Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 18. 10:38 Világ

Új királysírok aranyleletei tanúskodnak az ókori luxuskereskedelemről

Két, nagyjából 3500 éves fejedelmi sírt tártak fel amerikai régészek a Görögország délnyugati részén, a Peloponnészoszi-félsziget nyugati oldalán lévő Pülosz romvárosában. Mindkettő a korszakra jellemző kör alaprajzú sírépítmény (tholosz), az egyik átmérője nagyjából 12 méter, a másiké kilenc. A kifosztást valószínűleg annak köszönhetően kerülték el, hogy még az ókorban beszakadtak – írja az AP.

A sírok falait részben arannyal díszítették, és a régészek találtak egyebek mellett egy aranygyűrűt, valamint egy olyan aranymedált, amely Hathor egyiptomi istennőt ábrázolja. Ez utóbbi arra utal, hogy Pülosz élénk kereskedelmet folytatott Egyiptommal a mükénéi civilizáció idején, amely nagyjából 1650 és 1100 között virágzott.

Erre a korszakra, annak is a második felére datálható az Iliász és az Odüsszeia cselekménye. A város és királya, Nesztór mindkét eposzban szerepel, Homérosz által is leírt palotája lehet az, amelyet már korábban feltártak. Az itt megtalált több ezer agyagtábla segítségével fejtették meg a lineráis B írást.

Az ásatást a Cincinnati Egyetem két szakembere vezeti, akik 2015-ben még gazdagabb leletekre bukkantak, rengeteg arany- és ezüsttárgyra, ékszerekre és bronzfegyverekre, amelyek valószínűleg Pülosz egy korai királyáé voltak.

„Ha az ember ránéz a térképre, manapság Pülosz egy távoli hely, hegyeken kell átkelni, hogy ide lehessen jutni. A közelmúltig még turistaösvény sem vezetett ide. De teljesen más a helyzet, ha valaki a tenger felől közelít. Innen már Itália sincs messze. Lassan megértjük, hogy milyen központi szerepet töltött be a város a bronzkori kereskedelmi hálózatban”

– olvasható az egyetem honlapján az egyik régész, Sharon L. Stocker gondolatsora. (Az egyetem belinkelt oldalán fantasztikus képek vannak a megtalált műkincsekről, érdemes megnézni.)

Ez jól tükröződik a most feltárt fejedelmi sírokban is, amelyekben megtalálható egyebek mellett a Balti-tenger partjáról származó borostyán és Egyiptomból behozott ametiszt.

Világ ásatás Görögország kereskedelem régészet Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2020. július 4. 18:22 Világ

Multik és helyi ügyeskedők együtt teszik tönkre a Föld egyik páratlan vidékét

Nigéria belefullad a rossz minőségű üzemanyagok okozta légszennyezésbe, miközben a talaját és a vizeit is tönkreteszik az olajkitermelés és -feldolgozás következményei.

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.

Stubnya Bence
2020. július 3. 12:38 Közélet, Világ

Elkezdték felvásárolni a választásokat az amerikai milliárdosok

37-szer annyit költöttek 2018-ban politikai adományokra, mint tíz évvel azelőtt. Eleinte a republikánusok jártak jobban, de 2018-ban már a demokraták kaptak többet.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.