Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. január 9. 10:55 Világ

Szulejmáni megölését a hadiiparban érdekelt szakértők értékelték az amerikai médiában

Kászim Szulejmáni múlt pénteki likvidálása óta egymásnak adják a kilincset a dróncsapás miatt Trumpot dicsérő szakértők az amerikai tévéstúdiókban és szerkesztőségekben. Az akcióval kapcsolatos pozitív vélekedésen túl többnyire van még egy érdekes közös tulajdonságuk a meghívott kommentátoroknak, amire a The Intercept cikke hívja fel a figyelmet: sokuk kötődik a hadiiparhoz, ami komoly üzleti hasznot húzhat egy súlyosbodó fegyveres konfliktusból.

Az utóbbi években Donald Trump egyoldalú támogatásáról ismert Fox News honlapján például Van Hipp méltatta az elnök érdemeit és hangsúlyozta az iráni kormánnyal szembeni keményebb fellépés szükségességét. Hipp ugyanakkor az American Defense International nevű lobbiszervezet elnöke, aminek tagja több tucatnyi hadiipari cég között a Szulejmáni megölésekor használt MQ-9 Reaper drón gyártója is. Szintén a Fox News, illetve a közszolgálati NPR csatornák vendégeként értékelte az akció megindítását olyan felelős döntésként, amit már régóta meg kellett volna hozni Jack Keane. A már nyugdíjazott, de egykor magas rangú tábornok most egy hadipari befektetésekben érdekelt kockázati tőke-alap partnere.

A Foreign Policy hasábjain, valamint a Public Radio International és a CBS műsoraiban pedig David Petraeus nyilatkozott elismerőleg a hadműveletről. A valaha Afganisztánban és Iránban harcoló, de már szintén nyugalmazott tábornokról azonban érdemes megjegyezni a The Intercept összefoglalója szerint, hogy Keane-hez hasonlóan egy befektetésekkel foglalkozó cégnél dolgozik most, ami közleménye szerint éppen akkor kezdte felépíteni hadiipari portfólióját, amikor a katonai költségvetés az egekbe szökött. Barack Obama belbiztonsági minisztere, Jeh Johnson is Trump védelmére kelt az NBC-n, hangsúlyozva, hogy az elnöknek minden jogalapja megvolt az akció megindítására. Johnson 2017 óta a vadászrepülőket gyártó Lockheed Martin vezetőségében ül részmunkaidőben, évi 310 ezer dolláros fizetésért.

A megszólalók hadipari kötődéseit nem említették meg a médiában, ami különösen nagy probléma annak tükrében, hogy emberéletek tömegeit érintő kérdésekben nyilatkoztak. Mindeközben a szakértők és a hozzájuk kötődő vállalatok háborúval kapcsolatos üzleti érdekeiket aligha lehet vitatni – a hadipari cégek tőzsdei árfolyamai a légitámadást követően jelentősen emelkedtek.

A jelenség egyáltalán nem új keletű: a Pentagon az iraki háború idejében is gyakran a sereg vezető pozícióiból leszerelt szakemberek szerepeltetésével igyekezett a közvéleményt megnyerését, akik a The New York Times oknyomozó cikke szerint hasonlóképp érdekeltek voltak a hadakozásban gazdasági szempontból.

Világ egyesült államok hadipar Kászim Szulejmáni média Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2020. július 11. 10:40 Adat, Világ

Lisszabon is próbálkozik az Airbnb visszaszorításával, de egész máshogyan, mint Magyarország

A járvány miatt amúgy is töredékére eső forgalommal üzemelő lakáskiadóknak megkönnyítenék, hogy hosszú távra adják ki a lakásaikat.

Avatar
2020. július 10. 15:41 Világ

A fejlődő országokban nem megoldás a karantén

Kevesebb az idős, és fontosabb a mindennapi megélhetés. Emiatt a szegény országokban teljesen máshogy kell védekezni a járvány ellen.

Hajdu Miklós
2020. július 9. 10:51 Világ

Ugyanúgy érinti a recesszió a svédeket, mint a szigorúbban korlátozó országokat

Hiába várta a svéd kormánya a laza járványügyi szabályoktól a gazdasági visszaesés mérséklődését, nem kerülte el az országot a recesszió, miközben a koronavírus jóval több áldozatot követelt, mint a lezárásokat választó államokban.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 10. 06:25 Közélet

Egyetlen ígért új nagyvállalati munkahely átlagosan 16 millió forintba került tavaly az adófizetőknek

52 cég kapott 105 milliárdot. Ebből 18,6 milliárd olyan cégekhez került, ahol csökkent a munkavállalók száma.

Fabók Bálint
2020. július 8. 06:31 Élet

“Mindennapos őrlődés volt, hogy tudod, hogy fogy a pénz, és baromira nem tudod, mikor lesz ennek vége”

A taxis diszpécsernek 500 forintja maradt. A felszolgáló már nem akar robotként élni. A fodrászt megőrjítette a járvány. Mi lett azokkal, akik elvesztették a munkájukat?

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.