Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 14. 07:28 Világ

Az igazi rejtély a legmagasabb körökben mozgó szexkereskedő álmilliárdos mögött

Jeffrey Epstein ügye eddig arra mutatott rá világosan, hogyan úszhatja meg egy gazdag és jó kapcsolatokkal rendelkező férfi a felelősségre vonást az Egyesült Államokban – még akkor is, ha a saját maga és ismerősei szórakoztatására egy pedofil szexkereskedő hálózatot tartott fenn, és ezt meggyőző bizonyítékokkal támasztották alá az ügyészek.

A többek között Donald Trump, Bill Clinton, a brit királyi családhoz tartozó András yorki herceg és számtalan híres ember barátjaként is ismert férfit egyszer már elítélték, miután rábizonyították, hogy a kétezres években egy gyakorlatilag piramisjáték-szerűen felépülő szexhálózatot épített ki Floridában. De mint a Miami Herald idén egy nagyon kemény tényfeltáró cikksorozatban bemutatta, Epstein megállapodást kötött az ellene vádat emelő ügyészekkel, amiben ugyan elismerte bűnösségét, de cserébe felháborítóan könnyű büntetést kapott: a börtönben kellett aludnia, de napközben nyugodtan kijárhatott, és az irodájából folytatta a munkáját. Ráadásul ezt a megállapodást eltitkolták a több tucatnyi áldozat elől. A történetnek aktualitást adott, hogy az Epsteinnel megállapodó ügyész, Alex Acosta egészen péntekig Trump kormányának egyik minisztereként dolgozott, most viszont az újra fellángolt botrány miatt le kellett mondania.

Epsteint a héten újra utolérte a törvény, miután – részben az utóbbi időben megjelent cikkek, részben az általános közhangulat hatására – a floridaihoz hasonló, kétezres évekbeli New York-i szexhálózata miatt vádat emeltek ellene a legnagyobb amerikai városban. Epstein azóta egy keményebb börtönben van, az ügyészek vádpontjai alapján 45 év börtönt is kaphat, lakásán több ezer pedofil jellegű fényképet találtak.

De Epstein története mögött van egy igazi rejtély: senki nem tudja, hogy hogyan vált milliárdossá.

A férfi felvonultatta az összes külső kellékét a milliárdosságnak – két magánrepülőgép, magánsziget bizarr templomszerű épülettel, hatalmas villák a felkapott helyeken, köztük New York legnagyobb magánvillája -, de a fizikai vagyonán túl semmi másról nem lehet tudni. Legfeljebb arról, hogy kiskorú áldozatainak összesen több százezer dollárt adott.

A hivatalos történet szerint Epstein hedge fund menedzserként tett szert mesés vagyonára, befektetési cége a nyolcvanas évektől kezdve amerikai milliárdosok kiszolgálására szakosodott. Ő maga azt mondta híres ember barátainak, hogy szóba sem áll velük, ha egymilliárd dollárnál kevesebbet szeretnének vinni a vagyonkezelőjébe.

Ezzel a magyarázattal csak az a gond, hogy egyetlen ügyfeléről lehet tudni, a Victoria’s Secret fehérneműmárka alapítójáról, Les Wexnerről. Márpedig egyetlen emberről éveken át sem lehet dollármilliárdos jutalékot lehúzni, de Wexner is megszakította kapcsolatát Epsteinnel a kétezres évek közepén.

De ennél is gyanúsabb, hogy a Wall Streeten a Bloomberg nem talált senkit, aki emlékezett volna arra, hogy üzletet kötött volna Epsteinnel. Így viszont nehéz lehetett nagy pénzekkel kereskedni. Mivel Epstein befektetési alapja magáncég, ezért nem is kellett beszámolókat közzétennie, így a nyilvánosság felé valóban egy fekete dobozként működhetett. Cége egyetlen fellelhető beszámolója 2002-ben 88 millió dollárt vallott be a cég által kezelt vagyonként. Maga Epstein pedig az utóbbi években a Deutsche Bank privátbanki ügyfele volt, márpedig ha ő maga hedge fundokat irányított, akkor aligha lett volna szüksége privátbankos kiszolgálásra.

Az ügyben szakértő Forbes mindenesetre soha nem nevezte Epsteint milliárdosnak, ezt többször külön meg is indokolták, de ez sem óvta attól a nagy újságokat, hogy máig rendszeresen milliárdosként hivatkozzanak rá. Sőt, maguk az Epsteinnel szemben vádat emelő ügyészek is „végtelenként” jellemezték a férfi anyagi lehetőségeit.

A kétségek már korábban is megvoltak Epstein vagyonával kapcsolatban,

a New York Magazine már 2002-ben, a szexbotrányai előtt megkérdőjelezte az akkoriban még csak a bulvárújságokból ismert szereplő gazdagságát. Miközben Epsteinről napról napra írtak az újságok a különböző hírességek oldalán megélt kalandjai miatt, addig a férfi – a pénzügyi sztároktól szokatlan módon – nem nyilvánított véleményt a piaci fejleményekről, nem kérkedett ügyfeleivel vagy az általa kezelt pénz mértékével.

Epstein a fehérnemű-mágnás Wexneren kívül egy másik férfival állt szoros üzleti kapcsolatban: Steven J. Hoffenberggel, aki – Bernie Madoff megjelenéséig – az amerikai történelem legnagyobb piramisjátékát szervezte. (Hoffenberg sémája nagyon hasonlított a Magyarországi Quaestor-ügyre: a korábbi hitelezőket fizették ki az újabb hitelekből, miközben csalásokkal szépítették egy valójában csak névleg létező vállalatcsoport eredményeit. A kár a magyarországi párjának a fele volt, 460 millió dollár – igaz, 1995-ös dollárban, így a különbség kisebb ennél.) Epstein még a hetvenes években kezdte a Bear Stearns kereskedőjeként, onnan viszont kirúgták, és a nyolcvanas években még Hoffenberggel üzletelt.

Honnan akkor a pénz, amivel évtizedeken át finanszírozta milliárdoshoz méltó életmódját és nyűgözte le a legfelsőbb körökhöz tartozó barátait? Innentől már nem lehet tudni sok biztosat, vannak, akik piramisjátékról, pénzmosásról vagy akár titkosszolgálati szerepről spekulálnak. Hoffenberg maga pedig azt állítja, hogy az ő piramisjátékos pénzével lógott meg Epstein.

De nem zárható ki az sem, hogy Epstein profi zsarolóként szerezte bevételeit. Erre utalhat egyik áldozatának vallomása, aki szerint Epstein rávette, hogy készítsen felvételeket az elit ismerőseivel folytatott szexuális tevékenységről. De a héten bemutatott ügyészségi anyagok szerint olyan videókat foglaltak le Epstein széfjében, amin a feliratok zsaroló videókra utalhatnak. Ha Epstein valóban rengeteg befolyásos embert tudott zsarolni, az talán meg is magyarázza, hogy miért úszta meg könnyen a floridai büntetést.

Most mindenesetre világosabbá válhat a helyzet. Ha Epstein csökkenteni szeretné a rá váró büntetést, akkor arra kényszerül, hogy információkat adjon át az ügyészeknek. Így nem lenne meglepő, ha a bűnözéssel nagy eséllyel összefonódott üzleti pályafutásáról új dolgok derülnének ki.

Világ alex acosta Donald Trump jeffrey epstein Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2019. augusztus 22. 15:00 Világ

Betiltja a pálmaolajmentes termékeket Indonézia

A miniszter szerint a jelölés egy összehangolt akció, aminek a pálmaolajtermesztők tönkretétele a célja. Valójában azoban az uniós környezetvédelmi szabályozás szigorítása lehet a háttérben.

Váczi István
2019. augusztus 22. 12:37 Világ

Elkaszálták saját rakétavédelmi fejlesztésüket az amerikaiak

Szokatlan módon felbontotta az amerikai védelmi minisztérium a Boeinggal kötött egymilliárd dolláros szerződését, amely a rakétavédelmi rendszer továbbfejlesztésére irányult.

Váczi István
2019. augusztus 21. 16:48 Világ

Az ország, ahol héthavi fizetésbe kerül egy hűtő

Ha társadalmi-gazdasági összeomlásról van szó, nehéz felvenni a versenyt Venezuelával, de Afrikában is akad hasonlóan kilátástalan helyzetben lévő ország.

Fontos

Fabók Bálint
2019. augusztus 21. 06:51 Világ

138 milliárd forintos afrikai útépítés reklámfilmjében tűnik fel a Duna Aszfalt

A világ egyik legkorruptabb országában vesznek részt egy világkereskedelmi szempontból számottevő útépítésen. A kollégáik nagy nehézségekkel küzdenek.

Bucsky Péter
2019. augusztus 20. 07:27 Közélet, Világ

A környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatni

Egy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 18. 07:08 Élet

Vegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerre

Tudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?