Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. december 23. 15:37 Világ

Megbénítottak egy fél országot, hogy több ügyfelük lehessen

Három évvel ezelőtt komoly támadást intéztek egy kisebb afrikai ország, Libéria legnagyobb mobilszolgáltatója ellen. Másfél millió ember internethálózata lassult be, majd állt le teljesen egy túlterheléses hekkertámadás miatt.

A legtöbb hasonló támadás csak néhány pillanatig tart, ez azonban heteken át folytatódott. Az ötmilliós lakosság jelentős része például nem fért hozzá bankszámlájához, a legnagyobb kórházban pedig egy hétig nem volt internet.

A libériai információs miniszter, Eugene Nagbe éppen Párizsban volt egy üzleti úton. A támadás miatt Nagbe sem fért hozzá az e-mail fiókjához, és a bankkártyáját sem tudta használni. Mivel több százezer ember heteken át el volt vágva az internettől, végül a nemzetközi közösséghez fordult segítségéért. Senki nem tudta a támadás okát, és mivel ez volt a valaha volt legnagyobb túlterheléses támadás, többen azon spekuláltak, hogy talán egy még nagyobb csapás tesztelése, előkészítése lehet.

Egy hónappal később a Deutsche Telekom több ezer bejelentést kapott arról, hogy nem működik az internet németországi ügyfeleinél. Egy kölni víztisztító üzemnél leállt az informatikai rendszer. Mint kiderült, a támadást mögött ugyanaz állt, mint a libériai esetnél. A hekkertámadás később két brit bankot is elért.

Először Oroszországot vagy Kínát sejtették a támadások mögött, azonban a nyugati hatóságok végül kiderítették, hogy egy 31 éves brit szabadúszó hekker és egy izraeli menedzser áll a támadás mögött. A hekkeléssel semmiféle politikai céljuk nem volt, hanem a piacvezető libériai telekommunikációs szolgáltatót, a Lonestar pozícióját akarták gyengíteni. Az esetet a Bloomberg Businessweek rekonstruálta.

Karácsonyi ajándék a Lonestartól. Fotó: Facebook/Lonestar

A brit hekker, Daniel Kaye hatéves korában költözött anyjával Izraelbe, miután szülei elváltak. Tel Avivban nőtt fel, ott tanult meg programozni, és már középiskolásként több cég honlapját feltörte, alapvetően szórakozásból. Amikor egy egyiptomi mérnökiroda honlapját törte fel, mindössze annyit írt ki: “LOL Ez túl könnyű volt”. Egy libanoni karaoke bár honlapjára pedig egy Dávid-csillagot rakott ki.

A középiskola után próbált elhelyezkedni programozóként, de nem járt sikerrel, így alkalmi munkákból élt, amik különböző hekker-fórumokon keresztül találták meg. Több féllegális megrendelése is volt, egy büntetőügybe is belekerült, de azt végül megúszta, és Londonba költözött.

Itt ismerkedett össze az izraeli menedzserrel, Avishai Marzianóval, aki éppen egy hekkert keresett az általa vezetett cég terjeszkedéséhez. Ez a Cellcom nevű telekommunikációs cég volt, amely a második legnagyobb szereplő volt Libéria telekommunikációs piacán a Lonestar mögött. A Cellcomot amerikai és izraeli üzletemberek alapították 2004 óta. Azóta látványosan terjeszkedett a dinamikusan bővülő libériai piacon, de a Lonestart nem tudta befogni.

A két társaság között éles harc folyt a piaci pozíciókért. A Cellcom hirdetéseiben folyamatosan a Lonestart támadta és látványos akciókkal próbálkozott. Például száz napon át száz motorbiciklit sorsoltak ki előfizetőik között, vagy éppen humoristákat béreltek fel szóvivőnek. Marziano 2014-ben döntött arról, hogy meg kell előzniük a Lonestart, és ezt követően kereste fel a brit hekkert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA sértett programozó, akiből a világ legnagyobb maffiafőnöke lettA globális bűnözés Mark Zuckerberg-je tíz év alatt lett önzetlen szofterfejlesztőből zsoldosokat irányító nemzetközi hadúr. Paul Le Roux története megmutatja, hogy a globalizáció árnyékvilágában is van innováció.

Kaye első feladata volt, hogy a Cellcom guineai leánycégének erősítse meg az informatikai rendszerét. Ezt követően fel kellett törnie a Lonestar hálózatát, hogy bizonyítékot keressen vesztegetésre vagy bármilyen más bűncselekményre. Semmi ilyesmit nem talált, azonban letöltötte a cég ügyfél-adatbázisát.

Ezt követően döntött arról Marziano és Kaye, hogy egy túlterheléses támadást indítanak a Lonestar ellen, hogy az elégedetlen vevők átpártoljanak a Cellcomhoz. Kanye ekkor már elég pénzt keresett a libériai munkán keresztül ahhoz, hogy Ciprusra költözzön, ahol egy tengerparti házból dolgozott. A Cellcomot pedig megvásárolta a részben francia állami tulajdonban lévő Orange, de Marziano ezek után is a libériai cég vezetője maradt.

A Lonestar egyik libériai rendezvénye. Facebook/Lonestar

Ekkoriban tűnt fel a Mirai néven futó botnet, amely miatt világszerte számos helyen lehalt az internet. Ezt a programot használta Kaye, aki Marziano kérésére először egy kisebb, olcsó nemzetközi telefonálást hirdető társaság honlapját támadta meg, amely az izraeli főnök szerint “megöli a nemzetközi forgalmát”.

A kísérlet jól sikerült, ezt követően Kaye négy hónapon keresztül támadta a Lonestar szervereit több mint 250 alkalommal. A támadás erejére német és angol hatóságok is felfigyeltek, különösen azt követően, hogy a botnet a Deutsche Telekom, majd két angol bank ellen is támadást intézett. Az angol rendőrség végül a londoni reptéren kapta el Kaye-t. A libériai eset miatt 32 hónap börtönre ítélték, de a bankok elleni támadást nem tudták rábizonyítani. Németországban is elítélték, de csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Marzianót is elkapták a rendőrök, de őt vádemelés nélkül szabadon engedték. 2017-ben távozott a telefontársaságtól, és jelenleg Etiópiában vezeti a tengerészképzési intézetet.

Világ hekker Libéria Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. január 22. 14:36 Élet, Világ

Moss kezet – ennél többet nem tehetsz, amíg kiderül, hogy mennyire veszélyes az új koronavírus

Nem tudjuk, hogy melyik állat a forrása, és azt sem, hogy valójában mennyire veszélyes. Csak az biztos, hogy a halálos eseteket is előidéző újabb koronavírus elkezdett világszerte terjedni.

Stubnya Bence
2020. január 22. 13:27 Világ

Úgy tűnik, a szaúdi koronaherceg személyesen hekkelte meg Jeff Bezos telefonját

Új botrány miatt magyarázkodhat a szaúdi koronaherceg, aki Trump vejével is gyakran csetel WhatsAppon.

Torontáli Zoltán
2020. január 21. 09:16 Világ

Bolgár falvakba költöznek a német kisnyugdíjasok, ahonnan a fiatalok Németországba vándoroltak

Az euróban kapott nyugdíj otthon semmire sem elég, egy kiüresedő bolgár faluban viszont sokat érhet.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. január 23. 10:54 Vállalat

Az MNB szerint is volt, aki korábban tudott a nagy T-Systems üzlet bukásáról

Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért éppen a problémás időszakban kávézgattak.

Váczi István
2020. január 23. 06:54 Közélet

Évekre elúszhat a magyar vasúttörténet legdrágább fejlesztése

Megfeneklett a kínai-magyar kapcsolatok kirakatprojektje, a Budapest-Belgrád vasút magyarországi szakaszának fejlesztése. A magyarok a pénzre, a kínaiak a tervekre várnak.

Stubnya Bence
2020. január 22. 16:15 Pénz

Barry Eichengreen: Nem kell elsietni a magyar euróbevezetést

A német gazdaság bajban van, és ebből nekünk is le kell vonnunk a következtetéseket. Barry Eichengreenel, a Kaliforniai Egyetem professzorával interjúztunk.