Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 31. 10:25 Világ

Egy nagy kölcsönző több mint 200 ezer biciklijét zúzták szét vagy lopták el idén

Az utóbbi években rengeteg várost árasztottak el a közösségi kerékpárok a világon, a leglátványosabb talán a kínai városokban volt a folyamat. Kissé túl is tolták a biciklit, ezt mutatta két éve a harmadik számú ottani kölcsönző, a Bluegogo csődje, és azok a képek, amelyek egy gigantikus hsziameni kerékpárroncs-tárolóról készültek.

A két első számú szereplő, az Ofo és a Mobike most is működik, az utóbbi idén már Meituan Bike néven. A vállalat nemrég egy blogposztban számolt be arról, hogy idén 205 600 kerékpárt veszített el az állományából lopások és rongálások miatt. (A cég nem dokkolós, hanem olyan rendszert működtet, ahol a megadott zónán belül bárhol letehetők a kerékpárok.)

A cég azt is hozzátette, hogy csak Pekingben 2600 embert vettek őrizetbe a rendőrök biciklik rongálása és ellopása miatt. De nem csak a kínai felhasználókkal van baj: Manchesterben 2017 júliusa és 2019 augusztusa között több mint 400 Mobike-kerékpárt rongáltak meg vagy gyújtottak fel, további 87-et pedig elloptak. A városból tavaly ki is vonult a vállalat, ahogy például Newcastle-ből is, ahol előszeretettel dobálták kerékpárjait a folyóba – írja a BBC. A hongkongi Gobee a biciklijei „tömeges megsemmisítése” miatt teljesen kivonult Európából.

A cégek nemzetközi terjeszkedését jellemzően kockázati tőkések finanszírozták, az Ofo és a Mobike is több mint egymilliárd dollárt vont be. A megtérülés esélyei azonban egyelőre nem túl jók, az Ofo például a Financial Times szerint hónapokon keresztül a csőd szélén állt.

A Mobike egyébként egy pontrendszerrel igyekszik nevelni a felhasználóit, a szabályszegőknek többet kell fizetniük, végső esetben eltilthatják őket a szolgáltatástól, illetve fel is jelenthetik őket. A cég köszönetet mondott annak a több mint 189 ezer felhasználónak, aki lopott vagy megrongált bicikliket jelentett be nála.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVilágbajnok magyarázat az úthibákra a kormány kedvenc cégétől: „ez fizika”Nem tudni, hogy milyen célokat szolgál a hatvani kerékpáros kalandpark, de a helyi közösség nem sokat profitált az uniós pénzből megvalósított beruházásból.

Világ kerékpár kerékpár megosztás Kína rongálás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Váczi István
2020. augusztus 13. 15:28 Világ

Építészek kérik, hogy új épületek felhúzása helyett inkább a régieket újítsák fel

Ha több felújítás lenne bontás és új építés helyett, azzal rengeteg üvegházhatású gáz kibocsátását lehetne elkerülni.

Váczi István
2020. augusztus 13. 12:52 Világ

Milliárdokat fosztogatott össze egy román banda a madridi kukákból

Madridban éveken át gondot okozott, hogy valakik módszeresen fosztogatták a szelektív hulladékgyűjtőket, rátéve a kezüket az értékes nyersanyagnak számító kartonpapírra.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.