Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. május 11. 12:35 Élet, Világ

A magyarok felének nem tetszik a rendszer, és éppen ennyien elégedetlenek a gazdaság állapotával

A demokráciával való elégedettségnek nincs feltétlenül sok köze egy ország gazdasági mutatóihoz, hiszen például magas GDP mellett is lehetnek problémák a demokráciával (Szingapúr), vagy fordítva, vannak demokratikus, de szegény országok (India). A Pew Research most megjelent, 2018 tavaszi adatokból készített felmérése viszont egyértelműen azt mutatja, hogy a lakosság szoros összefüggést lát a demokrácia és a gazdaság állapota között.

Ahol az emberek többsége elégedetlen a demokrácia állapotával és az emberi jogok érvényesülésével, ott a többség nagy eséllyel a gazdaság állapotát sem tartja megfelelőnek (még akkor is, ha az adott ország mutatói nemzetközi összehasonlításban nem rosszak).

A skála egyik végén Brazília áll, ahol a megkérdezettek 83 százaléka elégedetlen a demokráciával, és csak 9 százalékuk véli úgy, hogy a gazdaság megfelelően teljesít. A másik véglet Svédország, ahol a lakosok 81 százaléka szerint rendben van a gazdaság, és csak 30 százalék szerint vannak problémák a demokráciával.

Magyarország ebből a szempontból félúton van: a lakosságnak nagyjából a fele elégedett/elégedetlen a demokrácia és a gazdaság állapotával. A nemzetközi trendek alapján nagyon adná magát az az értelmezés, hogy a gazdaság állapotával az országnak éppen az a fele elégedett, amelyik a demokráciával is, és fordítva, de erre a felmérésben nincs konkrét adat.

A vízszintes tengely a gazdaság állapotát jónak gondoló, a függőleges tengely pedig a demokrácia állapotával elégedetlen válaszadók arányát mutatja. Forrás: Pew Research

Mindenesetre érdekes, hogy a mutató egy kicsit elmozdul Magyarországon, ha nem azt kérdezik, hogy az emberek elégedettek-e a gazdaság jelenlegi állapotával, hanem azt, hogy megítélésük szerint az elmúlt 20 évben általánosságban javult-e a lakosok pénzügyi helyzete. Bár az összefüggés itt is egyértelmű, a magyaroknak csak körülbelül 35 százaléka lát 20 év alatt életszínvonal emelkedést (az alábbi ábrán ezt látjuk, a függőleges tengelyen pedig maradt a demokrácia állapotáról való véleményük).

A vízszintes tengely azoknak az arányát mutatja, akik szerint az elmúlt 20 évben javult egy átlagos állampolgár pénzügyi helyzete, a függőleges tengely a demokrácia állapotával elégedetlen válaszadók arányát jelzi. Forrás: Pew Research

Ha pedig azt nézzük, hogy a demokrácia állapotához képest milyen arányban gondolják azt a magyarok, hogy az emberek szabad véleménynyilvánításának jogai védve vannak, akkor azonnal visszaáll az 50/50-százalékos megosztottság. A vizsgált országok között a magyarok a legpesszimistábbak között vannak a szólásszabadság szempontjából.

A vízszintes tengely azok arányát mutatja, akik szerint a szólásszabadsághoz való jog védett, a függőleges tengely a demokrácia állapotával elégedetlen válaszadók arányát jelzi. Forrás: Pew Research

A magyarokkal az első két grafikonon még leginkább a franciák és az Egyesült Királyság lakói mozognak együtt, a harmadik grafikonon azonban a két nyugat-európai ország eltávolodik tőlünk, náluk ugyanis sokkal többen vélik azt, hogy a szólásszabadság védve van.

Élet Világ demokrácia felmérés gazdaság Pew Research Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. május 21. 08:55 Élet

Meghalt Niki Lauda, a sebesség megszállottja földön és levegőben, sportban és üzletben

Sportautók és repülők, illetve egy legendásan horrorisztikus baleset, ez volt a legjobbnak tartott osztrák pilóta életének központi eleme.

Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

Sok tölthető hibridnél teljesen érthetetlen, miért támogatja az állam a vásárlásukat és a fenntartásukat.

Torontáli Zoltán
2019. május 18. 07:40 Élet, Vállalat

Kész a félig magyar önvezető kamion, már csak a világot kell hozzáigazítani

A technológia ma már nem kérdés, sokkal izgalmasabb, hogy megéri-e az embert leváltani egy gépre. A válasz ugyanis korántsem egyértelmű.

Fontos

Váczi István
2019. május 20. 16:22 Világ

Jó időre meghatározza Európa sorsát a hétvégi választás

Hosszú időre lekerül a szorosabb integráció a napirendről, ha az euroszkeptikus pártok nagyon megerősödnek az Európai Parlamentben.

Jandó Zoltán
2019. május 20. 11:41 Tech, Vállalat

Gyakorlatilag kicsinálják a magyarok második kedvenc okostelefon-márkáját

A magyar okostelefon-piacot is felboríthatja a Huawei-botrány. Itthon az elmúlt hónapokban minden negyedik készüléket a kínai gyártó adta el.

Váczi István
2019. május 16. 06:53 Közélet, Vállalat

Az ország legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc

Nem kell tovább számolgatni, Mészáros agrárholdingjának vezetője maga mondta el, hogy már mindenkinél nagyobb területen gazdálkodnak.