Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. május 9. 14:03 Élet, Világ

Denverben nem büntetik tovább a hallucinogén gombák használatát

Bár minden szavazatot még nem számoltak össze, az előzetes adatok alapján biztosnak tűnik, hogy  Denverben elérte a többséget az a civil kezdeményezésű helyi szavazás, amely nagy lépést tesz a hallucinogén gombák dekriminalizálásáért. A gombatermesztés és birtoklás továbbra is illegális maradhat, az új szabályok szerint azonban a kis mennyiségű személyes fogyasztás ellenőrzését gyakorlatilag kiveszik a rendőrségi munka rutinjából. A marihuána példája pedig azt mutatja, hogy ez döntő lépés lehet a legalizálás felé.

A hallucinogén gombák fogyasztásának szokása egyidős az emberiséggel, Amerikában és Nyugat-Európában az 50-es évektől kezdve jött divatba. A gombák meghatározó pszichoaktív anyaga a pszilocibin, amelynek hatását leginkább az LSD-hez hasonlítják, a szabályozások pedig általában tiltott drogként kezelik.

A szabad fogyasztást ellenzők legfőbb érve az, hogy a pszilocibin az LSD-hez hasonló hallucinogén utazásba viheti a fogyasztóját, aki ilyen állapotban saját magára és a közre is veszélyes lehet. A dekriminalizálás mellett viszont az szól, hogy mértékletes, megfelelő dózisú fogyasztás esetén sok esetben csökkenteni tudja például a poszttraumás stressz zavar, a depresszió és hasonló szindrómák kellemetlen tüneteit.

A szabályozás megítélését az teszi nehézzé, hogy a pszilocibin potenciális egészségügyi alkalmazásával kapcsolatban egyelőre kevés a megbízható adat és az nagyszámú populáción elvégzett alapos kísérlet. A szakmai közmegegyezés a Vox összefoglalója szerint leginkább arra hajlik, hogy a pszilocibin akár jó hatóanyaga is lehet új gyógyszereknek, de a kutatások nincsenek olyan fázisban, hogy erről komolyabban állást lehessen foglalni.

Élet Világ dekriminalizáció Denver gomba hallucinogén gomba pszilocibin Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. szeptember 14. 12:36 Élet

Miért lett hirtelen közellenség a városi terepjáró Németországban?

Nagyobb tömegű és magasabb építésű autó súlyosabb balesetet okoz, gondolnánk, de a statisztika nem feltétlenül ezt mutatja.

Avatar
2019. szeptember 12. 17:50 Élet

Sokan ráfizetnek, hogy nem akarnak szembesülni a siralmas anyagi helyzetükkel

A figyelmetlenség többféle lehet, de könnyen adóssághoz vezethet, ha homokba dugjuk a fejünk. Ezért fontos figyelemmel kísérni a személyes pénzügyeinket.

Váczi István
2019. szeptember 12. 11:46 Élet

Magyar üzletember vett milliárdos luxusvillát Los Angelesben

Los Angeles elitnegyedében, Bel-Airben vásárolt meg 6,1 millió dollárért (több mint 1,8 milliárd forint jelenlegi árfolyamon) Nagy György és felesége, Szekeres Ildikó – írja a Los Angeles Times.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. szeptember 14. 08:08 Vállalat

Az állam és a mobilhasználók is milliárdokat bukhatnak a tegnapi döntés miatt

Mindenki arra számított, hogy a Digi frekvenciát szerez magának és szétrobbantja a magyar mobilpiacot, erre egyszerűen kivágták őket a frekvenciatenderről.

Kasnyik Márton
2019. szeptember 13. 15:11 Pénz

Ha a béremelkedést akarják eltüntetni, jöhet a 444 forintos euró

Ha a jegybank célja a gyenge forinttal a versenyképesség javítása, akkor nem kell megállniuk 333 forintnál.

Stubnya Bence
2019. szeptember 12. 06:51 Élet, Világ

Alig használják több ezer tudós klímaváltozás elleni kedvenc fegyverét

A világ károsanyag-kibocsátásának 15 százalékát adóztatják jelenleg, és csak az országok töredékében olyan mértékben, amivel el lehetne érni a párizsi klímacélokat. A közgazdászok imádják a szén-dioxid-adót, a világ nem annyira. De miért?