Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. május 11. 12:35 Élet, Világ

A magyarok felének nem tetszik a rendszer, és éppen ennyien elégedetlenek a gazdaság állapotával

A demokráciával való elégedettségnek nincs feltétlenül sok köze egy ország gazdasági mutatóihoz, hiszen például magas GDP mellett is lehetnek problémák a demokráciával (Szingapúr), vagy fordítva, vannak demokratikus, de szegény országok (India). A Pew Research most megjelent, 2018 tavaszi adatokból készített felmérése viszont egyértelműen azt mutatja, hogy a lakosság szoros összefüggést lát a demokrácia és a gazdaság állapota között.

Ahol az emberek többsége elégedetlen a demokrácia állapotával és az emberi jogok érvényesülésével, ott a többség nagy eséllyel a gazdaság állapotát sem tartja megfelelőnek (még akkor is, ha az adott ország mutatói nemzetközi összehasonlításban nem rosszak).

A skála egyik végén Brazília áll, ahol a megkérdezettek 83 százaléka elégedetlen a demokráciával, és csak 9 százalékuk véli úgy, hogy a gazdaság megfelelően teljesít. A másik véglet Svédország, ahol a lakosok 81 százaléka szerint rendben van a gazdaság, és csak 30 százalék szerint vannak problémák a demokráciával.

Magyarország ebből a szempontból félúton van: a lakosságnak nagyjából a fele elégedett/elégedetlen a demokrácia és a gazdaság állapotával. A nemzetközi trendek alapján nagyon adná magát az az értelmezés, hogy a gazdaság állapotával az országnak éppen az a fele elégedett, amelyik a demokráciával is, és fordítva, de erre a felmérésben nincs konkrét adat.

A vízszintes tengely a gazdaság állapotát jónak gondoló, a függőleges tengely pedig a demokrácia állapotával elégedetlen válaszadók arányát mutatja. Forrás: Pew Research

Mindenesetre érdekes, hogy a mutató egy kicsit elmozdul Magyarországon, ha nem azt kérdezik, hogy az emberek elégedettek-e a gazdaság jelenlegi állapotával, hanem azt, hogy megítélésük szerint az elmúlt 20 évben általánosságban javult-e a lakosok pénzügyi helyzete. Bár az összefüggés itt is egyértelmű, a magyaroknak csak körülbelül 35 százaléka lát 20 év alatt életszínvonal emelkedést (az alábbi ábrán ezt látjuk, a függőleges tengelyen pedig maradt a demokrácia állapotáról való véleményük).

A vízszintes tengely azoknak az arányát mutatja, akik szerint az elmúlt 20 évben javult egy átlagos állampolgár pénzügyi helyzete, a függőleges tengely a demokrácia állapotával elégedetlen válaszadók arányát jelzi. Forrás: Pew Research

Ha pedig azt nézzük, hogy a demokrácia állapotához képest milyen arányban gondolják azt a magyarok, hogy az emberek szabad véleménynyilvánításának jogai védve vannak, akkor azonnal visszaáll az 50/50-százalékos megosztottság. A vizsgált országok között a magyarok a legpesszimistábbak között vannak a szólásszabadság szempontjából.

A vízszintes tengely azok arányát mutatja, akik szerint a szólásszabadsághoz való jog védett, a függőleges tengely a demokrácia állapotával elégedetlen válaszadók arányát jelzi. Forrás: Pew Research

A magyarokkal az első két grafikonon még leginkább a franciák és az Egyesült Királyság lakói mozognak együtt, a harmadik grafikonon azonban a két nyugat-európai ország eltávolodik tőlünk, náluk ugyanis sokkal többen vélik azt, hogy a szólásszabadság védve van.

Élet Világ demokrácia felmérés gazdaság Pew Research Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2019. július 18. 16:37 Élet

Adatok bizonyítják, hogy sokan túlságosan megünneplik, amikor először ihatnak a szülinapjukon

Nagy hatással van az egészségügyi állapotunkra, hogy mikor kezdhetünk el alkoholt fogyasztani. Felelősebb fogyasztással azonban megelőzhető a kár.

Torontáli Zoltán
2019. július 17. 11:02 Élet

Elkezdődött, a svédek vasúttal váltanák ki a repülést klímavédelmi okokból

Jöhetnek az éjszakai vonatok Európa nagyvárosai felé, csak az a probléma, hogy valószínűleg veszteséget fognak termelni.

Avatar
2019. július 16. 14:12 Élet

Lehet, hogy sokkal kevesebbet kellene mosnunk a ruhákat

Ha nem feltétlenül muszáj, ne mosd ki, javasolja egy brit divattervező. Tartósabbak lesznek a ruhák, és a környezetet sem terheljük fölöslegesen.

Fontos

Jandó Zoltán Kasnyik Márton
2019. július 17. 06:51 Közélet

Andy Vajna örököse Vajna Tímea a hivatalos iratok szerint

Egy dokumentumból kiderül, hogy Vajnáné a januárban meghalt filmproducer és kaszinómogul egyszemélyes örököse, vagyonának haszonélvezője. Már csak az a kérdés, hogy kiürítették-e a vagyonkezelőt alóla.

Jandó Zoltán
2019. július 16. 15:24 Vállalat

Káosz a TV2-nél: hivatalosan is eladták a csatornát, valószínűleg többször is

Egészen döbbenetes kavarás zajlik a TV2-nél, az azonban most már biztos, hogy hivatalosan is új tulajdonosa van a kereskedelmi tévének.

Bucsky Péter
2019. július 16. 06:59 Közélet

Évek óta Ausztriába gurulnak a Hungaroring állami milliárdjai

Magyarországon nagyon régóta úgy gondolják, hogy adófizetői milliárdokkal kell teletömni az autósportot. Pedig a pénz jelentős része egyszerűen eltűnik anélkül, hogy bármi haszon lenne belőle.