Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. július 26. 14:31 Világ

Tényleg elkezdték építeni az 500 milliárd dolláros kirakatprojektet

Két évvel ezelőtt jelentette be a szaúdi koronaherceg, hogy 500 milliárd dolláros ráfordítással különleges gazdasági övezetet hoz létre országa északnyugati részén, de azóta keveset lehetett hallani a projektről. Bár a megvalósulását továbbra sem lehet biztosra venni, valami mégis elindult.

Mint a Bloomberg helyszíni riportjából kiderül, jelenleg leginkább csak álmos falvak terpeszkednek abban a 26,5 ezer négyzetkilométeres, azaz több mint negyed magyarországnyi térségben, ahol az – új nemzetközi és a jövő arab kifejezéseinek összevonásából alkotott szóval – Neomnak elkeresztelt ipari-turisztikai fejlesztéssorozatnak kell megvalósulnia. 2030-ra a régió a tervek szerint már évi 100 milliárd dollárnyi értéket állít majd elő. (Ez a jelenlegi magyar GDP nagyjából háromnegyede.)

A szárazföldön Jordániával, az Akabai-öblön keresztül pedig Egyiptommal határos vidék hagyományosan elhanyagolt térsége volt az olajból dúsgazdaggá vált országnak. Az áramellátást csak a 80-as években építették ki, sok út pedig manapság is nélkülözi a szilárd burkolatot.

A terveknek egyrészt része rengeteg infrastruktúrafejlesztés, egy hatalmas kikötő, új – köztük Egyiptomba vezető – utak, repülőterek, szállodák, ipari övezetek és tucatnyi kisebb város megépítése. Másrészt egyfajta reformövezetként lazább szabályok lesznek érvényben, mint az ország más részein, bár például alkoholhoz lehet, hogy így sem jutnak majd a turisták.

Egy szaúdi nemzeti park bejárata. Fotó: AFP/Europress

Ez még persze odébb van, hiszen sokan eleve azt is megkérdőjelezik, lesz-e bármi az egészből. Az utóbbi egy év nem annyira Mohamed bin Szalmán reformterveinek megvalósításáról szólt, mint a koronaherceg keze nyomát viselő konfliktusokról, a szaúdi elit megregulázásától kezdve a humanitárius katasztrófába torkolló jemeni háborún át Dzsamál Hasogdzsi újságíró megöletéséig. Ezek nyomán megerősödtek a spekulációk, hogy vajon biztosan ő örökli-e a trónt, ha idős és beteg apja, Szalmán király meghal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk107 milliárd dollárt gyűjtöttek be a bebörtönzött gazdagoktólGyőzelmet hirdetett a szaúdi koronaherceg a korrupció elleni háborúban. 87 embertől 107 milliárd dollárnak megfelelő összeget gyűjtöttek be.

Az amerikai hírügynökség cikkéből mindenesetre kiderül, hogy vannak olyan építkezések, amelyek már elkezdődtek, a Neom Bay repteret pedig júniusban megnyitották a menetrend szerinti járatok előtt. Neves külföldi cégek azonban egyelőre – legalábbis publikusan – nem kötelezték el magukat az itteni beruházás mellett.

A jelenleg is a térségben lakó több tízezer ember jó része ambivalensen áll a projekthez. Egyrészt lehetőséget látnak benne, az építőmunkások beáramlása miatt például máris jól jártak azok, akik lakóingatlanokat adnak bérbe. Pénzkiadó automaták és egy éjjel-nappal működő kórház is csak azóta van, hogy elkezdődtek az építkezések. A gazdaság fejlesztése szintén ígéretesen hangzik, és az állam azt ígéri, hogy segít olyan szakmákat kitanulni, amelyekre szükség lesz.

Másrészt viszont sokan tartanak attól, hogy az állam kisajátítja majd a házukat, földjüket, mert kell a hely a nagyszabású építkezéseknek. Nem is alaptalan ez a félelem, mert a jelenlegi hivatalos becslés szerint 20 ezer embernek kell majd elköltöznie.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJachtot díszíthet a világ legdrágább festményeAz Artnet.com szakportál értesülései szerint Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös Serene nevű szuperjachtjának fedélzetén tartják a Leonardo da Vincinek tulajdonított Salvator Mundi című festményt.

Világ Mohamed bin Szalmán neom Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2019. november 11. 12:13 Világ

A befektetők most már meggondolják, adnak-e pénzt olyan városoknak, amelyeket jobban sújt a klímaváltozás

Az Egyesült Államokban egyre több önkormányzati kötvénykibocsátásnál hívják fel a vásárlók figyelmét a klímaváltozás kockázataira.

Torontáli Zoltán
2019. november 10. 13:10 Vállalat, Világ

A nagy drogériák is elkezdték csomagolás nélkül árulni a sampont és a tusfürdőt Csehországban

A dm hasonló tesztje után a másik nagy lánc is lépett, a vásárlóknak csak egyszer kell megvenniük a flakont, amit újratölthetnek egy automatából.

Stubnya Bence
2019. november 9. 12:54 Tech, Világ

Hidrogénes buszvillamosokat vásárolna Európa legrosszabb levegőjű fővárosa

Első ránézésre fából vaskarikának és hatalmas kamunak tűnik, de van bizonyíték rá, hogy működik, és komolyan vehető szakemberek érvelnek a hasznossága mellett.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. november 11. 06:54 Vállalat

A TV2 új tulajdonosa a kisrészvényesek szerint kihúzta alóluk a bankjukat

Volt egy jó 30 milliárdot érő bank, amit Mészáros Lőrinc, a TV2 új tulajdonosai és jó pár kisrészvényes birtokoltak. Aztán jött egy furcsa ügylet, és csak Mészáros Lőrinc és a TV2-es kör maradt.

Kasnyik Márton
2019. november 9. 07:47 Podcast

Orbán Krisztián: Húsz évig lehülyéztek mindenkit, aki nem értett egyet velük, most nehéz hinni nekik

Ki hinne el bármit annak a leszerepelt gárdának, amely egy évtized alatt sem tudott semmi újat kitalálni? Nem csoda, hogy újra itt vannak a tekintélyelvű vezetők. Ez volt az első G7 Podcast Live.

Jandó Zoltán
2019. november 8. 06:56 Közélet

A Liget-projekt 150 milliárdjának kétharmada kormányközeli vállalkozókat gazdagított

Az eddig elköltött pénz 40 százaléka végső soron két céghez vándorolt, és mindkettő köthető Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz.