Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. szeptember 28. 12:23 Világ

Az időjárás-jelentőknek talán elhisszük, hogy van klímaváltozás

Hiába vannak évek óta egyértelmű következményei a klímaváltozásnak szerte a világon, nagyon sokan még mindig szkeptikusak a jelenséggel kapcsolatban, vagy legalábbis nem mutatnak iránta különösebb érdeklődést. Az álhírektől és hamis információktól egyre zajosabbá váló média összességében aligha segít abban, hogy az éghajlatváltozás tényszerű bizonyítékai kellően érthető és meggyőző formában jussanak el ezekhez az emberekhez. A Guardian cikke szerint azonban van egy szakma, amelynek művelői sokat tehetnek azért, hogy még többen álljanak tudatosan a kérdéshez:

ők a meteorológusok, pontosabban az időjárás-jelentők.

A cikkben megszólaló szakértők szerint az időjárás-jelentések bemondói kiválóan közvetíthetik az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos tényeket és eredményeket a tévénézők felé. Ezekben a műsorokban ugyanis nem esik szó megosztó, például politikai kérdésekről, emiatt az emberek hitelesnek tartják őket, miközben adja magát a lehetőség, hogy a bemondók ne csak figyelmeztessenek egy-egy szélsőségesebb időjárási jelenségre, hanem hozzáfűzzék annak a klímaváltozással kapcsolatos vonatkozásait is, ha vannak ilyenek. Sőt, kutatások szerint mindez nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is működik, az éghajlatváltozásról szóló információkkal kiegészített időjárás-jelentések jelentős szemléletformáló hatással voltak a nézőkre.

A Guardian több bemondót is megszólaltatott, akik műsoraikban igyekeznek felhívni a nézők figyelmét a klímaváltozás következményeire. Mindannyian utaltak arra, hogy jóval egyszerűbb úgy felhívni a nézők figyelmét az éghajlatváltozásra, hogy az órákon vagy legfeljebb napokon belül a számukra is érzékelhető időjárási jelenségekre tudnak közben hivatkozni. Egyikük hozzátette, hogy az előrejelzések rövid, lényegre törő műfaja is sokat segít a megértetésben: a pontos, rövid, de meggyőző közlések hatékonyabbak, mint a hosszú és bonyolult érvelések.

Kérdés azonban, hogy meddig tudnak hitelesek maradni az időjárási műsorok azok szemében is, akik kevésbé fogadják el a klímaváltozás létezését. Az utóbbi hetekben az Egyesült Államokban a meteorológusok hirtelen egy politikai játszma közepén találták magukat, amikor a Dorian hurrikán útvonalával kapcsolatos előrejelzésük ellentmondott Donald Trump téves elképzelésének, amit nem hagyott annyiban az elnök. Az ügy végül majdnem több meteorológus kirúgásáig fajult, de mielőtt ez megtörtént volna, végül is elcsendesedett. Mindenesetre a történések aggasztó bizonyítékai annak, hogy a politikai céloknak akár egy olyan semleges, ámde kulcsfontosságú szakma is könnyen alárendeltjévé válhat, mint a meteorológia, és ezzel csorba eshet az értékes hitelességen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehéz lesz ráismerni a tengerpartokra, ha így megy továbbHa sikerül is érdemben tenni a klímaváltozás ellen, az óceánok partján és a jéggel borított területeken élőknek akkor is fel kell készülniük arra, hogy teljesen megváltozik a környezetük.

Világ Donald Trump éghajlatváltozás időjárás-jelentés klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. január 22. 14:36 Élet, Világ

Moss kezet – ennél többet nem tehetsz, amíg kiderül, hogy mennyire veszélyes az új koronavírus

Nem tudjuk, hogy melyik állat a forrása, és azt sem, hogy valójában mennyire veszélyes. Csak az biztos, hogy a halálos eseteket is előidéző újabb koronavírus elkezdett világszerte terjedni.

Torontáli Zoltán
2020. január 21. 09:16 Világ

Bolgár falvakba költöznek a német kisnyugdíjasok, ahonnan a fiatalok Németországba vándoroltak

Az euróban kapott nyugdíj otthon semmire sem elég, egy kiüresedő bolgár faluban viszont sokat érhet.

Fabók Bálint
2020. január 20. 10:51 Világ

Kína is elkezdte betiltani az egyszer használatos műanyagokat

Látszólag nagyszabású tervet vezettek be az egyszer használatos műanyagok csökkentése érdekében a legtöbbet szennyező országban, Kínában.

Fontos

Avatar
2020. január 21. 17:48 Közélet

Nem a módszertan a fő gond az inflációval, hanem az, hogy magas

Kétely övezi az inflációs mutatókat Magyarországon. De a helyzet az, hogy magas az infláció, és a hatóságok ezt csak erősítik.

Jandó Zoltán
2020. január 21. 13:18 Adat, Vállalat

Az UEFA szerint nincs még egy olyan csapat Európában, mint a Felcsút

A Puskás Akadémia bekerült a húsz legnyereségesebb európai futballcsapat közé. Bár az akadémia tényleg kilencmilliárdos profitot csinált, akadnak gondok a módszertannal.

Jandó Zoltán
2020. január 20. 16:43 Adat

Minden kilencedik magyar háztartás késik a rezsiszámlákkal, de nem is büntetik

Öt év alatt kevesebb, mint felére csökkent a késők aránya. De még így is magas, amit az árak egyáltalán nem indokolnak.