Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. december 13. 13:45 Világ

Boris Johnson átütő taktikai győzelmével szinte biztos lett a gyors Brexit

“Get Brexit done”, azaz “tudjuk le a Brexitet” – ez volt a párszavas szlogen, aminek gyakori ismételgetésével Boris Johnson brit miniszterelnök óriási fölénnyel megnyerte a csütörtökön tartott brit választásokat. A dolog működött, hiszen a brit társadalmat leginkább megosztó kérdésben csak Johnson konzervatív pártja tudja egységesen képviselni az egyik oldalt. Ráadásul két célt is szolgált az egyszerű üzenet: megszólította azokat, akik egyszerűen unják a briteket három és fél éve megbénító Brexit-hercehurcát, de egy táborba terelte a legelszántabb brexitistákat is.

Pedig a szlogen nem igaz, hiszen a Brexitnek akkor sem lesz vége, amikor az ország kilép az EU-ból. Valójában csak akkor kezdődik majd a tárgyalás, hiszen – a Johnsonék által korábban letárgyalt megállapodás szerint – a kilépés után egy átmeneti időszak kezdődik. Ekkor, már kintről kell majd átvinni az EU-n azt a brit szándékot, hogy valahogy úgy maradjon meg a szabadkereskedelem, hogy közben a britek nem fogadják el az uniós joghatóságot.

És valójában a győzelem nem is volt annyira átütő, mint amennyire a parlamenti mandátumokból látszik. A nem végleges eredmények szerint 365 mandátumot szerzett a kormánypárt, ami 75-tel több, mint amennyit a 2017-es választásokon kaptak. De ezt a szavazatok 43 százalékával sikerült elérni. A Brexit párt további 2 százalékot kapott a szavazóktól. Ez azt jelenti, hogy a Munkáspárt, a liberális demokraták és különböző kisebb regionális pártok együttvéve több mint hárommillióval több szavazatot kaptak, mint az egyértelműen kilépéspárti erők. (Arról hosszú vita indulhat, hogy a Munkáspárttól a nem egyértelmű Brexit-üzenet, vagy a túl balos politikai platform miatt pártolt el ilyen sok szavazó, esetleg a még Johnsonnál is népszerűtlenebb, a bulvárlapok által folyamatosan ekézett vezető, Jeremy Corbyn volt a bukás fő oka.)

Csakhogy a brit választási rendszer szélsőségesen többségi elvű, a legtöbb szavazatot kapó jelöltek nyerik a szavazókörzeteket. A brit konzervatívok pedig a kilépéspárti szavazatok beszívásával olyan hagyományosan elmaradott, ex-ipari körzeteket tudtak megnyerni Észak-Angliában, amelyek több generáció óta a Munkáspártra szavaztak. Ez azt is jelenti, hogy ezeknek a szavazóknak – legalábbis egy jelentős részüknek – jobban tetszett a konzervatívok nyújtotta identitásalapú nosztalgia, mint a Munkáspárt-féle balos nosztalgia. Ami azt illeti, az adatok alapján azokban a körzetekben büntették a Munkáspártot, ahol magas volt a kilépéspártiak aránya, miközben a másik oldalon a liberális demokraták is sok szavazatot elvettek tőlük.

Érdekesebb viszont, hogy milyen következményekkel jár majd ez a szavazás. Az átütő parlamenti eredményeket sejtető exit pollok után rögtön arról kezdtek el beszélni az elemzők, hogy Johnson olyan nagy többséget szerzett, amivel akár saját keményvonalasait is a háttérbe szoríthatja. Így elvileg lehetősége lenne arra, hogy középről kormányozzon, és meghúzza azokat a kompromisszumokat, amelyekre szükség lesz a Brexit-tárgyalások levezényléséhez.

Mindenesetre nagy kérdés, hogy mihez fog kezdeni ezzel a nagy politikai tőkével Johnson, aki korábban a híres anekdota szerint azt sem tudta eldönteni, hogy akkor támogassa, vagy ellenezze a Brexitet (írt egy támogató és ellenző cikket is egyaránt határozott hangvételben, aztán az utolsó pillanatban döntötte el, melyik közli, állította). Egyelőre úgy tűnik, tartja magát a kampányban tett ígérethez, így már január-február táján az EU-n kívül találhatja magát az Egyesült Királyság, aztán kezdődhetnek a kemény tárgyalások.

A választás egy másik fontos következmény viszont az Egyesült Királyság szétesése is lehet. Az EU-párti Skóciában tarolt a Skót Nemzeti Párt, a párt vezetői ennek fényében újra magabiztosan követelik a kiválásról szóló népszavazást. (Ha Skócia kiválik, annak egy másik következménye az lehet, hogy a Munkáspártnak onnantól kezdve elvi esélye sem lenne kormányt alakítani az ország maradékában.) Boris Johnson EU-val kötött megállapodásának a legfontosabb újdonsága pedig az volt, hogy Észak-Írország és a királyság többi része között határellenőrzés lesz, ami az unionistákat gyengíti – így egyre több szó esik arról, hogy akár egyesített ír sziget is lehet a folyamat vége egy-két évtizeden belül. Skócia és Észak-Írország nélkül pedig már tényleg nehéz lenne “Egyesült Királyságról” beszélni.

A brit választásoknak az USA-ban is lehetnek következményei, hiszen könnyű a két kócos és karizmatikus konzervatív politikus, Trump és Johnson, illetve a most vesztes Corbyn és az amerikai baloldal legismertebb politikusa, Bernie Sanders között párhuzamot vonni. Ez akkor is érv lehet, ha valójában nincs benne sok igazság a látszaton túl. A brit konzervatív párt valójában inkább ott van ideológiailag, ahol az amerikai demokrata párt jobboldala, és Corbyn is jóval balosabb programot hirdetett, mint Sanders.

Világ boris johnson Egyesült Királyság nagy-britannia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 2. 13:15 Világ

Furcsa betétdíjat vetnének ki a fáradt olajra Lengyelországban

Azt szeretnék elérni, hogy ne érje meg vele fűteni, mert még mindig sokan ezt teszik.

Váczi István
2020. július 31. 13:02 Világ

Egyre trükkösebb módszerekkel manipulálnak Közép-Európában az oroszok

Három éve folyamatosan és változatos módszerekkel próbálják a NATO ellen hangolni a lengyel, litván és lett közvéleményt.

Váczi István
2020. július 31. 10:43 Világ

A gazdasági zuhanás után 30 millió amerikainak nincs elég élelme

Amióta májusban elkezdték mérni, még sosem szenvedtek annyian hiányt ételben az Egyesült Államokban, mint július közepén.

Fontos

Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Minimális energiabefektetéssel sokat tehetünk a környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, milyen támogatást kaphatunk ehhez a budapesti önkormányzatoktól.

Stubnya Bence
2020. július 31. 06:52 Pénz

Erős versenytársa lett az aranynak a járvány alatt

Úgy menekültek a társadalmilag tudatos befektetési eszközökbe a járvány alatt, mint ahogy az aranyba szoktak, és sokan ezek további fellendülésére számítanak.

Kasnyik Márton
2020. július 30. 06:53 Adat

2018 volt az az év, amikor elkezdtek lecsúszni a nyugdíjasok

Most már látszik az adatokban, hogy a nyugdíjakat maguk mögött hagyták az utóbbi években gyorsan emelkedő bérek. Ebből kellemetlen és szinte megoldhatatlan feszültség lehet.