Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. április 28. 15:09 Világ

A bevándorlók jelentős része hazamegy, ha nem keres elég jól

Tíz év alatt a bevándorlók 40 százaléka fordult vissza az Egyesült Államokból egy friss kutatás eredményei szerint. Ez a megállapítás a 2005-ben érkezettekre vonatkozik, akik boldogulását 2015-ig követte az amerikai népszámlálási hivatal egy olyan vizsgálat keretében, ahol a vizsgált időszakban az USA-t végül is elhagyó bevándorló férfiakat hasonlították össze azokkal, akik az országban maradtak. 

A visszafordulás kérdésében döntő jelentőségűnek mutatkozott a bevándorlók jövedelme. Akik elhagyták az Egyesült Államokat, közvetlenül a hazatérésük előtt jellemzően a fizetésük csökkenését tapasztalták, míg az országban maradók 2015-re többnyire el tudták érni a hozzájuk hasonló képzettségű amerikaiak bérszínvonalát. Ők nem kis különbséget tudtak ledolgozni: az újonnan érkezett bevándorlók átlagosan a 60 százalékát tudták megkeresni az amerikai állampolgároknak járó fizetéseknek.

A maradók és a távozók jövedelmei között két évvel az érkezésük után már jelentős különbségek mutatkoztak. Míg az előbbiek 2008-ban már annyit kerestek, mint az amerikaiak, addig ennek az összegnek csak a 80 százalékát vitték haza az Egyesült Államokat később elhagyó csoportban. Ez a lemaradás pedig csak tovább nőtt a távozók körében, igaz, ahogy haladunk előre az időben, a csoport mérete is értelemszerűen folyamatosan csökken.

Az iskolai végzettség is meghatározó tényezőnek bizonyult abban a kérdésben, hogy valaki marad-e vagy távozik. Már az első év után, tehát 2006-ot követően nyilvánvalóvá vált, hogy a felsőfokú végzettségűek jóval nagyobb arányban döntenek a hazatérés mellett, mint a kevésbé képzett társaik. 2015-ig a 2005-ben érkezett egyetemi diplomát szerzett bevándorlók körülbelül 50 százaléka maradt az Egyesült Államokban, míg ez az arány 65-70 százalék körül alakult a legfeljebb középiskolát végzettek körében.

Az eredmények szerint ráadásul bevándorlók jelentős részénél viszonylag hamar eldőlt, hogy hazamennek vagy maradnak: a 2005-ben érkezettek 20 százaléka egy évvel később már hazatért, ami azt jelenti, hogy a vizsgált időszak során regisztrált összes távozó körülbelül fele már meglehetősen hamar feladta az amerikai élet reményét.

Világ bevándorlók jövedelem jövedelemkülönbségek migráció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2019. november 22. 10:15 Vállalat, Világ

Februárra kivonulhat a Tesco Lengyelországból, megvannak a vevőjelöltek

Elkezdték fogadni a vételi ajánlatokat a 350 üzletre, a helyi sajtó szerint a Tesco elsősorban szakmai befektetőt keres, de nyitott a pénzügyiekre is.

Stubnya Bence
2019. november 21. 17:11 Világ

Még saját, elégtelen klímavállalásaikhoz sem tartják magukat az országok

Ha a világ energiapolitikája változatlan marad, 2040-re a a bolygó túlmelegedésének megakadályozásához szükséges szint négyszerét fogjuk szénből elégetni. Milliárdokkal támogatják az iparágat a kormányok.

Váczi István
2019. november 20. 15:01 Világ

Egyre erősebb szélnek örülhetnek, ahol termelnek vele energiát

Évtizedeken át keresték, hogy minek tudható be a szélerősség gyengülése a 80-as évektől kezdve, ebben az évtizedben viszont megfordult a trend.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. november 20. 16:23 Vállalat

Az állami média állami hirdetésein is Mészáros Lőrinc és köre keres

Az állami média reklámbevételének 12 százalékát tarthatja meg az a Mészáros Lőrinchez köthető cég, amely megnyerte az MTVA közbeszerzését.

Jandó Zoltán
2019. november 19. 17:30 Világ

Magyarország nem nyert a nagyhatalmak háborúján, bezzeg a csehek és a szlovákok

Bár az Egyesült Államok külkereskedelme elég látványosan átalakult a Kínával folytatott kereskedelmi háború miatt, Magyarország ebből nem tudott profitálni.

Bucsky Péter
2019. november 19. 06:59 Közélet

Hatmilliárdos gödörből kell kihúzni Tarlósék elfuserált projektjét

Még a tesztkapukat is leszerelik a bedőlt e-jegyrendszer után, 8,6 milliárdért cserébe két szervere és pár kétséges hasznú szoftvere marad a BKK-nak.