Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. szeptember 28. 12:23 Világ

Az időjárás-jelentőknek talán elhisszük, hogy van klímaváltozás

Hiába vannak évek óta egyértelmű következményei a klímaváltozásnak szerte a világon, nagyon sokan még mindig szkeptikusak a jelenséggel kapcsolatban, vagy legalábbis nem mutatnak iránta különösebb érdeklődést. Az álhírektől és hamis információktól egyre zajosabbá váló média összességében aligha segít abban, hogy az éghajlatváltozás tényszerű bizonyítékai kellően érthető és meggyőző formában jussanak el ezekhez az emberekhez. A Guardian cikke szerint azonban van egy szakma, amelynek művelői sokat tehetnek azért, hogy még többen álljanak tudatosan a kérdéshez:

ők a meteorológusok, pontosabban az időjárás-jelentők.

A cikkben megszólaló szakértők szerint az időjárás-jelentések bemondói kiválóan közvetíthetik az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos tényeket és eredményeket a tévénézők felé. Ezekben a műsorokban ugyanis nem esik szó megosztó, például politikai kérdésekről, emiatt az emberek hitelesnek tartják őket, miközben adja magát a lehetőség, hogy a bemondók ne csak figyelmeztessenek egy-egy szélsőségesebb időjárási jelenségre, hanem hozzáfűzzék annak a klímaváltozással kapcsolatos vonatkozásait is, ha vannak ilyenek. Sőt, kutatások szerint mindez nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is működik, az éghajlatváltozásról szóló információkkal kiegészített időjárás-jelentések jelentős szemléletformáló hatással voltak a nézőkre.

A Guardian több bemondót is megszólaltatott, akik műsoraikban igyekeznek felhívni a nézők figyelmét a klímaváltozás következményeire. Mindannyian utaltak arra, hogy jóval egyszerűbb úgy felhívni a nézők figyelmét az éghajlatváltozásra, hogy az órákon vagy legfeljebb napokon belül a számukra is érzékelhető időjárási jelenségekre tudnak közben hivatkozni. Egyikük hozzátette, hogy az előrejelzések rövid, lényegre törő műfaja is sokat segít a megértetésben: a pontos, rövid, de meggyőző közlések hatékonyabbak, mint a hosszú és bonyolult érvelések.

Kérdés azonban, hogy meddig tudnak hitelesek maradni az időjárási műsorok azok szemében is, akik kevésbé fogadják el a klímaváltozás létezését. Az utóbbi hetekben az Egyesült Államokban a meteorológusok hirtelen egy politikai játszma közepén találták magukat, amikor a Dorian hurrikán útvonalával kapcsolatos előrejelzésük ellentmondott Donald Trump téves elképzelésének, amit nem hagyott annyiban az elnök. Az ügy végül majdnem több meteorológus kirúgásáig fajult, de mielőtt ez megtörtént volna, végül is elcsendesedett. Mindenesetre a történések aggasztó bizonyítékai annak, hogy a politikai céloknak akár egy olyan semleges, ámde kulcsfontosságú szakma is könnyen alárendeltjévé válhat, mint a meteorológia, és ezzel csorba eshet az értékes hitelességen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehéz lesz ráismerni a tengerpartokra, ha így megy továbbHa sikerül is érdemben tenni a klímaváltozás ellen, az óceánok partján és a jéggel borított területeken élőknek akkor is fel kell készülniük arra, hogy teljesen megváltozik a környezetük.

Világ Donald Trump éghajlatváltozás időjárás-jelentés klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. július 13. 11:05 Világ

Ha járvány van, akkor muszáj megcsapolni a nagy kínai disznóhústartalékot

A kínai államapparátusnak egy olyan problémával kell ismét foglalkoznia, amely sok energiáját kötötte le tavaly: a sertéshús drágulásával.

Stubnya Bence
2020. július 11. 10:40 Adat, Világ

Lisszabon is próbálkozik az Airbnb visszaszorításával, de egész máshogyan, mint Magyarország

A járvány miatt amúgy is töredékére eső forgalommal üzemelő lakáskiadóknak megkönnyítenék, hogy hosszú távra adják ki a lakásaikat.

Torontáli Zoltán
2020. július 11. 07:30 Élet, Világ

Máris egy méretes szürke folt rondítja az európai Green Dealt

Az unió úgy akarja az iparát zöld alapokra helyezni, hogy egy nem teljesen zöld technológiát is támogat. A földgáz mögött álló olajipar nagyon fontos győzelmet aratott azzal a fából vaskarika érvelésével, hogy a fosszilis gázból is megfelelő hidrogént állít elő.

Fontos

Stubnya Bence
2020. július 12. 07:15 Élet, Közélet

Idén már kevésbé mérgező a szúnyogirtás, de még mindig messze van attól, hogy ne ártson a környezetnek

Az egzotikus betegségeket terjesztő szúnyogok megjelenése miatt egyre fontosabb lenne, hogy ne csak a kifejlett szúnyogokat, hanem már a lárvákat is irtsák. Utánajártunk, hogy miért nem így csinálják.

Bucsky Péter
2020. július 10. 06:25 Közélet

Egyetlen ígért új nagyvállalati munkahely átlagosan 16 millió forintba került tavaly az adófizetőknek

52 cég kapott 105 milliárdot. Ebből 18,6 milliárd olyan cégekhez került, ahol csökkent a munkavállalók száma.

Fabók Bálint
2020. július 8. 06:31 Élet

“Mindennapos őrlődés volt, hogy tudod, hogy fogy a pénz, és baromira nem tudod, mikor lesz ennek vége”

A taxis diszpécsernek 500 forintja maradt. A felszolgáló már nem akar robotként élni. A fodrászt megőrjítette a járvány. Mi lett azokkal, akik elvesztették a munkájukat?