Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. május 9. 14:03 Élet, Világ

Denverben nem büntetik tovább a hallucinogén gombák használatát

Bár minden szavazatot még nem számoltak össze, az előzetes adatok alapján biztosnak tűnik, hogy  Denverben elérte a többséget az a civil kezdeményezésű helyi szavazás, amely nagy lépést tesz a hallucinogén gombák dekriminalizálásáért. A gombatermesztés és birtoklás továbbra is illegális maradhat, az új szabályok szerint azonban a kis mennyiségű személyes fogyasztás ellenőrzését gyakorlatilag kiveszik a rendőrségi munka rutinjából. A marihuána példája pedig azt mutatja, hogy ez döntő lépés lehet a legalizálás felé.

A hallucinogén gombák fogyasztásának szokása egyidős az emberiséggel, Amerikában és Nyugat-Európában az 50-es évektől kezdve jött divatba. A gombák meghatározó pszichoaktív anyaga a pszilocibin, amelynek hatását leginkább az LSD-hez hasonlítják, a szabályozások pedig általában tiltott drogként kezelik.

A szabad fogyasztást ellenzők legfőbb érve az, hogy a pszilocibin az LSD-hez hasonló hallucinogén utazásba viheti a fogyasztóját, aki ilyen állapotban saját magára és a közre is veszélyes lehet. A dekriminalizálás mellett viszont az szól, hogy mértékletes, megfelelő dózisú fogyasztás esetén sok esetben csökkenteni tudja például a poszttraumás stressz zavar, a depresszió és hasonló szindrómák kellemetlen tüneteit.

A szabályozás megítélését az teszi nehézzé, hogy a pszilocibin potenciális egészségügyi alkalmazásával kapcsolatban egyelőre kevés a megbízható adat és az nagyszámú populáción elvégzett alapos kísérlet. A szakmai közmegegyezés a Vox összefoglalója szerint leginkább arra hajlik, hogy a pszilocibin akár jó hatóanyaga is lehet új gyógyszereknek, de a kutatások nincsenek olyan fázisban, hogy erről komolyabban állást lehessen foglalni.

Élet Világ dekriminalizáció Denver gomba hallucinogén gomba pszilocibin Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2020. július 15. 10:27 Élet

Mesterséges intelligencia alkotja meg az új parfümöket már több cégnél is

Elsőre talán azt gondolhatnánk, hogy az új, gyakran egyénre szabott illatok megalkotásával foglalkozó parfümőrök az utolsók között vannak, akiknek a munkáját kiválthatják a gépek, a jelek szerint azonban már ez is megoldható.

Torontáli Zoltán
2020. július 14. 15:26 Élet, Világ

Egy 107 éves vegyipari művelet okozza a világ szén-dioxid-kibocsátásának két százalékát

Ammónia nélkül elképzelhetetlen a világ élelmezése, ám a gyártása több mint száz éve változatlan alapokon nyugszik. Elérkezett az idő a vegyipar egyik legfontosabb alapegyenletének kizöldítésére.

Torontáli Zoltán
2020. július 13. 15:33 Élet, Világ

A koszovói albánok egy szlovén kisvárost szemeltek ki uniós ugródeszkának

Kranj körzetében állítólag már közel 4500 koszovóinak adtak ki tartózkodási engedélyt, de előfordul, hogy a család egy része nincs is tartósan Szlovéniában.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. július 15. 06:40 Vállalat

Képtelen felállni a padlóról a vendéglátás Budapest belvárosában

Ahol korábban a külföldiekre építettek, most annyira nincsen vendég, hogy kinyitni sincs értelme. Vidéken hétvégéken telt ház, hétköznapokon pangás van.

Bucsky Péter
2020. július 14. 06:41 Közélet

Az állami kórházellátó feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet, mint a külügy

A kórházellátó a legnagyobb piaci szereplőktől vásárolt normális áron, a külügy jórészt ismeretlen hátterű cégektől sokkal drágábban. De a pénz nem számított.

Váczi István
2020. július 13. 06:37 Vállalat

Nyáron is leállnak a magyar autógyárak, mi lesz a dolgozóikkal?

Nemrég indultak újra, a Suzuki ma indítja a második műszakot, de nyáron ismét minimum egyhetes szünetet tartanak. A keresetek visszaesnek, főleg a beszállítóknál.