Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. május 11. 12:35 Élet, Világ

A magyarok felének nem tetszik a rendszer, és éppen ennyien elégedetlenek a gazdaság állapotával

A demokráciával való elégedettségnek nincs feltétlenül sok köze egy ország gazdasági mutatóihoz, hiszen például magas GDP mellett is lehetnek problémák a demokráciával (Szingapúr), vagy fordítva, vannak demokratikus, de szegény országok (India). A Pew Research most megjelent, 2018 tavaszi adatokból készített felmérése viszont egyértelműen azt mutatja, hogy a lakosság szoros összefüggést lát a demokrácia és a gazdaság állapota között.

Ahol az emberek többsége elégedetlen a demokrácia állapotával és az emberi jogok érvényesülésével, ott a többség nagy eséllyel a gazdaság állapotát sem tartja megfelelőnek (még akkor is, ha az adott ország mutatói nemzetközi összehasonlításban nem rosszak).

A skála egyik végén Brazília áll, ahol a megkérdezettek 83 százaléka elégedetlen a demokráciával, és csak 9 százalékuk véli úgy, hogy a gazdaság megfelelően teljesít. A másik véglet Svédország, ahol a lakosok 81 százaléka szerint rendben van a gazdaság, és csak 30 százalék szerint vannak problémák a demokráciával.

Magyarország ebből a szempontból félúton van: a lakosságnak nagyjából a fele elégedett/elégedetlen a demokrácia és a gazdaság állapotával. A nemzetközi trendek alapján nagyon adná magát az az értelmezés, hogy a gazdaság állapotával az országnak éppen az a fele elégedett, amelyik a demokráciával is, és fordítva, de erre a felmérésben nincs konkrét adat.

A vízszintes tengely a gazdaság állapotát jónak gondoló, a függőleges tengely pedig a demokrácia állapotával elégedetlen válaszadók arányát mutatja. Forrás: Pew Research

Mindenesetre érdekes, hogy a mutató egy kicsit elmozdul Magyarországon, ha nem azt kérdezik, hogy az emberek elégedettek-e a gazdaság jelenlegi állapotával, hanem azt, hogy megítélésük szerint az elmúlt 20 évben általánosságban javult-e a lakosok pénzügyi helyzete. Bár az összefüggés itt is egyértelmű, a magyaroknak csak körülbelül 35 százaléka lát 20 év alatt életszínvonal emelkedést (az alábbi ábrán ezt látjuk, a függőleges tengelyen pedig maradt a demokrácia állapotáról való véleményük).

A vízszintes tengely azoknak az arányát mutatja, akik szerint az elmúlt 20 évben javult egy átlagos állampolgár pénzügyi helyzete, a függőleges tengely a demokrácia állapotával elégedetlen válaszadók arányát jelzi. Forrás: Pew Research

Ha pedig azt nézzük, hogy a demokrácia állapotához képest milyen arányban gondolják azt a magyarok, hogy az emberek szabad véleménynyilvánításának jogai védve vannak, akkor azonnal visszaáll az 50/50-százalékos megosztottság. A vizsgált országok között a magyarok a legpesszimistábbak között vannak a szólásszabadság szempontjából.

A vízszintes tengely azok arányát mutatja, akik szerint a szólásszabadsághoz való jog védett, a függőleges tengely a demokrácia állapotával elégedetlen válaszadók arányát jelzi. Forrás: Pew Research

A magyarokkal az első két grafikonon még leginkább a franciák és az Egyesült Királyság lakói mozognak együtt, a harmadik grafikonon azonban a két nyugat-európai ország eltávolodik tőlünk, náluk ugyanis sokkal többen vélik azt, hogy a szólásszabadság védve van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ demokrácia felmérés gazdaság Pew Research Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.