Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 18. 12:34 Világ

A 200-300 méter már snassz, egyre több szuper-felhőkarcolót építenek

Kétarcú évet zárnak a felhőkarcoló-építők a világban: kevesebb 200 méternél magasabb épület készül el idén, mint tavaly, a külön alkategóriát képviselő 300 méter feletti ligában viszont növekedést mérnek.

A statisztika első részéért teljes egészében Kína felelős, ami persze nem csoda annak fényében, hogy 2013 és 2018 között minden évben több felhőkarcoló készült el Kínában, mint a világ összes többi részén együttvéve. A Council on Tall Buildings and Urban Habitat*amely a felhőkarcolók építésével, magasságuk hitelesítésével, illetve a fenntartható városi építészettel foglalkozik nevű szervezet jelentése szerint – amelyet a CNN idéz – idén 56 darab 200 méternél magasabb épületet fejeztek be Kínában, ami 38 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Az ország súlya miatt pedig hiába nőtt máshol az átadások száma, a globális statisztika 14 százalékos visszaesést mutat.

A jelenség nem vezethető vissza egyetlen okra, különösen azért nem, mert egy felhőkarcoló előkészítése és megépítése több évet vesz igénybe, azaz például az amerikai-kínai kereskedelmi háborúra aligha lehet fogni a dolgot. A kínai gazdaság lassulása és a túlzott eladósodás elleni fellépés azonban már jó pár éve tart, vagyis ezek valószínűleg szerepet játszanak, hiszen az ilyen nagy projektek általában jelentős részben hitelből valósulnak meg, a várható kihasználtságot pedig nyilván befolyásolja a gazdaság állapota. Az idén átadott legmagasabb, 530 méteres kínai épület például Tiencsinben van, ahol az irodák 44 százaléka bérlőre vár a CBRE adatai szerint. Budapesten ez a mutató még a 6 százalékot sem éri el.

Azért Kínán belül is van olyan város, amely szembemegy a trenddel: Sencsenben 15 felhőkarcolót fejeztek be, amivel kényelmesen megelőzte Dubajt (kilenc) és New Yorkot (nyolc). A világon idén átadott felhőkarcolók közül majdnem minden nyolcadik sencseni.

Más földrészeken szintén csipkedték magukat az építők. Afrika legmagasabb épülete lett az algíri nagymecset, amelynek minarete 265 méteres, a johannesburgi Leonardo felhőkarcoló pedig 228 méteres. Az európai rekordot a szentpétervári Lahta Center döntötte meg (462 méter), a brazíliait pedig a Balneário Camboriúban felépült Infinity Coast Tower (235 méter).

Az is érdekes, hogy a 300 méter feletti szuper-felhőkarcolóknál növekedés volt, 26 átadással, a már említett városok mellett például Kuvaitvárosban, Kuala Lumpurban és Puszanban vettek használatba ilyen épületet. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy – a kisebb, általában szinte kizárólag csak irodaként használt felhőkarcolókkal szemben – ezekben az épületekben az irodák mellett szállodát és lakásokat is kialakítanak. Ez pedig segít csökkenteni a fejlesztők kockázatát, mert ezek a szektorok ritkán kerülnek egyszerre válságba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leggazdagabb szlovák most tör be igazán BudapestreA rejtőzködő Ivan Chrenko cége az EU legmagasabb felhőkarcolóját építi, a legkeményebb versenybe is beleáll, és Budapesten is belevágott egy óriási fejlesztésbe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ felhőkarcoló Kína New York sencsen szentpétervár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.