Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. április 20. 17:43 Világ

Putyin döntötte el, hogy többet kell fizetned a benzinkúton

Tavaly ősszel az olaj világpiaci ára gyors zuhanásban volt, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) december 6-i bécsi tanácskozását megelőző hat hétben 30 százalékkal estek a jegyzések. Ez természetesen nem állt a tagok érdekében, ezért a találkozó előtt nagy volt rajtuk a nyomás, hogy megállapodjanak a kitermelés csökkentéséről az árak felhajtása érdekében.

Ennek ellenére a tanácskozás kis híján teljes kudarccal végződött. Az egyik problémát az okozta, hogy Irán ellen novemberben életbe léptek az olajexportját sújtó amerikai szankciók, ezért hallani sem akart kitermelése önkéntes korlátozásáról. A szervezetet gyengítette Katar nem sokkal korábbi kilépése, Donald Trump pedig folyamatosan nyomást gyakorolt az OPEC-re, hogy ne próbálják feljebb hajtani az olajárat.

A Wall Street Journal részletes, az eseményeket OPEC-es informátorok alapján megíró cikke szerint a kudarc már-már borítékolható volt, ami azt jelentette volna, hogy az olajár az akkori szinten marad, esetleg tovább esik.

Az események menetét a nem OPEC-tag, de az utóbbi pár évben a szervezettel egyre szorosabban együttműködő Oroszország közbelépése fordította meg.

Az oroszok eleinte nem akartak a szaúdiakéhoz hasonló mértékű kitermeléscsökkentést vállalni. Amikor azonban szembesültek a kudarc lehetőségével, Alekszandr Novak olajügyi miniszter Bécsből Szentpétervárra repült, hogy személyesen egyeztessen Vlagyimir Putyin elnökkel. Ő pedig felhatalmazta miniszterét a nagyobb elköteleződésre, és így már létrejöhetett az egyezség: az oroszok napi 230 ezer hordós csökkentést vállaltak, így Iránnak nem kellett önkéntesen visszafogni a kitermelését.

Az alku hatását mutatja, hogy idén január 1-je óta a kőolaj világpiaci ára körülbelül 30 százalékkal emelkedett, ilyen évkezdésre pedig a 80-as évek eleje óta nem volt példa.

 

Ezt pedig nagyjából a hazai üzemanyagárak is követték, bár az utóbbi pár hétben a forint dollárral szembeni pár százalékos gyengülése is hozzájárult a benzin és a gázolaj itthoni drágulásához. Január első hetében az előbbi átlagára 340, az utóbbié 375 forint volt literenként, most már viszont mindkettő 400 forint körül, illetve némileg afölött alakul.

Autós szempontból a további kilátások sem a legjobbak, mert a szaúdiak és az oroszok nagyon megtalálták a közös hangot. A szaúdi olajipari miniszter nemrég azzal viccelődött, hogy többet látja orosz kollégáját, mint néhány hazai minisztertársát. Hozzátette, tavaly tizenkétszer találkozott Alekszandr Novakkal. A tervek szerint a következő, májusi OPEC-tanácskozáson már azt is megbeszélik a két ország illetékesei, hogy formalizálják-e az eddig alkalomról-alkalomra alakuló szövetséget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzertefoszlott a világ legnagyobb olajmezőjének legendájaA szaúdi Ghawar olajmezőről sokáig azt gondolták, hogy napi 5-6 millió hordó kőolajat is ki lehet belőle termelni, de kiderült, hogy ennél csak harmadával kevesebbet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ olajár OPEC Oroszország Szaúd-Arábia vlagyimir putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.