Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. szeptember 28. 12:23 Világ

Az időjárás-jelentőknek talán elhisszük, hogy van klímaváltozás

Hiába vannak évek óta egyértelmű következményei a klímaváltozásnak szerte a világon, nagyon sokan még mindig szkeptikusak a jelenséggel kapcsolatban, vagy legalábbis nem mutatnak iránta különösebb érdeklődést. Az álhírektől és hamis információktól egyre zajosabbá váló média összességében aligha segít abban, hogy az éghajlatváltozás tényszerű bizonyítékai kellően érthető és meggyőző formában jussanak el ezekhez az emberekhez. A Guardian cikke szerint azonban van egy szakma, amelynek művelői sokat tehetnek azért, hogy még többen álljanak tudatosan a kérdéshez:

ők a meteorológusok, pontosabban az időjárás-jelentők.

A cikkben megszólaló szakértők szerint az időjárás-jelentések bemondói kiválóan közvetíthetik az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos tényeket és eredményeket a tévénézők felé. Ezekben a műsorokban ugyanis nem esik szó megosztó, például politikai kérdésekről, emiatt az emberek hitelesnek tartják őket, miközben adja magát a lehetőség, hogy a bemondók ne csak figyelmeztessenek egy-egy szélsőségesebb időjárási jelenségre, hanem hozzáfűzzék annak a klímaváltozással kapcsolatos vonatkozásait is, ha vannak ilyenek. Sőt, kutatások szerint mindez nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is működik, az éghajlatváltozásról szóló információkkal kiegészített időjárás-jelentések jelentős szemléletformáló hatással voltak a nézőkre.

A Guardian több bemondót is megszólaltatott, akik műsoraikban igyekeznek felhívni a nézők figyelmét a klímaváltozás következményeire. Mindannyian utaltak arra, hogy jóval egyszerűbb úgy felhívni a nézők figyelmét az éghajlatváltozásra, hogy az órákon vagy legfeljebb napokon belül a számukra is érzékelhető időjárási jelenségekre tudnak közben hivatkozni. Egyikük hozzátette, hogy az előrejelzések rövid, lényegre törő műfaja is sokat segít a megértetésben: a pontos, rövid, de meggyőző közlések hatékonyabbak, mint a hosszú és bonyolult érvelések.

Kérdés azonban, hogy meddig tudnak hitelesek maradni az időjárási műsorok azok szemében is, akik kevésbé fogadják el a klímaváltozás létezését. Az utóbbi hetekben az Egyesült Államokban a meteorológusok hirtelen egy politikai játszma közepén találták magukat, amikor a Dorian hurrikán útvonalával kapcsolatos előrejelzésük ellentmondott Donald Trump téves elképzelésének, amit nem hagyott annyiban az elnök. Az ügy végül majdnem több meteorológus kirúgásáig fajult, de mielőtt ez megtörtént volna, végül is elcsendesedett. Mindenesetre a történések aggasztó bizonyítékai annak, hogy a politikai céloknak akár egy olyan semleges, ámde kulcsfontosságú szakma is könnyen alárendeltjévé válhat, mint a meteorológia, és ezzel csorba eshet az értékes hitelességen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehéz lesz ráismerni a tengerpartokra, ha így megy továbbHa sikerül is érdemben tenni a klímaváltozás ellen, az óceánok partján és a jéggel borított területeken élőknek akkor is fel kell készülniük arra, hogy teljesen megváltozik a környezetük.

Világ Donald Trump éghajlatváltozás időjárás-jelentés klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2019. október 13. 17:18 Világ

Abban próbáljuk másolni a németeket, ami nekik is egyre kevésbé megy

A német duális szakképzés sikertörténete az utóbbi tíz évben hanyatlásba fordult, a cégek egyre nehezebben tudnak diákokat felvenni.

Stubnya Bence
2019. október 12. 18:28 Adat, Világ

Nincs olyan kontinens, ahol ne lenne otthon a 20 legszennyezőbb vállalat

A hatvanas évek óta tudott róla az olajipar, hogy klímaváltozást okoznak a termékei, egy civilszervezet szerint ezért felelőssége van a folyamat megállításában is.

Torontáli Zoltán
2019. október 11. 14:47 Vállalat, Világ

Embertelenebbek lesznek a helyi vállalkozók, ha sok multi jelenik meg egy országban

Olyan felmérés jelent meg, amely ugyan mexikói adatokat dolgoz fel, de a következtetések jó része Kelet-Európára is érvényesnek tűnik.

Fontos

Hajdu Miklós
2019. október 12. 12:09 Közélet

Egymáshoz hasonló településeken sem hoznak több pénzt a fideszes polgármesterek

Akkor sem látszik, hogy a kormánypárti vezetésű önkormányzatok jobb anyagi körülmények között működnének, ha egymáshoz sok szempontból hasonló fideszes és a kormánypárton kívüli vezetésű településeket összemérve vizsgáljuk meg a kérdést.

Jandó Zoltán
2019. október 11. 16:00 Közélet, Vállalat

Tízmilliárdokat költött Borkai városában telkekre az Audi

Kifejezetten sokat áldozott az Audi azokra a korábbi szántókra, ahol később az autógyártó logisztikai központja épült fel.

Bucsky Péter
2019. október 11. 07:01 Közélet

Gazdagabbak a fideszes kerületek, de az ellenzékiek jobban gyarapodnak

Vagyonosabbak az önkormányzatok és jobban lehet keresni a kormánypárt által vezetett fővárosi kerületekben, de az ellenzékiek lakossága gyorsabban nő.