Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. május 2. 12:50 Világ

Több százmilliárdos kárt okozott egy Magyarországon is termelő cég csalássorozata

A Sapa Profiles alumíniumgyártónál meghamisított teszteredmények és az onnan származó hibás anyagok miatt nem sikerült évekkel ezelőtt a NASA két műholdfellövése, a csalás több mint 700 millió dollár (200 milliárd forint) kárt okozott – közölte a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal saját vizsgálata nyomán.

A botrányba keveredett vállalat idehaza sem ismeretlen, Székesfehérváron 2007-től Sapa Profiles Kft. néven működött, majd miután az amerikai anyacéget megvásárolta a norvég Hydro, 2017 vége óta Hydro Extrusion Hungary Kft.-ként termel. A társaság 1700 alkalmazottja megmunkált – sajtolt, felületkezelt – alumínium alkatrészeket állít elő a jármű-, az építő- és az energiaipar számára. A cég 2017-ben 95 milliárd forintos árbevétel mellett 1,6 milliárdos adózott eredményt ért el.

Az amerikai botrány még arra az időre nyúlik vissza, amikor a Sapa Profiles önállóan működött, Oregon államban lévő központtal.

A társaságnál 19 éven keresztül hamisítottak meg több ezer minőségi tanúsítványt több száz ügyfél számára.

Ezek egyike volt a NASA, amely a Taurus XL típusú rakétáiba építette be a nem megfelelő minőségű részegységeket. A rakétáknak éghajlatot vizsgáló műholdakat kellett volna Föld körüli pályára állítaniuk 2009-ben, illetve 2011-ben, de nem nyílt ki a légellenállást csökkentő kagylóhéjszerű burkolat, amelynek a légkörön való áthaladás során meg kellett volna megvédenie az érzékeny műszereket.

„Ha meghamisítják a teszteredményeket, és csalnak a minőségi tanúsítványokkal, a küldetések kudarcba fulladnak”

– összegzett a Bloomberg számára Jim Norman, a NASA fellövésekért felelős igazgatója. Hozzátette: éveken át tartó tudományos munka veszett kárba a csalás miatt.

A vállalat elismerte, hogy 1996 és 2015 között alkalmazottai meghamisították azokat a teszteredményeket, amelyek a fém alkatrészek erejét és tartósságát mutatták nagy nyomás alatt. Az Egyesült Államokban már Hydro Extrusion Portland Inc. néven működő vállalat az ellene zajló polgári és büntetőügyek lezárása érdekében 46 millió dollárt (több mint 13 milliárd forint) fizet a NASA-nak, a védelmi minisztériumnak és más vevőinek. A cég szóvivője hangsúlyozta, hogy sok időt és energiát fordítottak arra, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő a jövőben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzintet léptek a hackerek, az ipari üzemekben elszabadulnak a gépekA Norsk Hydro ipari óriás megtámadásával nem csak anyagi kárt okoztak, hanem súlyos balesetveszélybe is sodorhattak mindenkit.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ csalás hydro extrusion nasa sapa profiles űrkutatás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.