Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. április 28. 15:09 Világ

A bevándorlók jelentős része hazamegy, ha nem keres elég jól

Tíz év alatt a bevándorlók 40 százaléka fordult vissza az Egyesült Államokból egy friss kutatás eredményei szerint. Ez a megállapítás a 2005-ben érkezettekre vonatkozik, akik boldogulását 2015-ig követte az amerikai népszámlálási hivatal egy olyan vizsgálat keretében, ahol a vizsgált időszakban az USA-t végül is elhagyó bevándorló férfiakat hasonlították össze azokkal, akik az országban maradtak. 

A visszafordulás kérdésében döntő jelentőségűnek mutatkozott a bevándorlók jövedelme. Akik elhagyták az Egyesült Államokat, közvetlenül a hazatérésük előtt jellemzően a fizetésük csökkenését tapasztalták, míg az országban maradók 2015-re többnyire el tudták érni a hozzájuk hasonló képzettségű amerikaiak bérszínvonalát. Ők nem kis különbséget tudtak ledolgozni: az újonnan érkezett bevándorlók átlagosan a 60 százalékát tudták megkeresni az amerikai állampolgároknak járó fizetéseknek.

A maradók és a távozók jövedelmei között két évvel az érkezésük után már jelentős különbségek mutatkoztak. Míg az előbbiek 2008-ban már annyit kerestek, mint az amerikaiak, addig ennek az összegnek csak a 80 százalékát vitték haza az Egyesült Államokat később elhagyó csoportban. Ez a lemaradás pedig csak tovább nőtt a távozók körében, igaz, ahogy haladunk előre az időben, a csoport mérete is értelemszerűen folyamatosan csökken.

Az iskolai végzettség is meghatározó tényezőnek bizonyult abban a kérdésben, hogy valaki marad-e vagy távozik. Már az első év után, tehát 2006-ot követően nyilvánvalóvá vált, hogy a felsőfokú végzettségűek jóval nagyobb arányban döntenek a hazatérés mellett, mint a kevésbé képzett társaik. 2015-ig a 2005-ben érkezett egyetemi diplomát szerzett bevándorlók körülbelül 50 százaléka maradt az Egyesült Államokban, míg ez az arány 65-70 százalék körül alakult a legfeljebb középiskolát végzettek körében.

Az eredmények szerint ráadásul bevándorlók jelentős részénél viszonylag hamar eldőlt, hogy hazamennek vagy maradnak: a 2005-ben érkezettek 20 százaléka egy évvel később már hazatért, ami azt jelenti, hogy a vizsgált időszak során regisztrált összes távozó körülbelül fele már meglehetősen hamar feladta az amerikai élet reményét.

Világ bevándorlók jövedelem jövedelemkülönbségek migráció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2019. május 22. 15:57 Vállalat, Világ

Izland sokkot kapott a Malév-szindróma miatt

Nagyon ritka, hogy egyetlen cég bedőlése magával rántsa egy egész ország gazdaságát, de mintha éppen ez történne Izlandon.

Váczi István
2019. május 20. 17:52 Világ

Bőrükön érzik a klímaváltozást, de a jólét fontosabb

A forró nyaraktól szenvedő Ausztráliában a baloldal az éghajlatváltozás megfékezését ígérte, a jobboldal a szénbányászatot preferálta. Mégis az utóbbi nyert.

Váczi István
2019. május 20. 16:22 Világ

Jó időre meghatározza Európa sorsát a hétvégi választás

Hosszú időre lekerül a szorosabb integráció a napirendről, ha az euroszkeptikus pártok nagyon megerősödnek az Európai Parlamentben.

Fontos

Tóth István János
2019. május 21. 17:48 Adat, Közélet

Nyolc ábra egy magyar csodáról

Ha piacgazdaság van, akkor kétségtelenül Mészáros Lőrinc cégei a legjobbak az országban, és nekik kellene nyerniük az összes közbeszerzést. De van alternatív magyarázat is.

Jandó Zoltán
2019. május 21. 06:46 Közélet, Vállalat

Körbezártak minket az oroszok, és a kormány önként sétál a karjaikba

Gázkörgyűrű építésével foglalja vissza Kelet-Közép-Európát a Gazprom. Bár a magyar hatóság a régióban egyedüliként résen volt, a kormány ezt az előnyt is eldobhatja.

Jandó Zoltán
2019. május 20. 11:41 Tech, Vállalat

Gyakorlatilag kicsinálják a magyarok második kedvenc okostelefon-márkáját

A magyar okostelefon-piacot is felboríthatja a Huawei-botrány. Itthon az elmúlt hónapokban minden negyedik készüléket a kínai gyártó adta el.