Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. október 28. 14:45 Élet, Világ

Hetvenezren tárták fel, hogy a Coca-Cola a legnagyobb műanyagszennyező

Egy szeptemberi napon több mint 70 ezer ember kezdett közös szemétszedésbe a világ különböző pontjain. A cél nem csak az volt, hogy szebbé tegyék a környezetüket, hanem hogy adatokat is gyűjtsenek a világot egyre inkább elárasztó szemétkupacokról. Így ugyanis szembesíteni lehet a legnagyobb gyártócégeket az egyszer használatos csomagolóanyagok egyre kezelhetetlenebbé váló tömegére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmíg agyon van csomagolva minden, aligha szabadulunk a műanyagoktólHiába terjed a fejlett világban a csomagolást mellőző környezettudatos szemlélet, a műanyagoktól mégsem fogunk megszabadulni egyhamar. Túl nagy üzlet van benne ahhoz, hogy csak úgy eltűnjön.

Az eseményt egy 2016-ban alapított környezetvédelmi szervezet, a Break Free From Plastic (~Szabadulj meg a műanyagtól) szervezte. Több mint ötven országban 72,5 ezer önkéntes vett részt rajta, akik összesen 476 ezer darab műanyag szemetet szedtek össze. A szeméttömeg 43 százalékánál tudták egyértelműen beazonosítani a gyártót.

Módszertan a gyakorlatban. Fotó: Break Free From Plastic/Facebook

Az összegyűjtött szemét eredete országról országra különbözik. Összességében műanyag zacskóból gyűjtötték be a legtöbbet, ezeket a műanyag tasakok követték. Ennek az áll a hátterében, hogy Nigériában – ahol a legtöbb szemetet gyűjtötték össze az eseményen – rendkívül elterjedtek ezek az ivóvíz tárolására alkalmas tasakok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGolfautót, vámpírfogat és 2,5 millió cigicsikket szedtek ki az óceánbólAz óceánokban lévő műanyag egyre égetőbb probléma, és valóban az egyszer használatos műanyagok okozzák a legnagyobb gondot.

A zacskókat és a tasakokat a műanyag palackok követték. Egy korábbi felméréshez hasonlóan rengeteg cigicsikket, sörös dobozt és kávés poharat is találtak. A globális rangsor felállításánál az egyes országok sajátosságai miatt nem azt vették figyelembe, hogy egy adott gyártótól mennyi szemetet találtak, hanem azt, hogy hány országban találták meg a terméküket.

Ez alapján magasan a Coca-Cola végzett a globális rangsor első helyén, mivel termékeit 37 országban találták meg a vizsgált 51 országból. A Coca-Cola abban is kiemelkedett a globális márkák közül, hogy több szemetet állított elő a tanulmányt szerint, mint az őt közvetlenül követő három globális vállalat összesen. Ezek egyébként a Nestlé, a Pepsi és a Mondeléz.

 

A felmérés egyik tanulsága, hogy a begyűjtött szemét legnagyobb része a legkönnyebben újrahasznosítható műanyagokból készült. Ez a főleg palackok gyártására szolgáló Pet és az alapvetően vastagabb műanyag tárolók, mint mosószeres vagy samponos flaskák gyártására használt HDPE.

A tanulmány szerint a jól hasznosítható műanyagok szétdobálása is rámutat arra, hogy hibás elképzelés az újrahasznosításra építeni az egyszer használatos anyagok csökkentését. Az ötvenes évek óta előállított műanyagok mindössze kilenc százaléka hasznosult eddig újra, a maradék égetőkben, lerakókban vagy a természetben végi.

A riport szerint az sem megoldás, hogy a nagyobb gyártók műanyag helyett elkezdtek papírral és lebomló műanyaggal kísérletezni, mert az újrahasznosító szegmens így is törékeny és túlterhelt. Az egyszer használatos csomagolás tökéletesítése helyett a gyártóknak abban az irányban kéne gondolkozniuk a tanulmány szerint, hogy hogyan tudnák többször használható eszközökkel eljuttatni termékeiket a vásárlóikhoz.

Élet Világ egyszer használatos műanyag klímaváltozás környezetszennyezés műanyag Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2019. november 12. 15:12 Élet

Magyarország kis ország?

Megkérdeztük Dragomán Györgyöt, Somogyi Zoltánt és Ungváry Krisztiánt, hogy mi jut eszébe arról, hogy Magyarország kis ország. A következő napokban az ő írásaik jelennek meg.

Torontáli Zoltán
2019. november 10. 07:24 Élet

Hamarosan meglehet az anyag, amit 108 éve keresnek, és biztosan Nobel-díjat ér

Ha lenne olyan anyag, amelyben az áram szobahőmérsékleten is energiaveszteség nélkül halad, annak használata alaposan átírná az életünket. És lehet, hogy nemsokára lesz ilyen.

Váczi István
2019. november 8. 10:34 Élet

Kidobott élelmiszert vételeztek maguknak, alkotmánybírósági ügy lesz belőle

Kukabúvárkodásért ítéltek el két német fiatalt, de nem hagyják annyiban.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. november 11. 06:54 Vállalat

A TV2 új tulajdonosa a kisrészvényesek szerint kihúzta alóluk a bankjukat

Volt egy jó 30 milliárdot érő bank, amit Mészáros Lőrinc, a TV2 új tulajdonosai és jó pár kisrészvényes birtokoltak. Aztán jött egy furcsa ügylet, és csak Mészáros Lőrinc és a TV2-es kör maradt.

Kasnyik Márton
2019. november 9. 07:47 Podcast

Orbán Krisztián: Húsz évig lehülyéztek mindenkit, aki nem értett egyet velük, most nehéz hinni nekik

Ki hinne el bármit annak a leszerepelt gárdának, amely egy évtized alatt sem tudott semmi újat kitalálni? Nem csoda, hogy újra itt vannak a tekintélyelvű vezetők. Ez volt az első G7 Podcast Live.

Jandó Zoltán
2019. november 8. 06:56 Közélet

A Liget-projekt 150 milliárdjának kétharmada kormányközeli vállalkozókat gazdagított

Az eddig elköltött pénz 40 százaléka végső soron két céghez vándorolt, és mindkettő köthető Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz.