Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. május 11. 12:35 Élet, Világ

A magyarok felének nem tetszik a rendszer, és éppen ennyien elégedetlenek a gazdaság állapotával

A demokráciával való elégedettségnek nincs feltétlenül sok köze egy ország gazdasági mutatóihoz, hiszen például magas GDP mellett is lehetnek problémák a demokráciával (Szingapúr), vagy fordítva, vannak demokratikus, de szegény országok (India). A Pew Research most megjelent, 2018 tavaszi adatokból készített felmérése viszont egyértelműen azt mutatja, hogy a lakosság szoros összefüggést lát a demokrácia és a gazdaság állapota között.

Ahol az emberek többsége elégedetlen a demokrácia állapotával és az emberi jogok érvényesülésével, ott a többség nagy eséllyel a gazdaság állapotát sem tartja megfelelőnek (még akkor is, ha az adott ország mutatói nemzetközi összehasonlításban nem rosszak).

A skála egyik végén Brazília áll, ahol a megkérdezettek 83 százaléka elégedetlen a demokráciával, és csak 9 százalékuk véli úgy, hogy a gazdaság megfelelően teljesít. A másik véglet Svédország, ahol a lakosok 81 százaléka szerint rendben van a gazdaság, és csak 30 százalék szerint vannak problémák a demokráciával.

Magyarország ebből a szempontból félúton van: a lakosságnak nagyjából a fele elégedett/elégedetlen a demokrácia és a gazdaság állapotával. A nemzetközi trendek alapján nagyon adná magát az az értelmezés, hogy a gazdaság állapotával az országnak éppen az a fele elégedett, amelyik a demokráciával is, és fordítva, de erre a felmérésben nincs konkrét adat.

A vízszintes tengely a gazdaság állapotát jónak gondoló, a függőleges tengely pedig a demokrácia állapotával elégedetlen válaszadók arányát mutatja. Forrás: Pew Research

Mindenesetre érdekes, hogy a mutató egy kicsit elmozdul Magyarországon, ha nem azt kérdezik, hogy az emberek elégedettek-e a gazdaság jelenlegi állapotával, hanem azt, hogy megítélésük szerint az elmúlt 20 évben általánosságban javult-e a lakosok pénzügyi helyzete. Bár az összefüggés itt is egyértelmű, a magyaroknak csak körülbelül 35 százaléka lát 20 év alatt életszínvonal emelkedést (az alábbi ábrán ezt látjuk, a függőleges tengelyen pedig maradt a demokrácia állapotáról való véleményük).

A vízszintes tengely azoknak az arányát mutatja, akik szerint az elmúlt 20 évben javult egy átlagos állampolgár pénzügyi helyzete, a függőleges tengely a demokrácia állapotával elégedetlen válaszadók arányát jelzi. Forrás: Pew Research

Ha pedig azt nézzük, hogy a demokrácia állapotához képest milyen arányban gondolják azt a magyarok, hogy az emberek szabad véleménynyilvánításának jogai védve vannak, akkor azonnal visszaáll az 50/50-százalékos megosztottság. A vizsgált országok között a magyarok a legpesszimistábbak között vannak a szólásszabadság szempontjából.

A vízszintes tengely azok arányát mutatja, akik szerint a szólásszabadsághoz való jog védett, a függőleges tengely a demokrácia állapotával elégedetlen válaszadók arányát jelzi. Forrás: Pew Research

A magyarokkal az első két grafikonon még leginkább a franciák és az Egyesült Királyság lakói mozognak együtt, a harmadik grafikonon azonban a két nyugat-európai ország eltávolodik tőlünk, náluk ugyanis sokkal többen vélik azt, hogy a szólásszabadság védve van.

Élet Világ demokrácia felmérés gazdaság Pew Research Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. július 1. 17:42 Élet, Világ

Romantikus, környezetvédő, de egyre keresettebb is a vitorlás hajós teherszállítás

Pár álmodozó dolgozik rajta évek óta, de egyre erősebb szubkultúrája van Nyugat-Európában a vitorlás teherhajózásnak, illetve a vitorlással szállított áruk értékesítésének.

Torontáli Zoltán
2020. július 1. 12:47 Élet, Világ

Melyik országnak van a világon a legjobb egészségügyi rendszere?

A válasz nem egyértelmű, attól függ, hogy mit nevezünk jó ellátásnak, de Obama elnök egykori tanácsadója megmondta a véleményét.

Fabók Bálint
2020. július 1. 06:48 Élet

Alvás a lépcsőházban és hetvenszeres túljelentkezés – mi lett azokkal, akik a járvány miatt veszítették el a munkájukat?

Sikeres állásinterjú után baleset, külföldre menekülés vagy éppen szerencsés visszatérés a munkához. Öt sors, amelyet teljesen felforgatott a járvány.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.

Bucsky Péter
2020. június 30. 06:51 Közélet

A fideszes településeknek is fájhat az önkormányzati megszorítás

Főleg a települések adottságaitól függ, hogy mennyire sújtják a kormányzati elvonások, amelyek várható mértékét az összes város és falu esetében térképre vittük.