Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. január 9. 10:55 Világ

Szulejmáni megölését a hadiiparban érdekelt szakértők értékelték az amerikai médiában

Kászim Szulejmáni múlt pénteki likvidálása óta egymásnak adják a kilincset a dróncsapás miatt Trumpot dicsérő szakértők az amerikai tévéstúdiókban és szerkesztőségekben. Az akcióval kapcsolatos pozitív vélekedésen túl többnyire van még egy érdekes közös tulajdonságuk a meghívott kommentátoroknak, amire a The Intercept cikke hívja fel a figyelmet: sokuk kötődik a hadiiparhoz, ami komoly üzleti hasznot húzhat egy súlyosbodó fegyveres konfliktusból.

Az utóbbi években Donald Trump egyoldalú támogatásáról ismert Fox News honlapján például Van Hipp méltatta az elnök érdemeit és hangsúlyozta az iráni kormánnyal szembeni keményebb fellépés szükségességét. Hipp ugyanakkor az American Defense International nevű lobbiszervezet elnöke, aminek tagja több tucatnyi hadiipari cég között a Szulejmáni megölésekor használt MQ-9 Reaper drón gyártója is. Szintén a Fox News, illetve a közszolgálati NPR csatornák vendégeként értékelte az akció megindítását olyan felelős döntésként, amit már régóta meg kellett volna hozni Jack Keane. A már nyugdíjazott, de egykor magas rangú tábornok most egy hadipari befektetésekben érdekelt kockázati tőke-alap partnere.

A Foreign Policy hasábjain, valamint a Public Radio International és a CBS műsoraiban pedig David Petraeus nyilatkozott elismerőleg a hadműveletről. A valaha Afganisztánban és Iránban harcoló, de már szintén nyugalmazott tábornokról azonban érdemes megjegyezni a The Intercept összefoglalója szerint, hogy Keane-hez hasonlóan egy befektetésekkel foglalkozó cégnél dolgozik most, ami közleménye szerint éppen akkor kezdte felépíteni hadiipari portfólióját, amikor a katonai költségvetés az egekbe szökött. Barack Obama belbiztonsági minisztere, Jeh Johnson is Trump védelmére kelt az NBC-n, hangsúlyozva, hogy az elnöknek minden jogalapja megvolt az akció megindítására. Johnson 2017 óta a vadászrepülőket gyártó Lockheed Martin vezetőségében ül részmunkaidőben, évi 310 ezer dolláros fizetésért.

A megszólalók hadipari kötődéseit nem említették meg a médiában, ami különösen nagy probléma annak tükrében, hogy emberéletek tömegeit érintő kérdésekben nyilatkoztak. Mindeközben a szakértők és a hozzájuk kötődő vállalatok háborúval kapcsolatos üzleti érdekeiket aligha lehet vitatni – a hadipari cégek tőzsdei árfolyamai a légitámadást követően jelentősen emelkedtek.

A jelenség egyáltalán nem új keletű: a Pentagon az iraki háború idejében is gyakran a sereg vezető pozícióiból leszerelt szakemberek szerepeltetésével igyekezett a közvéleményt megnyerését, akik a The New York Times oknyomozó cikke szerint hasonlóképp érdekeltek voltak a hadakozásban gazdasági szempontból.

Világ egyesült államok hadipar Kászim Szulejmáni média Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás.

Váczi István
2020. október 13. 10:48 Világ

Karanténlakások rázzák fel az albérleti piacot Lengyelországban

Lengyelországban kifejezetten úgy hirdetnek lakásokat és házakat, hogy alkalmasak a 14 napos karantén eltöltésére

Fontos

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.

Stubnya Bence
2020. október 16. 06:47 Közélet

Készültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiacon

Az országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.