna minden cégnek, hogy az álláshirdetésekben írják ki a felkínált bruttó bér összegét. Az ötlet a Modern (Nowoczesna) nevű liberális párttól származott, és tavaly márciusban még úgy tűnt, hogy a kezdeményezés széleskörű támogatottságot kaphat.

Kezdetben a parlamenti pártok a fizetés megjelölése mellé álltak, sőt a munkaügyi minisztérium is támogatta a javaslatot. A Puls Biznesu gazdasági lap azonban most azt írta, hogy a legnagyobb kormánypárt váratlanul kihátrált a terv mögül. A Jog és Igazságosságnak ugyan nincs hivatalos álláspontja az ügyben, de a lap úgy tudja, hogy a párt köreiben több befolyásos döntéshozó is ellenzi a tervet. Ez természetesen egyezik a munkaadói szövetségek véleményével, amelyek sosem pártolták a javaslatot.

A munkaadók mindig azzal érveltek, hogy a fizetések megjelenítése ugyan pozitív fejlemény lenne, de az túlzás, hogy a szabályt megszegőket bírsággal sújtanák. Azt is mondták, hogy a fizetések kiteregetése túlzott mértékű beavatkozás lenne a munkavállalók magánéletébe. A politikusok ennél homályosabban fogalmaznak, szerintük a terv számos gyakorlati problémát vet fel, és kétséges, hogy eléri a célját.

A javaslat mögött az a szándék állt, hogy a munkavállalók helyzetét megkönnyítsék, növeljék a munkaerőpiacon az átláthatóságot, amelynek következtében csökkenteni szerették volna a jelentkezők közötti esetleges diszkriminációt. A fizetések megjelölése egyébként is javítja a munkakeresők pozícióját, mert ilyen esetben nem vakon kell licitálniuk saját maguk ellen.

Világ álláshirdetés fizetés Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2020. július 3. 12:38 Közélet, Világ

Elkezdték felvásárolni a választásokat az amerikai milliárdosok

37-szer annyit költöttek 2018-ban politikai adományokra, mint tíz évvel azelőtt. Eleinte a republikánusok jártak jobban, de 2018-ban már a demokraták kaptak többet.

Torontáli Zoltán
2020. július 3. 10:26 Vállalat, Világ

A Lidl 13 eurós sportcipőjét majdnem 1300 euróért árulják a neten

Ilyen az, ha egy olcsó termékből kevés van, de a keresletet a divat az egekbe tolja.

Stubnya Bence
2020. július 2. 14:52 Világ

Románia már gazdag országnak számít, csak egy EU-tagállam maradt ki a klubból

Magyarország még mindig előzi egy kicsit Lengyelországot, de hosszabb távon Szlovákia gazdagodása a legérdekesebb trend a régióban.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.