Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. április 28. 15:09 Világ

A bevándorlók jelentős része hazamegy, ha nem keres elég jól

Tíz év alatt a bevándorlók 40 százaléka fordult vissza az Egyesült Államokból egy friss kutatás eredményei szerint. Ez a megállapítás a 2005-ben érkezettekre vonatkozik, akik boldogulását 2015-ig követte az amerikai népszámlálási hivatal egy olyan vizsgálat keretében, ahol a vizsgált időszakban az USA-t végül is elhagyó bevándorló férfiakat hasonlították össze azokkal, akik az országban maradtak. 

A visszafordulás kérdésében döntő jelentőségűnek mutatkozott a bevándorlók jövedelme. Akik elhagyták az Egyesült Államokat, közvetlenül a hazatérésük előtt jellemzően a fizetésük csökkenését tapasztalták, míg az országban maradók 2015-re többnyire el tudták érni a hozzájuk hasonló képzettségű amerikaiak bérszínvonalát. Ők nem kis különbséget tudtak ledolgozni: az újonnan érkezett bevándorlók átlagosan a 60 százalékát tudták megkeresni az amerikai állampolgároknak járó fizetéseknek.

A maradók és a távozók jövedelmei között két évvel az érkezésük után már jelentős különbségek mutatkoztak. Míg az előbbiek 2008-ban már annyit kerestek, mint az amerikaiak, addig ennek az összegnek csak a 80 százalékát vitték haza az Egyesült Államokat később elhagyó csoportban. Ez a lemaradás pedig csak tovább nőtt a távozók körében, igaz, ahogy haladunk előre az időben, a csoport mérete is értelemszerűen folyamatosan csökken.

Az iskolai végzettség is meghatározó tényezőnek bizonyult abban a kérdésben, hogy valaki marad-e vagy távozik. Már az első év után, tehát 2006-ot követően nyilvánvalóvá vált, hogy a felsőfokú végzettségűek jóval nagyobb arányban döntenek a hazatérés mellett, mint a kevésbé képzett társaik. 2015-ig a 2005-ben érkezett egyetemi diplomát szerzett bevándorlók körülbelül 50 százaléka maradt az Egyesült Államokban, míg ez az arány 65-70 százalék körül alakult a legfeljebb középiskolát végzettek körében.

Az eredmények szerint ráadásul bevándorlók jelentős részénél viszonylag hamar eldőlt, hogy hazamennek vagy maradnak: a 2005-ben érkezettek 20 százaléka egy évvel később már hazatért, ami azt jelenti, hogy a vizsgált időszak során regisztrált összes távozó körülbelül fele már meglehetősen hamar feladta az amerikai élet reményét.

Világ bevándorlók jövedelem jövedelemkülönbségek migráció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2019. szeptember 16. 15:19 Élet, Világ

Büntető adóval fognák vissza a húsfogyasztást Németországban

Úgy tűnik, hogy az ötletet az Angela Merkel vezette kormányzópárt sem veti el, pedig egyáltalán nem egyértelmű, hogy a megvalósítással el lehet érni minden célt.

Stubnya Bence
2019. szeptember 13. 13:11 Pénz, Világ

Újraindítják a pénznyomdát Európában, kérdés, hogy ez mire lesz elég

Nagy fordulatot jelentett be az európai pénzpolitikában Mario Draghi szerdán, azonban ő is tisztában van vele, hogy német költségvetési élénkítés nélkül tehetetlen az európai jegybank.

Váczi István
2019. szeptember 12. 14:13 Világ

Megrendült a szaúdiak uralkodó pozíciója az olajpiacon

A Nemzetközi Energia Ügynökség által most nyilvánosságra hozott statisztika szerint júniusban az Egyesült Államok közel napi 9 millió hordó olajat exportált, amivel lehagyta Szaúd-Arábiát.

Fontos

Stubnya Bence
2019. szeptember 15. 07:53 Adat

A devizahitelek gerjeszthették a nagy magyar kivándorlási hullámot

A szegényebb háztartások részesülnek nagyobb részben a külföldön dolgozó magyarok hazautalásaiból. Fontos motiváció volt a külföldön munkát keresőknek, hogy a család fizetni tudja a törlesztőt.

Jandó Zoltán
2019. szeptember 14. 08:08 Vállalat

Az állam és a mobilhasználók is milliárdokat bukhatnak a tegnapi döntés miatt

Mindenki arra számított, hogy a Digi frekvenciát szerez magának és szétrobbantja a magyar mobilpiacot, erre egyszerűen kivágták őket a frekvenciatenderről.

Kasnyik Márton
2019. szeptember 13. 15:11 Pénz

Ha a béremelkedést akarják eltüntetni, jöhet a 444 forintos euró

Ha a jegybank célja a gyenge forinttal a versenyképesség javítása, akkor nem kell megállniuk 333 forintnál.