Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 1. 07:00 Élet, Világ

A húspótló lehet a következő lufi, amelyet túl nagyra fújnak

Kis hullámvölgyekkel ugyan, de rendíthetetlenül emelkedik az amerikai Beyond Meat részvényeinek árfolyama az amerikai tőzsdén. A cég 2009 óta készít növényi alapú húspótló élelmiszereket, és úgy tűnik, hogy pont a legjobbkor lépett a tőzsdére. A papírok az idén májusi bevezetés után három hónappal elérték az eddigi csúcsot, július végén a céget összességében 13,85 milliárd dollárra (4000 milliárd forintra) értékelte a piac, és az adatok szerint azóta is 10 milliárd dollár fölé teszi.

A Behind Meat részvényeinek árfolyama a kibocsátás óta. Forrás: Google

Mindez üzleti értelemben a jövőbe vetett hit jele, hiszen – mondani sem kell – nyereséget a társaság még sosem ért el. Az idei második negyedévben már az is óriási meglepetést okozott, hogy történetében először legalább üzemi szinten minimális mértékben pozitívba fordult.

A fényes jövőt így sokkal inkább az alacsony bázisról tényleg szépen emelkedő bevételt látva jósolják a cégnek, ez pedig elsősorban annak köszönhető, hogy a fejlett világban újabban nagyon erősödik a vegetarianizmus. Amerikában már a nagy gyorskiszolgáló láncokban is megjelent a növényi alapú húspótló, a Burger King után például már a KFC is teszteli a menüjében.

A Burger King egyébként a másik nagy amerikai szállítótól, az Impossible Foods-tól rendel, ez a társaság is gyorsan növekszik, a kockázati befektetők már 500 millió dollárral tömték ki, piaci értékét pedig 2 milliárd dollárra becsülik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem biztos, hogy jót tesznek az egészségnek a húspótló ételekA vegán burgerek segítenek megfékezni a klímaváltozást, de egyáltalán nem egyértelmű, hogy egészségesebbek lennének, mint a marhahúsból készülők.

Ennek a viszonylag új piacnak most a Beyond Meat a legnagyobb szereplője, és amióta tőzsdén van, a jelentéseit elemezve a befektetők is jobb képet kaphatnak a folyamatokról. Kiderült, hogy a társaság bevételének már 50 százaléka származik az éttermekből (a többi az élelmiszerboltokból), és ez a növekedés motorja. A cég Amerika után egy holland partnerségnek köszönhetően Európában is gyártani kezd, vagyis megpróbál a lehető leggyorsabban előnyt szerezni a világ két legfejlettebb régiójában.

Logisztikai szempontból a helyi gyártás nagyon fontos, mert az éttermekbe és a boltokba is elsősorban friss árut kell szállítani. Az amerikai számokból már látszik, hogy a fagyasztott termékportfólió csak a bevétel 9 százalékát hozza.

A Beyond Meat az elsők között lépett piacra, és lényegében a mai napig ez a legfőbb stratégiai előnye. A Barclay’s elemzői úgy becsülik, hogy a hagyományos hús világpiaca 10 év múlva 1400 milliárd dollár lesz, a húspótlóké pedig akkorra már eléri a 140 milliárdot, vagyis az arány 1:10-hez lesz. Ezen kellene megvetnie a lábát az olyan korai indulóknak, mint a Beyond Meat.

A mézesheteknek azonban egyszer vége lesz, a húspótlók piacára ugyanis induló vállalkozások fognak belépni világszerte. Valószínű, hogy a mostani versenyelőny a felhígulás után tarthatatlan lesz, mert ha a nagy megrendelők elkezdik egymással versenyeztetni a beszállítókat, a póthúsgyárak jelenlegi hasznának jó része elolvad.

A jövő nagy kérdése így inkább az lesz, hogy a fejlett világban (elsősorban klímavédelmi, környezetvédelmi okokból) erősödő húsellenességből mekkora világdivat kerekedik. Ha ugyanis a számokat nézzük, akkor kiderül, hogy az amerikai és európai vegetarianizmus összességében nem tudja érdemben befolyásolni a húspiaci folyamatokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerreTudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?

Az előrejelzések szerint a világ népessége a jelenlegi 7,7 milliárdról 2050-re 9,8 milliárdra, 2100-ra pedig 11,2 milliárdra nő. Csakhogy a növekedés döntő része Afrikában és Ázsiában lesz, Észak- és Dél-Amerikában csak kismértékű emelkedés várható, Európában pedig minden jel szerinti csökkenni fog a népesség.

Mai tudásunk szerint a húsfogyasztás mértéke az életszínvonallal mozog együtt, vagyis ott lehet eladni több húst, ahol nő az elkölthető jövedelem. Ez pedig azt jelenti, hogy a következő évtizedekben a legnagyobb növekedés elsősorban Kínában, másodsorban pedig Ázsia egyéb fejlődő országaiban várható, mert ott fognak emberek százmilliói belépni arra a jövedelmi szintre, amikor könnyebben megengedhetik maguknak a húsételek vásárlását.

Afrikában a népesség növekedését várhatóan nem követi teljes mértékben az életszínvonal emelkedése, ezért onnan csak mérsékeltebb, de abszolút értékben így is jelentős keresletnövekedés várható, az indiai fogyasztást pedig az ott (elsősorban vallási okokból) széles körben elterjedt vegetarianizmus tartja mederben. Európában lényegében még hosszú távon sem várható érdemi növekedés, de még Észak-Amerikában sem nagyon.

Mivel a húspótlók ára jelenleg magasabb, mint az igazi húsoké, a kettő közötti választás ténylegesen csak a fejlett világban létezik tömeges mértékben. A fejletlenebb országokban jelenleg sokkal inkább dönt az ár, mint a környezettudatosság, márpedig a kereslet messze legnagyobb része ott fog megjelenni a következő évtizedekben.

A húspótlóknak ezért csak akkor lesz lehetősége globális méretekben labdába rúgni, ha a termékek kinézetre és ízre is megszólalásig hasonlítanak az igazi húsokra, de még nem is drágábbak azoknál.

Még ha a Barclays jóslata teljesül, és a növényi húspótlók 10 százalékot hasítanak ki a piacból, összességében akkor is növekedni fog a tartott haszonállatok száma és az állattartás világszerte családok százmillióinak megélhetése marad.

Az Impossible Foods vezére, Pat Brown nemrég azt mondta,

Az a célunk, hogy 2035-re az állatokat teljes egészében kivegyük az élelmiszerellátási láncból. Most nevetnek, de mi ezt abszolút komolyan gondoljuk, és elérhetőnek tartjuk.

Majd elválik, de a számok egyelőre nem erre utalnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Behind Meat Burger King hús húspótló Impossible Foods KFC növényi húspótló tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.