Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2019. november 9. 12:54 Tech, Világ

Hidrogénes buszvillamosokat vásárolna Európa legrosszabb levegőjű fővárosa

Szkopje Európa legszennyezettebb levegőjű fővárosa. Ezen szeretne változtatni a főpolgármester, a szociáldemokrata Petre Silegov, aki az Sdk.mk cikke szerint nemrég bejelentette, hogy hidrogénhajtású, „nem kötött pályán közlekedő villamosok” beszerzésére ír ki közbeszerzést.

Észak-Macedónia fővárosában a terv szerint 60 darab 24 méter hosszú buszvillamos jár majd, csúcsidőben egymást 3-4 percenként követve. Egy járművön nagyjából 200-an tudnak majd egyszerre utazni. A nem kötött pályás villamosokat nagyjából egy busz-villamos hibridként kell elképzelni: a buszhoz hasonlóan kerekei vannak, de egyébként a kialakítása a villamoséhoz hasonló.

Mivel kínai járműipari innovációról van szó, érdemes megjegyezni: előfordult már korábban, hogy valami nem annak bizonyult, aminek beharangozták. Például amikor látványos tesztvideókról adtak hírt még a komolyan vehető nyugati lapok is, amiken a kínai alagútbusz volt látható, amely alatt autók haladtak át. Az alagútbusz átverés volt: egyrészt kiderült, hogy valójában vonat volt, másrészt, hogy nem is fértek volna el alatta a kínai utakon járó legnagyobb járművek. A fejlesztő cég honlapja eltűnt, a vezérigazgatót és a cég 31 alkalmazottját letartóztatták, a prototípust pedig elzárták egy garázsba.

Ez alapján a buszvillamosokról szóló híreket is érdemes fenntartásokkal kezelni, bár ezúttal több az arra utaló jel, hogy működő koncepcióról lehet szó. A teljesen megbízható tudományos cikkeket publikáló The Converstationön egy ausztrál professzor, Peter Newman érvelt amellett, hogy az alapján, amit Kínában látott a buszvillamosokból, ausztrál városokban is érdemes lenne a beszerzésen elgondolkodni. A Youtube-on emellett több videón is látható működés közben a jármű Kínában, valamint katari tesztről is van felvétel.

Szkopjéban nincs metró és villamos, a tömegközlekedés jelenleg kizárólag buszközlekedést jelent. Évek óta szó van arról, hogy villamosvonalakat alakítanának ki, azonban Silegov bejelentése alapján a 280 – más források szerint 350-370 – millió eurós, hagyományos villamosvonalak kiépítésére vonatkozó eredeti tervet megváltoztatták, mert a nem kötött pályás villamosok beszerzését 180 millió euróval olcsóbban lehet megoldani.

A terv szerint a főváros két főútvonalán indítanák el az új járatokat, ahol ettől kezdve nem is járnának buszok. A közbeszerzés nyertesét tavasszal hirdethetik ki. Arról egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen cégek pályázatait várják a tenderre. Silegov szerint az első járat 2020-ban indulhat el, és 2021-re már mindkét tervezett útvonalon járnának az hidrogénhajtású buszvillamosok.

Ezeknek a járműveknek Silegov szerint az az előnyük, hogy egyrészt csak párát bocsátanak ki, így nem szennyezik a levegőt, másrészt az új járatoknak mindössze egy külön sávot kell leválasztani a már meglévő útból, ahol csak a villamos járna, ezért spórolni lehet a sínek elhagyásával. A nem kötött pályás villamosok egyetlen hátránya, hogy amíg a hagyományos villamosokat átlagosan 30 év után kell cserélni, a hidrogénes buszvillamosok csak 20-25 évig bírják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHidrogénhajtású vonat járhat egy osztrák síterepre, a világon elsőkéntÜzemanyagcellás vonatokat állítanak forgalomba négy éven belül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ busz észak-macedónia szkopje tömegközlekedés villamos Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.