Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 23. 15:11 Élet, Világ

Nem ehetett csokit, megcsinálta a sajátját, és máris 400 milliós forgalma lesz

A Holland & Barrett brit biobolthálózat belistázta az Enjoy! márkájú csokoládékat a kínálatába. Ez a hír nem lenne érdekes, ha nem tudnánk, hogy az Enjoy!, amely ma elég profi cégnek néz ki, nemrég még csak egy ételallergiás brit férfi esetlen konyhai próbálkozása volt, most pedig az üzletnek köszönhetően az éves árbevétele forintra átszámolva közel 400 millió körül lesz.

Chris Crutchley már bőven a harmincas éveit taposta, amikor általános rosszullét kezdte gyötörni, és nagy nehezen kiderült, hogy allergiás a csokoládés termékek bizonyos összetevőire. A felesége tanácsára elment egy nyerscsokoládé-készítő tanfolyamra. Míg a legtöbb csokoládés édességnek pörkölt kakaóbabból nyert kakaópor a alapja, a nyers csoki pörkölés nélküli kakaóbabból készül.

A tanfolyam elvégzése után Cruchley-nak egyetlen problémája akadt: az otthon készített nyers csoki íze szörnyű volt. Ezért kezdett azon kísérletezni, hogy egyszerű házi körülmények között hogyan tudna úgy finomabb nyers csokik készíteni, hogy nem ad hozzá olyan adalékokat, amelyekre allergiás.

Végül arra jutott, hogy a megoldáshoz elég három összetevő, az organikusan termesztett nyers kakaópor, a nyers kakaóvaj és a kókuszcukor. A termékben nincs semmilyen tejszármazék, de szója sem, és még gluténmentes is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ legfinomabb állására két hét alatt még csak 93-an jelentkeztekA részmunkaidős csokoládékóstoláshoz semmilyen extra nem szükséges.

Üzletileg az ötlet eddig megy felfelé, mint a rakéta, a konyhából két év múlva már egy üzembe költözött az Enjoy!, a befektetők sorba álltak, hogy beléphessenek, most pedig megkötötték a szerződést a Holland & Barrett-tel.

Mindez tökéletesen ellentmond annak, hogy egy multik uralta és rendkívüli módon telített piacon egyszerű outsider garázscégként nem lehet már semmi újat kitalálni és nagyot dobbantani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBemutatjuk, mit miért tesznek a Magnum jégkrémbeAhogy közeledünk a nyárhoz, a hőmérséklet emelkedése ugrásszerűen növeli a jégkrémfogyasztást. Az egyik legkedveltebb termék összetevőit szedtük ízekre. Üdvözlet a vörösalga-fajok sejtjeiből nyert karragének és a poliglicerin-poliricinoleát világában!

Élet Világ csokoládé enjoy! nyers csokoládé startup Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2020. február 18. 16:59 Élet

Évtizedeken át titkolták, mára 100 milliárd dolláros vagyont halmozott fel egy idehaza is működő egyház

A legnagyobb mormon egyház a hatvanas évek óta akkora vagyont gyűjtött össze, hogy befektetési alapja a Wall Streeten is nehézsúlyúnak számít.

Hajdu Miklós
2020. február 15. 13:19 Élet

Súlyosan alulbecsülték, hogy a tehetősek mennyi ételt dobnak ki

Az éghajlatot és a saját pénztárcánkat is védenénk, ha jobban átgondolnánk, hogy mennyit főzünk és vásárolunk.

Torontáli Zoltán
2020. február 15. 07:45 Élet

Melyik inkább környezetbarát, a szappan vagy a tusfürdő?

Elég egyértelműnek látszik, hogy a kettő közül melyik terheli kevésbé a környezetet, de azért mégis van egy-két csavar a dologban.

Fontos

Bucsky Péter
2020. február 18. 06:55 Közélet

Találtunk egy titkos fideszes kádertemetőt

Valószínűleg senkinek nem tűnne fel, ha egyik napról a másikra megszüntetnék a megyei önkormányzatokat. Kivéve a képviselőket és bürokratákat, akik onnan kapják a fizetésüket.

Avatar
2020. február 16. 17:24 Közélet

Azért beszélnek megosztó témákról a politikusok, mert csak így figyelünk rájuk

Sok lényeges kérdésről nem tájékozódunk, mert ezek nem elég megosztóak, és ezért a politikusok sem foglalkoznak ezekkel a témákkal.

Váczi István Bucsky Péter
2020. február 16. 07:47 Közélet

Moszkvában és Szófiában is olcsóbb a metrókocsi-felújítás, mint Budapesten

Ha nem a beszerzést álcázzák felújításnak, akkor egészen szerény összegből is kijöhet a művelet.