Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. május 7. 11:18 Világ

Gyorsan fagyossá vált az amerikai-kínai viszony

Miközben a napokban Donald Trump amerikai elnök magasabb vámokkal fenyegette meg Kínát a nem megfelelően haladó kereskedelmi tárgyalások miatt, külügyminisztere az Északi-sarkvidéki Tanács finnországi ülésén szállt bele a kínaiakba.

Az ügy előzménye, hogy Kína „Arktisz-közeli” államnak nyilvánította magát tavaly év elején, és ennek megfelelően nem szeretné, ha kimaradna az éghajlatváltozás miatt egyre könnyebben megközelíthető régió gazdasági kiaknázásából. Ez egyrészt az ásványkincseket jelenti, másrészt a rövidebb hajózási utat Nyugat-Európa felé, utóbbival kapcsolatban még a „sarkvidéki Selyemút” kifejezést is megalkották.

Az amerikai védelmi minisztériumnak a napokban a kínai fegyveres erőkről megjelent elemzése egyebek mellett Kína növekvő sarkvidéki tevékenységére hívja fel a figyelmet. A Pentagonban egyebek mellett attól tartanak, hogy a jövőben atomfegyverekkel felszerelt kínai tengeralattjárók járőrözhetnek a Jeges-tengeren, amely ebben a fegyvernemben az amerikai-szovjet szembenállás legfontosabb terepe volt a hidegháború alatt.

„Peking sarkvidék-közeli államnak mondja magát, de Kína és az Északi-sarkkör közötti legkisebb távolság 1500 kilométer. Csak sarkvidéki és nem-sarkvidéki országok vannak, nincs köztes kategória. Kína hiába mond mást, ez semmire sem jogosítja fel”

– fogalmazott a tanács ülése előtt az amerikai külügyminiszter a Bloomberg cikke szerint. Mike Pompeo környezeti katasztrófát vizionált arra az esetre, ha Kínát odaengedik az Északi-sarkvidékre. Emellett ismét felhívta a figyelmet a kínai hitelből finanszírozott felesleges infrastrukturális beruházások veszélyeire.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elolvadt jég helyén egyre jobban látszik, hogy miért megy a harc az Északi-sark környékénOlaj, arany, ritka fémek, halászat és új kereskedelmi útvonalak. Nyolc sarkvidéki ország folyamatosan helyezkedik azért, hogy a megnyíló lehetőségekből minél nagyobb szeletet csikarjon ki magának, kilencediknek pedig megjött a térségtől messze fekvő Kína.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ásványkincsek egyesült államok északi-sarkvidék hajózás Kína Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.