Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. április 28. 15:09 Világ

A bevándorlók jelentős része hazamegy, ha nem keres elég jól

Tíz év alatt a bevándorlók 40 százaléka fordult vissza az Egyesült Államokból egy friss kutatás eredményei szerint. Ez a megállapítás a 2005-ben érkezettekre vonatkozik, akik boldogulását 2015-ig követte az amerikai népszámlálási hivatal egy olyan vizsgálat keretében, ahol a vizsgált időszakban az USA-t végül is elhagyó bevándorló férfiakat hasonlították össze azokkal, akik az országban maradtak. 

A visszafordulás kérdésében döntő jelentőségűnek mutatkozott a bevándorlók jövedelme. Akik elhagyták az Egyesült Államokat, közvetlenül a hazatérésük előtt jellemzően a fizetésük csökkenését tapasztalták, míg az országban maradók 2015-re többnyire el tudták érni a hozzájuk hasonló képzettségű amerikaiak bérszínvonalát. Ők nem kis különbséget tudtak ledolgozni: az újonnan érkezett bevándorlók átlagosan a 60 százalékát tudták megkeresni az amerikai állampolgároknak járó fizetéseknek.

A maradók és a távozók jövedelmei között két évvel az érkezésük után már jelentős különbségek mutatkoztak. Míg az előbbiek 2008-ban már annyit kerestek, mint az amerikaiak, addig ennek az összegnek csak a 80 százalékát vitték haza az Egyesült Államokat később elhagyó csoportban. Ez a lemaradás pedig csak tovább nőtt a távozók körében, igaz, ahogy haladunk előre az időben, a csoport mérete is értelemszerűen folyamatosan csökken.

Az iskolai végzettség is meghatározó tényezőnek bizonyult abban a kérdésben, hogy valaki marad-e vagy távozik. Már az első év után, tehát 2006-ot követően nyilvánvalóvá vált, hogy a felsőfokú végzettségűek jóval nagyobb arányban döntenek a hazatérés mellett, mint a kevésbé képzett társaik. 2015-ig a 2005-ben érkezett egyetemi diplomát szerzett bevándorlók körülbelül 50 százaléka maradt az Egyesült Államokban, míg ez az arány 65-70 százalék körül alakult a legfeljebb középiskolát végzettek körében.

Az eredmények szerint ráadásul bevándorlók jelentős részénél viszonylag hamar eldőlt, hogy hazamennek vagy maradnak: a 2005-ben érkezettek 20 százaléka egy évvel később már hazatért, ami azt jelenti, hogy a vizsgált időszak során regisztrált összes távozó körülbelül fele már meglehetősen hamar feladta az amerikai élet reményét.

Világ bevándorlók jövedelem jövedelemkülönbségek migráció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Váczi István
2020. augusztus 13. 15:28 Világ

Építészek kérik, hogy új épületek felhúzása helyett inkább a régieket újítsák fel

Ha több felújítás lenne bontás és új építés helyett, azzal rengeteg üvegházhatású gáz kibocsátását lehetne elkerülni.

Váczi István
2020. augusztus 13. 12:52 Világ

Milliárdokat fosztogatott össze egy román banda a madridi kukákból

Madridban éveken át gondot okozott, hogy valakik módszeresen fosztogatták a szelektív hulladékgyűjtőket, rátéve a kezüket az értékes nyersanyagnak számító kartonpapírra.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Váczi István
2020. augusztus 14. 06:52 Közélet, Vállalat

Nem hiszi el Brüsszel, hogy muszáj kitömnünk pénzzel a magyar Samsungot

A cég szerint az állami támogatás kompenzálja azért, mert a drágább gödi bővítést választotta Kínával szemben. Az Európai Bizottság ezt egyelőre nem így látja.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.