Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. május 9. 14:03 Élet, Világ

Denverben nem büntetik tovább a hallucinogén gombák használatát

Bár minden szavazatot még nem számoltak össze, az előzetes adatok alapján biztosnak tűnik, hogy  Denverben elérte a többséget az a civil kezdeményezésű helyi szavazás, amely nagy lépést tesz a hallucinogén gombák dekriminalizálásáért. A gombatermesztés és birtoklás továbbra is illegális maradhat, az új szabályok szerint azonban a kis mennyiségű személyes fogyasztás ellenőrzését gyakorlatilag kiveszik a rendőrségi munka rutinjából. A marihuána példája pedig azt mutatja, hogy ez döntő lépés lehet a legalizálás felé.

A hallucinogén gombák fogyasztásának szokása egyidős az emberiséggel, Amerikában és Nyugat-Európában az 50-es évektől kezdve jött divatba. A gombák meghatározó pszichoaktív anyaga a pszilocibin, amelynek hatását leginkább az LSD-hez hasonlítják, a szabályozások pedig általában tiltott drogként kezelik.

A szabad fogyasztást ellenzők legfőbb érve az, hogy a pszilocibin az LSD-hez hasonló hallucinogén utazásba viheti a fogyasztóját, aki ilyen állapotban saját magára és a közre is veszélyes lehet. A dekriminalizálás mellett viszont az szól, hogy mértékletes, megfelelő dózisú fogyasztás esetén sok esetben csökkenteni tudja például a poszttraumás stressz zavar, a depresszió és hasonló szindrómák kellemetlen tüneteit.

A szabályozás megítélését az teszi nehézzé, hogy a pszilocibin potenciális egészségügyi alkalmazásával kapcsolatban egyelőre kevés a megbízható adat és az nagyszámú populáción elvégzett alapos kísérlet. A szakmai közmegegyezés a Vox összefoglalója szerint leginkább arra hajlik, hogy a pszilocibin akár jó hatóanyaga is lehet új gyógyszereknek, de a kutatások nincsenek olyan fázisban, hogy erről komolyabban állást lehessen foglalni.

Élet Világ dekriminalizáció Denver gomba hallucinogén gomba pszilocibin Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

Sok tölthető hibridnél teljesen érthetetlen, miért támogatja az állam a vásárlásukat és a fenntartásukat.

Torontáli Zoltán
2019. május 18. 07:40 Élet, Vállalat

Kész a félig magyar önvezető kamion, már csak a világot kell hozzáigazítani

A technológia ma már nem kérdés, sokkal izgalmasabb, hogy megéri-e az embert leváltani egy gépre. A válasz ugyanis korántsem egyértelmű.

Fabók Bálint
2019. május 17. 06:41 Élet

Inkább emberként bánnak a dolgozókkal, csak ne kelljen felvenni senkit

A munkaerőhiány jelentős változásokra sarkallta a cégeket. Elkezdett számítani, hogy mit akarnak az alkalmazottak, és a HR-szakma is átalakult.

Fontos

Váczi István
2019. május 20. 16:22 Világ

Jó időre meghatározza Európa sorsát a hétvégi választás

Hosszú időre lekerül a szorosabb integráció a napirendről, ha az euroszkeptikus pártok nagyon megerősödnek az Európai Parlamentben.

Jandó Zoltán
2019. május 20. 11:41 Tech, Vállalat

Gyakorlatilag kicsinálják a magyarok második kedvenc okostelefon-márkáját

A magyar okostelefon-piacot is felboríthatja a Huawei-botrány. Itthon az elmúlt hónapokban minden negyedik készüléket a kínai gyártó adta el.

Váczi István
2019. május 16. 06:53 Közélet, Vállalat

Az ország legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc

Nem kell tovább számolgatni, Mészáros agrárholdingjának vezetője maga mondta el, hogy már mindenkinél nagyobb területen gazdálkodnak.