Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. szeptember 12. 14:13 Világ

Megrendült a szaúdiak uralkodó pozíciója az olajpiacon

Hosszú időn keresztül nem volt kérdés, hogy Szaúd-Arábia a világ legnagyobb kőolajexportőre. Nem vezette ugyan feltétlenül a kitermelési statisztikát, de mivel odahaza aránylag keveset használt fel, a felszínre hozott mennyiség döntő részét exportálhatta.

Már-már szokásos módon ezt is az amerikai palaolaj-forradalom változtatta meg. A kifejezés olyan új technológiák alkalmazását jelenti, amelyekkel korábban kitermelhetetlen olajmezőkön is felszínre tudják hozni a nyersanyagot.*A repesztéses, vízszintes fúrásokat is alkalmazó eljárással olyan kőzetekből is ki tudják nyerni az olajat és a gázt, ahol a korábbi függőleges fúrással nem mentek semmire.

A Nemzetközi Energia Ügynökség által most nyilvánosságra hozott statisztika szerint júniusban az Egyesült Államok közel napi 9 millió hordó olajat exportált, amivel lehagyta Szaúd-Arábiát. Utóbbi szándékosan visszafogta exportját az olajárak növelése érdekében, míg az orosz kivitelt a Barátság kőolajvezeték szennyeződése hátráltatta – idézi az ügynökséget a Bloomberg.

Az amerikai elsőség egyelőre nem volt hosszú életű, júliusban és augusztusban is visszaszerezték a szaúdiak az első helyet. Az amerikai exportot a Kínával vívott kereskedelmi háború, valamint a hurrikánok is hátráltatták.

A közeljövőben azonban valószínűleg ismét lesznek olyan hónapok, amikor az USA meg tudja szerezni az első helyet. Fokozatosan kiépül ugyanis az az infrastruktúra, amely a Texas és Új-Mexikó államokban kitermelt palaolaj exportálását segíti. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint ennek köszönhetően

napi 13 millió hordóra nőhet az amerikai kivitel.

Közben a szaúdiak – más OPEC*Kőolaj-exportáló Országok Szervezete-tagokkal és az oroszokkal együtt – továbbra is korlátozzák a saját exportjukat az árak növelése vagy legalább szinten tartása érdekében. Ám az előző számból látszik, hogy pokolian nehéz dolguk lesz, miközben pontosan tisztában vannak azzal: ha csökkentik kitermelésüket a magasabb ár érdekében, akkor piaci részesedést veszítenek az amerikai termelőkkel szemben.

Az idézett exportstatisztika egyébként a bruttó számokat takarja, vagyis az országból kiszállított mennyiséget. A nettó, az importot is figyelembe vevő számsor egész mást mutatna, az Egyesült Államok ugyanis – részben a specializált finomítói miatt – rengeteg kőolajat importál. Hetven év után tavaly decemberben történt meg először, hogy a nettó amerikai olajstatisztika pozitívumot mutatott, ám ez azóta egyre inkább megszokottá válik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan dolog történt az olajpiacon, amire 70 éve nem volt példaLegutóbb nem sokkal a második világháború vége után volt példa arra, hogy az Egyesült Államok több olajat és olajterméket adjon el külföldön, mint amennyit vásárol. Múlt héten ez ismét megtörtént.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok olajexport palaolaj Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.