Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. október 18. 10:40 Világ

Szárnyal a Dacia, a Skodánál teljesen kiakadtak, hogy a román márkával kellene versenyezniük

Michael Jost, a Volkswagen csoport legfőbb stratégiai vezetője utálja a Skodát, és meg akarja semmisíteni – ez a nyilvánvalóan túlzó, de a csehek felháborodását jól tükröző kijelentés a Skoda szakszervezeti lapjában jelent meg, írja a Novinky.cz. Jaroslav Povsik szakszervezeti vezető teljesen kiakadt, amikor meglátta a VW jövőbeni stratégiai terveit, és benne a Skodának szánt szerepet. “Harcolni fogunk a jövőnkért, nem vagyunk birkák, hogy csak úgy szótlanul nézzük, ahogy kivégeznek minket” – mondta Povsik.

A balhé azért tört ki, mert Jost, aki egyébként sokáig a Skoda egyik vezetője volt, azt tervezi, hogy a cseh márkát az olcsóbb keleti versenytársak szintjére pozicionálja. A prémium modellnek számító, és nagy haszonnal eladott Superb gyártását a németek magukhoz veszik, egy német gyártósorra, a Skoda pedig nem Csehországban, hanem egy olcsóbb helyszínen bővül, az új gyárért Törökország, Románia, Bulgária és Szerbia van versenyben.

A cseheknek nagyon nem tetszik, hogy a Daciával való versenyre nézték ki őket. A Renault által 1999-ben megvett, majd 2004-től megújított román márka az olcsóbb szegmensben utazik, és ott a legfrissebb számok szerint egyenesen szárnyal.

Mi is írtunk korábban a Dacia magyarországi kedveltségéről, amely többek között abban is megmutatkozik, hogy hosszú hónapokat kell várni egy-egy autó átvételére, a Dacia azonban európai szinten is komoly tényező kezd lenni. Ahogy az economica.net írja, az év első kilenc hónapjában 11 százalékkal nőtt Európában a Dacia értékesítése, miközben az uniós piac összességében 1,6 százalékkal csökkent. A francia-román márka részesedése emiatt 3,3 százalékról 3,7 százalékra emelkedett.

A román autópiac szeptemberben óriásit élénkült, az éves növekedés mértéke 118 százalék volt, és ebben is nagy szerepet játszott a Dacia.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 80-as évek óta nem kellett annyit várni egy új autóra, mint maA 10 legkedveltebb magyarországi új autó között csak kettő van, amelyik két-három hónapon belül biztosan átvehető, de könnyen bele lehet csúszni a több mint féléves várakozásba is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ autó autópiac Dacia Skoda Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.