Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 31. 10:25 Világ

Egy nagy kölcsönző több mint 200 ezer biciklijét zúzták szét vagy lopták el idén

Az utóbbi években rengeteg várost árasztottak el a közösségi kerékpárok a világon, a leglátványosabb talán a kínai városokban volt a folyamat. Kissé túl is tolták a biciklit, ezt mutatta két éve a harmadik számú ottani kölcsönző, a Bluegogo csődje, és azok a képek, amelyek egy gigantikus hsziameni kerékpárroncs-tárolóról készültek.

A két első számú szereplő, az Ofo és a Mobike most is működik, az utóbbi idén már Meituan Bike néven. A vállalat nemrég egy blogposztban számolt be arról, hogy idén 205 600 kerékpárt veszített el az állományából lopások és rongálások miatt. (A cég nem dokkolós, hanem olyan rendszert működtet, ahol a megadott zónán belül bárhol letehetők a kerékpárok.)

A cég azt is hozzátette, hogy csak Pekingben 2600 embert vettek őrizetbe a rendőrök biciklik rongálása és ellopása miatt. De nem csak a kínai felhasználókkal van baj: Manchesterben 2017 júliusa és 2019 augusztusa között több mint 400 Mobike-kerékpárt rongáltak meg vagy gyújtottak fel, további 87-et pedig elloptak. A városból tavaly ki is vonult a vállalat, ahogy például Newcastle-ből is, ahol előszeretettel dobálták kerékpárjait a folyóba – írja a BBC. A hongkongi Gobee a biciklijei „tömeges megsemmisítése” miatt teljesen kivonult Európából.

A cégek nemzetközi terjeszkedését jellemzően kockázati tőkések finanszírozták, az Ofo és a Mobike is több mint egymilliárd dollárt vont be. A megtérülés esélyei azonban egyelőre nem túl jók, az Ofo például a Financial Times szerint hónapokon keresztül a csőd szélén állt.

A Mobike egyébként egy pontrendszerrel igyekszik nevelni a felhasználóit, a szabályszegőknek többet kell fizetniük, végső esetben eltilthatják őket a szolgáltatástól, illetve fel is jelenthetik őket. A cég köszönetet mondott annak a több mint 189 ezer felhasználónak, aki lopott vagy megrongált bicikliket jelentett be nála.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVilágbajnok magyarázat az úthibákra a kormány kedvenc cégétől: „ez fizika”Nem tudni, hogy milyen célokat szolgál a hatvani kerékpáros kalandpark, de a helyi közösség nem sokat profitált az uniós pénzből megvalósított beruházásból.

Világ kerékpár kerékpár megosztás Kína rongálás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. január 22. 14:36 Élet, Világ

Moss kezet – ennél többet nem tehetsz, amíg kiderül, hogy mennyire veszélyes az új koronavírus

Nem tudjuk, hogy melyik állat a forrása, és azt sem, hogy valójában mennyire veszélyes. Csak az biztos, hogy a halálos eseteket is előidéző újabb koronavírus elkezdett világszerte terjedni.

Stubnya Bence
2020. január 22. 13:27 Világ

Úgy tűnik, a szaúdi koronaherceg személyesen hekkelte meg Jeff Bezos telefonját

Új botrány miatt magyarázkodhat a szaúdi koronaherceg, aki Trump vejével is gyakran csetel WhatsAppon.

Torontáli Zoltán
2020. január 21. 09:16 Világ

Bolgár falvakba költöznek a német kisnyugdíjasok, ahonnan a fiatalok Németországba vándoroltak

Az euróban kapott nyugdíj otthon semmire sem elég, egy kiüresedő bolgár faluban viszont sokat érhet.

Fontos

Stubnya Bence
2020. január 22. 16:15 Pénz

Barry Eichengreen: Nem kell elsietni a magyar euróbevezetést

A német gazdaság bajban van, és ebből nekünk is le kell vonnunk a következtetéseket. Barry Eichengreenel, a Kaliforniai Egyetem professzorával interjúztunk.

Bucsky Péter
2020. január 22. 06:53 Élet

Teljesen értelmetlen és drága lecserélni a vízórákat, de legalább néhányan megélnek belőle

Európai összevetésben sokba kerül, bürokratikus és fölösleges a nyolc évente kötelező vízóracsere. De közel tízezret spórolhatunk, ha magunknak csináljuk.

Avatar
2020. január 21. 17:48 Közélet

Nem a módszertan a fő gond az inflációval, hanem az, hogy magas

Kétely övezi az inflációs mutatókat Magyarországon. De a helyzet az, hogy magas az infláció, és a hatóságok ezt csak erősítik.