Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. február 4. 11:11 Világ

Garázs nélkül, autómegosztós előfizetéssel árulják az új lakásokat Tokióban

Egy japán ingatlanfejlesztő olyan lakásokat dobott piacra Tokióban, amelyekhez parkolóhely helyett ingyenes autómegosztási szolgáltatás jár.

A Mitsui Fudosan Residential nevű japán ingatlanfejlesztő Tokió Sinagava negyedében épített olyan kétszintes, három hálószobás lakásokat a Nakanobu metróállomás közelében, amikhez nem tartozik parkoló. Ehelyett a tulajdonosok automatikusan, a havi 9 dolláros tagdíj megfizetése nélkül vehetik igénybe a Mitsui Fudosan Group autómegosztó szolgáltatását, aminek a környéken van az egyik központja.

„Egyre többen gondolják úgy, hogy pazarlás a városi tereket parkolóhelyként használni”

– mondta a cég regionális fejlesztési vezetője a Nikkei.com-nak. A 9 millós Tokió nagyon zsúfolt, és a városi ingatlanok iránti kereslet és a helyhiány miatt szűkös kínálat miatt az egekben vannak az ingatlanárak. Az elmúlt 5 évben 40 százalékkal nőttek az árak átlagosan.

A Mitsui Fudosan munkatársa szerint ezért éri meg spórolni a garázzsal, így ugyanis egy lakásban elég csak két emeletet kialakítani, ezáltal az építési költségek is alacsonyabbak maradnak. A cég így tud a környékbeli lakáspiaci árak alá menni.

A városban valószínűleg emiatt is nőtt az autómegosztás népszerűsége: az autómegosztó cégek tagsága három év alatt megkétszereződött, 2019-re országosan 1,62 millióra növekedett. A japán Deloitte felmérése alapján Japánban a 44 éves vagy annál fiatalabb válaszadók több mint fele szükségtelennek tartja, hogy autója legyen.

Nem a Mitsui Fudosan az egyetlen cég egyébként, amely ilyen vállalati szinergiákban gondolkodott az elmúlt időszakban. A Tokyu Land nevű cég számos golfpályát és ingatlant tulajdonol a külvárosokban. A Nearme nevű taxialkalmazással partnerségben a Tokyu Land ingyenes utakat kínál a lakásaikban lakóknak a golfpályáikra. „A fiatalok egyre kevésbé vesznek autót, és emiatt golfozni is egyre kevesebben járnak” – mondta Shuichi Takano, a Tokyu Fudosan kutatója a lapnak, aki szerint ez megoldást jelenthet erre a problémára.

Világ ingatlanpiac Japán lakás parkoló Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 11:26 Világ

Százezer forintnak megfelelő alapjövedelemről kezdtek beszélgetni Lengyelországban

A felmérések szerint a lengyelek 91 százaléka nem hagyna fel a munkával, ha megkapná az összeget.

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 09:37 Világ

Egy év alatt átlagosan 700 ezer forinttal lettek drágábbak a használt autók Ausztriában

A járvány miatt sokkal kevesebb az eladó, és bizonyos szegmensekben jóval több a potenciális vevő.

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.