Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. május 12. 13:07 Világ

Sokkal több e-autót exportál az EU, mint amennyit behoz, de van egy csavar

Az Eurostat friss adatai szerint 2018-ban az uniós országok összesen 4,7 milliárd euró értékben exportáltak elektromos és hibrid meghajtású (elektromos és belső égésű motorral egyaránt ellátott) autókat.

Az import ezzel szemben csak 1,6 milliárd euró volt, vagyis a kereskedelmi többlet 3,1 milliárd euró (azaz durván 1000 milliárd forint) lett. Ha azonban megnézzük az export országonkénti eloszlását, akkor hamar feltűnik, hogy a kivitelben a földrajzi értelemben vett Európához tartozó Norvégia 39, Svájc pedig 4 százalékot képvisel.

 

Ez azt jelenti, hogy ha ezzel a két, az unióhoz gazdaságilag is meglehetősen szorosan kapcsolódó országgal nem számolunk, akkor az export már csak 2,68 milliárd eurót tett ki, az összesített többlet pedig durván 1 milliárd euróra olvad (mivel ebből a két országból import nem érkezett).

 

Érdekes, hogy a behozatal elsöprő többsége két ázsiai országból, Dél-Koreából és Japánból érkezett, és Kína egyelőre nem játszik látható szerepet a kereskedelemben.

A legnagyobb exportőr és importőr is Németország, amely a teljes uniós kivitel 64 százalékát, és az import 26 százalékát adja. Az elektromos hajtású autók nemzetközi kereskedelmében érték szerint még a hibrid járművek dominálnak, 60-67 százalékos import-export aránnyal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan kidurran a legnagyobb e-autós lufiTöbb száz cég gyárt elektromos autókat Kínában, de hosszabb távon ennyi biztosan nem él meg.

Világ autó elektromos autó Európai Unió export import Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2019. május 20. 17:52 Világ

Bőrükön érzik a klímaváltozást, de a jólét fontosabb

A forró nyaraktól szenvedő Ausztráliában a baloldal az éghajlatváltozás megfékezését ígérte, a jobboldal a szénbányászatot preferálta. Mégis az utóbbi nyert.

Váczi István
2019. május 20. 16:22 Világ

Jó időre meghatározza Európa sorsát a hétvégi választás

Hosszú időre lekerül a szorosabb integráció a napirendről, ha az euroszkeptikus pártok nagyon megerősödnek az Európai Parlamentben.

Torontáli Zoltán
2019. május 17. 14:38 Vállalat, Világ

Az online ruhaboltoknak elegük van abból, hogy kölcsönzőként használják őket

Olyan méreteket ölt a ruhavisszaküldés az online üzletekben, hogy a kereskedők elkezdték feketelistázni a renitens vásárlóikat.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. május 20. 11:41 Tech, Vállalat

Gyakorlatilag kicsinálják a magyarok második kedvenc okostelefon-márkáját

A magyar okostelefon-piacot is felboríthatja a Huawei-botrány. Itthon az elmúlt hónapokban minden negyedik készüléket a kínai gyártó adta el.

Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

Sok tölthető hibridnél teljesen érthetetlen, miért támogatja az állam a vásárlásukat és a fenntartásukat.

Váczi István
2019. május 16. 06:53 Közélet, Vállalat

Az ország legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc

Nem kell tovább számolgatni, Mészáros agrárholdingjának vezetője maga mondta el, hogy már mindenkinél nagyobb területen gazdálkodnak.