Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. augusztus 13. 15:29 Élet, Világ

Egyszer talán alanyi jogunk lesz megtudni, melyik étel egészséges a mi szervezetünknek

A személyre szabott táplálkozási tanácsadás népszerűsége rohamosan növekszik a fejlett világban. A piac robbanásszerű fejlődését az teszi lehetővé, hogy az egyszerű nyálmintából elvégzett DNS-elemzések fajlagos költsége olyan alacsony szintre esett, amely sokkal könnyebben elérhetővé teszi az ilyen szolgáltatásokat.

Világszerte egész sok cég foglalkozik már azzal, hogy a páciensek által otthonról beküldött nyálmintából szekvenálja a DNS-t, megkeresi benne azokat az elemeket, amelyek releváns információkat hordoznak a táplálkozással kapcsolatban, és postafordultával visszaküldi az eredményt. A megrendelő ennek tudatában, a kapott tanácsokat követve állíthatja össze az étrendjét abban bízva, hogy egészségesebb irányba tereli az étkezési szokásait.

A DNS alapján személyre szabott információk minőségi ugrást jelentenek. A dietetikusok (táplálkozási tanácsadók) eddig is igyekeztek alaposan megismerni a pácienseik életmódját, családi kórtörténetét és az egyéb fontos befolyásoló tényezőket, a DNS minta azonban ennél sokkal mélyebb képet ad.

Barbara J Stewart-Knox, a Bradfordi Egyetem tanára, aki a terület szakértője, nemrég elvégeztette a DNS-tesztet, és még őt is sokkolta az eredmény. Ahogy írja, megtudta többek között, hogy jobb lesz, ha áttér a vegetáriánus étkezésre, elkezd B-vitamin tablettát szedni, mert a genetikai vizsgálat szerint képtelen a megfelelő mennyiséget megszerezni normál étkezési szokások mellett. De például kávét és csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket nyugodtan fogyaszthat.

A konkrét eset nem is lenne annyira érdekes, de Stewart-Knox szakemberként ezúttal továbbgondolta a dolgot és jó pár érdekes felvetést tett:

  • Ha már megvan a technológia, akkor nem lenne mindenkinek joga megtudni a hasonló információkat?
  • És ha igen, akkor nem lenne érdemes akár már huszonéves korban ezt megtudni, hogy az emberek még időben alkalmazkodni tudjanak a genetikai hajlamaikban rejlő veszélyekhez és lehetőségekhez?
  • Ha az egészségügyi vagy társadalombiztosításnak ez a vizsgálat nem lesz része, akkor az előnyöket csak azok élvezik majd, akik megengedhetik maguknak a vizsgálatot, és el is végeztetik. Ennek költsége jelenleg 300 dollár (85 ezer forint) körül van.

A személyre szabott diéta végső soron nem csak a páciensnek lenne hasznos, hanem a költségvetésnek is. A személyhez kötődő tanácsok a tapasztalatok szerint sokkal hatékonyabbak, mint az általános útmutatások, mert a páciensek érzik, hogy a saját kezükben tartják a döntéseiket, így jó eséllyel várható, hogy a számukra egészségesebb táplálkozás felé mozdulnak el, ami hosszú távon csökkenti az egészségügyi kiadásokat.

Amint arról korábban mi is írtunk, a DNS minták elemzése a családfakutatásban és egészségügyi kockázatok felmérésében már óriási üzletté vált, a hasonló szolgáltatások azonban tele vannak megválaszolatlan adatkezelési kérdésekkel.

Nehéz ma még felmérni, hogy mekkora kincs lesz a jövőben, ha egy cég nagy mennyiségben jut hozzá emberek DNS-mintáinak elemzéséhez. Fő szabály szerint az adatok kezelését a cég székhelye szerinti törvények szabályozzák, ami például azt jelenti, hogy egy Amerikában keletkező, de magyar személytől levett DNS-szekvencia az ottani szabályok alá esik, és az ottani szabályok szerint lehet esetleg átadni harmadik félnek, vagy állami szerveknek.

A mostani gondolat is hasonló kérdésekhez vezet: ha egy országban úgy döntenek, hogy egészségügyi okokból mindenkitől leveszik a DNS-mintát, akkor automatikusan létrejön egy olyan állami adatbázis, amely sok mindent tudhat az állampolgárokról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElég olcsó lett a DNS-teszt ahhoz, hogy családokat szakítson szét, vagy hozzon összeKönnyen borulhat minden, ha tömegesen elkezdik az emberek elvégezni a legegyszerűbb teszteket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzért fog elszabadulni a pokol, ha sokan elvégzik az olcsó otthoni DNS-tesztetRengeteg adatot nyernek ki egy nyálmintából a tesztelőcégek, de az eredményekkel óvatosan kellene bánni. Bemutatjuk a veszélyeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA DNS-ed alapján akarják megmondani, hogy mit egyélNem veszik a cukros ételeket, ezért az egészségtudatos táplálkozás felé mozdulnak el a multinacionális élelmiszergyártók.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ dietetika DNS-teszt egészség egészségbiztosítás élelmiszer tanácsadás táplálkozás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.