Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. február 4. 11:11 Világ

Garázs nélkül, autómegosztós előfizetéssel árulják az új lakásokat Tokióban

Egy japán ingatlanfejlesztő olyan lakásokat dobott piacra Tokióban, amelyekhez parkolóhely helyett ingyenes autómegosztási szolgáltatás jár.

A Mitsui Fudosan Residential nevű japán ingatlanfejlesztő Tokió Sinagava negyedében épített olyan kétszintes, három hálószobás lakásokat a Nakanobu metróállomás közelében, amikhez nem tartozik parkoló. Ehelyett a tulajdonosok automatikusan, a havi 9 dolláros tagdíj megfizetése nélkül vehetik igénybe a Mitsui Fudosan Group autómegosztó szolgáltatását, aminek a környéken van az egyik központja.

„Egyre többen gondolják úgy, hogy pazarlás a városi tereket parkolóhelyként használni”

– mondta a cég regionális fejlesztési vezetője a Nikkei.com-nak. A 9 millós Tokió nagyon zsúfolt, és a városi ingatlanok iránti kereslet és a helyhiány miatt szűkös kínálat miatt az egekben vannak az ingatlanárak. Az elmúlt 5 évben 40 százalékkal nőttek az árak átlagosan.

A Mitsui Fudosan munkatársa szerint ezért éri meg spórolni a garázzsal, így ugyanis egy lakásban elég csak két emeletet kialakítani, ezáltal az építési költségek is alacsonyabbak maradnak. A cég így tud a környékbeli lakáspiaci árak alá menni.

A városban valószínűleg emiatt is nőtt az autómegosztás népszerűsége: az autómegosztó cégek tagsága három év alatt megkétszereződött, 2019-re országosan 1,62 millióra növekedett. A japán Deloitte felmérése alapján Japánban a 44 éves vagy annál fiatalabb válaszadók több mint fele szükségtelennek tartja, hogy autója legyen.

Nem a Mitsui Fudosan az egyetlen cég egyébként, amely ilyen vállalati szinergiákban gondolkodott az elmúlt időszakban. A Tokyu Land nevű cég számos golfpályát és ingatlant tulajdonol a külvárosokban. A Nearme nevű taxialkalmazással partnerségben a Tokyu Land ingyenes utakat kínál a lakásaikban lakóknak a golfpályáikra. „A fiatalok egyre kevésbé vesznek autót, és emiatt golfozni is egyre kevesebben járnak” – mondta Shuichi Takano, a Tokyu Fudosan kutatója a lapnak, aki szerint ez megoldást jelenthet erre a problémára.

Világ ingatlanpiac Japán lakás parkoló Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2020. február 17. 15:33 Világ

A tőzsde csak ásít az amerikai elnökválasztás láttán

Pedig talán lenne izgulnivalójuk.

Váczi István
2020. február 14. 14:22 Világ

Tovább késik az amerikai rakétavédelmi bázis Lengyelországban

Már több mint egy éve működnie kellene Lengyelország északi részén az iráni fenyegetést elhárítani hivatott rakétavédelmi bázisnak, úgy tűnik azonban, hogy erre még évekig kell várni.

Hajdu Miklós
2020. február 13. 18:01 Világ

Lassan hiánycikk lesz cukor, ezért még többet vásárol belőle a legnagyobb fogyasztó

Háromévnyi csökkenés után fordulatot vett a cukor ára.

Fontos

Avatar
2020. február 16. 17:24 Közélet

Azért beszélnek megosztó témákról a politikusok, mert csak így figyelünk rájuk

Sok lényeges kérdésről nem tájékozódunk, mert ezek nem elég megosztóak, és ezért a politikusok sem foglalkoznak ezekkel a témákkal.

Váczi István Bucsky Péter
2020. február 16. 07:47 Közélet

Moszkvában és Szófiában is olcsóbb a metrókocsi-felújítás, mint Budapesten

Ha nem a beszerzést álcázzák felújításnak, akkor egészen szerény összegből is kijöhet a művelet.

Váczi István Stubnya Bence
2020. február 14. 18:08 Vállalat

Nyereséges is lehetett volna a bezárásra ítélt, de a kormány szerint még megmenthető gyár

Az 1200 embert foglalkoztató üzem a méretes veszteség ellenére valójában nem is teljesített olyan rosszul a legutóbbi megismerhető évében.