Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 23. 15:11 Élet, Világ

Nem ehetett csokit, megcsinálta a sajátját, és máris 400 milliós forgalma lesz

A Holland & Barrett brit biobolthálózat belistázta az Enjoy! márkájú csokoládékat a kínálatába. Ez a hír nem lenne érdekes, ha nem tudnánk, hogy az Enjoy!, amely ma elég profi cégnek néz ki, nemrég még csak egy ételallergiás brit férfi esetlen konyhai próbálkozása volt, most pedig az üzletnek köszönhetően az éves árbevétele forintra átszámolva közel 400 millió körül lesz.

Chris Crutchley már bőven a harmincas éveit taposta, amikor általános rosszullét kezdte gyötörni, és nagy nehezen kiderült, hogy allergiás a csokoládés termékek bizonyos összetevőire. A felesége tanácsára elment egy nyerscsokoládé-készítő tanfolyamra. Míg a legtöbb csokoládés édességnek pörkölt kakaóbabból nyert kakaópor a alapja, a nyers csoki pörkölés nélküli kakaóbabból készül.

A tanfolyam elvégzése után Cruchley-nak egyetlen problémája akadt: az otthon készített nyers csoki íze szörnyű volt. Ezért kezdett azon kísérletezni, hogy egyszerű házi körülmények között hogyan tudna úgy finomabb nyers csokik készíteni, hogy nem ad hozzá olyan adalékokat, amelyekre allergiás.

Végül arra jutott, hogy a megoldáshoz elég három összetevő, az organikusan termesztett nyers kakaópor, a nyers kakaóvaj és a kókuszcukor. A termékben nincs semmilyen tejszármazék, de szója sem, és még gluténmentes is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ legfinomabb állására két hét alatt még csak 93-an jelentkeztekA részmunkaidős csokoládékóstoláshoz semmilyen extra nem szükséges.

Üzletileg az ötlet eddig megy felfelé, mint a rakéta, a konyhából két év múlva már egy üzembe költözött az Enjoy!, a befektetők sorba álltak, hogy beléphessenek, most pedig megkötötték a szerződést a Holland & Barrett-tel.

Mindez tökéletesen ellentmond annak, hogy egy multik uralta és rendkívüli módon telített piacon egyszerű outsider garázscégként nem lehet már semmi újat kitalálni és nagyot dobbantani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBemutatjuk, mit miért tesznek a Magnum jégkrémbeAhogy közeledünk a nyárhoz, a hőmérséklet emelkedése ugrásszerűen növeli a jégkrémfogyasztást. Az egyik legkedveltebb termék összetevőit szedtük ízekre. Üdvözlet a vörösalga-fajok sejtjeiből nyert karragének és a poliglicerin-poliricinoleát világában!

Élet Világ csokoládé enjoy! nyers csokoládé startup Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2019. december 8. 13:00 Élet

Ehető kávéspoharakkal csökkentik a szemét mennyiségét

Az új-zélandi nemzeti légitársaság kísérletképpen olyan poharakban szolgálja fel a kávét járatain, amelyeket az ital elfogyasztását követően meg lehet enni.

Torontáli Zoltán
2019. december 8. 07:59 Élet, Világ

Hátba szúrás, zsugoriság és morális csőd miatt bukott el a nagy kísérlet

560 euró havonta, megkötés nélkül - jól hangzik, de a finn alapjövedelem-program egy nemes cél szürreálisan banális bukásával ért véget.

Torontáli Zoltán
2019. december 7. 12:29 Élet

A 40 órás munkahét csak az ipari forradalom rabszolgatartó rendszerének enyhébb formája

Miután sokszor bebizonyosodott, hogy kevesebbet dolgozni hatékonyabb, érdemes a kérdést történeti és pszichológiai összefüggésbe is helyezni.

Fontos

Bucsky Péter
2019. december 9. 06:58 Adat

Nagy üzlet a feketézéssel fertőzött bulinegyed, csak nem a kerületnek

Pár vendéglátóhely adja a bevétel és a nyereség felét, sok kisebb hely alig jelent be dolgozót a bulinegyedben. Az állam jól jár, a mellékhatásokat elviselő kerület bukik.

Váczi István
2019. december 7. 07:41 Élet

Mikor szabadulunk meg a füstokádó városi buszoktól?

Csak Budapestre négyféle szerződéstípussal érkeztek új buszok 2010 óta, de még így is rengeteg környezetszennyező jármű szállít utasokat, akárcsak sok vidéki városban.

Kasnyik Márton
2019. december 6. 06:59 Vállalat

Tíz évre az adófizetők nyakába rakták a NER-nagyvállalatok kockázatát

Piaci körülmények között nem bizonyított, politika-közeli vállalatok is sok tízmilliárd forint forráshoz jutnak az MNB legújabb programjában. Ennek vannak kockázatai.