Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 31. 10:25 Világ

Egy nagy kölcsönző több mint 200 ezer biciklijét zúzták szét vagy lopták el idén

Az utóbbi években rengeteg várost árasztottak el a közösségi kerékpárok a világon, a leglátványosabb talán a kínai városokban volt a folyamat. Kissé túl is tolták a biciklit, ezt mutatta két éve a harmadik számú ottani kölcsönző, a Bluegogo csődje, és azok a képek, amelyek egy gigantikus hsziameni kerékpárroncs-tárolóról készültek.

A két első számú szereplő, az Ofo és a Mobike most is működik, az utóbbi idén már Meituan Bike néven. A vállalat nemrég egy blogposztban számolt be arról, hogy idén 205 600 kerékpárt veszített el az állományából lopások és rongálások miatt. (A cég nem dokkolós, hanem olyan rendszert működtet, ahol a megadott zónán belül bárhol letehetők a kerékpárok.)

A cég azt is hozzátette, hogy csak Pekingben 2600 embert vettek őrizetbe a rendőrök biciklik rongálása és ellopása miatt. De nem csak a kínai felhasználókkal van baj: Manchesterben 2017 júliusa és 2019 augusztusa között több mint 400 Mobike-kerékpárt rongáltak meg vagy gyújtottak fel, további 87-et pedig elloptak. A városból tavaly ki is vonult a vállalat, ahogy például Newcastle-ből is, ahol előszeretettel dobálták kerékpárjait a folyóba – írja a BBC. A hongkongi Gobee a biciklijei „tömeges megsemmisítése” miatt teljesen kivonult Európából.

A cégek nemzetközi terjeszkedését jellemzően kockázati tőkések finanszírozták, az Ofo és a Mobike is több mint egymilliárd dollárt vont be. A megtérülés esélyei azonban egyelőre nem túl jók, az Ofo például a Financial Times szerint hónapokon keresztül a csőd szélén állt.

A Mobike egyébként egy pontrendszerrel igyekszik nevelni a felhasználóit, a szabályszegőknek többet kell fizetniük, végső esetben eltilthatják őket a szolgáltatástól, illetve fel is jelenthetik őket. A cég köszönetet mondott annak a több mint 189 ezer felhasználónak, aki lopott vagy megrongált bicikliket jelentett be nála.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVilágbajnok magyarázat az úthibákra a kormány kedvenc cégétől: „ez fizika”Nem tudni, hogy milyen célokat szolgál a hatvani kerékpáros kalandpark, de a helyi közösség nem sokat profitált az uniós pénzből megvalósított beruházásból.

Világ kerékpár kerékpár megosztás Kína rongálás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Stubnya Bence
2020. október 29. 15:35 Adat, Világ

Tömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelek

Már tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Avatar
2020. október 28. 12:02 Világ

Öt „Mi lett volna, ha…” forgatókönyv a világjárványról, tanulságokkal

Alakulhatna még rosszabbul is ez az év, de jobban is, ha mindenki racionálisan viselkedne, belátva, hogy mind a nemzetközi, mind az emberek közötti együttműködésre nagy szükség van most.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.