Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. február 4. 11:11 Világ

Garázs nélkül, autómegosztós előfizetéssel árulják az új lakásokat Tokióban

Egy japán ingatlanfejlesztő olyan lakásokat dobott piacra Tokióban, amelyekhez parkolóhely helyett ingyenes autómegosztási szolgáltatás jár.

A Mitsui Fudosan Residential nevű japán ingatlanfejlesztő Tokió Sinagava negyedében épített olyan kétszintes, három hálószobás lakásokat a Nakanobu metróállomás közelében, amikhez nem tartozik parkoló. Ehelyett a tulajdonosok automatikusan, a havi 9 dolláros tagdíj megfizetése nélkül vehetik igénybe a Mitsui Fudosan Group autómegosztó szolgáltatását, aminek a környéken van az egyik központja.

„Egyre többen gondolják úgy, hogy pazarlás a városi tereket parkolóhelyként használni”

– mondta a cég regionális fejlesztési vezetője a Nikkei.com-nak. A 9 millós Tokió nagyon zsúfolt, és a városi ingatlanok iránti kereslet és a helyhiány miatt szűkös kínálat miatt az egekben vannak az ingatlanárak. Az elmúlt 5 évben 40 százalékkal nőttek az árak átlagosan.

A Mitsui Fudosan munkatársa szerint ezért éri meg spórolni a garázzsal, így ugyanis egy lakásban elég csak két emeletet kialakítani, ezáltal az építési költségek is alacsonyabbak maradnak. A cég így tud a környékbeli lakáspiaci árak alá menni.

A városban valószínűleg emiatt is nőtt az autómegosztás népszerűsége: az autómegosztó cégek tagsága három év alatt megkétszereződött, 2019-re országosan 1,62 millióra növekedett. A japán Deloitte felmérése alapján Japánban a 44 éves vagy annál fiatalabb válaszadók több mint fele szükségtelennek tartja, hogy autója legyen.

Nem a Mitsui Fudosan az egyetlen cég egyébként, amely ilyen vállalati szinergiákban gondolkodott az elmúlt időszakban. A Tokyu Land nevű cég számos golfpályát és ingatlant tulajdonol a külvárosokban. A Nearme nevű taxialkalmazással partnerségben a Tokyu Land ingyenes utakat kínál a lakásaikban lakóknak a golfpályáikra. „A fiatalok egyre kevésbé vesznek autót, és emiatt golfozni is egyre kevesebben járnak” – mondta Shuichi Takano, a Tokyu Fudosan kutatója a lapnak, aki szerint ez megoldást jelenthet erre a problémára.

Világ ingatlanpiac Japán lakás parkoló Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. november 27. 15:46 Világ

Az adósság növekedésével együtt a durva pénzbehajtás is felpörög Kínában

Családtagok zaklatása, pofonok, hajtépés: nem válogatnak az eszközökben a kínai pénzbehajtók.

Váczi István
2020. november 27. 12:48 Világ

A temetkezési vállalkozók nem profitálnak a járványból Lengyelországban

Hiába van több temetés, közben nőnek a költségek, a hozzátartozók pedig kevesebbet szánnak a szertartásra.

Váczi István
2020. november 25. 12:12 Világ

Ha Kína megneheztel, hirtelen gondok lesznek a minőséggel

Ötvennél is több teherhajó várja legalább egy hónapja, hogy kirakodhasson kínai kikötőkben összesen 5,7 millió tonna, Ausztráliában kibányászott szenet.

Fontos

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2020. november 25. 16:56 Adat, Közélet

Semmi értelme nincs az operatív törzs járvány-előrejelzésének

Legalábbis abban a formában, ahogy hetente közlik. Ha jól csinálják, a szennyvízadat hasznos eleme lehet a járvány követésének, de amit az NNK közzétesz, nem az.

Kasnyik Márton
2020. november 25. 06:56 Közélet

Saját óriáscégét hitelezheti milliárdokkal a Magyar Nemzeti Bank

Ha ez átmegy, akkor a többi cégétől is vehetné a kötvényeket a jegybank milliárdokért. Nincs határa a vad ötleteknek a monetáris politikában?

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.