Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 1. 07:00 Élet, Világ

A húspótló lehet a következő lufi, amelyet túl nagyra fújnak

Kis hullámvölgyekkel ugyan, de rendíthetetlenül emelkedik az amerikai Beyond Meat részvényeinek árfolyama az amerikai tőzsdén. A cég 2009 óta készít növényi alapú húspótló élelmiszereket, és úgy tűnik, hogy pont a legjobbkor lépett a tőzsdére. A papírok az idén májusi bevezetés után három hónappal elérték az eddigi csúcsot, július végén a céget összességében 13,85 milliárd dollárra (4000 milliárd forintra) értékelte a piac, és az adatok szerint azóta is 10 milliárd dollár fölé teszi.

A Behind Meat részvényeinek árfolyama a kibocsátás óta. Forrás: Google

Mindez üzleti értelemben a jövőbe vetett hit jele, hiszen – mondani sem kell – nyereséget a társaság még sosem ért el. Az idei második negyedévben már az is óriási meglepetést okozott, hogy történetében először legalább üzemi szinten minimális mértékben pozitívba fordult.

A fényes jövőt így sokkal inkább az alacsony bázisról tényleg szépen emelkedő bevételt látva jósolják a cégnek, ez pedig elsősorban annak köszönhető, hogy a fejlett világban újabban nagyon erősödik a vegetarianizmus. Amerikában már a nagy gyorskiszolgáló láncokban is megjelent a növényi alapú húspótló, a Burger King után például már a KFC is teszteli a menüjében.

A Burger King egyébként a másik nagy amerikai szállítótól, az Impossible Foods-tól rendel, ez a társaság is gyorsan növekszik, a kockázati befektetők már 500 millió dollárral tömték ki, piaci értékét pedig 2 milliárd dollárra becsülik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem biztos, hogy jót tesznek az egészségnek a húspótló ételekA vegán burgerek segítenek megfékezni a klímaváltozást, de egyáltalán nem egyértelmű, hogy egészségesebbek lennének, mint a marhahúsból készülők.

Ennek a viszonylag új piacnak most a Beyond Meat a legnagyobb szereplője, és amióta tőzsdén van, a jelentéseit elemezve a befektetők is jobb képet kaphatnak a folyamatokról. Kiderült, hogy a társaság bevételének már 50 százaléka származik az éttermekből (a többi az élelmiszerboltokból), és ez a növekedés motorja. A cég Amerika után egy holland partnerségnek köszönhetően Európában is gyártani kezd, vagyis megpróbál a lehető leggyorsabban előnyt szerezni a világ két legfejlettebb régiójában.

Logisztikai szempontból a helyi gyártás nagyon fontos, mert az éttermekbe és a boltokba is elsősorban friss árut kell szállítani. Az amerikai számokból már látszik, hogy a fagyasztott termékportfólió csak a bevétel 9 százalékát hozza.

A Beyond Meat az elsők között lépett piacra, és lényegében a mai napig ez a legfőbb stratégiai előnye. A Barclay’s elemzői úgy becsülik, hogy a hagyományos hús világpiaca 10 év múlva 1400 milliárd dollár lesz, a húspótlóké pedig akkorra már eléri a 140 milliárdot, vagyis az arány 1:10-hez lesz. Ezen kellene megvetnie a lábát az olyan korai indulóknak, mint a Beyond Meat.

A mézesheteknek azonban egyszer vége lesz, a húspótlók piacára ugyanis induló vállalkozások fognak belépni világszerte. Valószínű, hogy a mostani versenyelőny a felhígulás után tarthatatlan lesz, mert ha a nagy megrendelők elkezdik egymással versenyeztetni a beszállítókat, a póthúsgyárak jelenlegi hasznának jó része elolvad.

A jövő nagy kérdése így inkább az lesz, hogy a fejlett világban (elsősorban klímavédelmi, környezetvédelmi okokból) erősödő húsellenességből mekkora világdivat kerekedik. Ha ugyanis a számokat nézzük, akkor kiderül, hogy az amerikai és európai vegetarianizmus összességében nem tudja érdemben befolyásolni a húspiaci folyamatokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerreTudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?

Az előrejelzések szerint a világ népessége a jelenlegi 7,7 milliárdról 2050-re 9,8 milliárdra, 2100-ra pedig 11,2 milliárdra nő. Csakhogy a növekedés döntő része Afrikában és Ázsiában lesz, Észak- és Dél-Amerikában csak kismértékű emelkedés várható, Európában pedig minden jel szerinti csökkenni fog a népesség.

Mai tudásunk szerint a húsfogyasztás mértéke az életszínvonallal mozog együtt, vagyis ott lehet eladni több húst, ahol nő az elkölthető jövedelem. Ez pedig azt jelenti, hogy a következő évtizedekben a legnagyobb növekedés elsősorban Kínában, másodsorban pedig Ázsia egyéb fejlődő országaiban várható, mert ott fognak emberek százmilliói belépni arra a jövedelmi szintre, amikor könnyebben megengedhetik maguknak a húsételek vásárlását.

Afrikában a népesség növekedését várhatóan nem követi teljes mértékben az életszínvonal emelkedése, ezért onnan csak mérsékeltebb, de abszolút értékben így is jelentős keresletnövekedés várható, az indiai fogyasztást pedig az ott (elsősorban vallási okokból) széles körben elterjedt vegetarianizmus tartja mederben. Európában lényegében még hosszú távon sem várható érdemi növekedés, de még Észak-Amerikában sem nagyon.

Mivel a húspótlók ára jelenleg magasabb, mint az igazi húsoké, a kettő közötti választás ténylegesen csak a fejlett világban létezik tömeges mértékben. A fejletlenebb országokban jelenleg sokkal inkább dönt az ár, mint a környezettudatosság, márpedig a kereslet messze legnagyobb része ott fog megjelenni a következő évtizedekben.

A húspótlóknak ezért csak akkor lesz lehetősége globális méretekben labdába rúgni, ha a termékek kinézetre és ízre is megszólalásig hasonlítanak az igazi húsokra, de még nem is drágábbak azoknál.

Még ha a Barclays jóslata teljesül, és a növényi húspótlók 10 százalékot hasítanak ki a piacból, összességében akkor is növekedni fog a tartott haszonállatok száma és az állattartás világszerte családok százmillióinak megélhetése marad.

Az Impossible Foods vezére, Pat Brown nemrég azt mondta,

Az a célunk, hogy 2035-re az állatokat teljes egészében kivegyük az élelmiszerellátási láncból. Most nevetnek, de mi ezt abszolút komolyan gondoljuk, és elérhetőnek tartjuk.

Majd elválik, de a számok egyelőre nem erre utalnak.

Élet Világ Behind Meat Burger King hús húspótló Impossible Foods KFC növényi húspótló tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2020. október 19. 12:14 Élet, Támogatói tartalom

Egy adatvizualizáció többet mond ezer szónál – a hálózattudomány közel áll a művészethez

Az információk 90 százalékát vizuálisan fogadjuk be, ezért a hálózatok működését is képekben megjelenítve lehet a legjobban megérteni. Ehhez vizuális szótárt kellett kidolgozni, a munka eredményei most láthatóak először.

Debreczeni Anna
2020. október 18. 07:43 Élet

Évi 50 millió forintból teremtenek nagyobb értéket a közmunkánál

A szociális mikrohitelezés és mentorálás az uborkatermesztéssel ért el eredményeket Északkelet-Magyarországon, de más életképes ötleteket is szeretnének támogatni.

Torontáli Zoltán
2020. október 17. 11:33 Élet

Gyorshajtásnál idegesítően pittyeg vagy elveszi a gázt minden új autó 2022-től

Az biztos, hogy az unióban 14 hónap múlva már csak olyan autót lehet eladni, amely technikailag megpróbálja meggátolni a gyorshajtást.

Fontos

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.

Stubnya Bence
2020. október 16. 06:47 Közélet

Készültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiacon

Az országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.