Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 14. 07:28 Világ

Az igazi rejtély a legmagasabb körökben mozgó szexkereskedő álmilliárdos mögött

Jeffrey Epstein ügye eddig arra mutatott rá világosan, hogyan úszhatja meg egy gazdag és jó kapcsolatokkal rendelkező férfi a felelősségre vonást az Egyesült Államokban – még akkor is, ha a saját maga és ismerősei szórakoztatására egy pedofil szexkereskedő hálózatot tartott fenn, és ezt meggyőző bizonyítékokkal támasztották alá az ügyészek.

A többek között Donald Trump, Bill Clinton, a brit királyi családhoz tartozó András yorki herceg és számtalan híres ember barátjaként is ismert férfit egyszer már elítélték, miután rábizonyították, hogy a kétezres években egy gyakorlatilag piramisjáték-szerűen felépülő szexhálózatot épített ki Floridában. De mint a Miami Herald idén egy nagyon kemény tényfeltáró cikksorozatban bemutatta, Epstein megállapodást kötött az ellene vádat emelő ügyészekkel, amiben ugyan elismerte bűnösségét, de cserébe felháborítóan könnyű büntetést kapott: a börtönben kellett aludnia, de napközben nyugodtan kijárhatott, és az irodájából folytatta a munkáját. Ráadásul ezt a megállapodást eltitkolták a több tucatnyi áldozat elől. A történetnek aktualitást adott, hogy az Epsteinnel megállapodó ügyész, Alex Acosta egészen péntekig Trump kormányának egyik minisztereként dolgozott, most viszont az újra fellángolt botrány miatt le kellett mondania.

Epsteint a héten újra utolérte a törvény, miután – részben az utóbbi időben megjelent cikkek, részben az általános közhangulat hatására – a floridaihoz hasonló, kétezres évekbeli New York-i szexhálózata miatt vádat emeltek ellene a legnagyobb amerikai városban. Epstein azóta egy keményebb börtönben van, az ügyészek vádpontjai alapján 45 év börtönt is kaphat, lakásán több ezer pedofil jellegű fényképet találtak.

De Epstein története mögött van egy igazi rejtély: senki nem tudja, hogy hogyan vált milliárdossá.

A férfi felvonultatta az összes külső kellékét a milliárdosságnak – két magánrepülőgép, magánsziget bizarr templomszerű épülettel, hatalmas villák a felkapott helyeken, köztük New York legnagyobb magánvillája -, de a fizikai vagyonán túl semmi másról nem lehet tudni. Legfeljebb arról, hogy kiskorú áldozatainak összesen több százezer dollárt adott.

A hivatalos történet szerint Epstein hedge fund menedzserként tett szert mesés vagyonára, befektetési cége a nyolcvanas évektől kezdve amerikai milliárdosok kiszolgálására szakosodott. Ő maga azt mondta híres ember barátainak, hogy szóba sem áll velük, ha egymilliárd dollárnál kevesebbet szeretnének vinni a vagyonkezelőjébe.

Ezzel a magyarázattal csak az a gond, hogy egyetlen ügyfeléről lehet tudni, a Victoria’s Secret fehérneműmárka alapítójáról, Les Wexnerről. Márpedig egyetlen emberről éveken át sem lehet dollármilliárdos jutalékot lehúzni, de Wexner is megszakította kapcsolatát Epsteinnel a kétezres évek közepén.

De ennél is gyanúsabb, hogy a Wall Streeten a Bloomberg nem talált senkit, aki emlékezett volna arra, hogy üzletet kötött volna Epsteinnel. Így viszont nehéz lehetett nagy pénzekkel kereskedni. Mivel Epstein befektetési alapja magáncég, ezért nem is kellett beszámolókat közzétennie, így a nyilvánosság felé valóban egy fekete dobozként működhetett. Cége egyetlen fellelhető beszámolója 2002-ben 88 millió dollárt vallott be a cég által kezelt vagyonként. Maga Epstein pedig az utóbbi években a Deutsche Bank privátbanki ügyfele volt, márpedig ha ő maga hedge fundokat irányított, akkor aligha lett volna szüksége privátbankos kiszolgálásra.

Az ügyben szakértő Forbes mindenesetre soha nem nevezte Epsteint milliárdosnak, ezt többször külön meg is indokolták, de ez sem óvta attól a nagy újságokat, hogy máig rendszeresen milliárdosként hivatkozzanak rá. Sőt, maguk az Epsteinnel szemben vádat emelő ügyészek is „végtelenként” jellemezték a férfi anyagi lehetőségeit.

A kétségek már korábban is megvoltak Epstein vagyonával kapcsolatban,

a New York Magazine már 2002-ben, a szexbotrányai előtt megkérdőjelezte az akkoriban még csak a bulvárújságokból ismert szereplő gazdagságát. Miközben Epsteinről napról napra írtak az újságok a különböző hírességek oldalán megélt kalandjai miatt, addig a férfi – a pénzügyi sztároktól szokatlan módon – nem nyilvánított véleményt a piaci fejleményekről, nem kérkedett ügyfeleivel vagy az általa kezelt pénz mértékével.

Epstein a fehérnemű-mágnás Wexneren kívül egy másik férfival állt szoros üzleti kapcsolatban: Steven J. Hoffenberggel, aki – Bernie Madoff megjelenéséig – az amerikai történelem legnagyobb piramisjátékát szervezte. (Hoffenberg sémája nagyon hasonlított a Magyarországi Quaestor-ügyre: a korábbi hitelezőket fizették ki az újabb hitelekből, miközben csalásokkal szépítették egy valójában csak névleg létező vállalatcsoport eredményeit. A kár a magyarországi párjának a fele volt, 460 millió dollár – igaz, 1995-ös dollárban, így a különbség kisebb ennél.) Epstein még a hetvenes években kezdte a Bear Stearns kereskedőjeként, onnan viszont kirúgták, és a nyolcvanas években még Hoffenberggel üzletelt.

Honnan akkor a pénz, amivel évtizedeken át finanszírozta milliárdoshoz méltó életmódját és nyűgözte le a legfelsőbb körökhöz tartozó barátait? Innentől már nem lehet tudni sok biztosat, vannak, akik piramisjátékról, pénzmosásról vagy akár titkosszolgálati szerepről spekulálnak. Hoffenberg maga pedig azt állítja, hogy az ő piramisjátékos pénzével lógott meg Epstein.

De nem zárható ki az sem, hogy Epstein profi zsarolóként szerezte bevételeit. Erre utalhat egyik áldozatának vallomása, aki szerint Epstein rávette, hogy készítsen felvételeket az elit ismerőseivel folytatott szexuális tevékenységről. De a héten bemutatott ügyészségi anyagok szerint olyan videókat foglaltak le Epstein széfjében, amin a feliratok zsaroló videókra utalhatnak. Ha Epstein valóban rengeteg befolyásos embert tudott zsarolni, az talán meg is magyarázza, hogy miért úszta meg könnyen a floridai büntetést.

Most mindenesetre világosabbá válhat a helyzet. Ha Epstein csökkenteni szeretné a rá váró büntetést, akkor arra kényszerül, hogy információkat adjon át az ügyészeknek. Így nem lenne meglepő, ha a bűnözéssel nagy eséllyel összefonódott üzleti pályafutásáról új dolgok derülnének ki.

Világ alex acosta Donald Trump jeffrey epstein Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás.

Fontos

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.

Stubnya Bence
2020. október 16. 06:47 Közélet

Készültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiacon

Az országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.