Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. szeptember 28. 12:23 Világ

Az időjárás-jelentőknek talán elhisszük, hogy van klímaváltozás

Hiába vannak évek óta egyértelmű következményei a klímaváltozásnak szerte a világon, nagyon sokan még mindig szkeptikusak a jelenséggel kapcsolatban, vagy legalábbis nem mutatnak iránta különösebb érdeklődést. Az álhírektől és hamis információktól egyre zajosabbá váló média összességében aligha segít abban, hogy az éghajlatváltozás tényszerű bizonyítékai kellően érthető és meggyőző formában jussanak el ezekhez az emberekhez. A Guardian cikke szerint azonban van egy szakma, amelynek művelői sokat tehetnek azért, hogy még többen álljanak tudatosan a kérdéshez:

ők a meteorológusok, pontosabban az időjárás-jelentők.

A cikkben megszólaló szakértők szerint az időjárás-jelentések bemondói kiválóan közvetíthetik az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos tényeket és eredményeket a tévénézők felé. Ezekben a műsorokban ugyanis nem esik szó megosztó, például politikai kérdésekről, emiatt az emberek hitelesnek tartják őket, miközben adja magát a lehetőség, hogy a bemondók ne csak figyelmeztessenek egy-egy szélsőségesebb időjárási jelenségre, hanem hozzáfűzzék annak a klímaváltozással kapcsolatos vonatkozásait is, ha vannak ilyenek. Sőt, kutatások szerint mindez nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is működik, az éghajlatváltozásról szóló információkkal kiegészített időjárás-jelentések jelentős szemléletformáló hatással voltak a nézőkre.

A Guardian több bemondót is megszólaltatott, akik műsoraikban igyekeznek felhívni a nézők figyelmét a klímaváltozás következményeire. Mindannyian utaltak arra, hogy jóval egyszerűbb úgy felhívni a nézők figyelmét az éghajlatváltozásra, hogy az órákon vagy legfeljebb napokon belül a számukra is érzékelhető időjárási jelenségekre tudnak közben hivatkozni. Egyikük hozzátette, hogy az előrejelzések rövid, lényegre törő műfaja is sokat segít a megértetésben: a pontos, rövid, de meggyőző közlések hatékonyabbak, mint a hosszú és bonyolult érvelések.

Kérdés azonban, hogy meddig tudnak hitelesek maradni az időjárási műsorok azok szemében is, akik kevésbé fogadják el a klímaváltozás létezését. Az utóbbi hetekben az Egyesült Államokban a meteorológusok hirtelen egy politikai játszma közepén találták magukat, amikor a Dorian hurrikán útvonalával kapcsolatos előrejelzésük ellentmondott Donald Trump téves elképzelésének, amit nem hagyott annyiban az elnök. Az ügy végül majdnem több meteorológus kirúgásáig fajult, de mielőtt ez megtörtént volna, végül is elcsendesedett. Mindenesetre a történések aggasztó bizonyítékai annak, hogy a politikai céloknak akár egy olyan semleges, ámde kulcsfontosságú szakma is könnyen alárendeltjévé válhat, mint a meteorológia, és ezzel csorba eshet az értékes hitelességen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehéz lesz ráismerni a tengerpartokra, ha így megy továbbHa sikerül is érdemben tenni a klímaváltozás ellen, az óceánok partján és a jéggel borított területeken élőknek akkor is fel kell készülniük arra, hogy teljesen megváltozik a környezetük.

Világ Donald Trump éghajlatváltozás időjárás-jelentés klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2020. október 25. 06:54 Világ

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele is szakmunkásképzőbe megy

A szakmunkások nincsenek stigmatizálva, elismertek, jól keresnek és tovább képezhetik magukat, akkor minek menne mindenki egyetemre?

Torontáli Zoltán
2020. október 24. 06:57 Világ

Most fekszik csak rá igazán Kína a megújulókra, és ez nekünk is jó lehet

Saját céljainak elérése érdekében Kínának fel kell pörgetnie a megújuló energiás és a környezetvédelmi rendszerek fejlesztését, és ebből jó esetben globális előnyök származhatnak.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 25. 16:09 Adat

Többen élnek rosszabbul a járvány miatt, mint azt az adatokból elsőre gondolnánk

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha ugyanannyian dolgoznának, mint a járvány előtti időben. De a változatlan számok mögött rosszabb minőségű munkahelyek vannak.

Fabók Bálint
2020. október 24. 17:09 Adat

Aggódunk a környezetért, csak fizetni ne kelljen érte

A klímaváltozás nincs az ország legfontosabb problémái között a magyarok többsége szerint, és kevesebben fizetnék meg a környezetvédelem árát, mint a 90-es években.

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.