Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. október 28. 14:45 Élet, Világ

Hetvenezren tárták fel, hogy a Coca-Cola a legnagyobb műanyagszennyező

Egy szeptemberi napon több mint 70 ezer ember kezdett közös szemétszedésbe a világ különböző pontjain. A cél nem csak az volt, hogy szebbé tegyék a környezetüket, hanem hogy adatokat is gyűjtsenek a világot egyre inkább elárasztó szemétkupacokról. Így ugyanis szembesíteni lehet a legnagyobb gyártócégeket az egyszer használatos csomagolóanyagok egyre kezelhetetlenebbé váló tömegére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmíg agyon van csomagolva minden, aligha szabadulunk a műanyagoktólHiába terjed a fejlett világban a csomagolást mellőző környezettudatos szemlélet, a műanyagoktól mégsem fogunk megszabadulni egyhamar. Túl nagy üzlet van benne ahhoz, hogy csak úgy eltűnjön.

Az eseményt egy 2016-ban alapított környezetvédelmi szervezet, a Break Free From Plastic (~Szabadulj meg a műanyagtól) szervezte. Több mint ötven országban 72,5 ezer önkéntes vett részt rajta, akik összesen 476 ezer darab műanyag szemetet szedtek össze. A szeméttömeg 43 százalékánál tudták egyértelműen beazonosítani a gyártót.

Módszertan a gyakorlatban. Fotó: Break Free From Plastic/Facebook

Az összegyűjtött szemét eredete országról országra különbözik. Összességében műanyag zacskóból gyűjtötték be a legtöbbet, ezeket a műanyag tasakok követték. Ennek az áll a hátterében, hogy Nigériában – ahol a legtöbb szemetet gyűjtötték össze az eseményen – rendkívül elterjedtek ezek az ivóvíz tárolására alkalmas tasakok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGolfautót, vámpírfogat és 2,5 millió cigicsikket szedtek ki az óceánbólAz óceánokban lévő műanyag egyre égetőbb probléma, és valóban az egyszer használatos műanyagok okozzák a legnagyobb gondot.

A zacskókat és a tasakokat a műanyag palackok követték. Egy korábbi felméréshez hasonlóan rengeteg cigicsikket, sörös dobozt és kávés poharat is találtak. A globális rangsor felállításánál az egyes országok sajátosságai miatt nem azt vették figyelembe, hogy egy adott gyártótól mennyi szemetet találtak, hanem azt, hogy hány országban találták meg a terméküket.

Ez alapján magasan a Coca-Cola végzett a globális rangsor első helyén, mivel termékeit 37 országban találták meg a vizsgált 51 országból. A Coca-Cola abban is kiemelkedett a globális márkák közül, hogy több szemetet állított elő a tanulmányt szerint, mint az őt közvetlenül követő három globális vállalat összesen. Ezek egyébként a Nestlé, a Pepsi és a Mondeléz.

 

A felmérés egyik tanulsága, hogy a begyűjtött szemét legnagyobb része a legkönnyebben újrahasznosítható műanyagokból készült. Ez a főleg palackok gyártására szolgáló Pet és az alapvetően vastagabb műanyag tárolók, mint mosószeres vagy samponos flaskák gyártására használt HDPE.

A tanulmány szerint a jól hasznosítható műanyagok szétdobálása is rámutat arra, hogy hibás elképzelés az újrahasznosításra építeni az egyszer használatos anyagok csökkentését. Az ötvenes évek óta előállított műanyagok mindössze kilenc százaléka hasznosult eddig újra, a maradék égetőkben, lerakókban vagy a természetben végi.

A riport szerint az sem megoldás, hogy a nagyobb gyártók műanyag helyett elkezdtek papírral és lebomló műanyaggal kísérletezni, mert az újrahasznosító szegmens így is törékeny és túlterhelt. Az egyszer használatos csomagolás tökéletesítése helyett a gyártóknak abban az irányban kéne gondolkozniuk a tanulmány szerint, hogy hogyan tudnák többször használható eszközökkel eljuttatni termékeiket a vásárlóikhoz.

Élet Világ egyszer használatos műanyag klímaváltozás környezetszennyezés műanyag Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2020. január 17. 17:36 Élet

Csak át kell rendezni a vizsgák sorrendjét, és máris jobban teljesítenek a diákok

Nem kell nagy varázslat ahhoz, hogy érdemben javuljanak az eredmények.

Fabók Bálint
2020. január 17. 06:55 Adat, Élet

A több milliárdos lopássorozat, amellyel teljesen leszámolt a Fidesz

Pár éve annyira eldurvultak a színesfémlopások, hogy vonatot, víztornyot és hidat is bontottak szét, de volt halálos áldozat is. A kormány véget vetett ennek.

Váczi István
2020. január 16. 14:45 Élet

Eladták és feldarabolják a világ második legnagyobb gyémántját

Ha épp gyémántberakásos Louis Vuitton nyakláncot vagy fülbevalót készültél vásárolni, érdemes várnod egy kicsit.

Fontos

Stubnya Bence
2020. január 16. 17:10 Vállalat, Világ

Európai minimálbért akar az EU, de észak és kelet máris összevitatkozott rajta

Abban egyetértenek a keleti és északi tagállamok szakszervezetei, hogy közelíteni kéne a béreket, de az északiak nem akarnak uniós szinten kötelező minimálbért.

Torontáli Zoltán
2020. január 16. 06:57 Élet, Közélet

Kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt a kormányra hallgat a konyhában

A táplálkozás-egészségtani adatok alapján felesleges, a környezetvédelmi szempontok miatt nem jó irány, de még a nemzetközi trendeknek is ellene megy a húsfogyasztást ösztönző intenzív magyar kampányok sora.

Bucsky Péter
2020. január 15. 06:58 Közélet

Álzöld látszatintézkedésben ért egyet Orbán és Karácsony

A kormányfő elektromos buszos ötletét a főpolgármester is támogatja. Megmutatjuk, miért tévednek mindketten.