Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. augusztus 26. 11:19 Világ

Már rég rájöttek, miért nem jó ötlet atombombával hurrikánt oszlatni

„Értem, értem. Miért nem dobunk rájuk atomot? Afrika partjainál kialakulnak, és miközben haladnak az Atlanti-óceánon keresztül, ledobjuk a bombát a hurrikán szemébe, és ettől megszűnik. Miért nem csináljuk ezt?” – kérdezte az Axios szerint Donald Trump egyik alkalommal az amerikai nemzetbiztonsági tanács találkozóján, ahol elnökségének első évében visszatérően előhozta a témát.

A tervből végül nem lett semmi, de az újság visszaidézi, hogyan fagyott meg a levegő a helységben, ahol Trump először bedobta ezt az ötletet. Az Axios még talált is egy magát megnevezni nem kívánó forrást, aki megvédte az elnök felvetését. „A cél, tehát megvédeni az amerikai szárazföldet a katasztrófától, nem rossz. A cél nem rossz” – mondta, hozzátéve, hogy mennyire jó, hogy ez az elnök fel meri tenni a „kemény kérdéseket“.

A hurrikánok – és a más kontinenseken pusztító megfelelőik, a ciklonok és a tájfunok – egyre gyakoribbak az éghajlatváltozás korában, és hatalmas károkat okoznak. A 2005-ös Katrina és a tavalyelőtti Harvey hurrikán például az éves magyar GDP-vel összevethető kárral járt az USA déli partvidékén. Ezért jogosan merülhet fel, hogy az emberek valahogyan megvédjék magukat, és megpróbálják megváltoztatni ezeknek a természeti jelenségeknek az útját. (Persze logikusabb lehet az építési szabványok szigorítása, a biztosítások szélesebb körű terjedésének segítése és az evakuációra való felkészülés, bár ez jóval kevésbé látványos, mint egy atombomba.)

Az amerikai kormány az ötvenes évek végén – a nem sokkal korábban hadrendbe állított atomarzenáltól megrészegülve – komolyan eljátszott az ötlettel. Pár éve megjelent egy cikk a National Geographic-ban, ami visszaidézi ezt a felvetést. Eszerint a hírhedt Plowshare-program 1959-es konferenciáján dobta be Jack W. Reed meteorológus, hogy egy tengeralattjáró eljuttathatna egy 20 megatonnás bombát a hurrikán közepébe, amelyet szerinte ez jelentősen lelassítana. (Ez volt a program, aminek a keretében többek között egy alaszkai kikötő vagy az új Panama-csatorna kirobbantásánál, illetve bányászati vagy útépítési projekteknél gondolkodtak el az atomfegyverek „békés felhasználásán”.) A tanulmányát itt el lehet olvasni eredetiben.

De az ötlettel vannak problémák, kezdve azzal, hogy

a nukleáris szennyeződés a hurrikán óriási erejű szelei segítségével hatalmas területen terjedne szét, éppen ott, amit óvni szerettek volna.

Másrészt nem is működne. Mint az amerikai légkör- és óceánkutató hatóság (NOAA) megállapítja a „Miért nem pusztíthatjuk el a trópusi viharokat atombombával” című oldalán, a hurrikánok elképesztő energiát adnak le, amelyekhez képest a legnagyobb hidrogénbomba is eltörpül, ráadásul az alapproblémán, tehát a hurrikán szemének alacsony nyomásán nem változtat semmit. (A hurrikánok lényegében úgy működnek, hogy a meleg, nedves levegő az alacsony nyomású központ felé kezd áramlani óriási erővel és rengeteg csapadék leadásával.) Ahhoz, hogy egy 5-ös szintű hurrikán 2-es szintűvé lassuljon, félmilliárd tonna súlyú levegőt kellene hirtelen a hurrikán szemébe juttatni, ami nem realisztikus.

Az amerikai kormány mindenesetre gyorsan elvetette az ötletet az ötvenes évek végén, elsősorban arra hivatkozva, hogy akkoriban már nemzetközi téren a légköri atomtesztek ellen foglalt állást az USA. Most már egyébként nemzetközi szerződés is tiltja a 150 kilotonnánál nagyobb bombák (nem katonai) használatát, tesztelését. Ettől függetlenül a közbeszédbe utat talált az „atomot a hurrikánra” elgondolás, és a chemtrailhez vagy a Bermuda-háromszöghöz hasonlóan makacs módon beragadt oda, végül utat találva az amerikai elnök gondolataihoz is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ atomfegyver Donald Trump nukleáris fegyver Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.