Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. május 28. 10:33 Világ

Az utolsó pillanatig megizzasztja Trump a távozó uniós vezetőket

Bár május 17-én az amerikai elnök 180 napra elhalasztotta a döntést az uniós autók esetleges amerikai megvámolásáról, ennek veszélye egyáltalán nem múlt el. Így hiába járnak a mandátumuk vége felé, a területért felelős uniós vezetők nem lazsálhatják el a következő hónapokat. Az új összetételű Európai Bizottság ugyanis előreláthatólag csak novemberben lép majd hivatalba, addigra pedig le is jár a 180 nap.

Az amerikaiak aligha fogadnák el, hogy addig ne történjen semmi, annál is inkább, mert a vámokról szóló döntés elhalasztásakor Donald Trump arról beszélt: az import csökkentésével kell javítani „a verseny hazai feltételeit”. Egyben megbízta az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselőjét, Robert Lighthizert, hogy tárgyaljon az EU-val és Japánnal a kérdésben.

A hírek szerint az amerikaiak kvótákkal korlátoznák az európai és japán kocsik amerikai importját, ami ellenkezik a – Trump által rutinszerűen semmibe vett – Kereskedelmi Világszervezet szabályaival, és az az EU is visszautasította a felvetést. „Teljesen mértékben ellene vagyunk” – mondta Ann Linde svéd kereskedelmi miniszter Brüsszelben, ahol uniós kollégáival találkozott. Hasonlóan fogalmazott honfitársa, a mostani Európai Bizottság kereskedelmi biztosa, Cecilia Malmström.

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború árnyékában ez a kérdés kevesebb figyelmet kapott, pedig az EU több tízmilliárd dolláros amerikai autóexportjának megvámolása súlyos csapás lenne Európa – így az egész világ – gazdasági növekedésére. Emellett pedig egy időre lehetetlenné válna annak a megállapodásnak a megkötése, amellyel az összes ipari termék vámja megszűnne az EU és az USA kereskedelmében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTörékeny fegyverszünetet kötött Trump és Juncker a kereskedelmi háborúbanDonald Trump túl sokszor csinált már hátraarcot, az Európai Unióban pedig túl sok ellenérdek ütközik ahhoz, hogy tartós legyen a fegyverszünet.

Helyette egy olyan szemet szemért, fogat fogért vámharc venné kezdetét, mint Amerika és Kína között, vagy éppen az USA és az EU között, miután tavaly Trump 25, illetve 10 százalékos vámot vetett ki az uniós acél-, illetve alumíniumszállításokra.

Ha az amerikaiak a korábbi ötletelésnek megfelelően 25 százalékos vámot vetnének ki az európai kocsikra, az az Európai Bizottság szerint nagyjából 10 ezer euróval drágítaná meg őket az amerikai piacon. Itt a tétek is nagyobbak, hiszen az USA-ba irányuló uniós autó- és autóalkatrész-export értéke tízszer nagyobb, mint az acélé és az alumíniumé együtt. Így az európai válaszcsapás sem csak 2,8 milliárd eurós amerikai exportot érintene, hanem egy korábbi bejelentés szerint 20 milliárdnyit.

Korábban mi is írtunk róla, hogy Magyarország a leginkább sújtott országok között lenne, ha Trump bevezetné a vámokat. Ezt erősíti meg a Bloomberg cikkéből származó grafikon, amely azt mutatja, hogy az egyes országok járműipari exportján belül mekkora az Egyesült Államok részesedése:

 

Világ autóexport Donald Trump kereskedelmi háború vámok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2019. szeptember 19. 16:39 Világ

A 2008-as válság óta nem volt ennyire pesszimista az OECD

Szinte az összes jelentősebb gazdaság esetében lerontotta a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), ami a csütörtökön közzétett gazdasági kitekintésében “egyre törékenyebbnek és bizonytalannak” írta le a világgazdasági kilátásokat.

Torontáli Zoltán
2019. szeptember 19. 10:03 Élet, Világ

A fröccsnek annyi, ha ilyen tempóban tör előre az alkoholos ízesített szóda

Megőrülnek az emberek az új italért, amely nem hizlal annyira, mint a sör vagy a bor.

Stubnya Bence
2019. szeptember 18. 15:24 Adat, Világ

Már most is előzi a magyart, de pár év alatt még meg is dupláznák a lengyel minimálbért

Vannak kockázatai is a háromszázezer forintos lengyel minimálbérnek. A lengyel cégek remélik, hogy csak választási ígérgetés a lengyel kormány új terve, pedig Lengyelország eddig is élen járt a minimálbér emelésében a régión belül is.

Fontos

Tóth István János
2019. szeptember 19. 15:50 Közélet

Javítja a korrupció ellenőrzését az iskolázottság szintje?

Magyar adatok bizonyítják az összefüggést: ahol többen érettségiznek, ott aránylag kevesebbet lopnak.

Jandó Zoltán
2019. szeptember 19. 06:48 Közélet

Megkérdeztük a főpolgármester-jelölteket, hogy mit szólnának egy budapesti olimpiához

Karácsony Gergely és Puzsér Róbert sem támogatna egy budapesti olimpiai pályázatot. Közben a kormány erőből áttol minden olyan fejlesztést, ami az olimpia ellen szól, így fogynak az érvek az ötkarikás játékok ellen.

Avatar
2019. szeptember 17. 15:09 Élet

Lehet demokratikus és piaci választ adni a klímaváltozásra?

Lehet, hogy hiába várunk erre, ha nem hozunk létre olyan intézményeket, amelyek hatékonyan vezetnék ezt a folyamatot. Hozzászólás az extrapoláció-vitához.