Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. május 12. 13:07 Világ

Sokkal több e-autót exportál az EU, mint amennyit behoz, de van egy csavar

Az Eurostat friss adatai szerint 2018-ban az uniós országok összesen 4,7 milliárd euró értékben exportáltak elektromos és hibrid meghajtású (elektromos és belső égésű motorral egyaránt ellátott) autókat.

Az import ezzel szemben csak 1,6 milliárd euró volt, vagyis a kereskedelmi többlet 3,1 milliárd euró (azaz durván 1000 milliárd forint) lett. Ha azonban megnézzük az export országonkénti eloszlását, akkor hamar feltűnik, hogy a kivitelben a földrajzi értelemben vett Európához tartozó Norvégia 39, Svájc pedig 4 százalékot képvisel.

 

Ez azt jelenti, hogy ha ezzel a két, az unióhoz gazdaságilag is meglehetősen szorosan kapcsolódó országgal nem számolunk, akkor az export már csak 2,68 milliárd eurót tett ki, az összesített többlet pedig durván 1 milliárd euróra olvad (mivel ebből a két országból import nem érkezett).

 

Érdekes, hogy a behozatal elsöprő többsége két ázsiai országból, Dél-Koreából és Japánból érkezett, és Kína egyelőre nem játszik látható szerepet a kereskedelemben.

A legnagyobb exportőr és importőr is Németország, amely a teljes uniós kivitel 64 százalékát, és az import 26 százalékát adja. Az elektromos hajtású autók nemzetközi kereskedelmében érték szerint még a hibrid járművek dominálnak, 60-67 százalékos import-export aránnyal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan kidurran a legnagyobb e-autós lufiTöbb száz cég gyárt elektromos autókat Kínában, de hosszabb távon ennyi biztosan nem él meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ autó elektromos autó Európai Unió export import Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.