Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. február 4. 11:11 Világ

Garázs nélkül, autómegosztós előfizetéssel árulják az új lakásokat Tokióban

Egy japán ingatlanfejlesztő olyan lakásokat dobott piacra Tokióban, amelyekhez parkolóhely helyett ingyenes autómegosztási szolgáltatás jár.

A Mitsui Fudosan Residential nevű japán ingatlanfejlesztő Tokió Sinagava negyedében épített olyan kétszintes, három hálószobás lakásokat a Nakanobu metróállomás közelében, amikhez nem tartozik parkoló. Ehelyett a tulajdonosok automatikusan, a havi 9 dolláros tagdíj megfizetése nélkül vehetik igénybe a Mitsui Fudosan Group autómegosztó szolgáltatását, aminek a környéken van az egyik központja.

„Egyre többen gondolják úgy, hogy pazarlás a városi tereket parkolóhelyként használni”

– mondta a cég regionális fejlesztési vezetője a Nikkei.com-nak. A 9 millós Tokió nagyon zsúfolt, és a városi ingatlanok iránti kereslet és a helyhiány miatt szűkös kínálat miatt az egekben vannak az ingatlanárak. Az elmúlt 5 évben 40 százalékkal nőttek az árak átlagosan.

A Mitsui Fudosan munkatársa szerint ezért éri meg spórolni a garázzsal, így ugyanis egy lakásban elég csak két emeletet kialakítani, ezáltal az építési költségek is alacsonyabbak maradnak. A cég így tud a környékbeli lakáspiaci árak alá menni.

A városban valószínűleg emiatt is nőtt az autómegosztás népszerűsége: az autómegosztó cégek tagsága három év alatt megkétszereződött, 2019-re országosan 1,62 millióra növekedett. A japán Deloitte felmérése alapján Japánban a 44 éves vagy annál fiatalabb válaszadók több mint fele szükségtelennek tartja, hogy autója legyen.

Nem a Mitsui Fudosan az egyetlen cég egyébként, amely ilyen vállalati szinergiákban gondolkodott az elmúlt időszakban. A Tokyu Land nevű cég számos golfpályát és ingatlant tulajdonol a külvárosokban. A Nearme nevű taxialkalmazással partnerségben a Tokyu Land ingyenes utakat kínál a lakásaikban lakóknak a golfpályáikra. „A fiatalok egyre kevésbé vesznek autót, és emiatt golfozni is egyre kevesebben járnak” – mondta Shuichi Takano, a Tokyu Fudosan kutatója a lapnak, aki szerint ez megoldást jelenthet erre a problémára.

Világ ingatlanpiac Japán lakás parkoló Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. július 8. 14:39 Világ

Az olasz maffia már ott tart, hogy nemzetközi kötvényeket bocsátanak ki

Az elit ügyfeleknek kínált befektetés eleve visszás volt, de aztán kiderült, hogy a maffia lejárt számlái is bekerültek.

Torontáli Zoltán
2020. július 7. 11:09 Vállalat, Világ

Megy ez, csak akarni kell, a vonat máris kiváltotta a repülőt

Az Austrian Airlines ezentúl nem repülőjegyet ad el Bécs és Salzburg között az átszálló utasoknak, hanem azzal egyenértékű vonatjegyet. Budapestre ugyanez elvileg lehetséges lenne.

Váczi István
2020. július 6. 17:31 Világ

Bubópestis, agyevő amőba, fertőzőbb koronavírus: kell ezek miatt aggódni?

Agyevő amőba még nem okozott itthon megbetegedést, a pestist jól ismeri a tudomány, a koronavírus viszont a jelek szerint továbbfejlesztette magát.

Fontos

Fabók Bálint
2020. július 8. 06:31 Élet

“Mindennapos őrlődés volt, hogy tudod, hogy fogy a pénz, és baromira nem tudod, mikor lesz ennek vége”

A taxis diszpécsernek 500 forintja maradt. A felszolgáló már nem akar robotként élni. A fodrászt megőrjítette a járvány. Mi lett azokkal, akik elvesztették a munkájukat?

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.

Stubnya Bence
2020. július 7. 06:29 Közélet, Vállalat

Huszárvágással kedvetlenítenék el a katáztatókat, de ennek sokan nem örülnek

Az adónem létrehozása óta benne volt a pakliban, hogy visszaélnek majd vele. A kormány most lépne, de könnyen lehet, hogy a változtatással valódi vállalkozók is rosszul járnának.