Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. május 28. 10:33 Világ

Az utolsó pillanatig megizzasztja Trump a távozó uniós vezetőket

Bár május 17-én az amerikai elnök 180 napra elhalasztotta a döntést az uniós autók esetleges amerikai megvámolásáról, ennek veszélye egyáltalán nem múlt el. Így hiába járnak a mandátumuk vége felé, a területért felelős uniós vezetők nem lazsálhatják el a következő hónapokat. Az új összetételű Európai Bizottság ugyanis előreláthatólag csak novemberben lép majd hivatalba, addigra pedig le is jár a 180 nap.

Az amerikaiak aligha fogadnák el, hogy addig ne történjen semmi, annál is inkább, mert a vámokról szóló döntés elhalasztásakor Donald Trump arról beszélt: az import csökkentésével kell javítani „a verseny hazai feltételeit”. Egyben megbízta az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselőjét, Robert Lighthizert, hogy tárgyaljon az EU-val és Japánnal a kérdésben.

A hírek szerint az amerikaiak kvótákkal korlátoznák az európai és japán kocsik amerikai importját, ami ellenkezik a – Trump által rutinszerűen semmibe vett – Kereskedelmi Világszervezet szabályaival, és az az EU is visszautasította a felvetést. „Teljesen mértékben ellene vagyunk” – mondta Ann Linde svéd kereskedelmi miniszter Brüsszelben, ahol uniós kollégáival találkozott. Hasonlóan fogalmazott honfitársa, a mostani Európai Bizottság kereskedelmi biztosa, Cecilia Malmström.

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború árnyékában ez a kérdés kevesebb figyelmet kapott, pedig az EU több tízmilliárd dolláros amerikai autóexportjának megvámolása súlyos csapás lenne Európa – így az egész világ – gazdasági növekedésére. Emellett pedig egy időre lehetetlenné válna annak a megállapodásnak a megkötése, amellyel az összes ipari termék vámja megszűnne az EU és az USA kereskedelmében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTörékeny fegyverszünetet kötött Trump és Juncker a kereskedelmi háborúbanDonald Trump túl sokszor csinált már hátraarcot, az Európai Unióban pedig túl sok ellenérdek ütközik ahhoz, hogy tartós legyen a fegyverszünet.

Helyette egy olyan szemet szemért, fogat fogért vámharc venné kezdetét, mint Amerika és Kína között, vagy éppen az USA és az EU között, miután tavaly Trump 25, illetve 10 százalékos vámot vetett ki az uniós acél-, illetve alumíniumszállításokra.

Ha az amerikaiak a korábbi ötletelésnek megfelelően 25 százalékos vámot vetnének ki az európai kocsikra, az az Európai Bizottság szerint nagyjából 10 ezer euróval drágítaná meg őket az amerikai piacon. Itt a tétek is nagyobbak, hiszen az USA-ba irányuló uniós autó- és autóalkatrész-export értéke tízszer nagyobb, mint az acélé és az alumíniumé együtt. Így az európai válaszcsapás sem csak 2,8 milliárd eurós amerikai exportot érintene, hanem egy korábbi bejelentés szerint 20 milliárdnyit.

Korábban mi is írtunk róla, hogy Magyarország a leginkább sújtott országok között lenne, ha Trump bevezetné a vámokat. Ezt erősíti meg a Bloomberg cikkéből származó grafikon, amely azt mutatja, hogy az egyes országok járműipari exportján belül mekkora az Egyesült Államok részesedése:

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ autóexport Donald Trump kereskedelmi háború vámok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.