Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. május 12. 13:07 Világ

Sokkal több e-autót exportál az EU, mint amennyit behoz, de van egy csavar

Az Eurostat friss adatai szerint 2018-ban az uniós országok összesen 4,7 milliárd euró értékben exportáltak elektromos és hibrid meghajtású (elektromos és belső égésű motorral egyaránt ellátott) autókat.

Az import ezzel szemben csak 1,6 milliárd euró volt, vagyis a kereskedelmi többlet 3,1 milliárd euró (azaz durván 1000 milliárd forint) lett. Ha azonban megnézzük az export országonkénti eloszlását, akkor hamar feltűnik, hogy a kivitelben a földrajzi értelemben vett Európához tartozó Norvégia 39, Svájc pedig 4 százalékot képvisel.

 

Ez azt jelenti, hogy ha ezzel a két, az unióhoz gazdaságilag is meglehetősen szorosan kapcsolódó országgal nem számolunk, akkor az export már csak 2,68 milliárd eurót tett ki, az összesített többlet pedig durván 1 milliárd euróra olvad (mivel ebből a két országból import nem érkezett).

 

Érdekes, hogy a behozatal elsöprő többsége két ázsiai országból, Dél-Koreából és Japánból érkezett, és Kína egyelőre nem játszik látható szerepet a kereskedelemben.

A legnagyobb exportőr és importőr is Németország, amely a teljes uniós kivitel 64 százalékát, és az import 26 százalékát adja. Az elektromos hajtású autók nemzetközi kereskedelmében érték szerint még a hibrid járművek dominálnak, 60-67 százalékos import-export aránnyal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan kidurran a legnagyobb e-autós lufiTöbb száz cég gyárt elektromos autókat Kínában, de hosszabb távon ennyi biztosan nem él meg.

Világ autó elektromos autó Európai Unió export import Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. augusztus 11. 11:54 Világ

Újabb probléma akadályozza a nemzetközi kereskedelmet

Több áruszállító tengerjáró hajók legénysége is megtagadta a munkát, miután már akár több mint egy évet töltött el a fedélzeten.

Fabók Bálint
2020. augusztus 10. 18:02 Világ

Közel duplájára nőtt az erdőirtások mértéke a járvány miatt

A hatóságok rugalmatlansága és a romló gazdasági helyzet miatt nagyobb területen vágtak ki fákat a műholdfelvételek alapján.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 10. 10:18 Vállalat, Világ

Beragadtak a járvány miatt bevezetett részmunkaidőbe a németek

Bár összességében csökken a részmunkaidősök száma, az ütem nem elég gyors, és egyes szektorokban továbbra is állnak a gépek. A cégek ennek ellenére sem akarják elbocsátani a dolgozókat, további állami támogatást kérnek.

Fontos

Váczi István
2020. augusztus 11. 06:52 Vállalat

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija

Tavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.

Avatar
2020. augusztus 10. 15:33 Adat

Most akkor mekkora a valódi munkanélküliség Magyarországon?

Egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó kommentárokat lehet olvasni arról, hogy pontosan mekkora munkanélküliség alakult ki, és látható-e már javulás.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 10. 06:25 Közélet, Vállalat

Olyan sokat keres az állam a lakossági gázon, hogy a következő választás előtt akár ingyen is adhatja fél évig

Ha igaza lesz a szakértőknek, és nem változik a piaci környezet, olyan rezsicsökkentést láthatunk a 2022-es választás előtt, amilyet nem látott még az ország.