Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 1. 07:00 Élet, Világ

A húspótló lehet a következő lufi, amelyet túl nagyra fújnak

Kis hullámvölgyekkel ugyan, de rendíthetetlenül emelkedik az amerikai Beyond Meat részvényeinek árfolyama az amerikai tőzsdén. A cég 2009 óta készít növényi alapú húspótló élelmiszereket, és úgy tűnik, hogy pont a legjobbkor lépett a tőzsdére. A papírok az idén májusi bevezetés után három hónappal elérték az eddigi csúcsot, július végén a céget összességében 13,85 milliárd dollárra (4000 milliárd forintra) értékelte a piac, és az adatok szerint azóta is 10 milliárd dollár fölé teszi.

A Behind Meat részvényeinek árfolyama a kibocsátás óta. Forrás: Google

Mindez üzleti értelemben a jövőbe vetett hit jele, hiszen – mondani sem kell – nyereséget a társaság még sosem ért el. Az idei második negyedévben már az is óriási meglepetést okozott, hogy történetében először legalább üzemi szinten minimális mértékben pozitívba fordult.

A fényes jövőt így sokkal inkább az alacsony bázisról tényleg szépen emelkedő bevételt látva jósolják a cégnek, ez pedig elsősorban annak köszönhető, hogy a fejlett világban újabban nagyon erősödik a vegetarianizmus. Amerikában már a nagy gyorskiszolgáló láncokban is megjelent a növényi alapú húspótló, a Burger King után például már a KFC is teszteli a menüjében.

A Burger King egyébként a másik nagy amerikai szállítótól, az Impossible Foods-tól rendel, ez a társaság is gyorsan növekszik, a kockázati befektetők már 500 millió dollárral tömték ki, piaci értékét pedig 2 milliárd dollárra becsülik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem biztos, hogy jót tesznek az egészségnek a húspótló ételekA vegán burgerek segítenek megfékezni a klímaváltozást, de egyáltalán nem egyértelmű, hogy egészségesebbek lennének, mint a marhahúsból készülők.

Ennek a viszonylag új piacnak most a Beyond Meat a legnagyobb szereplője, és amióta tőzsdén van, a jelentéseit elemezve a befektetők is jobb képet kaphatnak a folyamatokról. Kiderült, hogy a társaság bevételének már 50 százaléka származik az éttermekből (a többi az élelmiszerboltokból), és ez a növekedés motorja. A cég Amerika után egy holland partnerségnek köszönhetően Európában is gyártani kezd, vagyis megpróbál a lehető leggyorsabban előnyt szerezni a világ két legfejlettebb régiójában.

Logisztikai szempontból a helyi gyártás nagyon fontos, mert az éttermekbe és a boltokba is elsősorban friss árut kell szállítani. Az amerikai számokból már látszik, hogy a fagyasztott termékportfólió csak a bevétel 9 százalékát hozza.

A Beyond Meat az elsők között lépett piacra, és lényegében a mai napig ez a legfőbb stratégiai előnye. A Barclay’s elemzői úgy becsülik, hogy a hagyományos hús világpiaca 10 év múlva 1400 milliárd dollár lesz, a húspótlóké pedig akkorra már eléri a 140 milliárdot, vagyis az arány 1:10-hez lesz. Ezen kellene megvetnie a lábát az olyan korai indulóknak, mint a Beyond Meat.

A mézesheteknek azonban egyszer vége lesz, a húspótlók piacára ugyanis induló vállalkozások fognak belépni világszerte. Valószínű, hogy a mostani versenyelőny a felhígulás után tarthatatlan lesz, mert ha a nagy megrendelők elkezdik egymással versenyeztetni a beszállítókat, a póthúsgyárak jelenlegi hasznának jó része elolvad.

A jövő nagy kérdése így inkább az lesz, hogy a fejlett világban (elsősorban klímavédelmi, környezetvédelmi okokból) erősödő húsellenességből mekkora világdivat kerekedik. Ha ugyanis a számokat nézzük, akkor kiderül, hogy az amerikai és európai vegetarianizmus összességében nem tudja érdemben befolyásolni a húspiaci folyamatokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerreTudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?

Az előrejelzések szerint a világ népessége a jelenlegi 7,7 milliárdról 2050-re 9,8 milliárdra, 2100-ra pedig 11,2 milliárdra nő. Csakhogy a növekedés döntő része Afrikában és Ázsiában lesz, Észak- és Dél-Amerikában csak kismértékű emelkedés várható, Európában pedig minden jel szerinti csökkenni fog a népesség.

Mai tudásunk szerint a húsfogyasztás mértéke az életszínvonallal mozog együtt, vagyis ott lehet eladni több húst, ahol nő az elkölthető jövedelem. Ez pedig azt jelenti, hogy a következő évtizedekben a legnagyobb növekedés elsősorban Kínában, másodsorban pedig Ázsia egyéb fejlődő országaiban várható, mert ott fognak emberek százmilliói belépni arra a jövedelmi szintre, amikor könnyebben megengedhetik maguknak a húsételek vásárlását.

Afrikában a népesség növekedését várhatóan nem követi teljes mértékben az életszínvonal emelkedése, ezért onnan csak mérsékeltebb, de abszolút értékben így is jelentős keresletnövekedés várható, az indiai fogyasztást pedig az ott (elsősorban vallási okokból) széles körben elterjedt vegetarianizmus tartja mederben. Európában lényegében még hosszú távon sem várható érdemi növekedés, de még Észak-Amerikában sem nagyon.

Mivel a húspótlók ára jelenleg magasabb, mint az igazi húsoké, a kettő közötti választás ténylegesen csak a fejlett világban létezik tömeges mértékben. A fejletlenebb országokban jelenleg sokkal inkább dönt az ár, mint a környezettudatosság, márpedig a kereslet messze legnagyobb része ott fog megjelenni a következő évtizedekben.

A húspótlóknak ezért csak akkor lesz lehetősége globális méretekben labdába rúgni, ha a termékek kinézetre és ízre is megszólalásig hasonlítanak az igazi húsokra, de még nem is drágábbak azoknál.

Még ha a Barclays jóslata teljesül, és a növényi húspótlók 10 százalékot hasítanak ki a piacból, összességében akkor is növekedni fog a tartott haszonállatok száma és az állattartás világszerte családok százmillióinak megélhetése marad.

Az Impossible Foods vezére, Pat Brown nemrég azt mondta,

Az a célunk, hogy 2035-re az állatokat teljes egészében kivegyük az élelmiszerellátási láncból. Most nevetnek, de mi ezt abszolút komolyan gondoljuk, és elérhetőnek tartjuk.

Majd elválik, de a számok egyelőre nem erre utalnak.

Élet Világ Behind Meat Burger King hús húspótló Impossible Foods KFC növényi húspótló tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2020. augusztus 2. 18:44 Élet

Ha az oktatási egyenlőség a cél, számolni kell a magániskolákkal is

Hiába biztosítja törvény az egyenlő hozzáférést az oktatáshoz, mégsem csökkent jelentősen az oktatási egyenlőtlenség Indiában.

Bucsky Péter
2020. augusztus 2. 07:50 Élet

Még jó pár év, mire elkészülnek a belvárosig érő kerékpáros sztrádák Budapesten

A kerékpáros turisták mellett a mindennap biciklizők is nagy hasznát vehetik a szentendrei, a váci, a balatoni és az érdi kerékpárutak budapesti bekötésének.

Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Minimális energiabefektetéssel sokat tehetünk a környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, milyen támogatást kaphatunk ehhez a budapesti önkormányzatoktól.

Fontos

Stubnya Bence
2020. július 31. 06:52 Pénz

Erős versenytársa lett az aranynak a járvány alatt

Úgy menekültek a társadalmilag tudatos befektetési eszközökbe a járvány alatt, mint ahogy az aranyba szoktak, és sokan ezek további fellendülésére számítanak.

Kasnyik Márton
2020. július 30. 06:53 Adat

2018 volt az az év, amikor elkezdtek lecsúszni a nyugdíjasok

Most már látszik az adatokban, hogy a nyugdíjakat maguk mögött hagyták az utóbbi években gyorsan emelkedő bérek. Ebből kellemetlen és szinte megoldhatatlan feszültség lehet.

Jandó Zoltán
2020. július 29. 06:51 Közélet

Megmentette Mészárosék milliárdjait az állam a Mátrai Erőmű megvásárlásával

A nagy osztalékfizetés után oda jutott a vállalat, hogy a számlán lévő pénze valószínűleg már a januári bérek kifizetésére sem lett volna elég.