Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. május 9. 14:03 Élet, Világ

Denverben nem büntetik tovább a hallucinogén gombák használatát

Bár minden szavazatot még nem számoltak össze, az előzetes adatok alapján biztosnak tűnik, hogy  Denverben elérte a többséget az a civil kezdeményezésű helyi szavazás, amely nagy lépést tesz a hallucinogén gombák dekriminalizálásáért. A gombatermesztés és birtoklás továbbra is illegális maradhat, az új szabályok szerint azonban a kis mennyiségű személyes fogyasztás ellenőrzését gyakorlatilag kiveszik a rendőrségi munka rutinjából. A marihuána példája pedig azt mutatja, hogy ez döntő lépés lehet a legalizálás felé.

A hallucinogén gombák fogyasztásának szokása egyidős az emberiséggel, Amerikában és Nyugat-Európában az 50-es évektől kezdve jött divatba. A gombák meghatározó pszichoaktív anyaga a pszilocibin, amelynek hatását leginkább az LSD-hez hasonlítják, a szabályozások pedig általában tiltott drogként kezelik.

A szabad fogyasztást ellenzők legfőbb érve az, hogy a pszilocibin az LSD-hez hasonló hallucinogén utazásba viheti a fogyasztóját, aki ilyen állapotban saját magára és a közre is veszélyes lehet. A dekriminalizálás mellett viszont az szól, hogy mértékletes, megfelelő dózisú fogyasztás esetén sok esetben csökkenteni tudja például a poszttraumás stressz zavar, a depresszió és hasonló szindrómák kellemetlen tüneteit.

A szabályozás megítélését az teszi nehézzé, hogy a pszilocibin potenciális egészségügyi alkalmazásával kapcsolatban egyelőre kevés a megbízható adat és az nagyszámú populáción elvégzett alapos kísérlet. A szakmai közmegegyezés a Vox összefoglalója szerint leginkább arra hajlik, hogy a pszilocibin akár jó hatóanyaga is lehet új gyógyszereknek, de a kutatások nincsenek olyan fázisban, hogy erről komolyabban állást lehessen foglalni.

Élet Világ dekriminalizáció Denver gomba hallucinogén gomba pszilocibin Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. július 15. 14:48 Élet

Még Koppenhágát is megosztotta az e-roller invázió, pedig ott tényleg rengeteg bicikliút van

Nagyon sok a baleset és az ittas vezetés, az autósok és a gyalogosok sincsenek hozzászokva rollerekhez, mégis van egy réteg, amely szerint ez a legjobb közlekedési eszköz.

Torontáli Zoltán
2019. július 15. 11:17 Élet

Akaratlanul is mérgező elegyet sikerült gyúrni a YouTube ajánlórendszeréből

Amikor elkezdték fejleszteni a mesterséges intelligencia rendszereket, nem gondoltak a káros következményekre, pedig van belőle rendesen.

Torontáli Zoltán
2019. július 14. 12:42 Élet

Az első Holdra szállás után 50 évig csend volt, most hirtelen mindenki oda akar menni

A technológiai fejlődés elérte azt a szintet, hogy nem kell feltétlenül embert küldeni a Holdra, a végső cél mégis egy állandó bázis kialakítása lesz.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. július 10. 15:24 Vállalat

Kirakták Andy Vajna embereit a vezetésből, és költözik is a TV2 anyacége

Átvette a TV2 vezetését, és megvásárolta a Lánchíd Rádiót és a Heti Választ is Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere. Utóbbi két cég a Mészáros-birodalom egyik központjába költözött.

Jandó Zoltán Fabók Bálint
2019. július 10. 06:43 Vállalat

A legmagasabb szinten dönthettek Mészáros Lőrincék 40 milliárdos üzletéről

Egyelőre az sem egyértelmű, honnan lesz pénz a mostani felvásárlásra, de a 4iG további akvizíciókat tervez Magyarországon és a régióban.

Avatar
2019. július 9. 16:00 Vállalat

Szegény rokon marad Magyarország Európában, ha ilyen munkát támogat az állam

A magyar átlagnál jobb, de európai összevetésben olcsó és egyszerű munkát hoznak Magyarországra az államilag támogatott külföldi cégek.