Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. július 26. 10:14 Világ

A vulkánoktól vette át az emberiség az éghajlat alakítását

Bár Nyugat-Európában a hőhullám közepette most talán senkinek nem kell bebizonyítani a klímaváltozás tényét, elég egy-egy rövidebb, a szokásosnál hűvösebb időszak, hogy újra megjelenjenek olyan vélemények, miszerint természetesen ciklikus ingadozásról van szó, nincs itt semmi látnivaló. Ők részben olyan múltbeli időszakokra hivatkoznak, mint a kis jégkorszak és a kora középkori meleg periódus, amikor viszonylag jelentősen eltértek a hőmérsékletek a hosszú távú átlagtól, de még az iparosodás előtt voltunk. Ebből pedig az következik szerintük, hogy nem az emberi tevékenység felelős az éghajlatváltozásért.

Bár már a tudósok több mint 99 százaléka szerint igenis az emberiség indította el és táplálja a folyamatot, továbbra is fontosak az erre a kapcsolatra, illetve az éghajlat múltbeli alakulására vonatkozó kutatások. A Nature-ben megjelent legújabb tanulmányok (elérhetők itt, itt és itt) szerzői a világ sok részéről származó 700 adatforrást – korallokat, fák évgyűrűit, tavi üledékeket – elemeztek, amelyekből rekonstruálni lehet az utóbbi kétezer év globális időjárását.

A BBC összefoglalója szerint legfontosabb megállapításuk, hogy a korábbi időjárási anomáliáknak a mértéke és a földrajzi kiterjedtsége is jóval elmarad a 20. századtól kezdődő melegedő periódusétól. Az iparosodás előtt maximum plusz-mínusz fél fok volt a kilengés, míg manapság már egy foknál járunk. Ami pedig a földrajzi lefedettséget illeti, a jelenlegi klímaváltozás lényegében az egész bolygón megfigyelhető, míg a korábbiak mindig legfeljebb csak a felét érintették, ráadásul eltérő időszakokban.

A kis jégkorszak például a Csendes-óceán térségében a 15. században volt a legerősebb, míg Európában az 1600-as években okozta a legnagyobb hidegeket. A középkori – 950 és 1250 közötti – meleg periódus pedig csak nagyjából a Föld felszínének 40 százalékára terjedt ki.

Azt is megállapították, hogy 

az iparosodás előtt a vulkánok gyakorolták a legnagyobb hatást az éghajlatra.

Arra nem találtak bizonyítékot, hogy a napsugárzás intenzitásának erősödése befolyásolta volna a globális átlaghőmérsékletet. Azt külön nem vizsgálták, hogy a mostani klímaváltozásért az emberi tevékenység felelős-e, de eredményeik közvetett módon ezt erősítik meg, hiszen korábban – legalábbis az utóbb kétezer évben – a természetes folyamatok közel sem okoztak ekkora változást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa úgyis száz cégen múlik az emberiség sorsa, akkor minek válogassam szét a szemetet?Nincs megoldás a klímaválságra rendszerszintű beavatkozás nélkül. De akkor miért fontos mégis, hogy átalakítsuk az életmódunkat?

Világ éghajlatváltozás felmelegedés kis jégkorszak vulkánok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.