Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. április 28. 15:09 Világ

A bevándorlók jelentős része hazamegy, ha nem keres elég jól

Tíz év alatt a bevándorlók 40 százaléka fordult vissza az Egyesült Államokból egy friss kutatás eredményei szerint. Ez a megállapítás a 2005-ben érkezettekre vonatkozik, akik boldogulását 2015-ig követte az amerikai népszámlálási hivatal egy olyan vizsgálat keretében, ahol a vizsgált időszakban az USA-t végül is elhagyó bevándorló férfiakat hasonlították össze azokkal, akik az országban maradtak. 

A visszafordulás kérdésében döntő jelentőségűnek mutatkozott a bevándorlók jövedelme. Akik elhagyták az Egyesült Államokat, közvetlenül a hazatérésük előtt jellemzően a fizetésük csökkenését tapasztalták, míg az országban maradók 2015-re többnyire el tudták érni a hozzájuk hasonló képzettségű amerikaiak bérszínvonalát. Ők nem kis különbséget tudtak ledolgozni: az újonnan érkezett bevándorlók átlagosan a 60 százalékát tudták megkeresni az amerikai állampolgároknak járó fizetéseknek.

A maradók és a távozók jövedelmei között két évvel az érkezésük után már jelentős különbségek mutatkoztak. Míg az előbbiek 2008-ban már annyit kerestek, mint az amerikaiak, addig ennek az összegnek csak a 80 százalékát vitték haza az Egyesült Államokat később elhagyó csoportban. Ez a lemaradás pedig csak tovább nőtt a távozók körében, igaz, ahogy haladunk előre az időben, a csoport mérete is értelemszerűen folyamatosan csökken.

Az iskolai végzettség is meghatározó tényezőnek bizonyult abban a kérdésben, hogy valaki marad-e vagy távozik. Már az első év után, tehát 2006-ot követően nyilvánvalóvá vált, hogy a felsőfokú végzettségűek jóval nagyobb arányban döntenek a hazatérés mellett, mint a kevésbé képzett társaik. 2015-ig a 2005-ben érkezett egyetemi diplomát szerzett bevándorlók körülbelül 50 százaléka maradt az Egyesült Államokban, míg ez az arány 65-70 százalék körül alakult a legfeljebb középiskolát végzettek körében.

Az eredmények szerint ráadásul bevándorlók jelentős részénél viszonylag hamar eldőlt, hogy hazamennek vagy maradnak: a 2005-ben érkezettek 20 százaléka egy évvel később már hazatért, ami azt jelenti, hogy a vizsgált időszak során regisztrált összes távozó körülbelül fele már meglehetősen hamar feladta az amerikai élet reményét.

Világ bevándorlók jövedelem jövedelemkülönbségek migráció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2019. július 14. 07:28 Világ

Az igazi rejtély a legmagasabb körökben mozgó szexkereskedő álmilliárdos mögött

Nem kizárt, hogy Jeffrey Epstein a legprofibb hivatásos zsarolóként szerezte bevételeit. Most összeomolhat a kártyavár.

Fabók Bálint
2019. július 13. 11:59 Világ

A Földközi-tenger annyira szennyezett, hogy megfeketedett halakat fognak ki belőle

Ez a világon az egyik legszennyezettebb tenger, Korzikánál egy több tucat kilométer hosszú egybefüggő szemétsziget is összeállt.

Váczi István
2019. július 11. 17:56 Világ

Salátaszedő robotot építettek, már csak fel kell gyorsítani

Egy robot számára nagyon komplikált a salátaszüret, de a nehezét már megoldották a fejlesztők.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. július 10. 15:24 Vállalat

Kirakták Andy Vajna embereit a vezetésből, és költözik is a TV2 anyacége

Átvette a TV2 vezetését, és megvásárolta a Lánchíd Rádiót és a Heti Választ is Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere. Utóbbi két cég a Mészáros-birodalom egyik központjába költözött.

Jandó Zoltán Fabók Bálint
2019. július 10. 06:43 Vállalat

A legmagasabb szinten dönthettek Mészáros Lőrincék 40 milliárdos üzletéről

Egyelőre az sem egyértelmű, honnan lesz pénz a mostani felvásárlásra, de a 4iG további akvizíciókat tervez Magyarországon és a régióban.

Avatar
2019. július 9. 16:00 Vállalat

Szegény rokon marad Magyarország Európában, ha ilyen munkát támogat az állam

A magyar átlagnál jobb, de európai összevetésben olcsó és egyszerű munkát hoznak Magyarországra az államilag támogatott külföldi cégek.