Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 2. 12:34 Élet, Világ

Lehet, hogy mégsem akarja tudni mindenki, hogy ki volt az őse

Az elmúlt évek egyik slágerterméke a házi DNS-teszt volt. A technológia eljutott arra a szintre, hogy 100 dollár (30 ezer forint) alá esett az egyszerű nyálminta alapján DNS-elemzésre képes eljárások ára. A nyálmintát beküldve a teszteket értékelő cégek egyrészt közelítő képet tudnak adni arról, hogy földrajzi és etnikai értelemben milyen az ügyfél származása, másrészt prémium szolgáltatásként bizonyos betegségekre való hajlamokat (vagy azok hiányát) is jelezni tudják.

Az eddig szépen fejlődő piac két nagy amerikai szereplője a 23andMe és az Ancestry, a Technologyreview szerint a kisebb cégekkel együtt eddig összesen 26 millió tesztet adhattak el világszerte. A vásárlók jelentős része amerikai.

A 23andMe vezérigazgatója azonban most a CNBC-nek azt mondta, hogy 100 embert le kell építeniük, mert nem fogynak a tesztek a várt mennyiségben. A társaságnál ez jelentős, 15 százalékos létszámcsökkentés.

Becslések szerint a DNS-tesztek piaca 2018-ban még 100 százalékkal nőtt, azaz megduplázódott, a 2019-es növekedést azonban már csak 20 százalékra teszik. Mintha a termék hirtelen az óriási várakozások ellenére túljutott volna a csúcspontján.

A szakértők egyelőre csak találgatnak, hogy miért esett vissza a kereslet, de amint arról mi is írtunk, a szolgáltatással kapcsolatban rengeteg aggály merült fel.

Az érdekes származási adatok mellett sokszor olyan dolgokra és családi rokonsági összefüggésekre is fényt derít a teszt, amelyet a vásárlók inkább nem szeretnének tudni. Testvérekről derül ki, hogy nem édestestvérek, vagy szülő-gyerek kapcsolatról, hogy nem vér szerinti a kötelék, és azok, akik hozzájárultak, hogy az eredményeiket a teljes adatbázissal összevessék, sok olyan távoli rokont is megtalálhattak, akikre soha nem is gondoltak volna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElég olcsó lett a DNS-teszt ahhoz, hogy családokat szakítson szét, vagy hozzon összeKönnyen borulhat minden, ha tömegesen elkezdik az emberek elvégezni a legegyszerűbb teszteket.

További problémája a DNS-teszteknek, hogy messze nem olyan pontosak, ahogy azt sokan várják. Az eredmények pontossága csak a kiértékelések számának drasztikus növelésével javulhatna, igazán megbízható személyes adatokat pedig csak akkor lehetne kapni, ha majdnem mindenki elvégeztetné a tesztet. Mindez földrajzi értelemben is igaz, vagyis amíg az Észak-Amerikában élők óriási túlsúlyban vannak az adatbázisokban, addig például a kevés adattal dolgozó afrikai származási vonalakat sokkal bizonytalanabbul lehet meghatározni.

A betegségekre való hajlam megállapítása is sokszor vitatott, a cégek egyrészt csak a betegségek egy szűk körére tudnak tesztelni, másrészt hiába hívják fel a figyelmet arra, hogy az eredmények csak tájékoztató jellegűek, az ügyfelek hajlamosak teljes körű értékelésnek venni, és szentírásként kezelni ezeket.

Szintén óvatosságra intő körülmény, hogy a nyálminta elemzésével az amerikai cégek olyan egészen személyes adatokhoz jutnak hozzá, amelyek jövőbeni hasznosítási lehetőségeit ma még elképzelni sem lehet. Ráadásul az adatkezelést az amerikai szabályok szerint kell végezniük, amelyek nagyon eltérőek például az európaiktól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzért fog elszabadulni a pokol, ha sokan elvégzik az olcsó otthoni DNS-tesztetRengeteg adatot nyernek ki egy nyálmintából a tesztelőcégek, de az eredményekkel óvatosan kellene bánni. Bemutatjuk a veszélyeket.

Élet Világ 23andMe Ancestry DNS DNS-teszt genetika rokonság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. július 3. 06:44 Élet

Az otthoni sütés után most mindenki kézműves pékséget akar nyitni

A korábbinál is divatosabb ötlet a mikropékségek nyitása, de túl gyors lett a tempó, és közben a szakértelem visszaszorult.

Torontáli Zoltán
2020. július 1. 17:42 Élet, Világ

Romantikus, környezetvédő, de egyre keresettebb is a vitorlás hajós teherszállítás

Pár álmodozó dolgozik rajta évek óta, de egyre erősebb szubkultúrája van Nyugat-Európában a vitorlás teherhajózásnak, illetve a vitorlással szállított áruk értékesítésének.

Torontáli Zoltán
2020. július 1. 12:47 Élet, Világ

Melyik országnak van a világon a legjobb egészségügyi rendszere?

A válasz nem egyértelmű, attól függ, hogy mit nevezünk jó ellátásnak, de Obama elnök egykori tanácsadója megmondta a véleményét.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.